Monday, June 29, 2015

Berbuka puasa di Selinsing..

27.06.2015
SABTU

Hari tu mak ajak berbuka kat Selinsing.
Kitorang gi ngan kete abah aje. Mak kata...kete abah tu dh lama tak gi jalan jauh sket. Abang yg drive. Yg lain naik kete masing2..

Makanan masak2 semua bawak dari umah. Mak bawak sket, aku bawak sket, Sela bawak sket, kak nor bawak sket. Kumpul2...jadi banyak, weh!!

Sampai2 situ...kitorang kemas2 umah dulu..
Sela nyapu umah, aku cuci bilik ayo, abah nyapu daun kat luar, abang, along, mak dan anas buat keje2 lain termasuk ler ngambek buah nangka masak dan nangka muda kat pokok. 
Perisi buah nangka madu. Mmg banyak laa dapat dlm satu bijik..
Sambil nunggu waktu berbuka puasa tu...along melayan adik anis dulu.
Gambar berbuka pose takde, huhu. Tak sempat nak snap2. Tapi mmg seronok laa makan rebut2 bila ramai2 gini, kan. Air pulak....ngan air kelapa muda sampai 2 jag. Satu jag boh ais...satu jag lagi tanpa ais. Satu jag besar air tebu...satu teko air teh o panas. Ngan buah temikai, buah nangka madu yg manis meleting...

Alhamdulillah...mmg sangat kekenyangan ler.
Kul 8.30 malam...kitorang balik ler umah. Lepak umah mak dulu...pekena kopi, hehe.

Nota ALONA:-
~Berkelah2...mmg seronok.

Sunday, June 28, 2015

Ke Penang sebentar..

27.06.2015
SABTU

Pagi tu nak gi Penang. Seperti biasa alasannya...nak hantar print album, hahaha.
Sebenarnya nak amek kesempatan lain jugak ler. Dah alang2 tengahari pun nak amek akiss kat asrama dia. Leh balik utk bermalam berbuka dan bersahur bersama famili.

Budak bertiga ni mmg suka sebok...huhu..
Tengah abang panaskan enjin alza...budak2 ni pun sebok keluar ni main gurau2 kat tanah bertimbun ni. Togey tak join...dok jer kat dalam tu. Jaga Bear, kot...hehe..

OTW nak ke Penang...
Selpie...along sambung tido dalam kete, huhu.
Atas jambatan..seperti biasa lah. Kalo nak masuk pulau lebih suka lalu jambatan.
Di pejabat kilang cetak album...ada satu tu gambar kitorang dijadikan contoh, hihi..
Kejap jer urusan kat pulau..kitorang nak ke seberang prai.
Nak gi tesco extra...tak nah gi situ lagi sejak dh banyak tahun tesco amek alih dari makro. 
Masuk ke terminal feri..
Yeay...leh terus masuk...tingkat atas. Takyah tunggu lama..
Feri dari bagan baru sampai ke pulau...Feri ni mmg betul namanya...feri Pulau Pinang, hihi. Feri yg kitorang naik tu feri Pulau Payar namanya.
Saja ler amek gambar ngan feri yg baru sampai ni...kitorang nak gerak ke seberang semula..
Feri tak jalan lagi...gambar dh melambak. Naik berapa kali pun mesti nak bergambar, ntah apa2...huhu..
Bersama suami tersayang...muah...
Feri dah bergerak...
Semakin menjauh dari pulau...
Suasana di tingkat atas feri...
Along lepak sini jap...
Amek angin kat sini jer...sebab kete kitorang pun paling belakang, kan..dekat jer laa.
Bot laju..
Feri dh nak berlabuh....
Kitorang nak gi tesco extra.
Wah...best jugak kat dalamnya, ye. Paling syok sebab jumpa Hinode Shop, huhu.
Leh laa aku beli pewangi umah tu. Sebab...dh banyak aku beli jenis gini...yg dijual kat Hinode Shop jugak laa yg baunya mmg bertahan lama sampai perfume nya kering dalam botol tu. Dah tu...tak mahal pulak. Kalo dulu RM5...sejak ada GST ni...naik ler singgit jadi RM6.

Sebenarnya ke sana misi nak cari baju melayu abang...saiz L. Tapi kain tak berapa elok pulak. Tak macam kain baju melayu along, angah, ayah dan fadel yg aku dh belikan kat tesco taiping sebelum ni. Jadi, hati ni kena bersabar laa. Sebab saiz abang ni mmg saiz standard...harap2 senang laa nak cari kaler ton yg sama kat mana2 nanti.
Selpi lagi...


Dari Penang...kitorang terus ke Nibong Tebal. Nak amek akiss.
Mercu tanda Nibong Tebal...jambatan besi ni, Jambatan JKR...
Dah sampai simpangnya..

Alhamdulillah...minggu ni ada Akiss jugak.
Angah kat sana...ayahngah dia amek bawak gi berbuka puasa kat umah atuk di Bentong. Tima kasih laa kat Fadel & Dayah sbb sudi layan budak masam tu, hehe..

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah...

Wednesday, June 24, 2015

Meow baru...

Tambah lagi sekor meow kat umah ni. Bermakna skang ni ada 5 ekor ler kesemuanya.
Dari tok penghulu si Togey...nenek Vivie, makcik Ommey, Kak Meymot & yg terbaru....baby Bear.

Baby bear ni anak Masao, kucing peliharaan Fadel & Dayah. Ada 4 ekor. Aku amek sekor. Dah pilih sejak hari pertama dilahirkan lagi, kihkih. Tapi perkembangan pembesarannya tak sampai 3 bulan lagi ni...kelakar. Meh tengok gambarnya kat bawah ni.. Masa hari pertama lahir ada gambarnya tapi ntah mana, lupa letak kat folder mana dah.
 
Ini dalam seminggu ke-2 minggu usianya...Ada rupa anjing...ada rupa beruang comot. Tapi lebih bagus kalo sebut mcm beruang laa, kan..
Dah sebulan lebih...gini lak muka dia. Dah mcm pakai topeng berapi pulak, kihkih.. Yg sebelah tu dapat gen pak dia Shin si kucing Siam.
Hari tu...hari aku nak amek...Bear dh hitam dah, kihkih. Cuma bulu dia yang putih2 tu tinggal sket2 dah nampak mcm beruban. Mcm landak pun ada, macam binturong pun ada....Yg besar dlm gambar ni lah mak si baby bear ni, MASAO namanya..
Manja...suka dok kat orang...dan suka tido gaya gini, gaya superman.. Dayah kata ni style mak dia (Masao) tido...
Baby bear ni...jantan. Bermakna skang ni...bukan togey aje laa sekor jantan dah. Togey dh ada cucu angkat berjantina yg sama, hehe..

Nota ALONA:-
~Besar sket camne lak laa perubahan bulu si Bear ni, ntah...huhu..

Tuesday, June 23, 2015

Berbuka puasa di Pandan Mewah..

21.06.2015
AHAD

Dari BMI...kitorang terus ke umah Fadel.
Sempat ler tido jap. Mata rasa ngantuk sangat...x tau laa..Rasanya bulan pose ni mmg tak produktif sangat, adeii...
Anak meow tengah main2....
Tengah2 tido tu...dengar Fadel & Dayah dah mula2 masak kat dapur, hehe.
Aku tak tolong apa pun. Cuma tolong masak nasik jer, kihkih..
Fadel tengah numbuk rencah nak masak patin tempoyak nanti.
Dah siap patin poyak..
Tauge goreng...
Talapia...
Buah melaka yg dorang berdua wat sendiri. Sedap sgt. Suka aku makan, hehe..
Tembikai...pergh!!
Alhamdulillah. Tima kasih laa kat Fadel dan Dayah atas hidangan berbuka puasa ni. Sedap semuanya. Kenyang tu dah tentu lah. Sebelum kul 8.30malam...kitorang pun gerak balik ke Taiping dengan sekor anak meow...BEAR!!!
Ni laa BEAR ngan mak dia, Masao. Sebelum bawak masuk Bear dalam kete...aku soh along bg Bear cium dulu mak dia, hmm. Nak berpisah dah ngan mak dia. Mak dia terus jadi warga KL...dia nak merantau dok Taiping.
Singgah minum jap kat R&R Tapah....dan sampai umah kul 12 lebih.

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah...

Monday, June 22, 2015

Daftar Angah...

21.06.2015
AHAD

Dari umah ayah...kitorang terus ke UNIKL BMI utk daftar angah sebagai siswa baru. Alhamdulillah, jalan sangat lancar.

Sampai kat sana...mmg dah ramai laa.
Cuma kali ni...dh lain lak tempat pendaftaran pelajarnya. Dorang buat kat dewan besar.
Taklimat utk ibubapa pulak dibuat 2 sesi. Kitorang amek sesi ke-2...buat kat tempat lain.
Ada khemah menunggu kat luar. Pelajar saja dibenarkan masuk kat dalam dewan utk pendaftaran. Ialah, kan..dorang dh besar...buat ler sendiri, huhu.
Kitorang tunggu angah selesai dulu.
Dok lepak kat luar dewan tu..
Masih ada yg baru sampai..
Suasana lain di luar dewan..
Bila angah dh selesai...aku ngan abang pun masuk ke dewan kuliah yg disediakan utk taklimat ibubapa ni. Merasa ler aku dok kat dalam ni, ye...Ye lah, aku ni mana berpeluang masuk belajar universiti. Harap anak2 laa yg teruskan kecemerlangan dalam akademik ni..
Dengar taklimat..
Masa along dulu...taklimat ni dibuat kat dewan besar tu. Rasanya lebih bagus wat camtu. Semua tenaga pengajar dan canselor pun ada. Kali ni tak best laa.. Ada ke hantar sorang jer wakil. Pastu, tak reti nak bersoal jawab, nak menerangkan pun...adoii laa.. Bahaya tau BMI hantar wakil gini bercakap pada ibubapa yg menghantar anak mendaftar. Jawapan dan penerangannya boleh merisaukan ibubapa. Jawapan yg diberi pada ibubapa yg memberi soalan pun...adoii laaa....sangat tak berpuashati. Terutama bila ada bapa ni memberi soalan yg seolah2 anak dia baru masuk asrama masa tingkatan 1, huhu.
Aku ngan abang ni...nasib ler along pun belajar kat sini. Kalo idak...aku pun gerun dengar penerangan wakil ni memberi penerangan tentang jurusan yg disediakan kat situ.
Diharapkan...akan datang di hari pendaftaran pelajar baru ni...BMI buat laa macam sesi kemasukan Januari 2014 tu. Buat kat dewan besar...tenaga pengajar dan beberapa staff penting turut berada di dewan utk sesi soal jawab ngan ibubapa yg sudah tentu menghantar anak2 mereka belajar kat situ dengan sebesar2 harapan.
Bagi aku...yg anak dh ada belajar kat situ...tak masuk situ pun takpe hari tu, huhu. Ingatkan ada laa maklumat lain yg aku tak tau akan diberitahu..mm..

Angah yg penoh semangat..
Abah ngan anak2 bujangnya..
Angah masuk sini...along pulak sedang bercuti SEM selama 3 bulan.
Awal bulan September nanti baru masuk semula utk SEM 4. Angah baru nak masuk SEM 1. Maknanya angah dh rugi dua SEM bila SPC Mara dimansuhkan mulai tahun 2015 ni.

Bergambar kat banner ni sementara tunggu abahnya amek kete utk bawak barang ke hostel.
Jem kete nak ke hostel.
Mujur ler nampak peluang utk parking kat ngan umah warden. Kitorang parking kat situ aje.
Bilik angah kat tingkat 3....kurang setingkat dari along masa daftar tahun lepas.
Along skang dah dok sewa bilik kat luar sejak sem-2..

Angah tengah kemas2 barang dia..
Bergambar ngan angah kat sini...
Along & Angah.
Walaupun angah dh penah dok asrama 2 tahun....tapi pesanan itu ini gitu gini itu biasalah kan, tetap kena bagi, hehe.
Kitorang pun meninggalkan angah kat situ dengan dunia barunya. Semoga angah berjaya...semoga along pun berjaya. Semoga Akiss pun berjaya...Semoga anak2 ibu berjaya di dunia dan akhirat, amin.

Kul 2 petang dorang ada program kat dewan. Jadi, kitorang tinggalkan angah awal sket utk dia dapat berehat sebelum aktiviti di minggu induksi selama 5 hari.

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah...