Sunday, March 29, 2015

Ke HatYai dengan keretapi - 5

20.04.2015
JUMAAT

Situasi...kat Pantai Samila.
Pantainya memang cantik...tapi air laut utk mandi-manda mmg tak berapa menarik walaupun nampak ada jgk yg mandi manda kat situ.

Kat sini bawak dorang tengok patung duyung tepi laut tu.
Juga bawak tengok patung sang kucing ngan sang tikus.
Kedua-dua patung tu dibuat kat situ konon2nya ada mitos yg berkaitan.
Bergambar ngan yg ini dulu sebab dekat ngan tempat van parking, hehe.
Dulu kitorang gi...tak perasan pun patung meow ni. Baru buat kot lepas2 tu, hahaha.
Jadi kali ni sampai sini sekali lagi...haruslah bergambar ngan sang meow ni.

Kemudian...jalan kaki ke sang duyung yg tak berpakaian tu, huhu.
Di situ mmg ramai laa yg tunggu turn nak bergambar. Kena rebut...kalo tak rebut...lambat ler giliran kita sebab ada jer yg datang nak potong giliran (pandai2 ler wat giliran sendiri yg adil, ye...hehe)..

Tak dinafikan...kat sini, mahupun kat mana2 tempat tarikan kat HatYai Songkhla ni.....pelancong2 ramainya dari Malaysia jgk. Serupa laa situasinya macam kat Bandung tu. Tapi masing2 buat tak tau aje....mmm...

Kat sini Sela dan anas sempat laa beli loceng angin tu utk koleksi kat pintu pagar umah dorang. Satu loceng angin...bermaksud dari satu tempat cuti2 makan angin. Tu sebab kena datang sini sbb kat sini loceng2 anginnya lain sket bentuknya. Bukan lah semata2 nak bergambar ngan tarikan patung tepi pantai tu pun.

Aku lak...apa lagi..tak ketinggalan membeli buah pelam ngan asam boi manis masam pedas yg mmg unik rasanya. Hanya di siam jer leh dapat asam boi gini, hehe..

Kemudian gerak ke pasar terapung lak..

Nota ALONA:-
~Setiap entry aku dalam blog ni...aku tak bertanggungjawab kalo penerimaan yg salah dari maksud aku yg sebenarnya pada setiap ayat yg aku catitkan di sini. Baca dengan intonasi maksud yg baik..InsyaAllah penerimaan maksudnya jgk dapat yg baik. Terima kasih ;) wink wink.

Saturday, March 28, 2015

Ke HatYai dengan keretapi - 4

20.03.2015
JUMAAT

Ok...dah naik van.
Memang best van ni. Kalo ada duit..mmg aku beli jer van gini. Senang nak jalan ramai2, kan. Aku ni mmg suka jenjalan ramai ngan keluarga terutamanya. Ada jer duit...on jer nak gi jenjalan ke mana pun, kan. Sampai ke Krabi ke Koh Sa Mui...ke Phuket pun leh ngan van gini, huhu...Leh gilir2 memandu. Haha...berangan dulu laa ye, ;) wink..wink..

Ok...bab citer jalan ngan keluarga ni...aku mmg ok jer. Tambah2 aku ni mmg suka jenjalan, ngee.
Jalan ngan famili sendiri pun happening. Jalan ngan famili suami pun happening. Takde nya nak pilih2 kasih.
Happening tak happening ni...dari diri kita sendiri. Kalo kita rasa bosan...itu adalah dari diri kita sendiri.
Dalam citer gi jenjalan ngan famili ni....mmg aku, abang dan anak2 memang suka sangat. Tu sebab kitorang tak pernah bosan kalo berjalan dgn keluarga yg boleh sekepala.

Lagi satu perkara....jenjalan bawak ibubapa ni...jangan rasa terbeban. Sebagaimana mereka bawak kita gi sana sini masa kita kecik2 dulu usung sana sini utk gembirakan hati kita, membesarkan kita dgn kasih sayang.....mcm tu laa jgk kita gembirakan hati mereka dgn membawa mereka berjalan bercuti jika masa mereka berkelapangan.
Hidup ni adalah menghormati dan menggembirakan hati ibubapa. Tak kisah laa ibubapa sendiri atau pasangan kita. InsyaAllah, keberkatan tu kita akan rasa. Sekurang2nya hati kita akan tenang walaupun masalah kehidupan kekadang datang menduga. Tak percaya...cuba lah ikhlas dengan ibubapa. Selain doa....gembirakan hati mereka selagi ada hayat dikandung badan. Jika ada yg sudah meninggal dunia...sedekahkan Al-fatihah dan sentiasa berbuat baik dalam kehidupan utk bahagia mereka di 'sana'...InsyaAllah.

Berbalik pada citer kitorang nak naik van tour Songkhla/HatYai ni...bila dh nampak van dah tunggu...kitorang pun pi ler serbu naik. Seronok rasanya suasana mcm tu.
Kawasan di luar restoran. Kat sana mmg ramai yg jual patung2 kitty, bear ke hape dgn kereta sorong gitu.
Ni laa van nya...mmg popular laa utk kegunaan di Thailand van gini. Ok, ada duit banyak boleh beli sebijik van gini. Tak yah nak berlagak beli alphard tu...berapa orang aje leh duduk, kannnnn.
Penoh van...ngam2 aje. Tapi adik aniss kena nyelit2 ler, hahaha..
Ok...sampai kat Tang Kuan Hill. Gambar sumber En.Google. Tak sempat nak amek gambar ramai2 kat sini sebab dh terkejar2 nak gi tempat lain lak.
Dah amek tiket...beratur utk naik lift ke atas bukit tu. Tiketnya 30 baht seorang.
Utk tour ni..kitorang tak pilih pun gi tempat yg berbayar mahal2. Sebab memang cuti2 ni destinasi bajet aje walaupun gi luar negara, kihkih.. Luar negara laa sangat, kan.
Pemandangan dari belah sini dari atas bukit tu..
Dalam mende hijau ni laa lift nya...
Pemandangan dari atas...nampak pantai di Songkhla..
Nampak stadium jgk kat situ...
Dok atas tu...bergambar aje laa..
Cuaca mmg terik abes...tapi mujur laa angin bertiup di atas bukit tu. Lega laa sket kala muka pun dh berminyak2 ni, hahaha..
Atas bukit ni mmg dh tau laa...ada kuil budha tapi kitorang naik ni bukan nak tengok kuil tu...tapi nak tengok pemandangan Songkhla dari atas. Jugak pengalaman merasa naik lift ke atas bukit, hahaha.  
Atas tu...tunjuk laa apa yg nampak kan...kihkih..
Atas ni nak buat jgk key lock love tu...mm..
Kalo kat Malaysia...ada jgk wat key lock love kat dalam Taman Lavender, Cameron Highlands. Tempat lain aku tak tau laa pulak sebab tak nah sampai lagi, kan. Tapi takde ler nak beli pulak boh padlock tu kat situ. Tempat pun tak best, hahaha. Kat CH yg penoh ngan bunga2 tu pun aku tak wat...ini kan kat atas bukit yg ada temple gini, kuikui. Setakat bergambar aje laa, noh...

Tanda kitorang dh sampai sini. Lain kali datang...tak yah naik dh laa sini..
Gi sebelum ni...tahun 2013 dulu...tak naik pun sini. Sebab ingat ada temple semata2. Bila dh gi kali ni..ok laa. Ada laa jgk pengalaman sekali tengok ngan mata kepala sendiri, kan.
Ni laa laluan lift yg dalam corong hijau tadi.. Ni dah nak turun dh ni..
Kita berada seperti dalam lif....tapi teknologi lif ni ketika naik turun mcm kabel car kat penang dulu2 tu jer gayanya. Naik ni bukan laa menegak mcm lif dalam bangunan tu...yg ni ia condong. Leh rujuk gambar ke 4 dan ke 7 dalam entry ni kalo rasa seriau laa nak naik lift ni, kan...hihi. Tempoh nak sampai atas 3 minit....dan 3 minit turun..

Kat sini jgk masa tengah tunggu turn nak naik lift tu...ada sesi amek gambar jgk mcm kat Langkawi tu. Turun nanti ada ler gambar kita yg telah dicuci dan dilekatkan ngan jam meja. Aku tak beli pun. Mak ngan sela beli kot...sebab gambar mak berdua ngan abah. Sela lak gambarnya bersama anas. Cantek lak gambarnya. Tak rugi laa nak beli pun, hehe...200 baht aje satu. Tapi aku mmg tak penah beli pun gambar yg diambil mcm ni. Kitorang pun leh wat sendiri...gi jer hantar kat kilang kitorang print album pengantin tu, hehe.

Salah satu sebab utama aku ke sini adalah....jeng jeng jeng....nak rasa aiskrim kelapa ni. Yg original Songkhla punya. 30 baht utk yg spesel punya. Kat situ ada 2-3 orang peniaga jgk laa yg jual aiskrim kelapa ni. Tapi kita cari laa yg ada tulis halal, ye. Mmg sedap laa...aiskrimnya perisa kelapa, ada jugak isi kelapa dari tempurung kelapa yg jadi bekas aiskrim tu, tambah sket pulut, kekacang...mmg sedap laa. Teringat2 lagi ni. Tapi kat KL pun dh ada yg jual. Dorang kata kat dalam Ampang Point. Kat Raub pun katanya ada yg dh jual. Kat Kota Bharu pun ada yg dh jual. Gi laa cari kalo teringin, hihi..
Aiskrim kelapa...sedappp..
Ok...dari situ...kitorang akan ke Pantai Samila lak.
2013 dah gi sini ngan kereta sendiri...sang Alza tu. Kali ni datang lagi utk bawak yg lain2 ni pulak. Jumpa mak duyung emas, kihkih..

Nota ALONA:-
~Ceria...gembira...Alhamdulillah.

Friday, March 27, 2015

Ke HatYai dengan keretapi - 3

20.03.2015
JUMAAT

Ameng dh kol kata dah nak sampai...kitorang pun turun.
Nak gi makan.
Sempat bergambar kat ruang lobi..
Ni pun kat area lobi...tapi belah dalam.
Ada cafe kat bawah hotel tu tapi tak halal hidangannya. Mmg tak sesuai ler ngan orang Islam ni, kan.
Kalo bawak kereta sendiri...akan lalu bawah bumbung ni utk parking kat area yg disediakan dalam tu. Ruang parkir yg selamat.
Tunggu Ameng jap..
Dia dh sampai...ngan tuk2 nya.
Amek dua buah tuk2 utk dibawa ke satu restoran utk makan tengahari.
Ameng amek duit utk pi bayar sewa van. Kitorang lepas makan nanti nak menjelajah beberapa tempat di Songkhla dan HatYai. Tak dapat nak pilih semua laa.. Pilih beberapa aje.
Risau jgk ngan Ameng ni. Buat dah bagi duit...dia blah mcm tu aje...abes duit. Tapi tawakal aje laa. Keje dia mmg macam tu. Kena yakin. Alhamdulillah laa...dalam 10 minit lepas tu dia datang balik bawak resit van. Nanti van tu datang amek kitorang kul 3 petang waktu sana.
Tunggu oder..
Kat sini.....masa mula2 diorang nak amek oder...tanya harga...dia rekemen set yg disediakan utk grup. Mak...aii. Memang mahal laa. Aku ngan abang dh penah sampai sini...leh agak laa sepatutnya berapa harga cas makanan halal kat sini.
Ada ke patut masakan panas satu hidang 7 orang makan 1800 baht. Tu tak campur air minuman tu. Wuiii, giler...baru satu hidang tu. Belum lagi meja kitorang lagi satu yg ada lagi 8 orang tu. Kalo 1800 baht dikalikan dengan 2....mak aiii...............RM360.00 tu!!!
Jadi, kitorang makan biasa2 aje lah. Menu yg kitorang tentukan sendiri tanpa ikan besar2, hahaha..

Bila meja kitorang dh oder...meja lagi satu pun terus oder yg sama sebab tak reti nak oder, kihkih.
Sini pekerja kedai leh cakap melayu...takde laa susah sangat dari segi komunikasi. 
Kat situ mmg ramai laa orang melayu Malaysia datang makan. Yg lelaki mmg tak dapat gi solat Jumaat laa. Musafir kan.
Makan2...
Ok...masa utk kolek duit makan, hehe.
Sebenarnya...plan kitorang sepanjang kat sini makan ni terus sendiri2 aje bayar. Tapi bila orang kedai nampak kitorang datang grup...terus ler sediakan tempat duduk utk grup. Bila makan ramai2 gini...kolek2 laa duit. Memang pening sket ler nak bayar gini bila dh kolek2 guna duit Baht ni, hahaha.
Susun duit dulu....2450 baht semuanya makan kat sini. Mmg mahal laa. Aku tak rekemen korang gi makan sini, tau..
Tu laa nama restorannya. Nak sebut pun tak tau, kihkih..
Walaupun dh penah datang HatYai sebelum ni...tapi kitorang takde ler penah datang ke restoran ni. Si Ameng tu laa yg bawak, adoii. Bila ramai2 gini datang ngan tuk2...mmg tak leh nak banyak songeh. Kalo berkenderaan sendiri senang. Rasa tak berkenan leh cari kedai lain.

Tapi apa2 pun Alhamdulillah laa...perut mmg kenyang sangat. Nasik tiap2 meja dia boh 2 bekas. Tak luak pun satu bekas tu...tak usik langsung. Tapi dikira jgk, hahaha. Nasib2... Tak pe laa...mende jadi darah daging ni tak leh nak berkira sangat bila dh masuk perut, kan. Senyum...ikhlas. InsyaAllah, kita akan dapat rezeki yg lain. 

Sambil tunggu2 van...abang, kak nor ngan anas sempat jalan kaki di deretan kedai berhampiran utk tukar duit baht, haha. Tu laa...tak tukar banyak2 sekaligus. Nak guna baru tukar...nak guna baru tukar. Nasib laa kat sini tempat pengurup wang mmg merata2. Jadi, korang2 yg nak datang sini...baik tukar matawang kat dalam HatYai jer...kat pengurup wang. Lebih menguntungkan dari tukar kat makcik KTM tu atau kat lobi hotel...ye.. Tapi kalo tukar kat sekitar Changlun pun...dh dapat kadar yg baik dah..

Sebelum kul 3.00 petang...van dah ada standby kat depan kedai makan tu. Maka dengan riang gumbiranya kitorang pun naik van 14 seater tu...

Nota ALONA:-
~Takde laa apa sangat pun kejadian gini. Leh dilalui dengan baik, Alhamdulillah. Semua jadi kenangan...

Thursday, March 26, 2015

Ke HatYai dengan keretapi - 2

20.03.2015
JUMAAT

Alhamdulillah...bagus hotel Hi-Season ni sebab kitorang leh check-in awal.
Kitorang ditempatkan di satu tingkat. Bilik along angah dengan bilik mak abah betul bersebelahan. Bilik kitorang yg triple ni jugak dapat bersebelahan laa ngan bilik Sela Anas. Bilik kak nor yop dengan bilik piluih ngan yui aje yg berselang sebuah, hehe..
Ni bangunan Hi-Season...gambar sumber dari En.Google. Tak sempat nak snap gambar sendiri, hehe..
Tumpang bilik along dan angah kejap sebab bilik kitorang yg tak siap kemas lagi.
Yang lain semua dh leh masuk bilik. Takpe...kitorang leh tumpang bilik anak2 ni dulu.
Along ngan angah ni bilik katil double.

Dah siap kemas...kitorang pun leh ler masuk bilik kitorang pulak.
Mmg best biliknya. Lantai kayu parket. Air-cond ok. TV flat skrin, mini peti sejuk, tandas bersih betul bersih. Ada shampoo dan mandian, berus gigi ada 3 siap ngan tiub ubat gigi comel, dan lelain yg sepatutnya ada dlm bilik air hotel. Tuala bersih, ada air mineral, gelas....cuma............................cuma takde pemanas air utk buat air. Kena turun gi lobby utk amek air panas tapi takde disediakan flask. Mmg hotel kat Thailand ni rasanya takde sediakan kettle jug atau seangkatan dengannya di dalam bilik. Ikut pengalaman aku masa gi Hatyai dan Krabi 2013 dulu laa. Tapi sekurang2nya...hotel HatYai Greenview dulu ada jgk sediakan flask air kat lobi dan bawak masuk dalam bilik. Tapi kat Hi-Season ni...kita kena sediakan bekas sendiri dan amek air panas kat lobi tu. Mujur ler mak bawak bekas air besar...hehe. Leh ler amek air kat bawah dan buat air kopi goncang kat dalam bilik mak....minum ramai2, hahahaha..

Tapi itu bukan masalah besar sangat laa pun bagi kitorang yg takde anak kecik hisap susu botol ni, kan..hehe.
Ni bilik kitorang...triple... Dh berbaring baru tingat nak snap gambar, hehe..
Biliknya luas jgk. Takde laa sempit atau keluasan yang ngam2.
Lengkap ngan almari dan ada tempat sidai tuala..

InsyaAllah, kalo rezeki ke HatYai lagi dengan berkenderaan sendiri...kitorang akan menginap kat sini. Walaupun jauh sket dari pusat tumpuan tapi tidur leh lena sebab bukan berada di jalan yg sebok dan bising ngan kehidupan tengah malamnya.

Ini pengalaman kitorang sendiri, ye...Sebab kitorang ni cari hotel bajet aje...tapi bajet2 pun nak jgk laa yg berbaloi ngan harganya.

Harga yg kitorang dapat masa booking Hi Season Hotel sebulan sebelum gi sini dulu melalui agoda.com....sekali cukai perkhidmatan & cukai hotel dorang, ye. Bilik triple RM85. Bilik double RM75. Kat sini takde sediakan extra bed.

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah..

Wednesday, March 25, 2015

Ke HatYai dengan keretapi - 1

20.03.2015
JUMAAT

Alhamdulillah...akhirnya segala perancangan berjalan dgn sebaiknya.
Hari Khamis malam Jumaat tu...baru berkesempatan nak packing baju dalam beg. Hal kucing pun...semua malam tu..sbb siang tu dh sebok ke hal lain. Anak2 jer aku dh soh siap sedia packing pakaian dorang masuk dalam beg pack masing2 siang tu.

Pagi...jam 1 lebih kitorang dah siap mandi...siap sedia semua....berkumpul kat umah mak. Dah plan mcm tu utk memudahkan urusan.
Jam baru kul 2.10 pagi...mak kata abah dh siap jer terus keluar, hehe. Jadual keretapi Senandung Langkawi sampai ke Taiping ni kul 3.30 pagi. Tapi disebabkan dh keluar awal sangat ni...kitorang pun gi laa lepak2 dulu mengeteh kat gerai depan KTM tu.

Jam dah dekat kul 3 pagi...baru turunkan beg, kunci pintu kereta segala....tunggu kat tempat menunggu. Van, kereta Anas dan kereta Yop parking kat dalam kawasan KTM tu aje.

Waktu tu...dh mula ramai yg sampai. Dorang pun nak naik tren yg sama. Mgkn destinasi lain2..
Abang sebok merakam ngan video cam nya..
Suasana menunggu....semua teruja tu..
Bila dh boleh masuk dalam balai berlepas...keterujaan makin terasa, haha..
Bukan tak penah naik keretapi tapi kali ni berombongan beramai2 gini...keluar negara pulak tu, kihkih.
Bergambar adalah kebiasaan...
Kedudukan gerabak utk Senandung Langkawi...
Kitorang naik L7.....
Tu dia punya belakang. Kitorang kena masuk ikut pintu gerabak L6 sebab gerabak L7 tu dh takde lantai stesen dh punya laa hujung, huhu. Letih jgk kena jalan laju, hahahaha..
Lega dah dapat seat masing2..
Seat ni kitorang yg mula2 beli sebulan sebelumnya. 15 seat kesemuanya..
Untuk tren ke HatYai ni...cuma ada 2 gerabak jer yg ke sana.
Permulaan dari KL...Senandung Langkawi ni banyak laa gerabaknya. Mcm dalam gambarajah kat atas tu. Tapi dari banyak2 tu...cuma L7 & L8 aje yg akan meneruskan perjalanan ke stesen keretapi HatYai. L7 utk seat mcm kitorang dok tu. L8 lak utk katil 2 tingkat. Kalo dari KL...Tg. Malim...haa...elok laa amek tiket yg berkatil tu, ye. Leh tido luruskan tulang.
Mcm kitorang ni...tak jauh sangat dh. Cuma tempoh perjalanan jadi lama sebab berhenti dalam 30-40 minit kat Butterworth tukar kepala keretapi. (Butterworth ni stesen dia bukan dalam laluan ye...mcm kena masuk simpang lain pulak. Tu bila keretapi nak teruskan perjalanan semula kena tukar kepala keretapi tu ke belakang yg kemudiannya akan jadi belah depan pulak. Maka, perjalanan kitorang kemudian tu...kedudukan seat kitorang dah jadi mengundur, hehe).
Maksudnya...dalam perjalanan ke utara tu..kita akan tempuh 2x stesen Bukit Mertajam. Sila lihat peta di bawah, hehe..
Kredit dari muhdhito.me
Lagi sekali...ia akan berhenti lama kat Padang Besar. Satu.................sudah tentu lah kerana pemeriksaan dan cop imigresen Malaysia dan Thailand. Turun situ....tak yah bawak beg semua ye. Cuma bawak henbeg dan beg yg ada barang berharga serta sudah tentulah passport kita.

Lagi satu...ia akan menjadi lama dalam 45 minit hingga sejam lebih sebab kepala keretapi akan bertukar lagi. Kali ni akan bertukar kepada kepala keretapi Siam. Tapi gerabak masih KTM punya..L7 & L8 tu. Tempoh 45 - sejam lebih tu bergantung pada kelancaran penukaran loko keretapi tersebut.
Kita yg dah siap cop imigresen ni...boleh laa gi tingkat atas tu dulu...ada kantin utk sarapan pagi. Harga kat situ dh mula mahal sket ye..

Ok..sambung semula citer OTW dalam tren di awal pagi ni.
Yang kelakarnya...ada di antara kitorang ni...ingatkan perjalanan ni pada hari Sabtu 21hb tu. Ye lah kan..ada yg kira awal pagi ni masih lagi hari (tarikh) sebelumnya. Ada yg tak bersiap beg lagi. Sebenarnya perjalanan 20hb pagi tu...masuk jer jam 12.01 malam...dh kira tarikh baru dah laa...kihkih..
Masing2 dh mula tido...lambat lagi nak sampai.
Aku lambat jgk baru dapat lelap mata. Rasanya dh sampai stesen Nibong Tebal baru aku rasa ngantuk.
Masa dh sampai Butterworth tu...aku perasan gitu2 aje laa. Tetap layan mata jugak.

Tunggu gak masa lalu kat tengah2 tasik Bukit Merah tu...tapi mana laa nak nampak dalam kegelapan awal pagi tu, kan...hahaha.

Dalam keretapi ni...tiap gerabak ada tandas. Berbeza ngan ETS.
Pastu ada 2 jenis lak tu...tandas cangkung belah kiri...tandas duduk belah kanan.
Kantin dorang pun dh apgred dh servisnya. Makanan pun ok lah tapi mahal jgk laa. Nasi goreng, mee goreng, bihun goreng RM5.50 satu bekas. Air panas...pun ada.
Surau lak...ada disediakan kat koc kelas pertama. Mmg kena jalan banyak gerabak jgk laa baru jumpa, huhu.
Waktu ni dah mula memasuki Kedah..
Ni tengah berhenti kat stesen Alor Setar..
Ni lak...dah kat bahagian pemeriksaan imigresen Siam. Tunggu yg grup passport tak abes giliran lagi, hehe..
Dah selesai...naik atas dulu. Sarapan pagi.
Cuma hari tu loko keretapi dari Siam tu ada masalah sket. Jadi...kitorang kena tunggu lebih dari sejam utk memulakan semula perjalanan ke HatYai dari Padang Besar. 
Sementara tunggu gerabak kitorang ni nak bergerak...mmg kat situ adalah staff KTM & keretapi siam akan buat urusan pengurup wang...nak tukar RM ke BAHT. Ada jgk yg jual simkad siam...jajan siam. Ada jgk yg sediakan urusan booking bilik penginapan dan van...Senang sungguh aih!!!.

Aku pun tak tukar lagi RM ke BAHT. Yg lain semua dh tukar kat Taiping lagi, huhu. Jadi, kitorang tukar laa ngan makcik staff tu. Aku jgk beli simkad siam. Senang nak online cari maklumat, gps semua nanti kat HatYai. Kat dalam gerabak tu jgk..kitorang booking van 14 seat utk tour Songkhla / HatYai.

Bosan jgk nunggu bila loko keretapi dorang tu ada problem sket.
Macam2 ler adegan terjadi, haha.. Kenangan betul.
Mujur ler dok nunggu dalam gerabak tu...ada air-cond.
Bila dah gerak jer...lega sungguh aih.
Bergambar ngan Ain...
Pemandangan mcm kat Malaysia jgk laa. Ada rumah, ada kebun getah.
Tapi rel keretapi siam mmg tak berapa cantek laa. Sangat bersyukur sebab rel kita sebelum apgred jadi double lane ni....pun masih terpelihara lagi kalo nak dibandingkan ngan rel dorang tu. Apatah lagi bila rel keretapi dh dinaik taraf sebegini hebat ni, kan...
Terasa tergoyang2 kiri kanan perjalanan ketika memasuki negara dorang ni. Cuma takde laa membimbangkan. Masih ok...bagi mereka yg biasa naik keretapi. 

Alhamdulillah...aku dah sampai HatYai buat kali ke-2. Tapi kali ni ngan tren pulak.
Bila sampai HatYai...kitorang pun turun beramai2 ngan tak sabarnya nak check in dulu..Ada yg nak mandi rehat2 luruskan tulang belakang dulu sebelum turun gi makan tengahari dan memulakan penjelajahan di beberapa tempat menarik yg dah dipilih berdasarkan masa dan bajet, hahaha..
Ni aje lah stesen keretapi Hatyai..
Mmg nampak daif laa.
Suasana macam stesen keretapi Bukit Merah sebelum dirobohkan duluuu, hmm.
Cuma bangunan utk beli tiket dan pejabat2 berkaitan tu ok laa sket.

Naik 2 buah tuk2 utk ke hotel.
Mmg tau...jauh sket dari tengah2 bandar. 4km dari stesen keretapi.
Tapi aku pilih hotel tu sebab biliknya bersih, selesa dan murah..
Utk bilik triple...booking kat Agoda leh dapat RM85 sekali cukai dorang.
Utk bilik double...RM75 sekali cukai.
Berbanding ngan harga yg diberi oleh agen dalam keretapi tadi...dia bagi hotel pink kat tengah2 bandar, lokasi mmg cun...belakang Garden Plaza aje..tapi aku dh tengok dh hotel tu dalam agoda...dh tengok komen2 dorang...eeiii...tak sesuai utk famili, ok!! Biliknya mmg tak berapa molek...ada perkhidmatan 'ayam' pulak tu. Mmg tak berbaloi. Cuma lokasi jer yg menarik. Kat Pink Hotel tu agen bagi harga 700 baht, mmm....kalo tukar duit RM yg tengah jatuh masa tu...RM70 lebih jgk laa.
Tu...kejauhan nampak mercu tanda bangunan stesen keretapi dorang..
Tu...bangunan yg tinggi tu..Garden Plaza laa tu. Lorong ni laa lokasi pink hotel tu..
Sebab naik tren...kena laa bergerak ke mana2 ngan tuk2..
Sampai hotel...Alhamdulillah...leh check in awal.
Kat situ...booking 6 bilik.
Bilik double x 4...utk abah ngan mak, kak nor dan yop, yui dan adiknya piluih, juga along & angah.
Bilik triple x 2...utk kitorang & akiss, sela & anas serta anak2..

Keadaan bilik sangat2 puas hati. Berbaloi sangat dgn apa yg kami bayar. Alhamdulillah, semua puas hati. Lega aku...sebab aku yg pilih dan tolong booking (dh bayar siap2 masa booking sebab guna debit kad, hehe. Maklum ler...kita takde kredit kad)..
InsyaAllah...kalo ada rezeki lagi ke sana..nak gi ngan kereta sendiri aje lagi. Leh booking kat hotel yg sama. Tempat parking nya pun nampak selamat...Cuma jauh sket ler dari tengah2 pusat bandar tu..tak leh nak menapak aje dari hotel ke situ. Mesti berkenderaan jgk.

Nota ALONA:-
~Nama hotel tu...Hi Season