Sunday, January 1, 2017

Menginap di Masbro Village

30.12.2016
JUMAAT

Jumaat petang jam 3.00 kitorang dibenarkan check in ke rumah tiga segi ni. Masa kitorang sampai tu...kena parking luar dulu sementara nak daftar untuk check in. Pintu pagar pun berkunci untuk menjaga keselamatan dan ketenteraman tetamu yg menginap di situ. Ada loceng utk ditekan. Dan ada juga nombor yg tertera di pintu pagar utk dihubungi.

Aku dh booking di sini sejak akhir Oktober 2016 hari tu. Risau terlambat dan penuh pada tarikh yg aku perlukan. Hubungi mereka cuma menerusi wassap. Tiada masalah berkomunikasi melalui applikasi ini. Segala pertanyaan mudah sahaja dijawab. Tiada apa yang boleh menimbulkan masalah. Alhamdulillah, dengan bayaran deposit separuh daripada harga penginapan...booking kami disahkan. Tunggu jer lah harinya.

Utk semalam penginapan di sini adalah RM280 seunit rumah tiga segi yg cantik ini. Maksima adalah 6 orang. Selesa aja kalo lebih dari 6 orang. Cuma syaratnya...sekiranya penghuni melebihi 6 orang...bayaran RM30/seorang akan dikenakan dan tiada tilam, bantal, selimut extra disediakan. Boleh saja bawak toto dan segala berkaitan dari rumah, hehe.

Dua buah katil besar (utk 4 orang) berada di tingkat atas. Tingkat atas tu mcm sebuah bilik tidur laa. Namun jika yg datang 6 orang semua dewasa..mereka akan membekalkan lagi ekstra 2 set tuala, selimut dan bantal utk tidur di atas sofa yg boleh dibuka menjadi sebuah sofa bed saiz queen. Kitorang masuk2 jer umah tu terus jadikan sofa sebagai sofa bed, hehe. Syok lepak2 camtu depan tv, kan..

Di sini jugak ada swimming pool yg sudah tentu disukai oleh kanak2 waima orang dewasa pun. Syarat guna adalah dari 7 pagi - 7 malam dan pakaian adalah dari jenis jersey kalo tiada swimming suit.
Banyak unit sudah terbina utk tetamu. Ada yg masih dalam pembinaan 60-70% utk siap dan bersedia disewakan. Unit kitorang hari tu yg warna biru muda tu..

Masa check in...RM100 deposit kunci akan diambil. Dan akan dipulangkan ketika check out sekiranya tiada apa2 masalah.
Kalo ditanya adakah best menginap di sini??
Jawapan aku...memang best. Selain konsepnya yg berbeza, cantik luaran dan kerugian kalo tidak bergambar sakan.....tinggal di dalam unit ini sangat best dan berbaloi dengan bayaran.
Kawasan tingkat bawah yg lapang ada sofa bed sebijik, ada meja makan utk 4 orang, ada meja kopi dan sepasang kerusi, tv berserta astro Njoi, dapur dengan sinki, kettle letrik, mikrowave, peti sejuk, bbrp buah pinggan, mug, mangkuk, cawan, sudu, pisau, pencuci pinggan, ekon tingkat atas dan bawah, tandas tingkat bawah dan atas, paip utk memudahkan berwuduk di tandas tingkat bawah...
Tandas tingkat bawah serta tangga yg sedikit curam..
Cuma disebabkan tangga ini...bagi mereka yg membawa anak2 kecil perlulah berhati2 dan sentiasa mengawasi pergerakan mereka. Risau terjadi perkara yg tidak diingini. Maklumlah budak2...dia suka explore. Dan mende2 camni laa yg dorang suka sangat pun walaupun sudah berkali2 dilarang.

Waima orang tua pun...menaiki dan menuruni anak tangga ini perlu berhati2, ye...terutama di waktu malam. Buat tetiba nak turun gi minum air pulak, kan.
Meja kupi...
TV dan astro Njoi..
Meja makan...
Naik2 tangkat ke tingkat atas terus akan nampak 2 unit katil besar, tuala dan sejadah disediakan. Masa mula2 naik ke tingkat atas tu...terus on ekon dan bukak lah tingkap tu dulu, ye. Nak bagi bahang panas kat atas tu hilang dan bagi sejuk memenuhi di ruang tu.
Budak angah ni sampai2 dia terus lepak kat atas tu jer...mm
Bagi yg ada anak kecil tu...walau di atas..walau di bawah...hati2 lah dengan anak2 kecil korang ye.
Tandas di tingkat atas lebih luas.
Terdapat jugak unit yg mcm ni. Mgkn sesuai utk 2 buah keluarga duduk sebelah menyebelah, hehe..
Waktu malam..layan tv sambil layan perut jugak. Tengok tu..sofa bed juga menjadi pilihan. Nampak jugak beg2 pakaian kitorang yg banyak tu....hehe. Lantak pi lah..
Oh, ye...lupa nak citer. Pintu pagar ni waktu malam akan berkunci. Oleh sebab tu...masa dapat kunci utk check in...dorang akan bagi jugak pendua kunci pintu pagar utk menyenangkan kita sebagai tetamu yg menginap di situ keluar masuk. Tujuannya seperti yg dinyatakan di atas...utk ketenteraman, keselesaan dan keselamatan tetamu (penyewa) mereka.
Mmg ramai yg bukan penyewa berminat utk mengambil gambar di sini. Mereka main redah aje masuk kawasan sampai bergambar di depan pintu unit rumah tu sehingga boleh mengganggu privasi tetamu yg menyewa..

Keseluruhannya mmg best merasai pengalaman menginap di unit tiga segi yg unik ni. Boleh jadi idea ni datang dari owner selepas melihat bumbung loteng rumah tradisional negeri Melaka yg juga berbentuk tiga segi. Seperti gambar di bawah ini. Rumah Tradisional Melaka bersebelahan sahaja dengan kawasan Masbro. Nampak jelas kan konsep penginapan tiga segi Masbro ni ideanya datang dari bumbung loteng Rumah Tradisional Melaka ni dan mungkin digabungkan menjadi kontemporari dari idea luar negara.
Teringkat rumah arwah atuk dan nenek yg dh runtuh akibat dimakan anai2 tu. Sempat jugak masa kecik2 dulu beberapa kali balik sana dan bermalam di situ sebelum tiada siapa yg berupaya utk menjaganya.


Nota ALONA:-
~Akan apdet sedikit demi sedikit walaupun cerita2 terperam, hehe..

Thursday, September 15, 2016

Ke Penang : Taman Botani : Taman Rimba

13.09.2016
SELASA
Hari tu abang cuti. Kitorang gi Penang. Along takde. Tak abes intra lagi. Raya Haji pun along tak balik.

Terus menuju ke Taman Botani, Penang. Masuk situ free aje. Kalo nak naik tram...kena laa bayar. Ok, kitorang jalan kaki dulu.
Kitorang pusing kat area bawah tu aje. Cabang simpang yg lagi satu tu...kitorang tak pegi lah. Jenoh lak menonggek nak mendaki bukit. Tu yg amek keputusan utk naik tram pulak nanti.
Naik tram ni...Yui yg belanja. Tima kasih Yui..
Kat atas ni mmg dorang akan berhenti kat area sini utk bergambar. Hmm...heran jugak..apa yg menarik kat sini selain ada reservoir air tadahan kat situ? Tapi kitorang turun jgk laa bergambar ngan tram, heheh..
Dah sampai kat bawah semula...kitorang pun meronda kat satu bahagian lagi. Yg menarik jugak utk bergambar, hehehe..
Area sini ada tandas. Haa, sambil tunggu2 tu...leh ler berfoto2 kat sini, heheh..
Dari situ baru terasa lapar. Tapi nak makan yg ringkas2 jer dulu. Kita cari KFC kat area Batu Feringhi.
Jom mamam!!
Dah isi perut...kitorang gi pulak Taman Rimba kat area Teluk Bahang tu. Saja laa nak tengok sendiri. Selalu tengok kawan2 apdet kat fesbuk jer dorang gi bawak anak2 mandi sini.
Suasana kat sana. Kena jalan ke dalam lagi utk dapat suasana gini. Kat bawah tu sungainya kecik aje dan nampak tak berapa best utk mandi manda.
Satu lagi suasana kat situ..
Ni kat area jalan nak masuk Taman Rimba. Saja laa amek gambar kat sini...nampak background damp dan bas Hop On Hop Off (HOHO) Penang. Aku penah naik bas ni duluuu. Sampai sini..bas akan berhenti agak lama jgk 15-20 minit jgk. Leh laa bgtau kat driver tu kalo nak gi tandas jap, hehe..
Berhenti kat empangan ni pulak...amek gambo, hihi.
Bergambar lak kat area jalan dalam kawasan berpagar ni. Selagi bukan kawasan larangan, kan...huhihu..

Nota ALONA:-
~Jenjalan tempat yg kitorang mampu..bawak anak2 tengok tempat yg dorang tak penah gi lagi.

Tuesday, September 13, 2016

Permohonan Kemasukan Secara Online MRSM T1 & T4, 2017

13.09.2016
SELASA

Permohonan kemasukan secara online ke MRSM Maktab Rendah Sains Mara utk Tingkatan 1 dan 4, 2017 sudah dibuka mulai 13 September 2016 hingga 21 Oktober 2016.
Bagi pelajar dan ibu bapa yg berminat menghantar anak utk belajar di sini boleh klik di link di bawah utk terus ke borang berkenaan.

Untuk borang permohonan Tingkatan 1 boleh klik SINI

Untuk borang permohonan Tingkatan 4 boleh klik SINI 


Nota ALONA:-
~Lama tak apdet...tengah tunggu Q utk apdet kat sini pulak. Banyak tul citer berperam, hahaha..

Thursday, September 1, 2016

Ceritaku dari 14 - 31 hb Ogos 2016

14.08.2016
AHAD
Melawat dan menziarahi sahabat abang yg sedang sakit dan dirawat di Hospital Taiping. Aku tak masuk. Tunggu kat luar aje. Jam pun dh hujung2 waktu melawat dah..


15.08.2016
ISNIN
Ayah datang singgah umah👍 ..


21.08.2016
JUMAAT 
Kali ni ayah datang bermalam pulak kat umah kitorang. Bawak ayah gi makan kat The Gate.


22.08.2016
SABTU 
Pagi tu gi sarapan kat luar sebelum ayah teruskan perjalanan ke Kulim pulak.


26.08.2016
JUMAAT 
Hari tu kitorang bertugas. Amek gambar pengantin akad nikah. Tak jauh pun..dekat sangat ngan umah. Tapi pengantin tak tau pun umah kitorang dekat2 situ jugak, heheh.

27.08.2016
SABTU
Pagi ni...bertugas utk majlis resepsinya pulak. Tugas sampai outdoor. Tapi sebab umah dekat...kitorang leh balik dan solat Zuhur kat umah sendiri serta berehat kejap. Sebab pengantin nak outdoor selepas Asar.


28.08.2016
AHAD
Jogging kat Taman Tasik Taiping ngan Akiss & Angah..


Lepas tu terus gi sarapan pagi di Casual Market. Lepas jogging kena laa sarapan jugak, ye😀.

Tak cukup laksa sarang teloq...popiah pun oder jugak kat Ella Popiah, heheh.
Muka dah kenyang...
Akiss jadi model abahnya jap fotoshoot kat sini, hahaha..
Hantar akiss balik asrama petang tu.
Seperti biasa...bila dh hantar akiss kat asrama ni...mesti kena selpie sebelum balik umah, heheh..


31.08.2016
RABU
Hari tu cuti Hari Kebangsaan. Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!!
Kitorang gi Batu Kurau. Cari durian...
Mula2 nak masuk sampai ke sungai Sempeneh tapi banyak pulak kereta keluar masuk situ. Tak jadi lah nak pi. Kitorang berenti kat gua batu kapur tu aje utk bergambar2, 😎..
Cantek kat sini tapi tu laa. Ada stalaktit dan stalagmit jugak rasanya kat situ, 😅. Cuma kan....kalo dh gua tu...mesti laa ada taik kelawar bersepah2, huhu.
Masa ni...angah pun ikut tapi dia malas nak turun. Mmg itu laa perangai dia. Ikut tapi tak semua tempat dia nak turun. Sanggup panas dok dalam kereta tu...huhu..

Masa nak keluar dari situ...abang dgn baik hati singgah beli durian. Ada rambutan...beli rambutan. Ada pulasan...beli pulasan jugak, 😁😄
Muka puas hati!!!

Nota ALONA:-
~Sekian cerita bulan Ogos 2016😙