Thursday, September 15, 2016

Ke Penang : Taman Botani : Taman Rimba

13.09.2016
SELASA
Hari tu abang cuti. Kitorang gi Penang. Along takde. Tak abes intra lagi. Raya Haji pun along tak balik.

Terus menuju ke Taman Botani, Penang. Masuk situ free aje. Kalo nak naik tram...kena laa bayar. Ok, kitorang jalan kaki dulu.
Kitorang pusing kat area bawah tu aje. Cabang simpang yg lagi satu tu...kitorang tak pegi lah. Jenoh lak menonggek nak mendaki bukit. Tu yg amek keputusan utk naik tram pulak nanti.
Naik tram ni...Yui yg belanja. Tima kasih Yui..
Kat atas ni mmg dorang akan berhenti kat area sini utk bergambar. Hmm...heran jugak..apa yg menarik kat sini selain ada reservoir air tadahan kat situ? Tapi kitorang turun jgk laa bergambar ngan tram, heheh..
Dah sampai kat bawah semula...kitorang pun meronda kat satu bahagian lagi. Yg menarik jugak utk bergambar, hehehe..
Area sini ada tandas. Haa, sambil tunggu2 tu...leh ler berfoto2 kat sini, heheh..
Dari situ baru terasa lapar. Tapi nak makan yg ringkas2 jer dulu. Kita cari KFC kat area Batu Feringhi.
Jom mamam!!
Dah isi perut...kitorang gi pulak Taman Rimba kat area Teluk Bahang tu. Saja laa nak tengok sendiri. Selalu tengok kawan2 apdet kat fesbuk jer dorang gi bawak anak2 mandi sini.
Suasana kat sana. Kena jalan ke dalam lagi utk dapat suasana gini. Kat bawah tu sungainya kecik aje dan nampak tak berapa best utk mandi manda.
Satu lagi suasana kat situ..
Ni kat area jalan nak masuk Taman Rimba. Saja laa amek gambar kat sini...nampak background damp dan bas Hop On Hop Off (HOHO) Penang. Aku penah naik bas ni duluuu. Sampai sini..bas akan berhenti agak lama jgk 15-20 minit jgk. Leh laa bgtau kat driver tu kalo nak gi tandas jap, hehe..
Berhenti kat empangan ni pulak...amek gambo, hihi.
Bergambar lak kat area jalan dalam kawasan berpagar ni. Selagi bukan kawasan larangan, kan...huhihu..

Nota ALONA:-
~Jenjalan tempat yg kitorang mampu..bawak anak2 tengok tempat yg dorang tak penah gi lagi.

Tuesday, September 13, 2016

Permohonan Kemasukan Secara Online MRSM T1 & T4, 2017

13.09.2016
SELASA

Permohonan kemasukan secara online ke MRSM Maktab Rendah Sains Mara utk Tingkatan 1 dan 4, 2017 sudah dibuka mulai 13 September 2016 hingga 21 Oktober 2016.
Bagi pelajar dan ibu bapa yg berminat menghantar anak utk belajar di sini boleh klik di link di bawah utk terus ke borang berkenaan.

Untuk borang permohonan Tingkatan 1 boleh klik SINI

Untuk borang permohonan Tingkatan 4 boleh klik SINI 


Nota ALONA:-
~Lama tak apdet...tengah tunggu Q utk apdet kat sini pulak. Banyak tul citer berperam, hahaha..

Thursday, September 1, 2016

Ceritaku dari 14 - 31 hb Ogos 2016

14.08.2016
AHAD
Melawat dan menziarahi sahabat abang yg sedang sakit dan dirawat di Hospital Taiping. Aku tak masuk. Tunggu kat luar aje. Jam pun dh hujung2 waktu melawat dah..


15.08.2016
ISNIN
Ayah datang singgah umah👍 ..


21.08.2016
JUMAAT 
Kali ni ayah datang bermalam pulak kat umah kitorang. Bawak ayah gi makan kat The Gate.


22.08.2016
SABTU 
Pagi tu gi sarapan kat luar sebelum ayah teruskan perjalanan ke Kulim pulak.


26.08.2016
JUMAAT 
Hari tu kitorang bertugas. Amek gambar pengantin akad nikah. Tak jauh pun..dekat sangat ngan umah. Tapi pengantin tak tau pun umah kitorang dekat2 situ jugak, heheh.

27.08.2016
SABTU
Pagi ni...bertugas utk majlis resepsinya pulak. Tugas sampai outdoor. Tapi sebab umah dekat...kitorang leh balik dan solat Zuhur kat umah sendiri serta berehat kejap. Sebab pengantin nak outdoor selepas Asar.


28.08.2016
AHAD
Jogging kat Taman Tasik Taiping ngan Akiss & Angah..


Lepas tu terus gi sarapan pagi di Casual Market. Lepas jogging kena laa sarapan jugak, ye😀.

Tak cukup laksa sarang teloq...popiah pun oder jugak kat Ella Popiah, heheh.
Muka dah kenyang...
Akiss jadi model abahnya jap fotoshoot kat sini, hahaha..
Hantar akiss balik asrama petang tu.
Seperti biasa...bila dh hantar akiss kat asrama ni...mesti kena selpie sebelum balik umah, heheh..


31.08.2016
RABU
Hari tu cuti Hari Kebangsaan. Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!!
Kitorang gi Batu Kurau. Cari durian...
Mula2 nak masuk sampai ke sungai Sempeneh tapi banyak pulak kereta keluar masuk situ. Tak jadi lah nak pi. Kitorang berenti kat gua batu kapur tu aje utk bergambar2, 😎..
Cantek kat sini tapi tu laa. Ada stalaktit dan stalagmit jugak rasanya kat situ, 😅. Cuma kan....kalo dh gua tu...mesti laa ada taik kelawar bersepah2, huhu.
Masa ni...angah pun ikut tapi dia malas nak turun. Mmg itu laa perangai dia. Ikut tapi tak semua tempat dia nak turun. Sanggup panas dok dalam kereta tu...huhu..

Masa nak keluar dari situ...abang dgn baik hati singgah beli durian. Ada rambutan...beli rambutan. Ada pulasan...beli pulasan jugak, 😁😄
Muka puas hati!!!

Nota ALONA:-
~Sekian cerita bulan Ogos 2016😙