Saturday, April 4, 2015

Ke HatYai dengan keretapi - 10

21.03.2015
SABTU

Naik tuk2 terus jer ke stesen keretapi dorang.
Ni tuk2 grup lagi satu naik, hehe..
Ni tuk2 yg aku naik..
Nasib ada tempat duduk kosong yg sesuai ler utk kitorang dok ramai2 lepak sementara menanti waktu utk gerak pulang.
Mak lak bawak abes duit siam yg ada soh perabes ngan beli apa2 buah.
Yg pegi...aku, abang, anas, kak nor, along dan angah. Yg lain tak ikut.

Mula2 ingat nak gi dekat2 aje...tp mcm tak nampak aje buah2an kat situ. Terus aku on gps dan berjalan kaki ke kawasan berhampiran Plaza Lee Garden. Dari stesen keretapi tu dalam 10 minit laa kalo menapak.
Kat sini..kalo ada produk baru dorang nak perkenal..mmg ini antara cara dorang mengiklankan. Masa tahun 2013 tu...dorang iklankan cara flash mob..
Dah beli buah-buahan...kitorang pun menapak semula ke stesen keretapi.
Lepak ramai2 sambil makan buah2...sembang2 gurau senda, selfie2...hahaha..

Kat sini ingatkan kitorang ni jer yg selamba dok bersila atas lantai lepak makan2 sambil tunggu keretapi sampai. Rupa2nya...mmg kat sini ramai orang tempatan yg tunggu keretapi dorang pun wat camtu. Siap bawak tikar, bentang dan ada yg baring, uiii. Mana yg tak bawak tikar tu...dorang bentang kertas suratkhabar duduk anak beranak. Owh, jadi kitorang pun rasa ok jer laa wat camtu, hihi.

Kat situ ada satu kedai kopi tu..sedap pulak kopi yg abang pilih. Yui yg belanja nak perabes duit siam dia. Teringat pulak kesedapan kopi ais tu tengah2 dok taip entry ni, kihkih..

Aktiviti bergambar tu dah tentu laa. Hentam aje pun background apa yg ada, hehe..
Ahli rombongan yg paling kenit dan yg paling tinggi...
Maklong dan anak sedara yg menggalah tingginya..
Ni asalnya berapa orang aje nak bergambar tapi leh jadi makin ramai lak, hihi..
Tak kisah laa...
Five FZ...
Pose jer camne pun..
Dengan anak dara...mm, rindu lak kat budak manja ni..
Ngan abah dia pulak..
Sempat lagi selfie, ish..ish..
Ni keretapi kat sana. Nak gi mana...tak tau laa pulak. Tapi tengok dh lama dok situ tak jalan2 pun. Penumpang rasanya mau 2 jam dh dok dalam tu. Dah laa jenis takde ekon tu. Gerabak KTM dulu2....tp kat sini masih digunakan. Syukur lah kenderaan awam kat Malaysia ni sudah lebih baik dari mereka..
Bergambar ramai2 kat signboard tu..
Yg ni ada aku...mintak tolong orang kat situ amekkan.
Kalo ikut jam kat atas tu baru nak kul 4 petang kan....tapi waktu Malaysia sebenarnya dah dekat kul 5 petang, hehe..

Abang gi tanya pengawal landasan...rupa2nya dh ada dh gerabak KTM tu. Jauh ke belakang terlindung kat lane C.. Maka, kitorang pun menapak laa ke sana.
Ni laa landasan keretapi di stesen Hatyai...
Elok aku naik2 gerabak L7 tu...punya lah terkejut tengok seat kitorang semua dh penoh orang dah duduk. Penoh sampai ke belakang lak tu......uwaaa.......gemuruh ler dada ni rasanya sekejap. "Aitt, aku salah beli tarikh ke??"
....Pastu orang yg duduk situ soh aku tunjuk tiket sebagai bukti, mm. Adoii, tengah2 pegang banyak barang ni ngan ramai berkumpul kat situ...aku nak kena seluk sling bag cari tiket. Sepatutnya...kan masa tenang kita dh duduk elok2 baru ada sesi periksa tiket. Ini tengah2 camtu. Rasa kalut ler kejap, weh. Dah laa perasan cuak tu tengah dok ada. Tapi nak tak nak aku kena cari jgk ler tiket tu. Selagi tak tunjuk mmg dorang tu tak nak bangun ler, aduhai. Mujur aku mmg dh standby kat poket depan. Bila dh tunjuk tiket tu kat makcik KTM tu...maka, yg dorang2 dh duduk kat seat kitorang tu kena laaa dipersilakan bangun. Kitorang yg 15 orang ni nak duduk. Lega aihh!!! rasa masa tu mcm dok bawah air terjun, huhu...

Rupa2nya dorang tu...bayar tambang tapi takde seat. Ikut nasib ler kalo tetiba ada seat kosong. Kalau nak seat sampai ke destinasi dorang....dorang kena laa beli tiket lain kat kat stesen Padang Besar nanti. Sebab kat sana kan dah bercantum ngan banyak lagi gerabak lain Senandung Langkawi.
Maknanya, dari HatYai ke Padang Besar...dorang kena laa berdiri bila kitorang semua dh duduk di seat yg telah dibeli sebulan yg lalu tu.
Terpikir pulak. Kitorang ni yg mmg dh beli seat tu pulak yg dorang beriya soh tunjuk tiket bukti. Sedangkan dorang sendiri tau dorang bayar tambang tu tanpa ada nombor seat pun, mm.

Pastu, dengar laa rungutan budak2 muda berbangsa Cina...kata kat makcik tu "tak patut awak jual tiket tapi kena berdiri". Makcik tu balas balik...kalo tak...awak nak balik dengan apa?? Diam ler bebudak cina tu.
Sebenarnya, kalo ada gerabak utk cafe tu...dorang leh jer lepak kat situ....tapi masalahnya dah mmg dari HatYai masuk Malaysia ni cuma 2 gerabak tu aje...seat ekonomi dan tempat tidur ekonomi. Gerabak cafe kat Padang Besar nanti baru ada.

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah...semua tu adalah pengalaman. Kalo tidak lalui...kita tak tau pulak kan ada citer mcm ni, kan ;) hehe..

Friday, April 3, 2015

Ke HatYai dengan keretapi - 9

21.03.2015
SABTU

Dah serahkan kunci bilik...kitorang bergambar dulu reramai kat ruang lobi hotel.
Dengan t-shirt sedondon...yeay!!!
Ni dari kamera cinonet RD990
Ni dari Sony NEX
Ni dari kamera hp yui...
Masa ni sebok dh drebar tuk2 tu ngintai nak tanya kitorang nak gi mana, huhu.
Kitorang teruskan aje sesi penggambaran, hahaha.
Kat situ mmg banyak tuk2...tok sah risau.

Selpie ngan henpon Yui, hahaha..
Dah puas hati baru aku gi deal ngan drebar tu..
Dah tentu dorang dh bersedia. Tau pulak dorang kitorang ni semalam guna khidmat Ameng..

Mintak tolong drebar tuk2 tu snap gambar. Ini laa yg terbaik pun dari dua pilihan yg lain, huhu..
Naik tuk2 ni...dh pesan jgk kat drebar tuk2 lagi satu...Railway Station.
Kang ada lak yg dibawak ke airport kang, kihkih..

Nota ALONA:-
~Dah bincang2 dah ni...lepas ni nak gi trip ramai2 ke mana pulak, hehe. InsyaAllah, ada rezeki...dapat laa dilaksanakan, kan.

Thursday, April 2, 2015

Ke HatYai dengan keretapi - 8

21.03.2015
SABTU

Pagi tu...tanya kaunter lobi..leh tak kitorang check out lambat sket. Sebab...keretapi kan kul 4 petang nanti. Jenoh ler nak dok mana ler ngan beg2 tu nanti kan...huhu.
Alhamdulillah...dia bagi kitorang check-out lambat sejam 1.00 petang waktu siam (2 petang waktu malaysia). Terima kasih hotel Hi-Season.

Jadi, pagi tu kitorang ronda2 dulu kat area Santisuk Market. Dekat sangat ngan Plaza Lee Garden.
Tapi...pagi tu ramai peniaga tak bukak kedai lagi. Gi aje laa redah mana kedai yg dh bukak..
Naik tuk2..
Sebab ramai...mmg kena guna 2 biji tuk2..
Dah sampai area Santisuk Market...
Beli kekacang, coklat dan apa2 yg boleh dibeli oleh kita.
Depan tu dh jumpa kedai jual t-shirt HatYai..
Sela dah nampak design corak yg menarik....kitorang ok jer.
Mmg nak beli sorang sehelai corak yg sama, warna yg sama. Saja nak buat kenangan.
Lama jgk kat sini...pilih saiz...takde yg semua sama kaler.
Last2 pilih merah dan pink..
Along ngan abang Piluih...tinggi menggalah abang piluih yg hensem ni. Along merenek jer nampak, hehe.
Kat situ...aku, sela, mak dan kak nor...masih perlu tukar duit Baht, hahaha..
Perlu baru tukar....mentang2 pengurup wang merata2, hehe..

Dah setel hal t-shirt...jalan kaki jer gi area Plaza Lee Garden. Berenti ada yg nak beli keychain dan fm..
Dah selesai....terus pulak menapak ke Restoran Salma. Dulu (2013) kitorang datang sini nak makan malam. Kali ni datang terus utk makan tengahari, hehe.

Oder masakan panas. Senang. Kitorang pun sebenarnya kejar masa jgk ni. Ada yg tak kemas barang2 nak balik lagi, hihi.
Kalo datang HatYai...mmg aku rekemen laa makan kat Restoran Salma ni ye. Harganya walaupun mahal sket laa dari kedai tomyam kat Malaysia tapi masih murah utk kategori harga di sana. Restorannya pun bersih...ada wifi...hahaha.
Kitorang makan kat sini jimat 500 baht (RM50 lebih) dari makan di restoran tengahari semalam. Banyak bezanya tu....kan. Lebihan duit tu...ibarat leh dapat tshirt 4 helai lagi, huhu..

Dari Salma...terus jer amek tuk2 balik hotel.
Ada peristiwa lucu pulak ngan tuk2 lagi sebijik tu...kelakar sungguh laa.
Ni laa tuk2 yg lagi sebijik dorang naik tu, kikiki..
Semoga uncle tuk2 ni lebih peka ngan nama2 hotel di HatYai, ye...
Naik bilik...mandi2 lagi sekali. Kemas2..
Waktu yg dh diperuntukkan...kitorang pun turun laa dengan baju t-shirt sedondon yg dibaru dibeli tadi.
Check-out...

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah...

Wednesday, April 1, 2015

Ke HatYai dengan keretapi - 7

20.03.2015
JUMAAT

Dari pasar terapung...last destinasi tour ngan van ke pasar malam Pee Tai (tak tau laa eja camne ye, hehe). Asian market katanya. Kat sini...abah dah tak ikut meronda. Tak larat dah. Kitorang panggilkan tuk2. Abah dan Yop balik hotel dengan ditemani dan dijaga oleh dua orang cucunya iaitu Piluih ngan Akiss.

Ni pertama kali gi pasar malam ni. Sesuai laa yg suka shopping barang2 siam ni, hehe.
Aku tak membeli pun. Tengok2 tapi takde langsung yg berkenan. Tapi ada jgk ler beli tali pinggang angah...
Kat tingkat atas area food court...dapat ler beli buah pelam muda ngan asam boi pedas. Beli jgk ler pulut mangga. Pulutnya sikit sangat, huhu. Baik beli pulut mangga kat Taiping Mall atau kat Taiping Sentral tu...
Ni laa keadaan dalam pasar malam berbumbung dorang..
Ada laa dalam 10 baris kot gerai2 kat pasar malam ni.. Luas, panjang2 deretannya dan selesa di bawah bumbung.
Bagi aku...kat sini tak yah datang laa. Bkn tempat aku ler. Kalo nak beli seluar jeans ke apa...aku lebih suka beli kat PasarayaKu aje. Tu jer taraf aku.

Kat sini mmg berpecah laa. Senang nak jimat masa..
Dan janji jumpa kat satu tempat..

Dah gi situ...kitorang tak de laa gi kat area Lee Garden Plaza dah.
Lain kali datang...nak gi kat area pasar malam lagi satu laa. Kat sini banyak sangat pasar malam. Nak cakap kat drebar van tu pun...dia tak paham, huhu. Gi sendiri lagi senang. Menapak aje ikut gps, hehe. Takpe, InsyaAllah, lain kali..ada rezeki.

Balik tu..kat lobi hotel mintak dorang panggil tukang urut, hehe.
Kat bilik...sempat laa bersihkan diri apa semua...tukang urut dah datang bilik.
Massage laa apa lagi..
Alhamdulillah, tido lena malam tu.....

Nota ALONA:-
~Citer dengan tulus...
~Setiap entry aku dalam blog ni...aku tak bertanggungjawab kalo penerimaan yg salah dari maksud aku yg sebenarnya pada setiap ayat yg aku catitkan di sini. Baca dengan intonasi maksud yg baik..InsyaAllah penerimaan maksudnya jgk dapat yg baik. Terima kasih ;) wink wink.

Monday, March 30, 2015

Ke HatYai dengan keretapi - 6

20.03.2015
JUMAAT

Dari Pantai Samila...terus aje driver bawak kitorang ke floating market ni.
Tapi sampai sini dh nak senja...Walaupun jam sana sejam lambat...tapi waktu solat fardhu sama aje ngan jam kita.

Memang tak best rupanya gi sini waktu dah petang2 sangat ni.
Baik laa gi sini jam 3 petang jam sana lagi. Panas2 pun panas laa....orang masih tak ramai sangat lagi.
Gi waktu2 gini...adoiii...orang dh laaa ramai...tempat duduk nak lepak makan2 pun penoh2 semuanya. Tapi tempat duduk2 tu dorang dh buat elok2 laa. Siap beratap rumbia (tengok gambar kat bawah).. Dulu cuma payung aje.

Pastu...siap ada wat pentas utk show nyanyi2 pulak...live band...adoii.
Mmg kurang selesa lah..
Gambar dari atas jambatan yg dah siap cantek ni....abang yg snap. Teman abah tengok dari atas tu..
Kat sini...aku dh tak tau nak beli apa dah melainkan air kelapa...air kelapa..air kelapa.. Dahaga tul.
Makanan tu pun main beli aje kat makcik2 bertudung tu. Telur puyuh laa...cucuq udang laa. Akiss nak nasik beriani...lapar katanya. Ramai2 gini mmg tak nampak sangat dh peniaga jual apa. Nasib dah beli aiskrim kelapa kat Tang Kuan Hill tadi. Takde laa ralat dah kalo tak jumpa kat sini.
Makcik jual sup rumpai laut tu pun dh tak nampak dh kat mana.. Kalo gi sana...disarankan gi laa awal. Dorang bukak jam 3 waktu siam (4ptg waktu kita)...gi laa waktu tu walaupun masa tu tengah panas terik. Lebih selesa nak membeli.

Kiranya...kitorang gi 2013 dulu tu...kiranya puas hati laa dari gi kali ni. Mmg leh jadi kalut, mm.
Area laluan seberang jambatan pun kitorang tak gi jgk sbb van parking belah sini. Tak leh laa...kena wat style 2013 jgk, hahaha...


Nota ALONA:-
~Ada sebab kenapa kita diberi melalui pengalaman seperti ini...