Tuesday, April 8, 2014

Buah dh mahal..

Aku ni mmg hantu buah.
Skang ni buah pun dh mahal2 belaka dh.
Tembikai aku beli...RM2.80 sekilo. 1/6 buah tembikai saiz besar tu...RM4.80, mm.
Disebabkan tingin nak bukak puasa ngan buah tembikai...maka beli ler jgk.
Semua buah dlm ni nilainya RM19.50
Buah pelam tu...sekilo RM12. Katanya buah mangga epal dari India. Mm...harap mahal aje laa. Beli sebijik ni setengah kilo harga RM6. Tapi balik dh kupas...isi belah luar aje sedap. Isi belah dalam masih masam sbb buah ni petik muda utk peram kan. Tak abes masak lagi dh dijual. Aku ni tgk kulit dh menguning mcm ni...mesti ler terus kupas, kan. Buah mahal mesti kita target isi dia sedapppp dan tak yah nak peram2 lagi.

Buah longan tu pulak RM12 jgk sekilo. Aku beli setengah kilo jgk.
Buah kundang atau buah staq tu..RM15 sekilo. Aku amek setengah kilo jgk, hehe..

Pokok buah durian banyak sedang berbunga skang ni. Bila banyak2 bunga ni akan mengeluarkan satu bau....bau yg aku suka. Tingat zaman budak2 dulu, hehe.. 
Nota ALONA:-
~Bila buah-buahan di pasaran dh mahal ni....leceh ler. Nak kena kontrol makan buah dh, huhu..

Hujan bawa rahmat..


Hujan dh mula membasahi bumi Taiping ni beberapa sebelum sebahagian penduduk Taiping dicatu air. Namun, catuan tetap dijalankan. Kesian jgk kat dorang2 yg terlibat.



Tp sebenarnya...penanda aras Taiping ni cukup air ke tidak...tak leh nak tengok pada taman tasik Taiping tu. Selalu jer aku dgr pasal ni dari dorang2 yg sedap2 bercakap mcm dorang semua tau. Tapi bagi aku...lantak ler dorang.
Hujan lebat siap angin kuat bagai...sejuk jer dalam umah. Sesekali angin kuat terasa jgk tempias ujan masuk ke ruang tamu sebab pintu umah terbukak...
Alhamdulillah...bila ujan ni...rasa sejuk jer sekeliling alam.
Tapi tu ler...abg Man takde datang2 ler pulak nak sambung keje penambahan awning depan umah aku tu. Awning dh pasang...mcm yg aku penah citer kat sini ri tu, kan. Tapi dia tak buat lagi ler simen lantai tu. Sebab ujan ni mgkn tak sesuai utk kerja2 penyimenan, hehe..

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah syukur nikmat kepada Allah yg memberi rahmat..

Monday, April 7, 2014

Makan kari sembilang..

06.04.2014
AHAD

Hari tu...yui bawak kitorang gi makan kari sembilang kaw di kedai makan Selera AzroRasa, Kg. Hujung Matang di area2 Kuala Sepetang tu jgk ler. Kalo teringin nak gi...leh ler besarkan gambar di bawah ni dan kol dorang utk lokasi atau penempahan. Perlu kol utk hidangan yg ramai. Sbb kalo datang terjah...jenoh nak nunggu, ye. Kitorang yg dh kol dan oder awal ni pun kena tunggu jugak utk dapat gulai kari semilang segar.
Gerai yg mmg jauh nun di ceruk kampung. Kalo tak penah datang sini...mmg kena kol ler. Nanti ntah mana meraban ler korang gi nanti sampai ke area mee udang lak. Padahal lokasi simpang nak ke sini pun cuma kat Kompleks Kota Ngah Ibrahim tu aje.
Ok...semua nampak gembira bila hidangan dh sampai.
Ni aku punya. Tak amek nasik lagi. Amek ekor mula2. Satu semilang goreng...lagi satu dalam kari.
Seperti biasa lah...kepala akan tinggal last walaupun kemudian akan diratah jgk sbb sedappp, huhu..
Aku pun dpt 2 ketul kepala utk ratah. Byk jgk dalam satu hidangan mangkuk claypot tu...leh makan satu keluarga. Tapi kitorang oder 2 mangkuk. Dah alang2 sampai makan ramai2 ni, kan. Nak gi selalu malas ler pulak...walaupun kat dalam Taiping jgk, huhu. Bila sesekali datang teringin nak makan sembilang fresh ni...leh ler layan tekak lagi nanti.
Sesi meratah ni...
Dekat jer ngan sungai ni. Sungai yg leh tembus ke kuala..bkn kuala lumpur, ye...huhu..
Ok...finish. Yui puas hati dpt bawak mama dia, opah dan wan dia...dan maklong paklong sekeluarga makan2 kat sini.
Semua kena RM100 cukup. Ok laa, kan. Gulai penoh ngan ikan semilang 2 mangkuk. Sayur lemak pucuk ubi lagi, ulam2an ngan sambal belacan, ikan semilang goreng lagi. Air 2 jag. Yui kongsi bayar ngan paklong dia...hehe..
Ayah ngan abah....tunggu kereta reverse dulu..
Dah kenyang...mak ajak pi tengok kampung abah kat Jebong. Dh tak jauh dh dari situ.
Lepas2 tu...kitorang gi Giant. Exercise dalam Giant...hahaha..
Sape2 yg berbadan besar susah nak cari saiz...kat Giant ada ler jual pakaian brand MYSIZE.
Atuk dan cucu sulungnya.
Exercise tak exercise...ada juga acara membeli kat sini, huhu.
Kat sini tempat aku membeli garam. Garam tu kat Taiping ni aku tengok jual kat Giant aje. Kat TESCO ngan Econsave pun takde, hehe. Spesel sangat ke garam tu?? masak macam biasa jgk...bluek!!!

Nota ALONA:-
~Pulun abeskan entry pada tarikh kosong yg tertinggal, hehe. Mmg sebok skang ni. Tak sempat nak jenjalan tanya kabar kawan2 blog pun.

Sunday, April 6, 2014

Anak jiran bertunang..

05.04.2014
SABTU

Tengahari tu...kitorang memenuhi undangan dari kak Ani, jiran sebelah umah kitorang ni.
Dia buat majlis tunangkan anak gadis dia. Katanya, tunang ngan orang dekat aje....satu Kamunting ni jer. Tak pe...jodoh ngan orang mana pun takpe. Asalkan baik...bertanggungjawab.
Suasana dalam majlis tu. Ini adalah pengalaman pertama kak ani menerima kedatangan gini. Sebelum ni...anak dia yg dh kawen tu...lelaki.
Ha'ah, kitorang datang sebagai jemputan biasa aje.
Jurufoto tu dari butik kot...sekali pakej pelamin.
Tapi biasalah...kalo OP fulltime ni...bila majlis kecik gini dorang hantar budak2 baru aje. Tengok ler keadaan dorang masa orang tengah berbincang tu. Moment apa laa yg dorang dpt rakam ye?? Sebab moment yg terbaik adalah dari depan tetamu terutama yg sedang bercakap tu. Dua2 lak dok di tempat yg sama tu, mm.
Eh, tapi tak baik laa kan...komplen keje orang, hihi..
Upacara sarung cincin sebagai tanda pertunangan..
Bergambar ngan Maria si gadis yg dh menjadi tunangan orang..
Bergambar ngan kak ani, adik kak ani, kak nor dan makcik apa ntah yg ni...maklum ler..jiran lain lorong ni aku tak kenai sgt, hehe..
Ni ler anak sulung kak ani yg dh kawen tu. Ngan isteri dia. Dh ada 2 orang anak pempuan dh pun. Sambut besday sekali ngan majlis mak sedara dia bertunang, hehe..
Ok...jumpa lagi coklat yg melting...nyum. Ari tu dh pulun kat Cameron. Kali ni kat hidangan dari besday girl ni pulak.
Kitorang dok pulun makan mende ni dulu, hahaha.. Mana taknya, meja kitorang dok tu sebelah betul ngan meja manisan ni.
Over...kan!!! Tapi...antara buah yg sesuai ngan cekelet ni adalah stoberi dan anggur. Epal tak sesuai.
Lepas2 tu baru kitorang makan nasik, hahaha..
Tapi tak banyak laa...sbb dh banyak makan makanan dari meja manisan ni, mm..
Bergambar ngan anak bongsu kak ani....masih belajar f3. Dia sorang dalam adik beradik dia dilahirkan kat Taiping ni setelah kak ani berpindah di sini. Setahun lepas tu...aku bersalinkan Akiss pulak, hehe..
Gift utk tetamu majlis hari tu..
Kak nor teman yui makan. Yui baru balik keje...half day. Sabtu, kan. Berborak ngan pak Dolah, jiran kitorang jgk ni.
Along pun ada sebab ikut atuk mai Taiping, kan..hehe.
Untung tul along ni. Kalo atuk nak datang Taiping...leh bawak dia sekali kalo takde aktiviti kat hostel dia.
Ayah takde masa ni...keluar dating, huhu.
Sebelum balik...bergambar dulu ngan kak ani..
Sebenarnya...dalam lorong kejiranan kitorang ni....banyak aku tengok jiran2 utk jadikan sebagai rujukan dan penanda aras aku. Kak ani salah sorang sebab dia menjadi jiran aku terawal sejak anak sulung dia masih menjadi pelajar menengah rendah MRSM di Melaka. Skang anak dia dh menjadi seorang exec di Pos Besar di Dayabumi, KL. Aku pun muda lagi masa kak ani jadi jiran aku tu ;). Awal 20an. Kiranya kini aku pulak sudah melepasi level itu walaupun anak sulung aku tak abes lagi belajar dalam semester 1 di BMI, hehe..

Jiran2 aku...semua anak dh besar2 (kecuali jiran baru depan umah aku ni...anak2 dia masih sekolah rendah lagi wlpn usia dorang dh melepasi angka 40an). Skang...aku pulak melalui zaman yg penah jiran2 aku lalui dulu.

Nota ALONA:-
~Lorong umah kitorang ni....umah kitorang (join skali ngan umah kak nor) adalah umah yg pertama didirikan. Tak lama tu...kak Ani dan abg Mat pulak buat umah. Pastu jiran sebelah kanan umah aku ni pulak buat umah. Selepas2 tu naik ler lagi 4 bijik umah yg lain..

Saturday, April 5, 2014

Outing ngan akiss..

05.04.2014
SABTU

Ada sebab kenapa kitorang gi outing ngan akiss wlpn baru jer seminggu hantar dia balik asrama.
Ni semua gara2 kul 11.06 malam dia kol guna hp kawan dia...menangis2 teresak2 sebab balik prep dia tengok simkad dia dh hilang tapi tak hilang hp dan jugak hilang RM50. Semua barang2 tu tersimpan dalam locker dia sebelum gi prep tu.

Geram tu tak usah kata laa...mmg rasa gerammm jer malam tu. Tapi mujur ler aku ni masih ada perasaan naturalkan diri dan cuba cari jalan utk menyelesaikan. Apa pilihan yg aku ada??
Aku terus sms ketua warden mengadu panjang lebar tentang hal ni. Aku nak kol...risau mengganggu. Jam dh kul brp. Mgkn dh tido. Ketua warden pun ada waktu peribadinya jugak, kan. 

Alhamdulillah, pagi sok tu...kul 8 lebih...ketua warden kol aku. Bgtau dia dh jumpa akiss dan sudah menyerahkan kes ini kepada warden blok utk selesaikan. Terima kasih pada ketua warden sebab amek perhatian mesej aku sebagai waris pelajar.

Aku bkn apa...mmg syak budak yg sama curi kredit akiss RM24 dulu. Sebab dia amek simkad aje. Mgkn...mungkin dia try nak buat share topap tapi tak leh sbb akiss dh lock simkad akiss dh. Tapi dalam mencuba tu...risau terkantoi....dia bukak hp murah akiss tu dan amek simkad nya termasuk ler duit RM50 dari dompet akiss yg turut berada dekat2 hp dlm locker tu, huh!!!

Ntah ler...sian mak pak budak tu...kan. Harap2 anak2 aku dijauhkan dari perbuatan berdosa ni. Tak berkat belajar...buat apa pun tak berkat.

Disebabkan simkad akiss dh kena curi....budak tu pun bila dh masukkan simkad kat hp dia tp tak leh nak bukak simkad tu sbb akiss dh lock.....mesti budak tu buang aje simkad tu. Paling aku terpikir...tempat paling sesuai nak buang kat dlm lubang jamban hostel, kan...huhu.
Jadi, kena laa aku gi Maxis Centre utk buat simkad lain. Nak beli simkad nombor baru...sayang laa pulak sbb baru jer nombor akiss tu dibuat validity 90 hari. Tapi gi kali ni...dorang kata aku tak leh nak buat simkad baru tu sebab perlukan akiss utk imbas cap jari dia sendiri. Ni semua sebab simkad tu daftar atas nama akiss. Huh!!!!!
Lagi satu...yg layan aku kat kaunter ari tu...lagi kerek. Nak semak transaksi yg terekod dalam sistem dorang pun dia tak bagi...atas alasan simkad tu bkn nama aku wlpn aku ni ibu akiss....walaupun suami isteri sekali pun. Amboii!! Budak kaunter sebelum ni paling tidak pun ok lagi...dia bacakan jgk transaksi RM24 tu wlpn kemungkinan besar dia sengaja tak bagitau nombor yg telah mendapat share topap RM24 tu.
Sebab kan...masa aku tanya kat wakil dorang yg terdapat di Parit Buntar....dia cakap sepatutnya Maxis Centre ada rekod tu. Hmm...nyampah aku ngan servis dorang ni. Tak menjaga kebajikan pelanggan langsung!!!!

Maka, Sabtu 5/4 tu kitorang gi laa outing ngan akiss. Mula2 gi wakil maxis kat Parit Buntar....geram tak geram...stok simkad dorang dh abes. Seminggu dh...tunggu stok tak sampai lagi. Adoiii!!!
Pastu, diorang pun kasi wakil Maxis kat Nibong Tebal pulak. Pusing semula ke Nibong Tebal..ke pekan dorang tu. Alhamdulillah, kat situ ada rezeki utk buat simkad baru akiss.

Dh beri ic utk fotostat, imbas cap jari tu...akhirnya dpt ler yg baru.
Semuanya mmg membuang masa. Dh ler bawak akiss kuar pun jam kul 4 petang. Sebab tunggu ayah ni balik dari jumpa seseorang kat bandar Taiping tu, huhu..

Sian lak akiss. Outing ngan dia tak bawak gi lepak makan2 kat mana2 pun.
Tengok jam...macam sempat lagi nak ke Parit Buntar semula utk ke Watson. Ada jer mende akiss ni nak beli. Kena layan ler kan selagi mende tu barang yg diperlukan.

Pastu, kitorang gi KFC...makan ayam sorang seketul aje. Cukup laa. Jam pun dh 5.30ptg.
Bawak yuii sekali...Atuk skang ni asek mesej2 jer, huhu.
Hehe...masa ni atuk kena usik sebab cucu pempuan dia numpang baca sms yg atuk baru jer bukak baca, kuikui.. "hati2 makan kfc tu...nanti tercekik tulang", kahhhhh...
Alhamdulillah laa, selesai satu perkara. Lega sket.
Aku harap...takde ler lagi kes kecurian kat hostel akiss ni....tambah2 yg melibatkan akiss.
Jenoh!!!
Tapi ye laa..kan. Semuanya jadikan pengalaman agar masa akan datang Akiss lebih berhati2 dalam apa pun situasi.

Nota ALONA:-
~Byk mende perlu diselesaikan..