Wednesday, October 29, 2014

Banyak berderet tapi.....

Seperti biasa...nuff ni somi aku ler yg rajin menjengok nak tengok berapa dh iklan dok bertenggek kat blog2 di bawah akaun nuff aku tu. Hari ni ada lagi 3 bijik yg baru masuk. Kesemuanya jadi 17 bijik iklan dok bertenggek 'on going' sekaligus. Semua blog CINTAMANISZLITE pulak tu, huhu..

Tengok betul2...ada iklan yg double. Nak kata list tak betul...setiap satu yg sama tu ada pulak kutipan sen-sen nya...
Tapi tu laa...harap bertenggek banyak2 aje laa. Kredit berjalan slow jer. Kutipan pun slow laa, kan.
Tak kisah la...asalkan ada. Jgn takde langsung, ye. Aku pun bkn ada boh citer2 bermaklumat yg popular dalam pencarian ni. Citer sendiri2 aje. Tu pun skang ni mcm curi2 masa jer.
Blog walking pun dh jarang2 sgt dpt buat. Sesekali tu klik jgk ler...ikut mana yg rasa nak klik. Namun...bila rujuk kat pageview...blog ni tiap2 hari dh ramai yg masuk...500 lebih jgk sehari skang ni. Aku pun tak tau ler apa yg dorang dok cari. Harapnya jgn masuk utk tujuan tak baik dah laa, ye. Contoh:- copy gambo kitorang yg tersimpan kat sini.

*Byk yg klik2 iklan nuff tu...byk laa leh kolek sen demi sen, hehe.. 

Nota ALONA:-
~Semoga kami dilindungi olehNya...Amin.

Tuesday, October 28, 2014

Cuti ke Pulau Perhentian - 5

14.09.2014
AHAD

Dh abes snorkeling ni...adik bot tu hantar kat jeti tu aje. Adoii, kena menapak jauh sket ler nak ke chalet kitorang dok tu. Dah ler tongah panaih, huhu.

Sempat soh dorang ni bergambar kat signboard resort Arwana ni, hehe. Kalau menginap kat sini dh tentu lah ada lebih keselesaan. Tp kitorang tak menginap kat sini. Dh nama cuti2 bajet ciput, kan..hew..hew..
Sela, Ain, abang, angah dan along..
Terus makan jer bila sampai cafe....
Lauk-pauk kitorang terus disediakan bila kitorang dh dok kat meja yg dikhaskan. Panas2 lagi. Ni yg senang bila amek pakej sekali makan. Cukup masa...gi jer makan. Tak yah oder dan tunggu2 oder siap.
Lauk hari tu sedap jgk laa...tiap2 kali makan mmg sedap2 belaka, weh. Tapi takde nya dh nak snap satu2 gambo lauk, haha. Terus rasa nak makan jer.

Sempat lagi dorang ni bergambar kat depan chalet baru ni.
Ain dan Akiss..
Ni laa unit chalet yg kitorang bermalam. Sebelah tu unit mak dan abah. Bilik kitorang cuma muat utk katil queen + single + 1 extra matress. Jadi, sorang dari kitorang kena tido kat bilik mak dan abah sbb bilik tu ada 3 katil single. Unit chalet Sela selang beberapa buah.
Dh balik chalet tu...bersihkan diri...merehatkan diri. Sedap tul tido bila letih2 balik snorkeling ni, hahaha. Perut pun dh kenyang, kan..

Petang tu...kitorang gi jalan2 lagi kat pantai. Mcm biasa laa...petang2 air surut sangat. Jadi, kitorang jalan kaki ke arah Arwana. Masuk dlm tengok2 resort orang, kehkeh. Ada swimming pool...aku yg soh adik aniss pi mandi pool area kanak2 tu, hehe. Seronok ler adik aniss gi berendam...ada laa dlm 10-15 minit kot. Awan dh menggelap.
Kalo kakak2 pun terjun ni...lagi dia seronok, hehe.
Bergambar kat depan cafe chalet kitorang menginap. Chaletnya kat belakang cafe tu aje...
Tu...awan gelap dh datang.
Sela dan Anas...
Tanda2 ujan dh hampir nak turun....di waktu senja..
Ni ada BBQ lauk lain laa dari pakej punya BBQ. Yg ni lauk mahal2, :). Kalo nak boleh oder bayaran lain laa, hehe.....
Blue hour....
Jom balik chalet....sementara menanti waktu makan malam. Malam ni BBQ, yeay!!!
Malam tu...lauk2 BBQ punya laa banyak termasuk ayam dan sosej. Tak terlarat nak makan. Nasik goreng pun sedap. Nak ratah saja lauk pun dh tak larat. Ayam ketul2 besar lak tu....mm. Budak2 dh nampak sosej...pulun jgk ler makan sosej. Ikan pun besar2....Alhamdulillah, pakej kitorang ni mewah tul ngan makanan...walaupun chaletnya tu sangat biasa2, hehe..
Tahap kebersihan cafe ni...A tau. Don play2, huhu. Jiran2 chalet sebelah pun tak mcm ni punya bagus klasifikasi cafe dorang. ARWANA yg ada penginapan selesa tu pun B jer tahap kebersihan cafe nya, hew3..
Ujan mmg dh turun lebat dh sejak senja tadi.
Sampai ke makan malam....sampai kitorang lepak2 kat bilik mak beramai2.
Pekena kopi goncang yg mak buat, hehe..
Abang bermanja2 baring kat abah dia, suwit....hihi..
Malam tu...giliran along lak tido kat bilik opah dia.
Sebelum tido...aku sempat dh kemas2 barang2 nak balik esok pagi.
Malam tu tido mmg lena...sejuk ujan mmg menyamankan dengan sesekali terjaga disebabkan petir berdentum serta angin kuat yg menutup bukak tingkap bilik yg mmg sengaja tak ditutup tu...tido tetap lena, Alhamdulillah.  

**Dh lama tak rasa tido dlm rumah kayu......
***Tepat ramalan cuaca :)

Nota ALONA:-
~Hari ni hari ulangtahun kelahiran abah mentuaku....semoga diberi kesihatan yg baik, Amin

Monday, October 27, 2014

Ahad di akhir Oktober

26.10.2014
AHAD

Pagi Ahad tu...bawak ayah ngan mama gi sarapan pagi kat Klian Pauh. Pastu, ayah dan mama terus ke Kulim.

Kitorang lak lepas tu...keluar ngan 2 bijik motor gi umah mak. Nak jumpa pakcik Azmi & makcik Fathi ngan anak2 cucunya yg datang bermalam kat umah mak dan abah. Pakcik Azmi ni dulu kawan abah sama tentera kat kem Taiping ni.

Rezeki kitorang laa dpt jgk berjumpa. Sebab masa sampai2 tu...pakcik Azmi sekeluarga dh bersiap sedia nak balik umahnya kat Taman Sri Ampang, KL ke Selangor ntah, hihi..
Seronok mak jumpa kawan lama, :)
Sempat bergambar beramai2.
Sebenarnya sebelum kitorang sampai tu dorang dh bergambar dh...tp takde gambar ramai2 gini, hehe. Biasalah kak nor....ada gambo berdua ngan orang ni...ngan orang tu, hihi..

Lepas pakcik Azmi sekeluarga gerak balik ke KL ngan 2 kereta anak2nya...kitorang pun tak leh berlama2 kat umah mak sbb along nak balik ngan bas kul 1.30 petang. Nak gi gunting rambut dia lagi.
Gi gunting kat kedai Hensem Haircut....mmg puas hati gunting sini.
Kul 1.15...sempat along Zuhur dulu sebelum kitorang hantar dia ke stesen bas tu.
Bas dah gerak...dah babai along....kitorang pun balik umah. Nak rehat jap sebelum hantar akiss balik asrama kul 3 lebih.

Kul 3.15....keluar lak hantar akiss.
Nak singgah Mydin Parit Buntaq dulu..
Takde keje...
Macam biasa...beli 2 keping ikan salmon, hihi.
Akiss tunjuk tu...ikan bulus tu...mahal jgk ye sekilo.
Bayar...(muka abang berdebar tunggu berapa jumlah RM nak kena bayar, hahaha).
Si cilik boboi ni sdg nyanyi lagu Anggapanmu, Ziana Zain..
Mmg konsep Mydin kat sini ujung2 minggu ada aktiviti karaoke atau live band agaknya, kan. Tiap2 kali gi sini ujung2 minggu..mesti ada show ni..

Basuh anggur ni...makan dulu sama2 ngan akiss kat parking hostel dia, hehe..
Babai akiss...Ingat nasihat dan pesanan ibu abah.
Mm...dh besar2 anak2 aku. Semua dh tinggi dari aku dh wlpn lom tinggi sama abah dorang.
Anak2 membesar...usia kitorang sebagai ibubapa pun semakin tua. Semoga beroleh kesihatan yg baik. Amin.

Nota ALONA:-
~Cuba jadi ibubapa yg BAIK utk anak2 menjadi insan yg BAIK jgk...

Sunday, October 26, 2014

Tak jemu2 di D'Labit

25.10.2014
SABTU

Kitorang petang tu abes keje kul 6 lebih. Balik2 umah dh bersihkan diri...rehat jap.
Mmg tak masak dh...letih. Tunggu ayah ngan mama sampai dari Bentong utk kitorang keluar gi makan bersama2. Rupa2nya ayah dan mama dah singgah berhenti makan kat R&R Sg. Perak. Takpe lah...kitorang ajak jgk, hehe.

Bawak kat D'Labit lagi...lagi..lagi...lagi...lagi (dh byk kali lagi dah)...huhu..
Ok...malam ni oder set 4-6 orang makan yg lagi satu pulak.

Lambat lak oder siap kali ni.  
**(Lain kali kena jgk ler nipon nombor yg wakil restoran ni tinggalkan kat ruang komen kat satu entry psl D'Labit ni dulu, hehe. Bkn pe, sebenarnya segan jgk nak niponnya..tp bila kali ni dh kena tunggu lama tu...terasa ler kena amek simpan nombor telepon tu, ngee)**

Nasib baik ada gerai satay jgk kat situ. Kitorang oder laa 10 cucuk jer satay daging. Saja oder sket sbb kan dh oder set menu kat atas tu, huhu. Mcm biasa lah...satay sampai dulu..
Eh...sedap laa satay dia. Malam tu laa, ye. Lain kali leh try kali ke-2. Kalo sedap lg tu...mmg sdp ler sebenarnya. Tapi 90 sen ler satu cucuk tu. Satay tu didatangkan jgk ngan nasik impit. Mmg ada kelainan kat satay tu. Ok, aku dh jumpa satay sedap selain kat Lazzad Cafe...iaitu di D'Labit.
Satay dh abes...tp oder masih tak sampai lagi.
Kali ni oder air teh cina...dorang bagi satu jag ni pulak.
Dulu guna gelas aje...satu gelas harga RM1.
Set baru sampai...lambat sket malam tu. Ramai orang nak kena tunggu turn, mm. Telur bistik malam tu, kureng sket dari pengalaman oder sebelum2 ni tp masih sedap laa.
Ikan 3 rasa...
Mama makan sket jer sebab dh kenyang makan kat rnr Sg. Perak otw nak ke Taiping tadi.
Alhamdulillah laa, dh kenyang balik cepat. Ayah nak tengok bolo final. Kat D'Labit takde sediakan tv bersiaran mcm restoran lain, huhu. Kalo kat dalam aku tak perasan pulak...sbb baru sekali dok makan kat belah dalam restoran.

**Makan-makan di Taiping

Nota ALONA:-
~Maaf, kat sini citer yg benar2 aje, ye :)

Saturday, October 25, 2014

Ayah dan Vee

Entry ni saja jer..
Nak simpan gambo ayah ngan Vee.
Masam aje muka vee kena peluk gitu, kehkeh..
Ayah pun tengah serius tengok bola semi final malam tu..
Nota ALONA:-
~Geram ngan sang gedempol kitorang ni, hihi..