Thursday, March 24, 2016

Jenjalan ke JB - Singapore 7

15.03.2016
SELASA

Untuk ke Marina Sands Bay...kitorang perlu melalui Helix Bridge. Sementara nak sampai bangunan tu...asek berhenti bergambar aje, hoho..
Sebelah kiri tu Helix Bridge.. Yg mcm kelopak bunga sebelah kanan tu ArtScience Museum.
Jambatan yg design seperti struktur DNA, katanya ..
Bergambar kat sini..nak bagi nampak rekebentuk bahagian atas jambatan tu, hehe..
Jom teruskan...
 
Singgah jap kat pelantar di bahagian tengah jambatan tu.
Dh semakin hampir...
Gambar sebelum kitorang melintas jalan..
Kitorang nak ke sini...sebab utama selain nak tengok bangunan ni secara dekat..kitorang nak gi masuk kat Gardens By The Bay yg terletak di belakang bangunan gah ini.

Sepanjang kat Singapore...kat dalam bangunan ni ler kitorang baru masuk toilet, hehe. Mmg guna laa botol air mineral kecik yg kosong tu, hoho. Ni ler sekali jer masuk toilet kat Singapore hari tu, kihkih.
Kat dalam tu...walaupun aku dh tulis tips2 nak cari jalan ke Gardens By The Bay dlm buku nota...tapi bila sendiri dh jejak kaki kat lobi bangunan tu...konfius pulak, hahaha. Maka kitorang pun bertanya jgk laa pada staff hotel tersebut.

Maka....entry seterusnya nanti adalah di Gardens By The Bay.


Nota ALONA:-
~Jaga hubungan serta berkasih sayang pada ibubapa sendiri juga pada ibubapa mentua...InsyaAllah, ada keberkatannya.

Wednesday, March 23, 2016

Jenjalan ke JB - Singapore 6

15.03.2016
SELASA

ESPLANADE
Dari Merlion Park...kitorang melalui Jubilee Bridge utk ke Esplanade.
Aduhaii...kat atas jambatan tu pun kitorang nak bergambar jugak, hahahaha..
Kitorang dh ke arah Esplanade...kat Merlion Park masih ramai dgn pelancong lain..
Bot cruise dan bangunan Marina Sands Bay dari kejauhan..
Lomentik sangat laa kekonon kan...atas Jubilee Bridge ni..
Bergambar lagi berlatarbelakangkan bangunan Esplanade..
Sampai kat halaman Esplanade...duduk berehat di bawah bebayang pepohon. Panas weh. Rehat sat. Tapi dalam pada tu...nak bergambar jugak, kihkih..
Beberapa minit di situ...kitorang teruskan perjalanan ke arah Marina Sands Bay pulak. Menapak dan terus menapak.
Bergambar di hadapan Marina Bay Grand Stand...berlatarbelakangkan bangunan2 pencakar langit di sana.
Dh kat sini...balik2 gambar sekelilingnya jugak lah, kan...kihkih.
Ok, lah...sambung lagi lepas ni. Tak tau laa bila nak abesnya. Dah banyak bahan menunggu giliran nak dimasukkan ni. Semoga diberi kesempatan utk simpan di sini kesemuanya.


Nota ALONA:-
~Alhamdulillah....

Tuesday, March 22, 2016

Jenjalan ke JB - Singapore 5

15.03.2016
SELASA

MERLION PARK
Ok...dh sampai situ mmg tak tentu arah ler nak bergambar, hahaha. Menarik pemandangannya. Sekeliling sudut cantek utk dilihat. Aku nak bergambar ngan anak Merlion dulu, hehe. Abang dh gi tengok mak Merlion dh, kihkih.
Bukan senang2 nak datang sini, kan...walaupun negara jiran aje.
Kat anak Merlion ni redup sket sebab ada pokok2 kat sekeliling dia..

Mcm2 aksi bergambar ngan Merlion ni. Tapi yg lain tu kelakar jer. Boh yg ni cukup lah, hahaha..
Mmg tengah terik masa ni..
Alhamdulillah, tak sangka leh sampai sini. Selalu tengok gambar aje.
Nanti bebila leh gi lagi. Tapi tak tau laa bila. Ikut rezeki laa, ;)
 

Masa kitorang baru dapat 3-4 klik gambar...tetiba datang segerombolan ahli rombongan dari Indonesia ke sini. Masing2 pun kelihatan teruja betul nak bergambar. Kat sini tak nampak pun bas turunkan penumpangnya kat mana...tetiba jer dorang datang beramai2 memenuhi ruang situ.

Sebab dh penoh sudut Merlion keluar air dari mulut tu...kitorang pun beralih ke sudut pemandangan bangunan Marina Sands Bay ni pulak..
Ermm.......depan mata. Kagum ngan akal kepandaian yg Allah berikan pada manusia yg membina bangunan ini.
Maka...kami pun tak melepaskan peluang bergambar kenangan di sini..
Zoom....nak naik atas ni rasanya dikenakan bayaran jugak..SGD50 ke cenggitu lah..
Ok...dari sudut itu...kita ke sudut lain pulak. Masih di Merlion Park jugak. Masih sebok dengan pelancong2 dari Indonesia yg juga seperti kami tidak melepaskan peluang bergambar di sini di tengah panas2 terik!!!

Kalo di sudut kanan ada patung Merlion, kat depan pulak ada Marina Sands Bay...di sebelah kiri ada Esplanade Singapore. 
Pose bebas..
Nanti kitorang akan ke situ jugak. Menapak dari satu tempat ke satu tempat yg berhampiran. Mmg tak perlu langsung tour guide. Untuk gi lokasi2 ini...sekadar berjalan kaki adalah lebih bebas & enjoy, yeargh!!! 
Ok, Merlion....sampai jumpa lagi. InsyaAllah, lain kali ada rezeki kitorang datang lagi, ye..
Dah puas bergambar kat situ...kitorang pun mula bergerak utk ke lokasi seterusnya. Kita jalan relaks aje. Tak perlu terkejar2. Semua yg nak dilawati hanya dalam lingkungan kawasan tu aje. Cuma nanti perlu naik MRT ke Bugis Street utk makan nasik, heheh. Dorang kata...kat situ byk kedai dan restoran halal. Kita ikut panduan itu ye.
 

Nota ALONA:-
~Mengembara dan melihat tempat orang adalah satu kepuasan.

Monday, March 21, 2016

Jenjalan ke JB - Singapore 4

15.03.2016
SELASA

SINGAPORE RIVER WALK
Keluar dari stesen MRT Raffles Place...terus nampak bangunan pencakar langit di sana sini. Disebabkan aku ni pun bukan dok area KL...maka bila tengok bangunan tinggi2 di serata tempat ni mcm terasa dalam filem Hollywood pulak...kihkih....huhu...hihi...hoho...kuikui....
One Raffles Place..
Bergambar kat sini. Nanti dh tak lalu sini dh.
Kat area sini...nak lepak2 syok jugak. Teduh aje disebabkan bangunan tinggi2 tu. Mcm best jer dok sini tengok2 orang, hehe. Tapi disebabkan kitorang nak cepat...takde laa lepak lama pun. Duduk sat sekadar nak rehatkan kaki jer.
Ok...kat sini sambil rehat kaki...aku nak belek2 buku nota jap. Arah mana yg patut kitorang teruskan, hehe..
Ikut nota yg aku dh catit...kitorang perlu ke arah mercu tanda sebuah tugu yg berbentuk replika...err, aku pun tak pasti replika tu bentuk apa sebenarnya, hehe. Tapi dalam gambar kat atas tu...leh nampak laa tugu tu kt sebelah kiri suami aku. Depan tugu tu adalah sebuah jalan yg bernama Battery Road. Kitorang perlu melintas jalan tu utk ke pesisir sungai atau Singapore River Walk.
Maka...kitorang pun memulakan langkah...
Masa nak melintas jalan tu...teragak2 wei. Risau lak kalo main lintas aje...kena saman. Negara orang tu!!! Buang sampah merata2 pun tak boleh. Tunggu sat...tengok ada tak orang melintas kat jalan tu, heheh. Tetiba nampak ada yg melintas...maka kitorang pun berlari2 anak melintas jalan tu, hahahhaha..
Ok, dh melintas jalan dh...
Terus aje menapak ke arah Singapore River Walk. Memang menarik laa pemandangan kat sini.
Sini mmg banyak laa pejabat2, ada jugak beberapa buah bank terkenal. Staf2 dorang ada jer kat luar tu berborak2 sambil merokok. Dah kat dalam opis tak leh merokok, ye dak!!
Bergambar berlatarbelakangkan arah sana. Yg bukan dalam laluan kitorang utk ke Merlion Park.
Ok...kitorang akan melalui persisiran sungai ni utk ke Merlion Park...
Sini jugak digelar Boat Quay...leh naik cruise ni utk amek pengalaman lain. Kitorang tak naik ler. Bukan dalam bajet, huhu. Lagipun...naik cruise ni biasa aje lah..mcm naik cruise kat Melaka, cuma ni kat Singapore, laa....kan.
Kat sini ada replika kereta lembu...
Join orang bersembang...mcm paham, huhu.
Cavanagh Bridge...antara jambatan tertua di Singapore. Hanya pejalan kaki dengan berkuda aje yg leh lalu jambatan ni..
Replika budak2 lelaki bogel nak mandi sungai, huhu...
Kat situ berdekatan jer dengan The Fullerton Hotel. Kitorang ingat sekadar nak bergambar kat luar tu aje. Tapi takut2 jugak laa. Sebab kita bukan guest dorang kan. Dah laa hotel tu hotel mewah.
Tapi tiba2 pakcik yg juga staf hotel tu siap pelawa kitorang masuk dalam hotel tu tengok2 dan bergambar. Dia kata kat dalam lagi cantik. Leh bergambar puas2. Eh?? mcm tak percaya. Dalam segan2...kitorang pun gi laa jugak. Masuk situ leh jugak amek sejuk ekon, hehe.
Akiss amek gambo goyang, huh!!!!
Ni jer laa yg kitorang leh snap2 pun. Segan nak explore lebih lagi selain kat lobby. Lagipun, kitorang dh ada perancangan lain. Tak leh nak buang masa...
Maka keluar dari hotel tu, ucap terima kasih kat pakcik staff hotel tadi...kitorang pun terus menapak. Sampai bertemu Anderson Bridge...berbekalkan catatan yg aku dh tulis dalam buku nota aku tu...aku terus bertanya bila ternampak kebetulan orang lalu kat situ, hehe. Risau tersalah laa pulak, kan!!! Ye lah...segan bertanya sesat jalan...ikut ye pepatah tu.
Oo, ok....dh betul lah apa yg aku tulis tu. Maka teruskan jer. Bermula dari situ...kitorang kena laa hadap cuaca yg panas terik, heheh. Tadi elok jer redup2, kan..
Snap gambar sambil melintas jalan...ikut lampu trafik tau!!!
Ok...kitorang dh selamat melintas!!!!!
Kat situ...dh teruja nak bergambar ngan Merlion, nak bergambar berlatar belakangkan Esplanade...dah nampak bangunan Marina Bay Sands. Semua dh ternampak depan mata dh...wiiiihu!!!!!

-bersambung..

Nota ALONA:-
~Seronok baq hang!!!!