Friday, January 23, 2015

Cuti lagi di Cameron - 5

20.12.2014
SABTU

Petang tu...ayah keluar ngan mama gi umah pakcik Razak.
Aku baru nak goreng bihun..hehe.
Dah makan2 tu..kitorang ni pulak nak keluar jalan2 jap.

Simple...guna aje apa yg boleh di samping bahan2 asasnya, hehe..
Ingat nak bergambar kat area Taman Pertabalan...tapi dah abes musnah dah kecantikannya. Bukan apa...dorang tengah nak apgred macam mana lak taman tu pun aku tak tau laa. Lanskapnya sebelum ni tu mmg dh takde dah laa.
Kitorang pun gi lah naik ke puncak Arabella. Tak nah lagi naik kat atas tu...tengok2 kawasan apartment di situ.
Kitorang dh ronda2 kat atas tu...mmg banyak laa blok apartment nya. Kat situ mmg ada unit apartment utk disewa kepada pelancong tapi kebanyakannya mmg jadi penempatan penduduk laa termasuk pekebun2 jgk. Kawasan parking mmg penuh dan padat betul.
Bergambar nampak bawah...sebenarnya nak nampak kabus tu tapi tak berapa banyak lak kabusnya, hehe..
Dah sudah ronda2...daki semula ke tempat parking..
Singgah kat kedai runcit di Tanah Rata nak beli roti gardenia, kaya dan telur.
Kat apartment malam tu...tak sangka lak roti sebuku panjang yg dibeli tadi abes dh dimakan ngan coklat cair utk stoberi tu, haha. Kaya dh tak laku...kalo tau takyah beli kaya pun takpe. Mmg sedap lak roti makan ngan coklat cair panas2 gitu..

Malam tu...ada siaran langsung perlawanan bolasepak final bahagian ke-2 antara Malaysia ngan Thailand utk Piala AFF Suzuki...
Mmg havoc ler malam tu...ngan kitorang kat atas...ngan grup bikers yg menginap kat unit apartment bawah pun bersorak...
Ada jgk yg berbarbeque kat kawasan lapang yg disediakan kat bawah nun...Memang happening ler. Tapi tu ler...takde rezeki Malaysia nak julang piala kejuaraan. Kalah pulak, huhu.

Malam tu buat mee bandung. Guna perencah siap sedia dlm paket tu aje, hehe.
Mmg ada ler mee kuning sekilo yg aku bawak dari umah dan letak ler sayur, telur, udang ngan daging sket...
Ni ler mee bandungnya, hahaha..
Bila boh telur siap2 dalam kuah mee ni...mmg cepat jer nak kering kuahnya kena serap.
Boh ler air berliter2 pun....hahaha.

Lepas2 tu aku dh mula kemas2 sket barang2 terutama pakaian terpakai dan pakaian yg nak guna balik esoknya dh asingkan siap2.
Esok...percutian bakal berakhir. Barang2 utk masak2 tak kemas2 lagi. Mmg kat apartment tu tersedia peralatan memasak tapi biasalah...ada jgk yg kitorang bawak sendiri dan juga bahan2 masakan seperti gula, garam, cili kisar dan macam2 ler. Sebab mmg kali ni gi atas tu...makan semua masak sendiri kat apartment aje, hihi. Baru betul kan percutian keluarga... :)

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah..

Thursday, January 22, 2015

Cuti lagi di Cameron - 4

20.12.2014
SABTU

Pagi tu gi jogging lagi.
Kali ni jauh jgk pusingnya. Dari apartment short cut ikut kawasan perkuburan Islam di Taman Sedia tu...terus masuk ke pejabat perhutanan...ikut trek yg disediakan...keluar kat dewan BALORA di kg. Taman Sedia...mendaki ke jalan besar...terus lagi walaupun dh sampai ke kawasan apartment. Masuk kat area Smoke House, lalu kat Iris Apartment, padang golf...masuk semula ke Kg. Taman Sedia dan ikut short cut tadi pulang ke apartment.

Jungle treking kat dari Pejabat Renjer hutan keluar kat Dewan BALORA
Ni baru keluar ke jalan besar ni...
Pengalaman pertama jogging kat jalan besar ni.
Seronok jugak rupa2nya. Patut laa selalu nampak pelancong asing suka jalan kaki jer dari Brinchang ke Tanah Rata ikut trek tepi jalan ni. Tak rasa penat pun...huhu..
Paku pakis raksaksa...
Lalu jgk kat hotel ni..Tepinya ada kedai steamboat yg femes. Tapi kitorang dh bersteamboat kat apartment aje, jimat...hehe.. Masak dari hati, wink..wink..

Dah sampai area Smoke House..
Sini memang lanskapnya menarik..
Tumpang bergambar aje...nak nginap sini tak mampu ler, huhu..
Lagi berhampiran Smoke House..
Lalu jgk kat padang golf..
Dan akhirnya ke area Kg. Taman Sedia semula..
Balik ke apartment ikut jalan rahsia, hehe..
Yeay...dah sampai!!!
Balik tu terus laa masak apa lagi bahan mentah yang ada termasuk sambal sardine, telor dadar, sayur2...hihi.
Makan mmg laju aje laa kalo dok sini, kan...

Nota ALONA:-
~Rileks...

Wednesday, January 21, 2015

Cuti lagi di Cameron - 3

19.12.2015
JUMAAT

Malam tu lepas Maghrib kitorang wat persediaan utk steamboat lak.
Takde laa bahan susah2 pun. Ayam, daging, sosej, sotong dan udang mmg dah bawak dari umah. Sayur pun tiga jenis cendawan aje.
Kuah pun cuma buat tomyam aje. Guna pes tomyam yg dibeli kat Wang Kelian dulu tu, hihi. Pes tomyam homemade yg beli kat Linda dah abes. Kuah sup tak yah laa, hehe..  Cukup jer mana yg ada..

Daging ayam perap kunyit dan daging lembu perap ngan sos lada hitam utk dibakar...


Semua ni disusun kat verandah apartment jer. Susun meja2 kecik yg ada dan plug sambung dari bilik ayah, hihi. Kat kawasan lapang bawah tu...tersedia tempat BBQ. Ada beberapa keluarga buat BBQ kat situ. Jadi terasa laa meriah pulak ngan kitorang pun bersteamboat kat atas ni, hehe..
dah siap sedia....
Ada jugak jagung bakar....dan coklat stoberi..
Aduii...tak leh lupa tul kesedapan stoberi coklat ni walaupun punya laa banyak makan kat sana, huhu..
Makan time!!!
Abes kecut daging dh dibakar, hehe...tapi best sbb guna ni takyah nak boh minyak pun. Kering elok jer...baik utk kesihatan, hehe..
Memang Dayah saja hiris nipis2 sebab nak bagi cepat masak bila dibakar nanti..
Hmm...seronok makan gini. Tambah2 kat CH di waktu malam yg kedinginan dan kesejukan tu, kan..hehe.
Kenyang jgk perut. Leh buat lagi....

**Ni pertama kali guna steamboat grilled ni..baru beli, kan...hihi..

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah....

Tuesday, January 20, 2015

Gym berubah wajah..

14.01.2015
RABU

Jam 2.30 petang katanya miting kat pejabat belia & sukan.
Abang tak dapat hadir. Aku kena hadir. Aku pun tak tau bila aku dilantik jadi ajk gym, hahaha. Evy bagitau aku mmg dilantik sebab dah takde ahli gym perempuan yg lama main kat gym tu selain aku.

Dua jawatan penting utk kelab gym tak dapat hadir..
Miting jer laa kitorang ni ngan pegawai kat situ mengenai gym yg dah diapgred habes ni..

Gym rakyat telah ditutup buat sementara waktu sejak bulan November atas sebab2 hendak naik tarafkan segalanya kat situ.
Tengah tunggu pegawai dari KRM. Dorang yg soh datang miting ni, hehe.
Ok...mula miting..
Rupa2nya...premis Gym Rakyat telah dimansuhkan bila bangunan itu dinaiktaraf di bawah pilot projek *MAMPU Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama KBS.
*Malaysian Administrative Modernisation and Management Planning Unit
*Unit Pemodenan Tadbiran Dan Perancangan Pengurusan Malaysia 

Skang premis tu dh jadi M'sia Fitness Centre yg lebih terarah kepada fitness (kardio) dan strength tetapi ada sedikit peralatan utk weight. Tidak lagi seperti Gym Rakyat yang lebih tertumpu pada bina badan. Centre yg baru ni lebih mendorong agar semua peringkat umur melakukan aktiviti utk kesihatan diri, katanya...hehe..

Nama rasmi pusat ini belum diputuskan lagi sebab ini adalah projek perintis yg pertama dalam negara dan belum dirasmikan lagi. Dikhabarkan ianya bakal dirasmikan oleh Menteri KBS iaitu KJ tapi tak pasti laa bila. Cepat rasmi...cepat ler premis kesihatan ini akan dibuka pada orang ramai. Mungkin paling lewat pun dalam bulan Februari ni nanti laa, katanya.

Dah bincang punya bincang perkara yg hendak dibangkitkan...akhirnya kitorang diberi peluang utk tengok2 kat dalamnya.

Ruang tengah yg dulunya tidak rata kerana bertangga bulat dan ada ruang aktiviti ditengah2nya....telah diratakan sepenuhnya dan dilantaikan dengan lantai kayu parquet dan dijadikan ruang baru utk fitness centre ni.
Abang man...good, hehe..
Tempat pendaftaran...dh tak guna buku log dh. Semua guna system komputer..
Barang tercanggih katanya diimport dari luar negara. Kat dalam Malaysia..cuma ada kat Putrajaya ngan kat sini aje katanya, mm...
Bola...mcm bola jaring atau basketball tapi ada beban. Beratnya berbeza setiap bijik tu. Memula aku tak tau apa kegunaannya..
Ni pun beban jgk...
Ni macam biasalah....
Monkey bar pun ada...
Mula2 ingat ini adalah trampolin, kahhh. Pelik mula2 tengok ngape trampolin ni senget duduknya.
Rupa2nya mende ni utk baling bola tadi...yg aku kata bola mcm bola jaring tu, kan. Amek sebijik bola yg beratnya kita larat nak baling sambut nanti. Gi laa baling kat mende ni. Bila terlantun semula sambut...baling..sambut..baling. Ikut berapa set kita leh buat. Memang berasa jgk oo kat otot2 lengan ni, hahahaha..

Ni utk weight....tapi nampak mmg barangnya tak banyak. Yang bodybuilder mmg tak rasa laa kepuasan main kat sini..
Barang baru utk weight..
Mesin cam ni pun ada...
Aku tak dapat bayangkan laa bila waktu puncak...mesti mcm berebut2 nak guna barang2 kat sini. Nasib baik pihak KRM kata...centre ni bakal berfungsi dari pagi sampai malam. Dibuka setiap hari...kecuali cuti umum kot...

Kat bahagian budak2 band dulu pun...dh ditukar jadi studio utk fitness seperti senamrobik ataupun zumba.
Peralatan band dulu dah dipindahkan kat blok lain.
Masih belum siap sepenuhnya masa tu. Kerja2 mengecat sedang dijalankan.
Pastu, aku masuk lak kat ruang jus bar..
Ada ruang jus bar ye....jus utk kesihatan boleh dinikmati kat sini sambil2 bersenam tu nanti, hehe..
Aku pun tak tau laa aku nanti guna ke idak jus bar ni...
Bawak air mineral dari umah aje, kihkih..

Jom masuk ke ruang kardio..
Ada beskal2 lama jgk tapi mmg ada penambahan barang2 baru...
Bagi aku yang paling menarik sudah tentulah treadmill, hahahaha..
Yang paling dekat dlm gambar ni...lama punya..
Ini yg baru punya..
Ini pun baru punya..
Treadmill....semua yang baru.
Nampak perubahan ni sangat moden utk warga Taiping ni sebenarnya.
Diharapkan pengguna2 dapat menggunakan kemudahan tersedia dengan baik. Menggunakan dengan cara yg betul dan tidak kasar sehingga barang tersebut leh cepat rosak....sebab bila dh rosak...lambat ler nak dibaikpulih.
Bukan apa...ikut pengalaman berapa tahun dah jadi ahli gym rakyat dulu...ramai yg bukan ahli tapi datang sesekali walk-in....jenis kasar gedegaq bila menggunakan peralatan. Mentang2 kerajaan punya...guna macam hape ntah. Bila dah rosak...kitorang yg selalu datang ni tak dapat nak guna. Nak tunggu repair...alahaiii...

Diharapkan nanti...bila ada instruktor bergaji ditugaskan kat sini...dorang leh jaga tingkah laku pengguna ketika menggunakan peralatan tersebut. Semoga projek perintis dari MAMPU ni dapat dijadikan contoh terbaik bila centre seperti ini dibuka di lokasi lain pula..

Bayaran masih belum diputuskan. Kalo dulu...yuran pendaftaran ahli RM15 dan bulanan RM10, kalo walk-in pulak sekali masuk RM2.....diharapkan jangan laa naik mendadak. Sebab ini di bawah kerajaan sepatutnya harga tidak perlu sama seperti Gym & Fitness swasta apatah lagi lebih dari itu.

Nota ALONA:-
~Naik lemak dah aku ni sebab dh lama tak exercise, kihkih..