Sunday, December 14, 2014

Layan novel...

Ok...layan novel pulak laa, ye.
Aku beli novel keluaran Idea Kreatif tajuknya... TEMUDUGA CINTA.

Seperti biasa...sebelum nak beli apa2 novel....aku gi rujuk review kat blog Rinna terlebih dulu apa yg best, hehe..
Timakasih Rin....Dah abes pun baca novel ni. Mmg best laa. Tak pening2 jalan ceritanya, huhu.

Timakasih Linda sebab tolong belikan, ngee..

Nota ALONA:-
~Hobi, hihi....

Saturday, December 13, 2014

Jumpa & miting...

07.12.2014
AHAD

Alhamdulillah, dapat jugak gi kedai Kecoi nak makan ikan patin tempoyak ori dan sangat sedap!!!

Sebenarnya, plan asal aku nak jumpa Linda aje dan alang2 kitorang nak jumpa kat kedai Kecoi. Tingin pulak nak makan ikan patin tempoyak orang Chemomoi masak, hihi.
Nak jumpa Linda tu sebab nak amek steamboat grilled tu lah pun....dan ke KL ari tu dari Bentong sebab nak hantar along balik ke Gombak aje. Tapi saja ler kan....alang2 kata orang lajak ler sket. Leh jumpa kawan.

Tapi tak sangka laa pulak bila aku bagitau Kecoi yg kitorang nak gi makan2 kat kedai dia....dia leh plan pulak utk panggil kawan2 lain yg boleh hadir utk miting pasal event batch kitorang April tahun depan. Bagi aku memang ok lah sangat, kan. Aku pun leh amek bahagian masa tu... 

Aku tunggu Linda kat stesen LRT Bukit Jalil sebab aku tau gi sampai situ aje. Kedai kecoi tu aku pun tak tau tang mana. Risau sesat jer... Linda lak kena tunggu DZ sampai dari Sentul ke Bukit Jalil ngan LRT tu. Dari situ aku folo jer kete Linda ke kedai Kecoi.
Linda kata kejap jer leh sampai...dalam 15 minit kalo jalan ok. Tapi bagi aku yg tak biasa ni nampak mcm jauh jgk ler, kihkih. 
Folo jer kete Linda ni, hehe..
Kedai kecoi ni kat R&R Bukit Dukong...rasanya kat hiway Grand Saga kot. Maaf tak berapa pasti, hehe..
Kedai makan dia nama KAMA dan sebelahnya ada kedai mini mart nama KAMA jgk.

Sampai2 situ...Kamal, Suzary, Izham dan Halim I dah sampai dulu dh. Ada yg dh makan nasik sambil menikmati patin tempoyak dah, huh!!!  
Ok...dok sembang dulu...
Anak2 aku pun dh makan dulu dh sebab dorang ni amek lauk biasa dorang lah, hehe..
Ok...ni lauk aku...
Kecoi hidang sorang sepotong besar ikan patin tempoyak dalam setiap mangkuk, pergh!!!
Mmg nikmat tul makan nasik ngan patin tempoyak semata2.
Terbaik lah. Masakan ni adik badik pempuan Kecoi yg masak. Takde upah2 indon atau orang lain yg buat. Jadi...kualiti air tangan dari Pahang tu sangat terjaga, kan.

Sapa2 yg suka nak makan ikan patin tempoyak terbaik tapi kat area KL dan Selangor...leh ler singgah kat R&R Bukit Dukung ni cari kedai KAMA.

Zull sampai kemudian. Pastu, Midah sekeluarga pulak. Kitorang dh abes makan dh masa tu, hehe.
Linda dan boipren keciknya...si comot (gelaran kitorang kat anak midah)...
Tanpa menunggu Midah yg sedang makan...kitorang mulakan dulu miting dan perbincangan. Kutip segala buah2 fikiran bagi merangka perjalanan event 2015 ni berjaya dilaksanakan.
DZ jd seketeri....dia bawak buku nota. Aku melenggang aje, hihi..
Ok, serius Kamal selaku admin grup wassap kitorang dan Kecoi antara sahabat penting yg menjayakan aktiviti2 kitorang sebelum2 ni.
Halim si mata stim, hehe..
Ni Suzary. Sekolah rendah pun sama ngan aku ni...jumpa balik kat Vokay. Tapi reunion kat Bentong semalam tu dia tak dapat datang, huh....tul ler!!!
Linda, Midah dan DZ...selain aku mewakili sahabat2 wanita.
Cis kek buatan Lisa (lisa serahkan kek kat Linda sbb dia datang dari JB seminggu sebelum tu). Memang aku yg oder tp aku hidangkan kat sini...makan bersama2 kawan2. Anak2 aku tak berapa gemar kek gini.
Miting tak abes lagi....cuaca masa tu pun hujan lebat.
Yg 2 orang ni...bkn miting sangat pun, huhu.
Alhamdulillah, 10 orang jgk yg hadir...
Walaupun suasana miting sangat santai tapi dapat laa point2 penting yg diperlukan.
Semoga ia dapat dilaksanakan dengan sebaiknya, Amin.

Best miting gini...tambah2 Kecoi ni orangnya mmg baik hati. Miting kat kedai dia...dia bawak ler keluar kuaci, kacang, asam, jeruk....dari kedai dia, hehe. Dah laa makan2 nasik tadi dia kata takyah bayar. Semua tau...semua yg hadir petang tu termasuk ahli keluarga. Adoi lah...ikan patin datang dari Temerloh lak tu, mm.
Mmg murah rezeki Kecoi ni...dia citer mcm mana kehidupan dia lepas ayah dia meninggal sebelum dia masuk Vokay tahun 1991 dulu...
Ramai sahabat tau Kecoi ni seorang pemurah. Semoga Kecoi terus dimurahkan rezeki, Amin.

Mula2 Midah yg balik dulu...maklum ler dia ngan anak2 yg ramai dan kecik2 lagi pulak tu. Pastu baru laa kitorang ni lak. Lepas dh amek steamboat grilled aku kat Linda...kitorang pun berpecah ler pergi ke destinasi masing2. Yg lelaki2 tu terus ler sambung menyembang kat situ.

Aku mmg kena pasang gps ler dari situ nak ke Gombak hantar along. Ikut jer apa yg gps tunjuk....hihi. Petang tu kitorang lalu kat area Masjid Negara, Dayabumi...
Bangunan pencakar langit yg pernah dinobatkan sebagai bangunan tertinggi di Malaysia suatu ketika dulu...Daya Bumi..
Alhamdulillah, jalan takde laa jem. Merentasi kesibukan kotaraya dengan baik sekali.
Terus ke Gombak hantar along....
Bergambar sebelum kitorang balik ke Taiping..
Ni laa umah yg along sewa biliknya. Ada 2 tingkat. Bawah tu umah tuan rumah. Atas tu adalah bilik2 utk disewa.
Alhamdulillah...setelah merempuh ujan lebat di sepanjang lebuhraya dan ada berhenti sekali di R&R Tapah...kitorang sampai ke Taiping sebelum jam 10 malam.

**Terima kasih suamiku...

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah...syukur segalanya dipermudahkan.

Thursday, December 11, 2014

Steamboat grilled...

Baru beli mende ni multi cooker set....walaupun dh lama tingin nak beli, hehe.
Beli kat kawan aku. Somi dia ada bukak kedai kat Kajang...
Harga...RM170. Aku gi amek mende ni kat KL masa jumpa beberapa kawan2 vokay pada 07/12 hari tu utk miting event besar plannya buat bulan April 2015.
Bagi aku...senang ada mende ni. Bebila aje leh buat steamboat grilled ala2 korea tu, kan.
Pes tomyam pun dh ada supplier skang, hehe..
Cuma sediakan aje lah bahan2nya..

Lom digunakan lagi ni. Nak rasmi kat CH nanti, kot...InsyaAllah.
Takyah ler berhabis duit makan steamboat kat kedai...9 orang dh berapa RM kalo kira satu kepala RM25. Beli mende ni pun kurang dari tu tapi leh guna banyak kali, kan...kan.

Nota ALONA:-
~Masak2...makan2...

Wednesday, December 10, 2014

Jumpa kawan2 sesi malam pulak....

06.12.2014
SABTU

Malam tu...kul 8.30 malam dengan izin abang...aku keluar jumpa beberapa kawan sekolah rendah yg aku jumpa siang tadi. Abang hantar aku di depan hotel tras mutiara. Kamariah dan keluarga menginap di situ utk semalaman....dan kitorang janji jumpa kat situ dulu. Tak jauh sangat lah dari umah ayah. 5 minit naik kereta aje dh sampai, hehe. Dee dan Zamna pulak mmg dok Bentong.

Ok, mula2 gi karaoke kat kedai karaoke keluarga sederet jer ngan hotel tu. Aku pun tak tau apa namanya ntah. Dee dan Zamna pun tak nah lagi masuk sini sebenarnya, hehe. Semua ni semata2 sebab nak berjumpa aje...tak puas ngan aktiviti siang tadi. Tu yg timbul idea gi karaoke tu. Sewa laa bilik sejam. Cukup lah, kan. Kamariah yg belanja, :) .
Hepi2 aje....
Kitorang berempat aje pun. Semua pempuan. Dee bawak anak dara dia 2 orang. Anak dara aku takmo ikut...dh letih ikut meneman perjumpaan siang tadi, huhu..
Tamat sejam...kitorang cari port utk minum2. Tapi ada yg lapar pulak, kan. Zamna kata takpe, dia baru dapat gaji....dia nak belanja. Bukan selalu dia kata, hihi. Ye lah, kan....lepas abes belajar dulu...ni laa betul2 aku jumpa dorang semula dan berborak panjang dgn macam2 citer.
Anak bongsu Dee ni...mmg sebijik rupa Dee masa sekolah rendah dulu..
Harus bergambar..
Ngan oder masing2..
Makan2...rezeki..
Kul 11.15 abang amek aku kat depan kedai ni. Manjanya aku...berhantar berjemput, hihi..
Puas jgk laa jumpa dorang kali ni. Terima kasih suamiku tersayang kerana sangat2 memahami dan memberi keizinan aku keluar bersama kawan2.

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah...

Tuesday, December 9, 2014

Reunion SKTF 1982-1987

06.12.2014
SABTU
 
Alhamdulillah, hasil dari pertemuan maya di fesbuk dan dibantu kuat oleh grup wassap.....akhirnya berjaya jugak terlaksana sebuah program perjumpaan kami dari SKTF batch 1982-1987. Pemilihan tarikh nya dh lama. Sampaikan awal2 lagi aku dh bagitau abang...tarikh tu kena space....tak leh nak amek job semata2 aku nak gi jumpa kawan2. Maklum laa, masa tu cuti sekolah, kan.
Tapi semakin dekat makin membimbangkan aje. Risau tul aku tak jadi. Dah laa 4-5 orang kontek tanya pakej fotografi utk perkahwinan pada tarikh utk minggu tu (06 & 07 haribulan).... kitorang terpaksa tolak sbb program ni. Tetiba tak jadi nanti...ralat jgk ler, kan walaupun tau itu semua bergantung pada rezeki.

Mujur lah Akmar sudi menguruskan segalanya dan lokasi telah dipilih ikut keselesaan perjumpaan dan baru serius kutip nama2 yg sudi nak join. Tapi tu lah, kan....bukan senang nak kumpulkan dorang ni. Masing2 ada yg dh dok jauh utara, selatan...sedangkan yg dok dekat Bentong pun ada hal lain tak dapat join...inikan pulak yg dok jauh2 ni. Aku ni pun mungkin laa sebab ayah aku ada dok Bentong tu, hehe...kiranya sekali balik kampung ler tu. Maklum ler...last balik Bentong kan hari raya Aidilfitri dulu.

Jam 12.15 tengahari aku sampai...yg dh ada cuma Akma, Kamariah dan Aida aje. Mak aii...lama jgk nak tunggu yg lelain sampai, hihi.
Perjumpaan hari tu dibuat di resthouse Bentong. Senang buat kat situ...selesa ada tandas, surau...parking senang.
Acara makan2 santai aje dari tengahari sampai ke acara minum petang....bayaran RM35 utk dewasa dan RM20 utk kanak2 yg dh bersekolah. Tapi tak sangka pulak sebelum Hakim balik (balik awal sbb ada hal lain. Orang penting ler katakan) dia yg bayarkan semua, hihi...Alhamdulillah. Terima kasih ye. Semoga dimurahkan rezeki, Hakim....amin.
Acara makan2...saja sambungkan meja utk senang borak2.
Menu tengahari tu antaranya...ikan patin tempoyak, lemak pucuk paku, ayam rempah dll.
Tapi bila dh jumpa2 gini...makan pun takde ler beriya sangat pun. Lebih kepada berborak mcm2 hal.
Dh makan...sembang lagi..
Tok Penghulu muda..
Aida dan Kamariah..
Diana dan Zamna..
Akmar yg sudi uruskan semua...simple tapi best..
Bergambar sebelum Hakim ngan Tok Kalid nak balik awal...
Alhamdulillah laa...perjumpaan ni 14 orang yg hadir termasuk Azhar dan Yusry yg datang sesi minum petang pulak....Takpe, janji datang, kan :) .
Kitorang kat sekolah dulu pun...setiap darjah ada 2 buah kelas aje....Kuning & Merah. Aku kelas kuning. Kalo campur kedua-dua buah kelas pun baru 60 lebih pelajar aje utk satu2 tahun tu. Jadi, kehadiran 14 orang ni pun kira tinggi ler jgk peratusnya, hihi..
Yg paling aku tabik spring....kat Ijan tu ler. Jauh datang dari Alor Gajah semata2 kerana pertemuan ni. Padahal dia takde wassap pun. Cuma kol dia dan terus bagi persetujuan. Balik hari pulak tu, mm..
Mood hepi...
Abang takmo join...bagi peluang aku jumpa kawan2 lama, hehe.
Aku mmg berterima kasih sangat kat somi aku ni. Sangat memahami. Maklum ler.....aku kat Taiping ni mana ler ramai kawan2 sebaya pun.
Hari tu aku cuma bawak Akiss aje. Maklum ler...bayaran RM35 sorang kan. Kalo tau Hakim belanja...aku bawak semua, kahhhhhhh. Opps!!! takde laa.. Along dan angah pun temankan atuknya gi kenduri kawen kat Gombak....kebetulan dekat sangat ngan bilik sewa along kat sana. Along pun ada nak singgah amek barang. Abang lak dok kata nak gi gym tapi kasut lak lupa nak bawak. Jadi, abang dok umah ayah aje laa sorang2 waktu tu, hihi.
Tok Kalid dan keluarganya..
Jusna dan anaknya ni...mmg salin muka dia masa kecik dulu. Maaf Jus sbb lupa nak amek gambo ko sefamili. Masa tu dh kalut bincang nak gi sekolah...
Tg. Zirhan dan keluarga...Anak dara dia yg no 2 tu salin muka papanya, :)
Bergambar beramai2 lagi selepas Yusry dan Azhar sampai pada sesi petang..
Bergambar ngan tiga orang AZ iaitu Azlan, Azhar, Azainizan....
Selesai minum petang...kitorang gi ke sekolah utk acara melawat2. Tengok2 sekolah tempat kitorang belajar KBSR dan menduduki UPSR dulu, hehe..
Ini aje lah blok asal yg masih ada. Yg lain semua dh naik blok baru.
Sekolah ni dh jadi sekolah kluster kat daerah Bentong.
Kat sini jgk ada Pusat aktiviti guru.
Padang pun dh tinggal separuh tapi masih luas laa.
Tempat baru utk dorang assembly...
Gambar dh lawa...tapi Azlan lak dh blah, adoii lah Lan ooi..
Ada ruang keceriaan macam ni..
Kebetulan ada kelas yg pintunya terbukak tak berkunci (kat satu2nya blok yg masih kekal lagi)...kitorang masuk ler bergambar kat dalam ni. Kebetulan jgk kitorang penah belajar kat kelas ni. Darjah berapa tak ingat pulak.
Skang ni satu kelas ada 16 orang aje ke?? best laa...cikgu lebih beri tumpuan pada bilangan murid yg terhad dalam satu2 sesi.
Dh lama tak buat gini, kan. Angkat kusi atas meja.
Bergambar kat pagar sekolah...
Kat luar kawasan sekolah lak. Tak abes lagi sembang2...hihi..
Sambil bersembang sambil posing...
Bergambar lagi...ok, sini dh ada nama jalan sempena nama sekolah ni jgk.
Alhamdulillah, segalanya berjalan dgn sebaiknya.
Seronok tu usah cakap laa. Tu baru 14 orang ye. Lebih dari tu...mesti lagi hebat.
Terima kasih kat kawan2 yg sudi hadir bersama2 dalam perjumpaan simple tapi hebat ni. Bukan senang kan nak jumpa kawan2 sekolah rendah ni. Ada yg sama ngan aku sampai ke vokay, ada yg setakat kat SMRJK Ketari aje....dan ada yg lagi lama...terpisah selepas UPSR...dan ada yg lagi lama dari tu...terpisah ketika darjah 4, darjah 5 sebab ikut keluarga berpindah terutama anak2 tentera.

**Dan yg paling best...aku masih ingat lagi lagu sekolah ni ;)

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah, rezeki pada sillaturrahim :)