Sunday, January 1, 2017

Menginap di Masbro Village

30.12.2016
JUMAAT

Jumaat petang jam 3.00 kitorang dibenarkan check in ke rumah tiga segi ni. Masa kitorang sampai tu...kena parking luar dulu sementara nak daftar untuk check in. Pintu pagar pun berkunci untuk menjaga keselamatan dan ketenteraman tetamu yg menginap di situ. Ada loceng utk ditekan. Dan ada juga nombor yg tertera di pintu pagar utk dihubungi.

Aku dh booking di sini sejak akhir Oktober 2016 hari tu. Risau terlambat dan penuh pada tarikh yg aku perlukan. Hubungi mereka cuma menerusi wassap. Tiada masalah berkomunikasi melalui applikasi ini. Segala pertanyaan mudah sahaja dijawab. Tiada apa yang boleh menimbulkan masalah. Alhamdulillah, dengan bayaran deposit separuh daripada harga penginapan...booking kami disahkan. Tunggu jer lah harinya.

Utk semalam penginapan di sini adalah RM280 seunit rumah tiga segi yg cantik ini. Maksima adalah 6 orang. Selesa aja kalo lebih dari 6 orang. Cuma syaratnya...sekiranya penghuni melebihi 6 orang...bayaran RM30/seorang akan dikenakan dan tiada tilam, bantal, selimut extra disediakan. Boleh saja bawak toto dan segala berkaitan dari rumah, hehe.

Dua buah katil besar (utk 4 orang) berada di tingkat atas. Tingkat atas tu mcm sebuah bilik tidur laa. Namun jika yg datang 6 orang semua dewasa..mereka akan membekalkan lagi ekstra 2 set tuala, selimut dan bantal utk tidur di atas sofa yg boleh dibuka menjadi sebuah sofa bed saiz queen. Kitorang masuk2 jer umah tu terus jadikan sofa sebagai sofa bed, hehe. Syok lepak2 camtu depan tv, kan..

Di sini jugak ada swimming pool yg sudah tentu disukai oleh kanak2 waima orang dewasa pun. Syarat guna adalah dari 7 pagi - 7 malam dan pakaian adalah dari jenis jersey kalo tiada swimming suit.
Banyak unit sudah terbina utk tetamu. Ada yg masih dalam pembinaan 60-70% utk siap dan bersedia disewakan. Unit kitorang hari tu yg warna biru muda tu..

Masa check in...RM100 deposit kunci akan diambil. Dan akan dipulangkan ketika check out sekiranya tiada apa2 masalah.
Kalo ditanya adakah best menginap di sini??
Jawapan aku...memang best. Selain konsepnya yg berbeza, cantik luaran dan kerugian kalo tidak bergambar sakan.....tinggal di dalam unit ini sangat best dan berbaloi dengan bayaran.
Kawasan tingkat bawah yg lapang ada sofa bed sebijik, ada meja makan utk 4 orang, ada meja kopi dan sepasang kerusi, tv berserta astro Njoi, dapur dengan sinki, kettle letrik, mikrowave, peti sejuk, bbrp buah pinggan, mug, mangkuk, cawan, sudu, pisau, pencuci pinggan, ekon tingkat atas dan bawah, tandas tingkat bawah dan atas, paip utk memudahkan berwuduk di tandas tingkat bawah...
Tandas tingkat bawah serta tangga yg sedikit curam..
Cuma disebabkan tangga ini...bagi mereka yg membawa anak2 kecil perlulah berhati2 dan sentiasa mengawasi pergerakan mereka. Risau terjadi perkara yg tidak diingini. Maklumlah budak2...dia suka explore. Dan mende2 camni laa yg dorang suka sangat pun walaupun sudah berkali2 dilarang.

Waima orang tua pun...menaiki dan menuruni anak tangga ini perlu berhati2, ye...terutama di waktu malam. Buat tetiba nak turun gi minum air pulak, kan.
Meja kupi...
TV dan astro Njoi..
Meja makan...
Naik2 tangkat ke tingkat atas terus akan nampak 2 unit katil besar, tuala dan sejadah disediakan. Masa mula2 naik ke tingkat atas tu...terus on ekon dan bukak lah tingkap tu dulu, ye. Nak bagi bahang panas kat atas tu hilang dan bagi sejuk memenuhi di ruang tu.
Budak angah ni sampai2 dia terus lepak kat atas tu jer...mm
Bagi yg ada anak kecil tu...walau di atas..walau di bawah...hati2 lah dengan anak2 kecil korang ye.
Tandas di tingkat atas lebih luas.
Terdapat jugak unit yg mcm ni. Mgkn sesuai utk 2 buah keluarga duduk sebelah menyebelah, hehe..
Waktu malam..layan tv sambil layan perut jugak. Tengok tu..sofa bed juga menjadi pilihan. Nampak jugak beg2 pakaian kitorang yg banyak tu....hehe. Lantak pi lah..
Oh, ye...lupa nak citer. Pintu pagar ni waktu malam akan berkunci. Oleh sebab tu...masa dapat kunci utk check in...dorang akan bagi jugak pendua kunci pintu pagar utk menyenangkan kita sebagai tetamu yg menginap di situ keluar masuk. Tujuannya seperti yg dinyatakan di atas...utk ketenteraman, keselesaan dan keselamatan tetamu (penyewa) mereka.
Mmg ramai yg bukan penyewa berminat utk mengambil gambar di sini. Mereka main redah aje masuk kawasan sampai bergambar di depan pintu unit rumah tu sehingga boleh mengganggu privasi tetamu yg menyewa..

Keseluruhannya mmg best merasai pengalaman menginap di unit tiga segi yg unik ni. Boleh jadi idea ni datang dari owner selepas melihat bumbung loteng rumah tradisional negeri Melaka yg juga berbentuk tiga segi. Seperti gambar di bawah ini. Rumah Tradisional Melaka bersebelahan sahaja dengan kawasan Masbro. Nampak jelas kan konsep penginapan tiga segi Masbro ni ideanya datang dari bumbung loteng Rumah Tradisional Melaka ni dan mungkin digabungkan menjadi kontemporari dari idea luar negara.
Teringkat rumah arwah atuk dan nenek yg dh runtuh akibat dimakan anai2 tu. Sempat jugak masa kecik2 dulu beberapa kali balik sana dan bermalam di situ sebelum tiada siapa yg berupaya utk menjaganya.


Nota ALONA:-
~Akan apdet sedikit demi sedikit walaupun cerita2 terperam, hehe..

Tuesday, September 13, 2016

Permohonan Kemasukan Secara Online MRSM T1 & T4, 2017

13.09.2016
SELASA

Permohonan kemasukan secara online ke MRSM Maktab Rendah Sains Mara utk Tingkatan 1 dan 4, 2017 sudah dibuka mulai 13 September 2016 hingga 21 Oktober 2016.
Bagi pelajar dan ibu bapa yg berminat menghantar anak utk belajar di sini boleh klik di link di bawah utk terus ke borang berkenaan.

Untuk borang permohonan Tingkatan 1 boleh klik SINI

Untuk borang permohonan Tingkatan 4 boleh klik SINI 


Nota ALONA:-
~Lama tak apdet...tengah tunggu Q utk apdet kat sini pulak. Banyak tul citer berperam, hahaha..

Thursday, August 4, 2016

Meriah beli durian..

03.08.2016
RABU

Pagi tu gi Batu Kurau. Cari buah2an tempatan bermusim kat peraih. Kali ni gi ngan ayah pulak. Ayah dari Kulim. Nak balik Bentong. Jadi, aku mintak tolong ayah hantar buah kat Along yg masih sesi intra di Gombak. Juga utk Fadel dan Dayah. Fadel akan amek buah kat umah sewa Along nanti. Bukan apa...bila makan tu...tingat kat dorang, kanπŸ˜”..
Sesi memilih buah.
Penoh dah belakang avanza ayah..
Manggis..yg kurang berbuah musim kali ni..
Kundang..
Durian..😁
Rambutan..
Camni laa bila orang suka makan buah tapi takde dusun buah2an. Bila musim buah...kena laa beli. Harga buah pun skang ni takde yg murah2 dah. Main kilo aje. Takde dah jual longgok2 ni. Camne pun Alhamdulillah, tetap bersyukur, masih diberi rezeki utk membeli buah ni.


Nota ALONA:-
~Hantu buahπŸ‡πŸˆπŸ‰πŸŠπŸŒπŸπŸŽπŸπŸπŸ‘πŸ’πŸ“...😁

Wednesday, August 3, 2016

Akiss 16

03.08.2016
RABU

Akiss 16 tahun hari ni. Sebagai ibu...sudah tentulah sentiasa mendoakan yg terbaik mengiringi anak2nya di dunia dan akhirat. Semoga terjaga akhlak dan imannya. Amin.

Nota ALONA:-
~Sayang ke3-3 😘

Tuesday, August 2, 2016

Jamuan Aidilfitri 1437H SMVTAA 91/92 - 4

23.07.2016
SABTU

Entry hari ni pulak...nak simpan gambar kelas kos2 yg ada masa batch 91/92 kitorang tu, πŸ˜‰.. Ada 9 kos semuanya. Batch kitorang dulu...yg ada pelajar perempuan cuma kos PPJ & PPN jer. Kos2 bengkel semua adalah lelaki. Tapi bermula batch 92/93....kos bengkel dh mula mengambil pelajar perempuan.
Jom kita tengok...kos mana yg hadir paling ramai hari tu, πŸ˜ŠπŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜..
PPJ. Pengurusan Pejabat. Patut ada 3 orang hero. Tapi yg hadir cuma sorang aje.
ABM. Amalan Bengkel Mesin
ELK. Elektrik..
Free style dari ELK..pose sengal Suzila, hoho..
ATF. Automotif..
PPN. Pengurusan Perniagaan.
ENK. Elektronik.
Pose bebas...
KFL. Kimpalan & Fabrikasi Logam.
PPU. Penyejukan & Penyamanan Udara..
BB. Binaan Bangunan..
Itu laa wakil2 yg hadir pada hari tu. Harapnya...lain event yg lain2 tu sudi2kan lah join kan diri, ye. Semoga ada rezeki berjumpa lagi.


Nota ALONA:-
~Dah 2 tahun berturut2 majlis jamuan raya...ada yg dh jemu. Harapnya event lain berlainan semula konsepnya...