Wednesday, May 4, 2016

Ke Langkawi 2016 - 2

23.04.2016
SABTU

Kitorang kemudian terus menghala ke Telaga Harbour Marina...nampak pokok bunga blossom Malaysia ni bertaburan kat tepi jalan. Berhenti...amek gambo...konon2 mcm kat luar negara. Kebetulan ada lak orang tengah nunggang kuda kat belakang tu, kan...hahaha.
Disebabkan naik motor...senang sket laa nak menjejak semula jalan nak ke rumah api tu. Tahun lepas try nak gi situ lagi...tapi jalannya kena tutup pulak sebab ada acara ala2 Iron Man. Peserta2 nya pun mmg antarabangsa.
Bila dh dapat ke sini...amek laa gambar lebih sket, ye.
Tengah2 kitorang bergambar kat situ...nampak laa feri dari Koh Lipe lalu tepi tu utk ke Telaga Harbour Terminal Langkawi di Marina Quay. Skang ni dah leh naik feri nak ke Koh Lipe dari situ. Tambang sehala nak ke sana boleh tahan jugak laa...dalam RM100 lebih. Best jugak, ye. Nak gi ke Koh Lipe ni leh jer ngan kereta sendiri masuk ikut Satun. Tapi kena naik bot jugak dari sana nk ke Koh Lipe. Masa nak ke Krabi dulu...mmg ada nampak signboard utk ke Koh Lipe, ni...
Ada laa baca review dari blog lain.....lebih baik naik feri dari Langkawi rasanya. RM100++ utk tambang feri. Leh sekaligus gi Langkawi, kan..heheh!!
Kalo naik kereta sendiri sampai ke Satun...nak kena parking kereta berbayar kat negara orang dan tinggalkan selama mana kita ada kat Koh Lipe tu, security nya tak tau tahap camne. Dari situ...utk ke Koh Lipe kena naik bot RM100-RM120/seorang jugak tambangnya, huh!! Rasanya lebih baik naik feri dari Langkawi sebab feri lebih stabil dari naik bot rasanya, urm. Perjalanan pun tak lama...tak sampai 2 jam pun ikut pada keadaan ombak laut.
Koh Lipe ni mmg lawa pantai dan laut dia. Kalo tidak takkan digelar Maldives of Thailand, kan...

**Ok...Koh Lipe ni leh masuk dalam agenda PLAN AZAM, kahhhh...Tapi kena ada bajet yg besar jugak laa. Sorang tiket feri gi balik dh RM200++...dikalikan ngan 5???? wow!!!!!! Lom kira lain2 belanja lagi tu, fewh!!!

Ok...dari situ..kitorang gerak hala ke sini pulak. Bergambar lagi. Bagi nampak kapal2 layar tu.
Ini sebelah sana....
Ini lak belah sinun, hihi..
Dari situ...bermotor semula menghala ke Geopark kat area cable car tu. Bukan nak naik cable car pun...cuma nak tengok2 aje kawasan situ. Kitorang pun gi situ dh kul 6 lebih. Kedai2 banyak dh nak tutup. Cable car pun ari tu tak beroperasi lagi. Dalam tempoh dorang buat servis. Akan beroperasi semula esoknya kebetulan (Ahad 25.04.2016). Mmg banyak benda baru dah kat situ, huh!! Bukan nak kata laa ye....Langkawi ni....kalau gi tiap2 tahun pun ok. Tak penah jemu. Mcm mana tiap2 tahun gi Cameron Highlands tu lah, hahahaha..

3D Art Museum pun dh tutup dh..
Tapi...kitorang mmg tak plan nak masuk pun. Dah kata cuti2 bajet, kan. Pastu...anak2 takde ni...kitorang cuba minimum kan keseronokan dari masuk tempat2 berbayar gini, heheh. Jadi mak pak ni...walaupun gi berdua...ingatan kat anak2 tu tetap ada. Jadi, tempat2 menarik gini....simpan laa dulu, ye..
Ada laa satu ni...dorang buat kat luar. Leh laa nak bergambar, heheh..
Bila gi berdua aje ni...selpi aje lah gambarnya.
Ok...bergambar kat sini. Atas tu pun tempat baru.
Ada skyrex....ada sky dome....huh, mcm2. Aktiviti kat sekitar Geopark Village tu pun dh macam2.
Tiket2 yg terdapat kat situ.
sambung...
Disebabkan dh nak tutup keseluruhannya sebab jam dh lebih kul 6 petang...kitorang pun gerak laa pulak ke tepian pantai di Pantai Kok..
Pantai Kok..
Rumah api dari kejauhan..
Malam sket kitorang ke Pekan Kuah. Survey coklat kat HIG. Esok nak balik terus beli jer. Takyah tercari2 dah. Kebetulan gi area situ sebab nak gi makan malam kat EE Burger...
Disebabkan anak2 tak ikut kali ni....tu yg aku dok tanya dorang nak coklat apa. Sorang leh pilih 2 jenis aje, hehe.

Sampai tempat penginapan...kitorang ngurut dulu kat kusi urut di kaunter lobi. Ada 2 buah mesin...aku satu, abang satu. RM5 utk 15 minit. Leh laa wat lega2 badan naik moto tadi, hahahaha..
Kat TStar Cottage tu...biliknya mmg takde tv. Nak tengok tv...tengok kat kaunter pendaftaran tu. Konsep dorang camtu. Nasib ada wifi free...balik bilik tu leh laa layan internet, fesbuk, instagram, wassap...heheh.


Nota ALONA:-
~Aku suka Langkawi, heheh...(abang paham sangat dah, lalalala)..

Tuesday, May 3, 2016

Ke Langkawi 2016 - 1

23.04.2016
SABTU

Plan nak gi Langkawi ni sebenarnya terbit atas rasa AZAM. Keje mmg banyak nak kena siapkan depan komputer ni. Mmg tekanan jugak nak bagi siap. Tapi keje apa yg takde tekanan kan. Tambah2 keje yg leh dapat duit gini, heheh..
Sebab tu...bila ada folder album yg kitorang rasa tertekan nak siapkan....kitorang akan pasang azam. Selalunya reward nya adalah gi jenjalan cuti2 makan angin, hahahaha. Yg dalam bajet....EKONOMI!! Utk naturalkan tekanan yg dh dihadapi tu. Balik nanti...leh mula wat keje semula. Bila rasa tertekan...plan lagi AZAM, kahhh.
Alhamdulillah laa...dengan cara ni...dapat laa kitorang jenjalan cuti2 BAJET...orang kata.

Disebabkan itu...kali ni...aku ngan abang dapat gi Langkawi tapi berdua aje. Sebab takde masa yg sesuai utk bawak anak2 dalam tempoh terdekat. Masing2 dok asrama, kan. Cuti pun susah nak dapat serentak. Kalo ada pun...masa tengah peak season, aiyooo. Serik dah weh...walaupun dapat pengalaman baru, hoho!! Abes banyak masa ketika menunggu, bila banyak masa menunggu...badan akan rasa letih. Banyak masa dh rugi. Sepatutnya kalo sampai awal...dah leh meronda ke macam2 tempat dah...tapi sebab kan kesesakan orang ramai...kita dh rugi semua tu. Jadi, itu semua kita cuba elakkan...melainkan kalo terpaksa.

Kali ni kitorang berdua amek keputusan utk gi Langkawi dengan kenderaan awam sahaja. Beg pakaian pun guna beg backpack aje. Abang satu...aku satu, hehe.
Dari stesen KTM Kamunting...kitorang naik tren komuter. Tambang terus ke Arau adalah RM15.20 seorang. Tren komuter dari Kamunting cuma sampai ke Butterworth aje. Kitorang perlu tukar tren di stesen KTM Bukit Mertajam utk terus ke Arau.
Naik tren komuter dari Kamunting jam 6.10 pagi, heheh.
Gagah ye....pagi tu bangun sebelum jam 5 pagi. Kul 5.45 pagi dh perlu ke stesen KTM Kamunting. Parking sang kancil kat situ utk 2 hari 1 malam. InsyaAllah, selamat sebab dalam kawasan berpagar.
Naik tren komuter dari Kamunting kul 6.10 pagi...sampai stesen KTM Bukit Mertajam sebelum jam 7 pagi. Tren utk ke Padang Besar pulak akan ada pada jam 8.10 pagi. Jadinya...dalam masa sejam lebih tu...kitorang ada masa utk gi cari kedai kopi utk sarapan pagi. Jgn cari kat dalam stesen KTM tu ye...mmg tak jumpa lah, hoho. Mesin air kotak atau air tin pun takde...inikan kedai kopi. Jadi, kita kena keluar dari kawasan tu utk cari. Alhamdulillah, tak jauh pun. Betul2 luar pagar stesen KTM Bukit Mertajam tu aje....ada sebuah gerai makan. Senang sangat... Mmg bagus pun peniaga ni bukak kedai kat sini. Jadi, sape2 yg kena transit dulu dari Kamunting sebab nak hala ke Pdg Besar....leh laa gi makan2 minum2 dulu kat gerai ni, ye. Tak susah. Turun guna eskalator kalo malas nak turun guna tangga....kat pagar pintu masuk tu sebelah kiri kat kawasan kampung luar kawasan stesen KTM. Haa, mmg nampak lah. Tepi pagar...luar pagar tu aje, heheh..
Makan nasik lemak...makan roti canai. Roti canai nya sedappp, ye..
Bergambar ngan kepala keretapi lama. Berdepan aje ngan pintu masuk utama utk ke stesen KTM tu. Kat sini tempat parking yg disediakan lebih besar dari Taiping rasanya..
Kul 8.10 pagi...akhirnya...sampai lah tren dari Butterworth utk ke Padang Besar. Kitorang pun naik dan banyak lagi tempat duduk kosong. Tapiii...bila sampai kat Sg. Petani....Ya Allah, punya laa ramai umat. Segerombolan mcm rombongan, weh. Masuk dalam koc...yg berusia pulak tu..baya2 mak mentua aku ni hah. Maka, abang pun bangun laa bagi dorang duduk...sebab takde dh tempat kosong. Kesian pulak kat dorang. Bila abang bangun...leh laa berhimpit2 kat seat tu sebab sesama orang pompuan, kan.
Contoh di atas...3 seat leh dok 4 orang,  heheh..
Sampai Arau...kitorang pun turun. Naik teksi dari stesen KTM Arau ke Kuala Perlis. RM26 tambangnya. Bagi kitorang masih jimat ler tu sebab..kalo naik kereta sendiri...nak kena bayar parking kat terminal feri tu dah RM30/day utk kereta dan parking berbumbung. Yg ni...kitorang naik teksi...lebih kurang jgk laa, kan. Dan sesekali dapat menolong ekonomi pemandu teksi tu, hehe. Logik tak??

Dah sampai terminal Feri K. Perlis....tiket feri jam 10.40 pagi dh abes dijual. Baru jer...dorang kata. Sebab kat Langkawi masa tu ada buat karnival sepak raga kat Kuah. Jadi, feri kitorang adalah jam 12 tengahari, uii...jauh tul jarak trip feri...dari 10.40 pagi ke 12.00 tengahari utk trip seterusnya. Tapi takde laa mcm tahun lepas. Tunggu sampai 8 jam, weh!!!! Dah gi peak season, kan...hoho.

Dalam masa sejam lebih yg perlu ditunggu tu...kitorang pun jalan kaki tengok2 kat luar terminal tu. Dan gi lepak kat satu restoran kat depan tu. Makan bihun sup...abang makan laksa K.Perlis...tapi mintak maaf laa ye. Tak sedap langsung!!! Kuah tawar satu hal....kuah sejuk satu hal (sepatutnya kuah ni dok atas api jer bagi panassss sentiasa)....pastu, laksa ketul2....bihun lak hapak. Tu laa ye, orang Melayu bila meniaga di tempat2 yg jadi tumpuan gini. Ikhlas ke tak ikhlas...tak tau laa. Kalo ikhlas...pastikan laa dulu semua tu menepati citarasa dorang sekiranya dorang amek kira situasi dorang juga adalah seorang pelanggan.
Ada masa lagi...duduk kat dalam terminal ni tunggu feri sampai. Abang sempat layan mata, huhu..
Ok...dh dalam feri. Muka pun dh berminyak. Feri ni...lantai baru dicat...kuat jugak laa bau cat nya...mm
Tiket tren komuter ke Arau dan tiket feri ke Langkawi ari tu, heheh..
Sampai Jeti Kuah...ujan lebat tiba2 turun. Urm...ujan rahmat. Kitorang lak dah deal nak sewa motor aje sepanjang kat Langkawi kali ni. Alhamdulillah laa...bila kitorang dh dapat moto tu...ujan pun reda. Terus laa kitorang menuju ke area Pantai Tengah di Pantai Chenang sebab dh booking chalet kat sana.

Kitorang booking chalet ni pun...pagi semalam (Jumaat 22/4). Ye lah...pegi sana bukan peak season...mesti banyak penginapan yg masih kosong. Tapi kalo boleh nak laa tempat penginapan tu yg best dalam harga bajet. Tu yg dok survey sejak plan azam tu, kahhh. Kali ni gi Langkawi nak ubah tempat pulak...Kuah dh penah, kat Pantai Chenang dh penah, kat area makan mahsuri dh penah, kat jalan menghala ke Kilim pun pernah, kat pinggir pekan Kuah pun penah, kat Awana pun penah.....jadi kali ni pilih kat area Pantai Tengah pulak.
Kali ni...sebab berdua aje...kitorang pilih chalet kat T-Star Cottage ni. Kalo ada anak2...aku lebih suka cari tempat penginapan yg ada pool, hehe. Dah berdua ni...cari laa penginapan yg bercirikan alam semulajadi ni. Kat sini mmg strict sket. Satu bilik tak leh lebih dari dua orang. Dan dorang mmg takde famili room. Harga mmg harga dlm bajet...TAPI....kalo booking menerusi AGODA laa. Kalo terus kat kaunter dorang...harga lebih mahal. Aku dh survey dah, huhu.
Biliknya bercirikan kemelayuan betul, hehe.. Tp ruang mmg sempit jgk laa. Nak solat tu ada laa sket ruangnya ngam2 utk sorang aje.
Bilik airnya pun bersih...
Kalo dok sini..pilih laa bilik yg ada ekon ye. Kalo takde ekon...amek bilik kipas aje (kipas berdiri...bukan kipas atas siling tu, tau!!)...mesti panas walaupun chalet ni diperbuat daripada kayu. Aku dh baca review kat blog2 orang lain...tu yg masa booking terus pilih yg ada ekon, hehe. Tapi ada ekon pun...kitorang pasang jugak kipas berdiri masa mula2 masuk bilik tu. Berbahang weh!!!!

Dah check in tu...lepas dh tunaikan Zuhur...kitorang relaks dulu. Abang tido...aku dok layan internet. Kat situ free wifi, hehe. Lepas Asar..terus keluar ronda2. Nak ronda awal2...mmg panas terik lagi kat luar wlpn masa kitorang sampai kat Kuah tadi tetiba ujan turun dengan lebatnya.
Di lorong antara chalet ke chalet yg lain di T-Star..
Abang ngan moto sewa...sehari RM30/ kadar sewanya...Deposit RM65.
Kalo menginap kat sini dan sewa kereta...kena parking kat tepi2 jalan kat luar tu. Kat sini dorang takde sediakan tempat parking utk kereta, ye. Tapi utk motor...mmg leh parking depan2 lobi dorang ni, hah!!
Pertama kali ni aku amek gambo guna hp masa moto tengah jalan, hehe. Terketo2 jugak tangan, weh..
Tapi sewa motor ni satu jer lah...tak leh nak pilih2 helmet dh. Kalo lambat...dapat laa helmet buruk2 gini, adoii. Redho aje lah. Kalo kat Krabi....dorang sediakan helmet yg elok2, tau!! Apa lah orang yg sewakan motor ni.
Ni dh kat area pantai sebelah airport...nak lepak kat laksa ikan sekoq dulu. Nak minum2...tekak dh haus ni, huhu.
Ramai orang...
Hajat nak makan laksa ikan sekoq tu...tak tercapai laa kali ni. Sebab sampai turn kitorang...nak kena tunggu laksa sedang direbus dulu. Malas nak tunggu dah. Sebab dh penah makan dah. Dah tau rasanya dah, hahaha. Berlagak, kan!! Jadi, kali ni abang amek pasemboq aje...ngan air ais. Nak lepak2 hilangkan dahaga aje.

Pantai di laksa ikan sekoq tu. Meriah budak2 main pasir ngan air laut ketika terik panas petang.
Dari situ...kitorang nak ke arah Oriental Village pulak. Ronda jangan tak ronda, heheh.. Terasa mcm tengah melancong kat Krabi pulak, heheh.. Bila laa dapat nak repeat ke Krabi ni, urm..


Nota ALONA:-
~Kutip pengalaman bercuti ke tempat yg sama setiap tahun tapi dengan cara yg lain pulak...

Monday, May 2, 2016

Ke Hari Terbuka Armada TLDM Lumut

01.05.2016
AHAD

Kitorang gerak ke Lumut lambat jugak. Sampai sana kul 3 lebih. Cuaca takde laa terik sangat tapi tetap laa panas gigit sampai ke kulit, huhu.. Panas dunia tu, urm..

Parking jauh. Kalau tunggu bas khas TLDM penoh. Malas nak berebut2. Jadi, kitorang jalan kaki aje. Ikutkan malas jugak nak pegi. Dah 2x dah kitorang berpengalaman gi hari terbuka ni. Tapi kali ni kebetulan along pun ada kat umah...jadi aku ngan abang buat keputusan gi jugak laa kali ni. Sebab along tak ikut masa kitorang gi 2x tu. Dia takde kat umah. Mula2 tu..dia dah kat Pengkalan Hulu. Lagi sekali tu pun dia takde jugak, heheh.
Tapi penah laa kitorang bawak along masuk dalam kapal perang apa ntah namanya yg dorang bagi masuk kat pesisir laut di Lumut tu. Masuk dikenakan bayaran. Kitorang dah pulun teroka abes sampai atas2 tu, hahaha.

Kali ni gi bawak along...betul2 hari terbuka armada. Lebih banyak jenis kapal perang yg ada.
Bergambar kat depan pagar utama...Uncle cina tu yg offer nak tolong amekkan.
Berpeluang jugak along bergambar ngan heli ni.
Bergambar ngan akiss. Ngan topi jerami yg lindung sket laa muka tu dari cahaya terik yg boleh burn kulit muka kitorang ni, hahaha. Ari tu kena masa gi Singapore...lambat jugak nak pulihnya, urm. Tu yg beli kat lazada.com tu. Sebulan jugak baru sampai sebab barang dari Korea, hoho...
Abang tengah amek video..
Payung terjun..
Bergambar ngan unit khas..
Suasana kat sana..
Ngan kapal2 yg dipamerkan..
Bergambar jer kat mana2...
Kat atas KD Mahawangsa...abang tengah shoot pergerakan bot laju tu..
Bergambar lagi..
Anak2 bergambar ngan senjata2 yg dorang guna utk bertempur..
Abes kat situ...terus aje balik. Nak ke parking kete kitorang tu...tunggu jugak laa bas nya. Ramai dh balik. Bas mungkin tak penoh. Malas dh nak jalan kaki. Dok dalam bas dapat gak sedut ekon sementara nak sampai ke parking tu, hehe. Bukan kena bayar tambang pun....
Makan malam hari tu kat Restoran 3R, Pantai Remis.
Saja layan anak2 ngan aktiviti..

Tak banyak citer nak dicatitkan...sebab aktiviti camni lebih baik gi sendiri tengok, heheh..


Nota ALONA:-
~Masa berharga bersama keluarga..hargailah!!!