Wednesday, August 20, 2014

Ke Perlis Indera Kayangan - 2

16.08.2014
SABTU

Dah check in homestay....sebelum kul 4 kitorang keluar. Naik satu alza aje. Ngam2 aje muatnya, huhu. Tu pun sebab hari tu takde plan nak gi shopping apa2.

Mula2 gi Taman Anggur...
Nanti laa aku citer pasal Taman Anggur ni.
Letak gambar aje dulu...
Mak mentua aku ada ler beli anak pokok anggur ni.
Nak try tanam kat area umah mak tu. Sebab ada yg dok kat Kamunting ni tanam pokok tu dh elok berbuah dh. Anggur hijau. Manis pulak tu. Anak pokok beli kat sini jgk ler, katanya :)

Kat area situ ada jgk taman ular dan taman herba tapi tak gi pun. Sebab nak kejar masa lak ke Gua Kelam. Kitorang pun ke sana.
**Lagipun dh baca blog...dorang kata dalam taman ular tu takde apa2 pun. Sekadar nak memenuhi syarat jer yg tu taman ular, huhu.
Bergambar kat sini...tanda dh sampai, hehe.
Kat luar tu ada tempat mandi-manda...sumber air sungai dari dalam gua jugak ler..
Makan eskrem...Sela belanja..
Dari situ...kitorang terus ke Kuala Perlis, hoho...jauh2 jarak antara lokasi yg kitorang gi petang ni. Nampak jer Perlis ni kecik, kan..
Aku plan gi sini nak makan masakan seafood yg sedap kat area Laman Brasmana tu. Tapi Sela ngan anas nak pekena laksa kuala perlis dan bihun sup kat tepi ban ni dulu, huhu.

Dah selesai tu...kena ler amek gambo kat atas ban tu, kan.
Sunset lak tu...
Oh, ye...makan laksa tu...abah belanja, ;)
Along dan aniss..
Mak tengok jer...hehe..
Nampak mcm abang selfie tapi sebenarnya abang amek gambo sunset tu...
Along...seorang jer. Adik2 tak ikut.
Akiss takde...bergambar ler ngan anis, :)
Lepak rehatkan perut..
Tapi tak jadi nak makan masakan seafood sedap kat Kuala Perlis sebab perut masih kenyang, huhu. Jadi, kitorang amek keputusan utk balik homestay. Ari pun dh senja.....nak rehat2 kan badan. Esok pagi2 dh nak keluar gi Wang Kelian.

Tapi malam tu..kul 10 kitorang keluar lak. Dekat2 ngan homestay aje.
Cari kedai makan...lepak2 makan sup, hehe. Anas belanja, :)

Nota ALONA:-
~Jenjalan ni rileks2 aje...

Tuesday, August 19, 2014

Ke Perlis Indera Kayangan - 1

16.08.2014
SABTU

Sebenarnya, aku ngan abang nak gi Perlis seminggu sebelum tu...9/8-10/8. Tapi tak jadi sbb Sabtu dan Ahad tu ada keje dan perkara yg perlu diselesaikan.

Dalam minggu lepas...aku dpt kad jemputan kawen dari kak ina....yg penah jadi jiran sebelah umah kitorang ni dulu. Anak dia kawen 31/8 nanti tapi aku tak dapat nak hadiri sebab ada hal lain. Aku ajak abang gi Perlis 16/8 dan tido kat sana semalaman. Abang kata ok jer.

Kitorang pun ajak laa mak ngan abah jugak gi jalan2. Dah lama mak ngan abah tak jalan2 makan angin keluar dari Taiping. Last masa kitorang bawak gi Cameron Highlands bulan Mac dulu tido semalaman bersejuk dingin, masak2, makan2 kat sebuah apartment kat sana.. :) . Best!!!!....

Alhamdulillah, kali ni pun abah ok jer bila diajak jenjalan ke Perlis. Mak lagi laa ok bila abah dh kata ok [kenyit mata, hahaha]..
Aku pun...Jumaat 15/8 baru booking homestay. Sebab dh tau masa tu bukan ke tengah2 bulan...baru lepas raya lak kan...homestay takde masalah sangat. Cuma aku kena jugak gugel cari homestay yg best laa...

Kebetulan pulak hari tu Sela dan Anas pun bagitau nak join skali...elok sangat ler utk aku kol homestay yg ada 3 bilik tu. Kalo Sela tak gi...kitorang amek homestay 2 bilik aje.

Singgah umah kak ina
Kul 8.15 pagi kitorang dh keluar gi umah mak nak amek mak ngan abah.
Sela dan anas dh sampai terlebih dahulu kat sana.

Singgah sarapan pagi kat Bukit Merah...abang belanja.

Semalam, aku dah bagitau kat kak ina yg kitorang nak singgah berhari raya kat umah dia. Mgkn sampai tengahari sebab OTW nak check-in homestay kat Beseri.
Kak ina lak beriya laa menyediakan hidangan tengahari utk kitorang, aduhaii. Segan ler jugak kan. Tp mmg aku kena singgah umah dia...sbb tak dapat nak datang hari walimatulurus Fatin nanti.
Kang aku apdet gambo gi Perlis masuk FB...kecik lak ati dia tak singgah umah dia, kan..huhu.
Dah ler fren fesbuk ngan Fatin, Fiqah dan kak ina sendiri...hihi.

Sampai2 umah kak ina kat Arau...kak ina tengah sebok lagi kat dapur. Tak bagi aku kacau dia kat dapur, hahaha. Tapi aku nak kacau jgk, kehkeh..

Dh selesai berhidang semua...kitorang pun dijemput ler menjamu selera.
Dalam segan2 tu...makan bertambah jugak ler sbb kak ina masak sedap, hihi. 
Dah selesai makan dh...abah syok bersembang ngan kak ina dan abang hanif.
Mmg kat situ rancak sungguh abah bersembang. Macam2 perkara jadi topik. Sampaikan kitorang kena 'cut' sbb nak teruskan perjalanan lagi ni, hehe..
Tengah tunggu abah bersembang...Kalo lama lagi tu kak ina dh nak buat kopi dah, hehe. Kak ina tu bkn boleh...
Acara wajib...bergambar bersama2 famili kak ina. Anak2 kitorang cuma along jer yg ikut. Sebab minggu ni bkn minggu pulang bermalam bagi Akiss dan Angah.
Bakal pengantin yg pakai t-shirt putih tudung itam tu..
Anak kak ina sebenarnya ada 4 orang. Tp yg bongsu meninggal dunia 3 tahun yg lalu...ketika usianya 10 tahun. Skang tinggal 3 orang aje laa. Bijak2 anak2 kak ina ni. Yg 2 pempuan tu dh abes belajar. Sorang dh keje dan dah nak kawen. Sorang lagi baru abes degree tunggu nak konvo dan nak sambung master terus katanya. Yg lelaki sorang tu dh setahun belajar kat Spain. Skang dia sedang cuti sem...nak terbang semula ke Spain pada 3/9 nanti..

Terima kasih kak ina dan keluarga atas layanan.

Nota ALONA:-
~Berkat hidup bila menggembirakan hati ibubapa ni. Dalam menggembirakan hati seorang tua...wang bukan keutamaan. Cukup lah dengan sentuhan listrik zahir dan batin. Ingat ye, wahai anak2 ibu :)

Thursday, August 14, 2014

Ke D'Labit lagi dan lagi..

10.08.2014
AHAD

Petang tu...keluar gi D'Labit. Bawak mak dan abah makan2 kat luar.
Saja ler...bosan2 takde aktiviti apa lak petang2 tu.
Abes ajak yg lain2 pun join skali.
Air dh sampai.. Semua oder air panas kecuali along dan ain aje, mmm..
Kali ni abang dan along oder western lak..
Aku punya...nasik paprik komando ke hape ntah namanya. Tak nampak nasik langsung kan. Dah tersorok kat bawah2 sayur tu. Macam ala2 mee kungfu jgk ler ni...tp ni nasik. Kot gitu laa, kan...hihi..
Makan...makan kenyang2...
Makanan mereka2 yg lain tu takde ler pulak aku nak pi ngambek gambonya, ye...huhu. Jenoh ler kalo gitu.
Takpe...rileks2. Semua pun kenyang, lalalala..(kenyang perut suka hati)....

Dah abes makan terus jer balik. Kenyang sangat lak rasanya perut masa tu, mm..

**Makan-makan di Taiping..

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah....

Wednesday, August 13, 2014

Pertama kali ke Taiping Mall

10.08.2014
AHAD

Kitorang keluar... ada hal yg perlu diselesaikan.
Pastu...gi kedai jam yg bukak di hari Ahad yg terletak di gerai2 belakang BOMBA tu.
Aku nak tukar bateri jam baru.
Dekat jer ngan Taiping Mall yg baru bukak. Kebetulan dapat lak parking kat situ, kan...baekkkk punya. Dh bgtau kat abg, lepas ni kita masuk ler kat Tpg Mall tu, ye. Dh alang2 dapat parking baekkk punya tu, hihi.
Abang pun nak tuko bateri jam baru dan tuko tali jam sekali.
Dah selesaii...kitorang pun lintas ler jalan masuk Taiping Mall.
Ni kiranya first time ler masuk selepas bangunan ni dh dibuka bermula seminggu kot sebelum nak raya....
Tapi masa tu cuma pasaraya pacific aje yg bukak dan ada ler beberapa kedai2 yg menyewa kat dalam tu.

Masa aku pi baru ni...banyak jgk ler kedai2 dh bukak dh.
Ada Carlo Rino, XES dari tesco pun dh pindah sini, ada Red Modani...ada Oasis......errr, semua yg aku sebut tu semua ada kaitan ngan kasut, hahahaha..
Dan aku tertarik nak singgah masuk sini sbb tak nah lagi masuk mana2 kedai kasut Oasis sebelum2 ni. Yg XES, Red Modern semua tu dh penah masuk dh, hihi.
Tengok kasut2 pempuan pun lawo2 kat situ..
Dan belek2...try2...terpikat ler kat satu wedges ni utk dibeli....lalala.

Pastu ronda lagi...
Ronda sampai tingkat paling atas....iaitu bakal sebuah hotel nanti. Novotel kot, ntah ler tak berapa amek tau sangat. Tak siap lagi pun. Masih dalam progress. Mmg tutup bahagian atas tu. Kalo tengok betul2...rasa seram jgk kot tetiba runtuh ler pulak kan, err...sori. Ni kerisauan tapi leh kontrol, ye...huhu.
Eskelator paling last ketika itu. Laluan ni dibuka utk mereka2 yg parking kereta kat dalam bangunan.
Mgkn tingkat atas ni nanti ada ler kot bowl ke....panggung wayang ke..tak tau laa.
Setakat ni...cuma ada satu jer panggung wayang kat Tpg Sentral dan ada satu bowl boling kat Plaza Perbandaran.

Kitorang ronda abes ler....
Sbb bangunan masih baru....ekon pun baru...sejuk tu terasa sangat ler lagi, hahaha..

Kat bahagian bawah sekali (setakat hari tu) ada kedai2 makan. Antaranya Sushi King, The Chicken Rice Shop, Marry Brown, Kenny Rogers dan......Seoul Garden, wow!!!! Seoul Garden dah ada kat Taiping?? huhu..
**Yang lain2 tu tak heran sebab dh ada dh kat Taiping sebelum2 ni kecuali TCRS dan Marry Brown. Tapi dah penah makan kat francais lokasi lain, :)

Ramai ler aku tengok kat dalam Seoul Garden tu. Tapi kitorang tak masuk ler pun. Perut tak lapar sangat lagi. Rugi masuk, Fadel kata...hihi. Nak masuk situ...kena perut betul2 lapar. Pastu tunggu ler Groupon ada wat baucar murah2. Mcm along dia dh ada harga student. Leh jer dia nak masuk tapi....err, nanti2 laa nak masuk pun. Dorang kata steamboat nya sedap, mmm. Taknah masuk mmg tak tau laa.. Dgr adik aku dan kawan2 aku citer aje.
Amek gambo kat luar aje.
Ada kasut baru aku dalam ni. Jenis wedges. Kasut wedges yg inci lebih tu dh tercabut tapaknya masa raya pertama hari tu. Kena ler aku pakai kasut wedges lagi satu yg inci rendah sket tu. Oh, ye...oasis ni ada sediakan kad ahli utk harga diskaun 10% jugak, ye...Dapat kad ni apabila membuat sebarang pembelian. Kad aku ni sah tempoh sampai 2016, :) ..
Tu ler dia bangunan Taiping Mall yg tak sabar2 nak beroperasi mendahului AEON Jusco. Atas tu yg tak siap tu ler sebuah hotel katanya.
Taiping Mall ni dh lama tul perancangannya. Byk tahun dh tanah tu terbiar.
Bila nak naik AEON....eh, tengok dorang pun naik jugak, hahahaha..
Itu lah namanya persaingan, kan!!!!

Nota ALONA:-
~Agak2 ada kedai yg sama ke nanti kat AEON Jusco yg bakal dibuka sebulan 2 lagi??

Tuesday, August 12, 2014

Baraka...

Beli BARAKA ni kat kedai jual kurma di Kamunting.
Abang yg beli, hehe..

Keluaran pharmaniaga...
Sekotak RM12....ada 24 bijik.
Dalam dia ada habbatusauda.
Abang bagi anak2 dia pun makan baraka ni.
Sebagai supplement.....

Nota ALONA:-
~Semoga baraka ni membawa kesihatan tubuh badan dan ingatan yg baik.