Sunday, January 1, 2017

Menginap di Masbro Village

30.12.2016
JUMAAT

Jumaat petang jam 3.00 kitorang dibenarkan check in ke rumah tiga segi ni. Masa kitorang sampai tu...kena parking luar dulu sementara nak daftar untuk check in. Pintu pagar pun berkunci untuk menjaga keselamatan dan ketenteraman tetamu yg menginap di situ. Ada loceng utk ditekan. Dan ada juga nombor yg tertera di pintu pagar utk dihubungi.

Aku dh booking di sini sejak akhir Oktober 2016 hari tu. Risau terlambat dan penuh pada tarikh yg aku perlukan. Hubungi mereka cuma menerusi wassap. Tiada masalah berkomunikasi melalui applikasi ini. Segala pertanyaan mudah sahaja dijawab. Tiada apa yang boleh menimbulkan masalah. Alhamdulillah, dengan bayaran deposit separuh daripada harga penginapan...booking kami disahkan. Tunggu jer lah harinya.

Utk semalam penginapan di sini adalah RM280 seunit rumah tiga segi yg cantik ini. Maksima adalah 6 orang. Selesa aja kalo lebih dari 6 orang. Cuma syaratnya...sekiranya penghuni melebihi 6 orang...bayaran RM30/seorang akan dikenakan dan tiada tilam, bantal, selimut extra disediakan. Boleh saja bawak toto dan segala berkaitan dari rumah, hehe.

Dua buah katil besar (utk 4 orang) berada di tingkat atas. Tingkat atas tu mcm sebuah bilik tidur laa. Namun jika yg datang 6 orang semua dewasa..mereka akan membekalkan lagi ekstra 2 set tuala, selimut dan bantal utk tidur di atas sofa yg boleh dibuka menjadi sebuah sofa bed saiz queen. Kitorang masuk2 jer umah tu terus jadikan sofa sebagai sofa bed, hehe. Syok lepak2 camtu depan tv, kan..

Di sini jugak ada swimming pool yg sudah tentu disukai oleh kanak2 waima orang dewasa pun. Syarat guna adalah dari 7 pagi - 7 malam dan pakaian adalah dari jenis jersey kalo tiada swimming suit.
Banyak unit sudah terbina utk tetamu. Ada yg masih dalam pembinaan 60-70% utk siap dan bersedia disewakan. Unit kitorang hari tu yg warna biru muda tu..

Masa check in...RM100 deposit kunci akan diambil. Dan akan dipulangkan ketika check out sekiranya tiada apa2 masalah.
Kalo ditanya adakah best menginap di sini??
Jawapan aku...memang best. Selain konsepnya yg berbeza, cantik luaran dan kerugian kalo tidak bergambar sakan.....tinggal di dalam unit ini sangat best dan berbaloi dengan bayaran.
Kawasan tingkat bawah yg lapang ada sofa bed sebijik, ada meja makan utk 4 orang, ada meja kopi dan sepasang kerusi, tv berserta astro Njoi, dapur dengan sinki, kettle letrik, mikrowave, peti sejuk, bbrp buah pinggan, mug, mangkuk, cawan, sudu, pisau, pencuci pinggan, ekon tingkat atas dan bawah, tandas tingkat bawah dan atas, paip utk memudahkan berwuduk di tandas tingkat bawah...
Tandas tingkat bawah serta tangga yg sedikit curam..
Cuma disebabkan tangga ini...bagi mereka yg membawa anak2 kecil perlulah berhati2 dan sentiasa mengawasi pergerakan mereka. Risau terjadi perkara yg tidak diingini. Maklumlah budak2...dia suka explore. Dan mende2 camni laa yg dorang suka sangat pun walaupun sudah berkali2 dilarang.

Waima orang tua pun...menaiki dan menuruni anak tangga ini perlu berhati2, ye...terutama di waktu malam. Buat tetiba nak turun gi minum air pulak, kan.
Meja kupi...
TV dan astro Njoi..
Meja makan...
Naik2 tangkat ke tingkat atas terus akan nampak 2 unit katil besar, tuala dan sejadah disediakan. Masa mula2 naik ke tingkat atas tu...terus on ekon dan bukak lah tingkap tu dulu, ye. Nak bagi bahang panas kat atas tu hilang dan bagi sejuk memenuhi di ruang tu.
Budak angah ni sampai2 dia terus lepak kat atas tu jer...mm
Bagi yg ada anak kecil tu...walau di atas..walau di bawah...hati2 lah dengan anak2 kecil korang ye.
Tandas di tingkat atas lebih luas.
Terdapat jugak unit yg mcm ni. Mgkn sesuai utk 2 buah keluarga duduk sebelah menyebelah, hehe..
Waktu malam..layan tv sambil layan perut jugak. Tengok tu..sofa bed juga menjadi pilihan. Nampak jugak beg2 pakaian kitorang yg banyak tu....hehe. Lantak pi lah..
Oh, ye...lupa nak citer. Pintu pagar ni waktu malam akan berkunci. Oleh sebab tu...masa dapat kunci utk check in...dorang akan bagi jugak pendua kunci pintu pagar utk menyenangkan kita sebagai tetamu yg menginap di situ keluar masuk. Tujuannya seperti yg dinyatakan di atas...utk ketenteraman, keselesaan dan keselamatan tetamu (penyewa) mereka.
Mmg ramai yg bukan penyewa berminat utk mengambil gambar di sini. Mereka main redah aje masuk kawasan sampai bergambar di depan pintu unit rumah tu sehingga boleh mengganggu privasi tetamu yg menyewa..

Keseluruhannya mmg best merasai pengalaman menginap di unit tiga segi yg unik ni. Boleh jadi idea ni datang dari owner selepas melihat bumbung loteng rumah tradisional negeri Melaka yg juga berbentuk tiga segi. Seperti gambar di bawah ini. Rumah Tradisional Melaka bersebelahan sahaja dengan kawasan Masbro. Nampak jelas kan konsep penginapan tiga segi Masbro ni ideanya datang dari bumbung loteng Rumah Tradisional Melaka ni dan mungkin digabungkan menjadi kontemporari dari idea luar negara.
Teringkat rumah arwah atuk dan nenek yg dh runtuh akibat dimakan anai2 tu. Sempat jugak masa kecik2 dulu beberapa kali balik sana dan bermalam di situ sebelum tiada siapa yg berupaya utk menjaganya.


Nota ALONA:-
~Akan apdet sedikit demi sedikit walaupun cerita2 terperam, hehe..

Tuesday, September 13, 2016

Permohonan Kemasukan Secara Online MRSM T1 & T4, 2017

13.09.2016
SELASA

Permohonan kemasukan secara online ke MRSM Maktab Rendah Sains Mara utk Tingkatan 1 dan 4, 2017 sudah dibuka mulai 13 September 2016 hingga 21 Oktober 2016.
Bagi pelajar dan ibu bapa yg berminat menghantar anak utk belajar di sini boleh klik di link di bawah utk terus ke borang berkenaan.

Untuk borang permohonan Tingkatan 1 boleh klik SINI

Untuk borang permohonan Tingkatan 4 boleh klik SINI 


Nota ALONA:-
~Lama tak apdet...tengah tunggu Q utk apdet kat sini pulak. Banyak tul citer berperam, hahaha..

Monday, August 22, 2016

Ke Padang Besar lagi

20.08.2016
SABTU
Dah alang2 datang jauh2 menghadiri jemputan majlis...kitorang pun terus laa pulak ke Padang Besar. Saja nak lalu Chuping. Dulu dah penah gi sini ngan kereta tapi ikut dari Kangar.

Pemandangan yg boleh dilihat sepanjang perjalanan menuju ke Padang Besar dari Chuping..
Sampai sana...susah juga nak cari parking. Alhamdulillah dapat juga lah kat belah atas tu...leh terus masuk bangunan arked tingkat atas.
Tengah ronda2 tu tak sangka pulak terjumpa kawan2 along yg datang ke utara menghadiri majlis perkahwinan sape ntah...kawan dorang jgk kot, huhu.
Dorang kenal angah. Bertegur juga lah. Along dh tentu laa tak ikut. Along tengah menjalani sesi INTRA Isnin-Jumaat mcm waktu kerja biasa jugak. Letih nak balik selalu pun.
Tu laa antara kawan2 along tu.
Dalam arked..selpi sedas, heheh.
Tengah membeli rojak buah Siam dan siap beli kuah rojak dan asam boi siam lagi kat sini, hehehe..
Rileks jap kat bawah pokok dan tempat duduk sini. Walaupun bawah pokok tapi tetap panas berbahang, mm..panas dunia baru tu..Allahhuakbar.
Kena jugak bergambar kat sini...nampak sign tu, 😜
OTW balik...beli jus mangga. Beli sampai 3 bekas. Satu bekas pulak punya laa bagak saiznya. Jenoh nak bagi perabes weii. Adoiii.

Dalam pada tu sempat lagi singgah tepi2 jalan yg nampak kawasan ladang luas terbentang tu. Alahaiii, bajet2 kat Australia laa gitu, kan. Nak gi sana tak tau ler bila sampai rezekinya. Jadi, amek gambar kat sini dulu pun ok lah...😁
Ok laa kot, kan...bergambar di tengah panas terik...kereta dan lori lalu lalang, kahhhπŸ˜‚
Apa aku beli kat Padang Besar selain makanan?? mm...tu laa sebijik kuali ada pemegang bersaiz kecik. Senang nak masak. Takyah sebok dok cari kain buruk nak pegang telinga kuali panas2 atas dapur tu, kihkih...


Nota ALONA:-
~Alhamdulillah...ada rezeki berjalan2 walaupun camni. Nak jadi best...kita sendiri yg kena jadikan ianya best..

Sunday, August 21, 2016

Hadiri majlis Fiqah..

20.08.2016
SABTU
Pagi tu kitorang gerak ke Arau, Perlis.
Menghadiri jemputan walimatul urus kak ina dan abg Hanif.
Majlis anaknya yg no.2 pulak.
Pengantin tengah bersuapan2 dan bergambar..
Makan...nyum2..
Bergambar ngan tuan umah..
Gambar ekstra, heheh..
Dengan kakak pengantin...mak baby kat dalam gambar di bawah ni.
Gambar terpaksa di 'crop' sebab suasana background tak berapa cantik, heheh..
Bergambar ngan Fiqah..
Ngan pasangan pengantin baru.
Bersama kak ina...yg pernah berjiran ngan umah aku duluuu..
Selamat pengantin baru buat Fiqah dan suami.
Selamat menerima menantu kak Ina dan abang Hanif..


Nota ALONA:-
~Alhamdulillah...dapat hadir kali ni. Majlis anak sulung ritu kitorang tak dapat datang...kebetulan nak hantar along daftar SEM baru.

Sunday, August 14, 2016

Jogging & Outing ngan akiss lagi..

12.08.2016
AHAD

Jogging ngan angah pagi tu. Berdua beranak aje. Sambil teman Angah cari Pokemon Go sebenarnya, huhu. Spoting kan ibu Angah ni, 😊..
Ok..tunggu Angah tengah lawan kat gym pokemon Go. Leh jadi keje aku ni melayan dak Angah ni, πŸ˜€..aduhaii!!

13.08.2016
SABTU
Pagi tu gi jogging lagi. Kali ni jogging betul2 sket kot, hahaha.
Hari ni abang ada skali...
Bergayutan..kuat tangannya...adeii..
Seperti semalam...dak Angah ni lebihnya nak layan Pokemon Go aje laa dia.
Tu tengah dalam dunia pokemon go ler tu...ish..ish..
Ok..bergambar sedas dulu...

14.08.2016
AHAD
Pagi tu...gi outing ngan Akiss. Biasalah...tak budak tu yg mintak...ibunya pulak yg rindu kat dia, mm.
Kalo outing kat mana laa lagi yg mudah. Kat Mydin tu lah😁..
Food court Mydin Mall..
Pastu gi tepi Dataran Sg. Kerian pulak.. Lepak situ makan rambutan yg aku beli kat pasar Kamunting tu. Tingat lak nak makan ngan anak2. Tu yg bawak skali tu.
Lepak jap jer..sembang2..makan buah.
Seperti biasa...budak manja ni kalo sebelum kitorang gerak balik...mesti nak kena bergambar ngan dia duluπŸ˜„..anak2, mm..


Nota ALONA:-
~Cuba nak abeskan gambar2 dan citer hasil pemeraman tahun 2016...