Wednesday, May 25, 2016

Ke KL dengan motor - 3

22.05.2016
AHAD

Pagi tu...dah bangun siap2...turun kejap cari makan pagi, hehe.Mula2 ronda dulu nak tengok ada lagi ke Bangkok Bank. Semalam tak perasan dan tak ingat nak tengok, heheh..
Oo....ada lagi weh. Cuma bus stop kat depan tu jer dh takde. Depan tu dh ada cafe waktu malam..
Pastu, kitorang pun gi masuk kat Kasturi Walk. Dari situ leh nampak bangunan Bangkok Bank. Ok, bergambar lagi.
Kenangan di bus stop Bangkok Bank tu...kat situ lah pertama & terakhir kali aku bersua muka dengan Faizatul Mazila salah seorang sahabat karib di SMVTAA sebelum mengetahui dia pergi selama2nya pada awal tahun 2000. Rasanya dalam 2003 camtu laa. Ketika tu sama2 terbeli majalah UJANG keluaran pertama. Arwah mmg peminat lukisan kartun...dan dia pandai melukis kartun. Aku suka baca jer, heheh. Al-fatihah utk sahabatku Faizatul..
Kat tempat aku berdiri dlm gambar di atas tu...ternampak gerai adik manis 2 orang tu. Jual nasi kukus ayam dan nasi tomato. Jadi, kitorang terus buat keputusan nak makan kat situ lah. Dh semalam makan kat mamak...pagi ni nak makan masakan orang Melayu laa semula.
Tunggu oder..
Nasi tomato..
Ni laa gerainya. Ada satu meja aje. Rezeki kitorang laa dpt dok situ lepak2 sambil makan. Kalo tak...kena beli bungkus aje lah. Air pun...beli air mineral kat adik jual kebab kat sebelah tu aje.
Lawa jer nampak bangunan ni...tapi luaran aje. Sekadar hiasan luar bangunan sebenar, hehehh..
Kemudian, masuk semula dalam CM. Tengok2 lagi sambil2 sedut ekon, heheh.. Semalam tak puas. Lain kali tak tau laa bila lagi nak masuk sini, kan....
Leh cari macam2 fridge magnet kat sini. Penang, Cameron, Melaka, etc...hehe. One Stop, heheh..
Mmg sini...ini lah antara yg banyak dijual dari duluuuu lagi. Tak tau laa skang ni masih relevan ke nak dijadikan cenderahati. Utk pelancong luar...kemungkinan besar masih relevan.
Depan kedai orang Turki yg jual lampu2 cantek menarik kebabom. Harganya mcm tu jugak laa, heheh..
Di depan gerai berbagai jenis beg2 kraf. Cantek2 tapi takde rasa nak membeli pun...
Lagi sekali bergambar di depan CM...
Ok...gambar sorang pulak.
Akiss pulak sebok kata...dia tak nah lagi sampai sini, urm...ngade tul.
Pastu...nak balik semula ke hotel sebelum check out...masuk semula CM. Sedut ekon dan keluar ikut pintu ujung sana.
Ni laa keadaan dalam CM skang ni. Best jugak. Ada duit takde duit aje nak beli, heheh..
Abang dh pegang cawan kopi tu...nak bagitau laa...pagi ni dia tak minum kopi lagi, urm..
Balik bilik...kemas2 sikit lagi barang. Rehat2 kejap...baru keluar utk check out.


Nota ALONA:-
~Tak tau mana satu nak dibuat dulu, aduhaii..

Tuesday, May 24, 2016

Ke KL dengan moto - 2

21.05.2016
SABTU

Dh dapat teksi....kitorang pun dibawa ke LRT Gombak.
Erm.....suasana kat sini...ok....mmg mcm kat Singapore. Malah lebih selesa dari stesen MRT kat sana. Aku buat perbandingan ni sebab...ni laa pertama kali aku naik LRT Putra, kihkih. Sebelum ni penah naik Star LRT aje.
Along ngan angah jadi tour guide...heheh..
LRT Putra ni pun ada laluan bawah tanah dan stesen bawah tanah, hahahaha. Kekaguman mula terasa pada kemajuan ibu negara sendiri. Pengangkutan awam yg sudah nampak kepentingannya bermula zaman PM Tun Mahathir lagi.

Dalam 40 minit cenggitu...kitorang pun sampai kat stesen LRT Pasar Seni dan perlu turun kat situ. Hmm..mmg lain sangat. Mula2 tak cam masa tu aku ada kat mana. Bas2 yg nak ke Klang pun kat area2 situ aje. Bukan kat belakang2 tu dah. Berdekatan ngan stesen LRT...banyak laa bas2 Rapid kat situ. Ada yg ke sini...ada yg ke situ. Terus aje lah berjalan kaki ke arah bangunan Central Market atau Pasar Seni yg masih tersergam seperti duluuuu. Lamanya tak ke sini. Tapi kat situ dh macam2 perubahan dah. Terutamanya kat area luar...lorong di antara CM dan deretan kedai dah dibuat Kasturi Walk. Di bawah lorong berbumbung tu ada kiosk2 perniagaan kecil seperti pakaian, t-shirt, tudung, selipar kasut, souvenier seperti key chain, fridge magnet, gerai air, makanan, aiskrim homemade dari warga Turki dan sebagainya. Menarik jugak dorang wat cam  tu..

Sambil lalu situ...tengok2 jugak laa, hehe. Tapi kaki ni nak terus ke hotel aje. Nak check in..nak luruskan badan tulang temulang. Sakit lengoh naik moto tadi...kena laa redakan jugak, kan..

Aku dh booking hotel ni melalui agoda.com. Sebab kalo walk in terus harganya mahal RM20. Kalo melalui agoda RM110 tak sampai termasuk GST..

Hotelnya hotel bajet aje. Tapi ini yg terbaik dan termampu kitorang sewa di sekitar CM. Boleh dikatakan...ia sangat hampir ngan CM. Belakang sket tu aje. Tapi harga masih dalam harga bajet....dan paling penting...BERSIH!!!
Landing time...
Tandasnya pun bersih....
Gambar dari pintu masuk bilik...terus nampak pintu tandas yg bercermin tapi jgn risau tak leh nampak apa pun aktiviti luar dan dalam, heheh. Tepi tu baru ada katil mcm gambar mula2 tadi.
Pemandangan dari tingkap bilik. Leh nampak lorong yg ada Bangkok Bank tu. Dulu kat bawah tu ada bus stop utk bas mini dan bas lain berhenti turunkan dan amek penumpang. Termasuk laa aku duluuu. Tapi skang dh takde dh. Laluannya di tempat lain dh.
Petang...selesai Asar...kitorang pun turun. Badan dh rehat...lega sket dh. Boleh laa kita meronda. Nak masuk dalam CM, nak gi Petaling Street....mm..

Depan hotel bajet tapi best dan berbaloi dengan harganya. Ada lift jugak ye..
Dari jalan di depan hotel. Dah leh nampak Kasturi Walk yg berbumbung dan berbentuk WAU bulan. Dekat sangat ngan CM bangunan biru tu.
Meronda area gallery CM...
Bergambar di depan CM...mercu tanda CM ni, heheh.
Bawak anak2 bujang ke Pasar Seni.. Dorang pun ini lah pertama kali ke sini. CM ni dh jadi kawasan khusus utk pelancong luar jer gayanya. Tapi sebagai warganegara...CM masih relevan utk dikunjungi oleh rakyat Malaysia sendiri...
Lama dh Pasar Seni ni ye...sejak 1888..
Dari situ...kitorang pun melintas jalan menghala ke Petaling Street. Skang ni makin padat. Rimas lak rasanya. Tambah2 peniaga jual barangan yg sama. Suasana gini adalah mcm kat pasar malam di Batu Feringghi tu... Penjualnya...tak bangsa cina, adik Bangla. Ke sini pun saja2 aje. Nak menggamit memori, heheh. Nak bagi anak2 tengok jugak camne keadaan Petaling Street ni.

Nampak Pasaraya Hari2....situ lah yg kitorang masuk. Tu pun sebab along nak cari seluar slack keras utk kegunaannya.
Tunggu along try seluar.. Along berkenan...maka selamat lah duit bertukar tangan.
Satu lokasi yg dikatakan menarik yg ada dalam Tourism Malaysia...
OTW ke bilik...singgah dulu kat kedai mamak sebelah CM ni.
Along oder roti tisu..
Aku ngan abang kongsi roti nan cis..
Angah makan nasik goreng kampung. Saja laa lepak2 bagi perut kenyang.

Malam...berdekatan jugak ngan hotel ada pertandingan Battle of Dikir Barat..
Tengok laa kejap. Yg ni rasanya UiTM vs UIA....
Ni laa pertama kali tengok dikir barat yg original dikir barat depan mata. Syok jugak ye dengar gendang genderangnya. Tengok dorang berdikir hebat pun...wah!!! semangat. Tapi tak tunggu situ lama lah. Mata pun dh ngantuk. Badan pun lom rehat betul2 lagi ni. Dh bayar sewa bilik hotel...rugi laa tak beristirehat betul2 kat situ, kan...heheh.


Nota ALONA:-
~Jadi pelancong di ibukota negara sendiri, hehe...syok jugak...

Monday, May 23, 2016

Ke KL dengan motor - 1

21.05.2016
SABTU

Lepas jer Subuh...dalam kul 6.30 pagi...kunci pintu..pastikan bekalan meow cukup kat sangkar masing2...kitorang pun gerak utk ke KL. Abang bawak kancil. Aku bawak motor oren Along. Menuju ke stesen KTM Taiping.

Sampai kat stesen KTM Taiping...abang pun parking elok2 sang kancil kat situ. Kunci elok2. Amek beg pack yg kitorang bawak cuma satu aje....mulakan pengembaraan dengan motor oren itu utk ke KL.

Ait?? kenapa parking kancil kat stesen KTM??
Sebab, balik dari KL nanti kitorang akan naik ETS. Tiket pun dh dibeli dah. Sampainya malam...jadi, lebih senang kalo ada kancil kat situ...kitorang akan balik umah dgn kancil. Tak perlu tunggu teksi kat situ.

Apa2 hal...sarapan pagi dulu.
Sarapan pagi kat depan tu aje.
Alhamdulillah...cukup utk sampai tengahari nanti.
Dari Taiping...kitorang ikut jalan biasa. Masuk hiway kat K.Kangsar...
Singgah isi petrol kat R&R Sg. Perak. Saja bagi penoh semula..
Kitorang keluar dari hiway dan masuk semula kat jalan biasa kat Simpang Pulai. Dari situ kitorang akan gunakan jalan persekutuan sahaja. Lebih redup...juga lebih senang nak jumpa kedai2 motor sebagai langkah persediaan.
Singgah bg penoh petrol lagi...dan buang air kat tandas stesen petrol tu, heheh. Ni kat Kampar dh. Kali ke-2 berhenti.
Sampai Tanjung Malim...sekali lagi kitorang berhenti kat stesen Petronas pulak. Isi petrol lagi. Ikutkan petrol banyak lagi tapi saja laa isi bagi penoh bagi hati senang, heheh. Itu berhenti kali ke - 3.

Sampai kat Kuala Kubu Baru...berhenti lagi. Untuk makan nasik sebenarnya...tapi Asam pedas tak masak lagi. Pelik tul...kul 12 dh tapi menu utama tak masak lagi, hoho. Ntah apa2. Jadi, kitorang oder laa nasik goreng kat gerai sebelah...gerai chinese muslim.
Oder satu pinggan jer...kongsi berdua.
Sampai kat Taman Templer..kitorang berhenti utk luruskan badan dan kaki lagi, heheh. Peha baru rasa lengoh. Punggung baru rasa kematu, kihkih...
Kat sini...berhenti sambil bergambar, hahahaha. Aktiviti menyambil..
Alhamdulillah...akhirnya selamat sampai kat depan umah sewa Along. Moto dh berkunci elok kat luar umah...kitorang pun gi makan nasik kukus ayam berempah kat seberang jalan umah sewa tu.

Kenyang sangat. Banyak nasiknya...ayam pun besar satu set tersedia dlm pinggan. Kemudian melintas semula jalan utk tunggu teksi nak ke stesen LRT Taman Melati.
Backpackers...ke kotaraya Kolumpo, hahaha.
Tunggu teksi yg along dh panggil guna apps, hehe.
Aku dh booking bilik hotel utk bermalam semalaman kat belakang Central Market. Saja pilih situ....dh lama sangat tak gi situ. Saja laa pilih area yg boleh nak ke CM, Petaling Street, Dataran Merdeka dengan hanya berjalan kaki saja. Tu yg ajak along dan angah sekali... Dorang ni nama aje dok Lembah Klang ni tapi biasalah anak2 muda skang ni...apa laa diorang nak cari kat area CM tu, kan. Lebih suka gi KLCC, Wangsa Walk, KL Festival City.....


Nota ALONA:-
~Kali ke-2 aku bermotor jarak yg jauh dgn moto oren ni. Dulu...tahun 2013 amek moto ni dari Bentong ke Taiping melalui Cameron Highlands. Bagus ada pengalaman mcm ni, :)

Monday, May 16, 2016

Outing Sg. Petani & ziarah sahabat

15.05.2016
AHAD

Pagi tu...keluar awal. Amek akiss outing kul 10.30 pagi. Kali ni nak bawak akiss outing ke Sungai Petani.
OTW ke Transkrian...
Sampai kat SP...gi TESCO dulu. Akiss nak beli barang2, urm...mcm biasa laa budak ni bila outing, huhu.
Apa lagi laa tu agaknya...?
Dari TESCO...gi lak Village Mall kat sebelah tu. Jalan kaki jer...Nak cari kedai spek mata. Nak tuko bingkai spek mata akiss yg dh patah masa tengah solat katanya. Bingkai spek tu mmg bingkai lama tapi cermin tu baru jer tuko sebab power kerabunan akiss dh naik pulak ritu.
Nasib jumpa kedai tu kat Village Mall. Harga berpatutan jugak bingkai2nya. Nasib laa ada bingkai yg sesuai ngan cermin tu. Kena laa tunggu jap sementara dorang tengah pasangkan cermin ke bingkai baru.
Sambil nunggu tu...sj ler budak ni test bingkai lain...hehe..
Ni ler yg dia try tadi tu....bingkai besar sket. Tp tak leh amek yg ni...spek akiss yg patah tu..cermin 4 segi.
Huh...abahnya pun sama lah, hoho..
Sama jer anak beranak ni...
Tunggu jer lah. Malas dh nak gi ronda2....
Tunggu dan selpi...
Dah selesai...maka, kitorang pun gi laa kat Taman Ria Jaya...umah seorang sahabat aku ni. Yg baru jer kehilangan suami tercinta. Pergi selama2nya meninggalkan dia dan anak2..akibat kanser. Ada jugak wakilkan sahabat2 yg memberi sumbangan untuknya. Anak2 masih kecil2 lagi. Mujur laa sahabatku ini berkerjaya juga...dh ada rumah sendiri.
Tiada aktiviti apa selain bercerita dan sesi meluahkan apa yg dia mampu luahkan...
Selepas solat Zuhur...kitorang pun meminta diri. Perlu balik awal sebab nak hantar akiss ni balik asrama semula.
Tapi singgah jap minum2 petang pulak di Balak Inn kat Parit Buntar ni dulu sebelum hantar akiss balik asrama.
Outing ngan akiss minggu ni sebab minggu depan kitorang nak ke KL ngan moto pulak. Kena outing jugak minggu ni sebab bingkai spek akiss tu laa dh patah, mm. Susah kan kalo orang ada rabun ni...


Nota ALONA:-
~Sentiasa berdoa yg terbaik utk keluarga tersayang..