Sunday, February 7, 2016

Ke Taman Jepun

31.01.2016
AHAD

Dari Colmar...kitorang ke Taman Jepun ngan kereta sendiri aje. Kalo naik shuttle mini bas dorang...huh!! buang masa jer, weh. Sejam satu. Ramai lak yg nunggu tu.

Gi sini tak yah bayar dh. Sekali laa ngan harga tiket masuk ke Colmar tadi. Dah sampai sini, tiket pun dh berbayar td...masuk jugak laa ye. Rugi kalo tak gi. Tengok alam semulajadi...sudut lain di banjaran titiwangsa, huhu.

Ni kira kali ke-2 lah kitorang jejak kaki ke sini tapi dalam jarak masa yg agak lama jugak. Kira berbaloi laa gi lagi sekali ni, kan...heheh.

Kalo gi masa peak season ni...mmg kena parking kat bawah lah. Menonggek jugak laa nak mendaki. Terasa mengah tu sudah tentu. Jantung pun berdegup laju. Kalo ada terasa nak pitam tu...kurangkan kelajuan melangkah, ye. Elok bawak air mineral kecik sebotol, hehe.
Tapi hari yg kitorang gi....dorang keringkan air yg mengalir mcm anak sungai tu. Nak buat maintainance katanya sehingga 01hb Feb. Maknanya...kalo gi 02hb 02...air tu dh mengalir seperti biasa. Tak best tul. Kering kontang jer kat area situ.
Bergambar aje kat mana2 pun..
Kat area sini jer ada air....dan leh bagi ikan karp makan.
Rasa tak berapa best lak gi sini kali ni. Dulu....ikan karp gemok2, weiiiii. Geram tengok. Tapi gi kali ni...ikan saiz biasa2 aje, mm.

Kat situ...sapa2 nak pakai kimono perasan ala2 kat Jepun.......leh laa sewa. Dorang akan tolong pakaikan. Skang tak tau berapa rege sewanya. Dulu RM20. Leh laa...nak pakai dan bergambar kat sekitar kawasan tu..
Selamat datang...sila masuk.
Replika umah orang Nippon..
Best jgk kalo dapat buat pondok gini sebijik kat kebun, ye. Err....kebun mana? kitorang bukan ada kebun pun, hahahhaa..
Berangan dulu....heheh..
Mmg keadaan kat sini...ada laa seperti yg digambarkan dalam filem anime dari Jepun. Macam kat area perkampungan dorang kat sana. Tenang jer.. Cuma bunyi unggas tu kurang. Tak mcm kat Bukit Larut.
Along dh tukar sandal jer...tadi dia pakai kasut. Tapi sebab tak pakai stokin..kaki melecet. Nasib bawak sandal. Kalo tidak camno ler nak jalan ngan kaki melecet tu.
Dh keluar dari kawasan perkampungan..
Belakang tu kedai yg ada jual souvenier dan air minuman serta jajan. Tapi mahal laa harga dia, ye. Aku cuma beli air mineral ngan 100plus tin aje. Sbb dah dahaga sangat. Nampak air sejuk aje laa masa tu, heheh.


Kemudian, jenjalan gi botanical garden. Kitorang gi separuh aje. Letih pulak nak menurun anak tangga lagi, hehe. Abang jer lah yg gi sorang sampai ujung sinun.
Abah dan anak2nya...
Ibu dan anak2nya..
Belakang tu...ada cafe ala jepun. Sape nak feeling2 makan mcm kat Jepun...gi ler situ.
Tengok jam...dh petang dh. Nak menapak ke parking kereta lagi, uiii. Muka dh berminyak dh ni, huhu..
Banjaran titiwangsa..
OTW kitorang nak menurun bukit tu...masih ada lagi pelancong2 luar baru sampai dan sedang mendaki naik ke atas ni. Ada antaranya pelancong2 Arab cenggitu laa. Tak pasti dari negara Arab yg mana, huhu. Ramai lak dorang...satu rombongan kot. Hidung tercatuk, weh. Kulit cantek mulus gebus.
Amek gambo kat sini...
Akhirnya sampai kat tempat parking. Feww...
Kereta pun dh makin berkurang dh. Ramai yg dh mula beransur pulang. Kitorang pun terus semula ke Gombak nak hantar along dan angah serta barang2 dorang. Esoknya dorang dh kena daftar dan mula kelas utk semester baru.

Tapi sebelum tu...sempat laa makan2 bagi kenyang perut dulu kat Deen's Tomyam, Batu 8 Gombak. Dekat sangat ngan umah sewa along. Makan kat situ dh laa sedap, kuantiti banyak....murah pulak tu. Murah dari kedai tomyam & seafood kat Taiping nun!! huhu. Nanti kalo ke sana bebila...leh laa gi makan kat situ lagi, ;) wink..wink..

**sebenarnya banyak gambar yg diambil sepanjang berada di Colmar dan Taman Jepun ni tapi takde masa nak amek semua. Yg lain simpan dalam hard disk aje lah..

Nota ALONA:-
~Kehijauan alam semulajadi....baik utk dilihat :)

Saturday, February 6, 2016

Bawak skunk mandi..

04.02.2016
KHAMIS

Pagi tu...bawak mak gi Geli2 Kucing.
Nak mandikan si Skunk.....nak grooming dia skali.
Baca majalah Meow sambil menunggu..
Best jugak majalah ni...ada jual ye kat kedai2 buku dan majalah?? hehe...tak perasan pulak. Lama dh tak beli majalah.
Skunk sedang di-blow2....geli2 dia kena angin tu..
Betul2...setuju tu. Banyak kelebihannya kalo bela kucing dan jaga dia elok2..
Ok...dh siap wangi dah. Opah soh akiss yg bergambar ngan skunk utk testimoni kedai...
Dah setel...terus hantar mak balik ke umah. Ye lah...ada bawak meow ni...susah ler nak singgah mana2, kan walaupun meow dok dalam carrier.


Nota ALONA:-
~Gelagat 5 ekor meow kat umah ni menceriakan hari2 kami...

Friday, February 5, 2016

Ke Colmar Tropicale

31.01.2016
AHAD

Dari KL...kitorang terus ke Berjaya Hill Resort yg dulunya dikenali ngan nama Bukit Tinggi Resort. Duluuu...dh penah sekali gi sini.
~Masa tu anak2 aku kecik2 lagi.
~Masa tu...Fadel keje kat sini sebelum dia dapat tawaran ke UTM Skudai utk meneruskan pengajian degree nya.
~Masa tu jugak......masuk sini takde dikenakan apa2 bayaran pun kecuali nak masuk ke taman arnab tu.
~Masa tu jugak laa....aku...pertama kali main boling, kihkih. Tu pun sebab adik aku keje situ....masa tu.

Skang ni...nak masuk situ dah kena bayar RM13 seorang dewasa. Kitorang berlima jadi RM65.
Bagi aku sangat berbaloi dari bayar masuk Muzium 3D tu. Masuk muzium 3D pun skang ni dah RM18-30 seorang dewasa. Pastu amek gambar kat lukisan2 yg kekadang tak nampak real sangat pun. Skang ni merata2 tempat dh ada muzium 3D...selain i-city, PD, Langkawi, Penang, Ipoh, Taiping pun ada...terbaru kat CH pun ada jugak. Enjoy nya masa nak berlakon ngan lukisan tu aje masa nak amek gambar, huhu. Aku dah penah masuk sekali dulu kat i-city...cukup dah laa. Dah merasai pengalaman keseronokan bergambar ngan kesemua gambar2 3D yg ada kat dalam tu, heheh.
Jadinya, RM13 seorang dewasa utk masuk ke Colmar adalah berbaloi sangat. Sebab kita dpt tengok mende yang real, dapat bergambar ngan mende real, dapat tengok alam semulajadi jugak.

Ok, sambung citer.
Mula2...harus laa ke Colmar Tropicale dulu. Parking kat dalam bangunan coklat mcm istana lama tu...dan menapak laa ke area bangunan Colmar.
Belum masuk lagi...kat situ dh mula bergambar sakan dah, kihkih.
Parking kat atas bangunan tu laa...
Haa...bergambar lagi.
Turun dulu...amek gambar ngan swan...
Swan putih...
Sporting swan ni...bergambar ngan aku, hihi..
Dengan somi tercayang....
With my princess...the one and only..
Swan itam ni muka mcm garang sket, hihi...
Ibu dan anak..
Dari situ...baru masuk kat belah2 dalam. Henfon mmg kat tangan saja lah. Standby nak tangkap gambo...nak selpi. Abang pegang kamera Sony NEX...
Selpie...
Abg amek gambo kitorang tengah selpi..
Baru pandang kamera kat tangan abang..
Ada jugak kaunter utk main mcm funfair ni...
Terus daki tangga naik atas...nak tengok pemandangan dari atas pulak. Saja lah. Dulu dorang kecik2 lagi. Skang ni masing2 dh remaja. Berapa tahun dh berlalu. Dah alang2 masuk sini berbayar...kita teroka apa yg leh teroka kat situ. Lain kali nak datang....ntah bila lah lagi, kan. Sesaje nak selalu ke sini tu...takde lah. Datang sini utk feeling2 mcm luar negara aje, heheh. Kalo gi Cameron tu...leh gak beli sayur, stoberi, jagung..kan, ;) .
Pemandangan dari atas...
Padang golf..
Masa nak turun...kitorang naik lif. Alamak...mcm seram aje lift ni, heheh. Kategori lif lama jugak laa ni, kan..hahaha.
Kat bawah tu banyak laa cafe2 yg ada. Tapi kitorang takde laa join sebab poket takde laa mcm poket orang lain yg mampu ke situ. Lagipun, perut masih kenyang sarapan pagi kat umah fadel tadi.
Katanya ada show kul 3 petang. Tapi dh kul 3.10 masih takde lagi. Cuma dorang mula mainkan lagu kuat2 aje kat situ.
Kengkonon....hahahaha..
My love...
Ni amek gambar dari veranda tandas kat situ, hehe..
Anak dan abahnya..
Along di luar Colmar..
Hargai masa bersama anak2.
My sunshine....
Dah puas bergambar2....maka kitorang pun gerak nak gi Taman Jepun pulak. Kengkonon nak naik bas shuttle dorang tapi tengok kat bus stop tu ada lak jadual trip nya. Lambat jer lagi nak nunggu. Kitorang amek keputusan gi sana naik kereta terus lah. Takde terikat masa nak tunggu2.

Bersama keluarga adalah masa terindah yg harus dikenang.....
Terima kasih sayang....sanggup layan plan jenjalan isterimu ini, heheh...
Entry lepas ni aktiviti bergambar kat Taman Jepun pulak. Sape yg belum penah gi sini lagi...pi laa utk merasakan seolah2 berada di luar negara (utk yg kurang berkemampuan mcm aku ni lah, ye). Dapat sekali gi sini feeling2, bergambar utk simpan jadi kenangan......sudah memadai. Pastikan gi sini...perut dh kenyang. Ataupun...bawak laa bekalan serta air mineral sebab makanan yg dijual kat situ mahal2 belaka.

Aku dulu mmg dh penah gi sini....tapi rasanya tak banyak gambar pun. Guna kamera apa pun dh tak ingat dh, kihkih. Nak kena cari balik laa gambar tu ada kat album mana, huhu. Tapi masa tu anak2 kecik lagi. Seronok sangat dorang dapat main dan bagi arnab makan (masa tu arnab kat situ besar & gemok2) kat Taman Arnab tu.


Nota ALONA:-
~Syukur, Alhamdulillah....