Tuesday, April 19, 2016

Jenjalan ke JB - Singapore 2

Kali ni gi jenjalan...cuma kitorang 3 beranak aje. Along dan angah tak dapat join sebab dorang ada kelas. Tahun ni...lain pulak minggu cuti mid sem kat U dorang. Tak macam 2 tahun sebelum ni. Cuti mid sem sama ngan cuti sekolah bulan Mac.
Sebenarnya, utk cuti sekolah bulan Mac 2016 ni...kitorang dh plan gi destinasi lain utk cuti2. Tapi disebabkan ada perkara teknikal...maka aku ngan abang ubah plan ke gi JB - Singapore dgn kenderaan awam....ala2 backpackers kengkonon. Beli tiket pun yg paling minima harganya. Takyah pilih seat sangat. Sama jer leh sampai JB jugak, kihkih..
Sebulan sebelum tarikh...kitorang dh tekad beli tiket keretapi pi - balik Taiping. Dan peram tiket tu sebulan dalam wallet, hehe.

Maka...malam tadi adalah hari kejadian. Kitorang naik keretapi menuju ke JB. Alhamdulillah, 12.30 tengahari sampai JB. Sepatutnya sebelum kul 12 tengahari dh sampai tapi disebabkan malam tadi delay lak 40minit...maka sampai pun lambat laa sket. Tapi keretapi pun takde laa slow...mcm laju jugak perjalanannya. Cuma terhenti setengah jam kat Paloh sebab ada kerosakan rel di satu kawasan lain di hadapan tu.


14.03.2016
ISNIN

Dari JB Sentral...kitorang pun pening2 lalat..nak gi hotel yg dah ditempah tu arah mana, heheh. Bilik hotel tu aku tempah melalui Agoda.com. Leh dapat murah daripada kol terus ke hotel. Aku dh kol dh...harganya lain sangat. Beza dalam RM30 jugak. Tu yg amek melalui agoda jugak tu.

Kitorang ikut laluan yg diberi oleh gps dari Google maps. Keluar ikut pintu utama. Menapak jer turun ke jalan bawah...pastu terus melalui jejambat yg bersimpang siur nak ke Singapore tu. Lalu di tepi2 bahu jalan yg sibuk itu.
Dari kejauhan dah nampak dh hotel kitorang nak tumpang tido tu. Mmg pilih yg dekat ngan JB Sentral yg bersambung ngan CIQ Malaysia. Senang nak menapak aje tanpa perlu menaiki teksi utk ke imigresen Malaysia tu.

Dah sampai kat area deretan kedai2, hotel...kitorang nak makan dulu. Lapar nasik dah ni. Lapar nasik yg sedap sebab makan kat kantin dlm keretapi tadi tu utk alas perut jer, tak berapa sedap. Masak tak cukup garam. Padahal harga bkn murah tu satu bekas, huhu. Dh takde pilihan...makan jer laa asal halal, kan.

Masa sedang menapak menuju ke hotel...ternampak laa satu kedai restoran tu. Restoran ABK Madina. Masuk dalam tu...ada sediakan mcm2 menu. Tapi yg paling menarik mesti lah nasik beriani gam.
Gambar dari imej google maps..tenkiu en. gugel.
Aku ngan abang jer yg oder. Akiss takmo, dia kata kenyang lagi sarapan pagi dalam tren tadi. Ok, tak pe laa. Dia oder air aje. Masa nasik beriyani ayam dh sampai...aku pun makan sambil2 tu suapkan jugak kat Akiss. Saja laa bagi perut dia terisi jugak. Utk tahan sampai makan malam nanti, huhu. Sebab, kitorang dh plan..bila dh check in nanti...nak rehat2 tido dan luruskan badan dulu. Dari malam tadi tido kat kerusi tren aje. Bukan takmo beli yg katil punya masa naik tren perjalanan jauh gini...tp katil tu relevan utk malam aje. Bila dah siang...kelakar pulak nak dok kat katil tu sampai ke JB, huhu..

Ok...citer balik pasal suapkan akiss makan nasik beriyani ayam tadi tu. Aku suap..dia nganga. Aku suap dia nganga. Takde pulak cakap takmo dah. Kan tadi dia kata dah kenyang, hahahaha.. Manakan tidak, nasik tu lembut dan sedap, weh!!! Ayamnya pun sedap....mmg sedap lah. Sedap dari yg kat Batu Pahat tu lagi, huhu. Alhamdulillah, kenyang bersama2.  
Dah kenyang...menapak terus ke hotel yg kitorang nak dok tu. Dekat depan2 tu aje.
Ini lah hotelnya...hotel bajet. Hotel Hanya Satu..
Bagus staff nya di lobi. Peramah, mesra...
Bilik kitorang kat tingkat 4...Ok biliknya. Bersih. Tandas pun bersih. Ada tv wlpn cuma channel biasa aje. Namanya pun hotel bajet di tengah2 bandaraya, kan. Lokasi sangat strategik, lorong di hotel tu...takde laa bising2 di waktu malam. Ok jer masa kitorang gi ari tu.
Dah check in, masuk2 jer dalam bilik tu...selesai Zuhur dan kitorang pun tido jap. Target lepas Asar nanti baru nak keluar ronda2 di sekitar JB Sentral tu.
Lepas dh Asar...kul 5 lebih baru kitorang keluar. Ujan pun dah reda....

Belakang tu laa tempat kitorang menginap...
Kitorang gi riki jalan mudah utk ke CIQ dari hotel. Esok pagi2 lepas Subuh kitorang nak gerak dah ke CIQ masuk Singapore. Plan nya cenggitu lah.
Atas jejambat berhampiran Johor Bahru City Square..
Kitorang dh gi menjenguk masuk sampai pintu masuk CIQ, hehe. Semua untuk memudahkan urusan pagi esok. Senang kan bila kita dh tau tang mana jalan yg betul. Terus jer ke situ...takde dah tercari2.

Petang tu..kitorang jugak meronda dalam JB City Sq....mm, komen aku.............tak best sangat pun, hehe. Rimas...tak menarik hati pun, hehe. Mgkn sebab tujuan kitorang gi sinun bukan utk shopping...

Dah keluar dari situ...terus ke belakang jalan Meldrum tu. Ada lorong kecik. Kat situ ada medan selera...mcm2 masakan panas leh dapat kat situ. Kitorang nak makan kat situ aje laa.
Mcm2 pilihan kat sini. Malam esok leh gi sini lagi...makan mende lain pulak.
Aku ngan abang amek set nasik penyet dan pecal leley. Akiss, hurm....nasik goreng kampung, huhu!!!
Alhamdulillah, dah kenyang. Balik bilik.
Leh rehat dan tido awal lepas Isyak...sebab esok pagi2 nak kena bangun. Tenaga kena cukup utk meredah tempat orang dgn kenderaan awam, huhu.


Nota ALONA:-
~Alhamdulillah, mencari satu pengalaman baru, :)

Friday, March 18, 2016

Jenjalan ke JB-Singapore 1

13.03.2016
AHAD

Nasib lah petang tu job abes awal sebab takde outdoor. Badan takde laa rasa letih sangat nak travel mlm nanti.
Dah setelkan meow2 dalam kandang...dah check betul2 apa yg penting ada dalam beg, passport terutamanya....................maka kul 10.15 malam...kitorang pun gerak dari umah ke stesen KTM Taiping.
Sampai sana...Alhamdulillah, dapat pulak tempat parking betul2 tepi bangunan KTM baru...rasa lebih selamat kereta tu untuk ditinggalkan sampai hari Rabu malam nanti.
Tinggalkan dulu beg dalam sang kancil.......kitorang berjalan kaki melintas jalan ke gerai makan di depan KTM tu. Sempat oder nasik ngan lauk simple aje. Mintak tolong adik tu cepat sket buatkan oder...sebab keretapi kitorang nanti jam 11.08 malam, ngee.
Elok jer semua sampai...terus jer makan. Alhamdulillah, kenyang. Ngam2 kul 11 malam...kitorang melintas semula menapak ke stesen KTM bangunan baru di depan tu. Apa2 hal mmg kena makan dulu, weh!! Tadi tak sempat nak gi makan dulu. Keje kat umah tak setel2 lagi. Dah laa nak dok dalam keretapi tu sampai tengahari hari esok, huhu....
Dah tunggu kat depan platform. Tengok tu, kitorang cuma bawak bagpack aje. Sorang satu, heheh..
Ni tiket kitorang malam tu...amek seat paling ekonomi di kelas ekonomi. RM29 sorang dewasa Taiping ke JB. Seat ni hanya ada kat Ekspress Peninsular aje (dulu dikenali ngan Ekspress Senandung Malam)..
Tapi jenoh jugak nunggu tren ni. Dekat kul 12 malam baru sampai. Dah bosan nunggu dah. Katanya ada problem kat rel belah utara nun. Tak tau ler...sebelum2 ni ada penah tengok....manusia tak bertanggungjawab boh bongkah batu besar2 kat tengah2 landasan. Pastu lagi satu...boh batu jugak...tapi batu kecik2 tu disusun siap ada kayu kiri kanan menghadang. Semua berita ni dari utara. Hai, ntah laa....dalam berpagar pun...ada jer yg jahat terlepas masuk utk melakukan kerja2 tak berfaedah serta membahayakan penumpang KTM ni.

Bila tren dh sampai...baru lah rasa lega sangat. Leh dok menyandar...nak tido bagai..
Muka lega...
Akiss dok depan kitorang..
Masa beli tiket ni sebulan yg lalu...aku mmg mintak seat yg leh berhadapan gini. Sebab penah tengok masa kitorang gi Hadyai tahun lepas. Seat memandang siap ada meja gini hanya ada kat kelas Ekonomi aje, hehe.
Ok...pendapat aku pasal kelas ekonomi ni...ok jer utk orang yg bukan berbadan BOB...sebab seatnya kecik aje. Memang leh bersentuh lengan bahu. Tak selesa sekiranya orang sebelah kita adalah bukan muhrim. Tempat boh kaki pun sempit. Kelas ekonomi ni sesuai laa utk orang yg badan saiz kecik - sedang2. Masih dalam keadaan selesa utk orang saiz2 gini, heheh.

Ekon kat koc ekonomi ni mmg sejuk sangat malam tu. Akiss sampai guna cardigan aku tutup badan sampai kepala. Abang lak siap amek tuala dlm beg utk selimut badan, huhu. Bukan kitorang jer...orang lain pun buat jugak. Sejuk betul...


14.03.2016
ISNIN
Kantin @ kafe dalam keretapi.
Ok...masa utk sarapan pagi. Setiap bekas bihun goreng, nasik lemak RM5.50. Sedap tak sedap...balun jer. Lapar, huhu.
Otai2 ni dengar dorang sembang2...dorang ni balik dari cuti2 di Hadyai..
Tetiba...sampai kat stesen Paloh ni...kitorang kena berhenti lama. Dalam sejam sebab katanya...besi rel kat depan2 sinun bengkok kena langgar dek lori semasa melintas pagar rel. Kat area Johor...masih guna rel jenis lama. Bila keretapi lalu...pagar akan tutup jalan utk bagi laluan. Bila dipikir positif...mungkin ini lah hikmahnya kenapa keretapi kitorang lambat sampai malam tadi.
Ketika perlu menunggu satu jam itu...kitorang yg bosan kat atas tu dibenarkan utk turun ke bawah. Ada kantin kat stesen KTM kecik di situ. Tapi kitorang sekadar bergambar2 aje. Dh laa dlm koc ekonomi kitorang dok tu ekon rosak pulak, weh!!! Malam tadi punya lah sejuk. Dh siang tetiba panas hangat!!! Tu yg kitorang lebih suka dok lepak kat kantin tren lagi. Situ ada ekon.
Alhamdulillah, dalam setengah jam aje...dorang dh dapat perbaiki rel tersebut. Jadi, tren sudah boleh bergerak semula meneruskan perjalanan ke destinasi.
Bergambar weiii...dengarnya perkhidmatan keretapi ni nak dimansuhkan. Tak tau lah. Tengok lah berita2 terkini dari KTM di laman sesawangnya nanti.
Melihat apa yg dilihat...
Ni tukang cek tiket utk penumpang yg baru naik. Ini lah kelas ekonomi...mmg ekonomi sangat. RM29 Tpg-JB murah sangat weiii!!!
Lagi gambar dlm kelas ekonomi. Aku mmg mintak tempat duduk mengadap ni.
Dah di Bekok... Lain kali leh naik tren gi Bangkok pulak, heheh..
Saja laa amek gambar signboard ni. Akan datang mungkin stesen di sini akan apgred...dan suasananya bukan sebegini lagi.
Kluang...nampak tu kopi Kluang...
Rasa panas...gi sedut ekon kat cafe. Bosan kat cafe...balik balik ke tempat duduk, hehe. Cenggitu ler kitorang. Mentang2 cafe tren dekat jer ngan koc kitorang.
Ni satu lagi suasana dalam koc ekonomi...Ok jer walaupun harga tiket murah tapi spoil sket...siang tu ekon rosak pulak, uwaa....paneh!!!!
Kat kantin tren...rasa bosan dh ni dan tertanya2 bila nak sampai wlpn dh tau akan sampai sana nanti , hahaha..
Kulai....
Stesen KTM pesen lama. Best gini. Leh babaiii depan2 keretapi aje. Tak macam kat belah2 utara tu...dh berpagar. Bukan penumpang tak leh masuk. Babai dari jauh jer lah, huhu..
Alhamdulillah laa...berapa belas jam kitorang dalam keretapi...sampai jugak akhirnya ke JB Sentral. Sampai2 situ...mmg terasa lain macam jer. Walaupun masih dalam Malaysia tapi tempat orang, kan. Bandaraya besar pulak tu. Dh mula rasa tak tau mana hala nak tuju, kihkih. Sebenarnya aku dh catit mcm2 perkara, macam2 tips dalam buku nota kecik tapi ada masa kita perlukan jugak bantuan lain, heheh. Apa lagi..bukak GPS ler, wei!!! Mmg tak yah naik kenderaan tapi guna kaki sahaja pun...kena tau jalan jugak. Nanti penat jer jalan tapi sesat, kahhh.
Ikut jalan yg ditunjuk oleh GPS walaupun sebenarnya....ada jalan pintas yg lebih baik, weiii!!! Aduii...GPS ni!!!!! itu pun tak tau ke??? huh!!!!
Dah makan tengahari nasik beriyani gam yg sedapppp, dh check in bilik di hotel....baru ler tau pasal jalan pintas tu, kihkih.
Tapi tak mengapa......itu semua pengalaman. Pengalaman ni bagus dalam kehidupan. Ia adalah guru terbaik dalam kehidupan. Alhamdulillah, kitorang dapat merasai pengalaman ini.

Ok...sambung nanti.

Nota ALONA:-
~Baru nak cuba2 jenjalan ala backpackers kengkononnnnnn, hahaha..

Thursday, March 17, 2016

Rangkuman seminggu awal MAC

07.03.2016
ISNIN
Pagi tu...mak mintak aku tolong hantarkan ke Selinsing. Petang kul 4 baru gi amek mak semula. Mak nak kemas2 rumah comel mak kat sana. Aku hantar ngan kereta ekod abah. Mak soh guna bagi kereta ni jalan jauh sket..
Aku bawak balik simpan kat depan umah aku jer hari tu. Petang nanti dh amek mak baru simpan kat umah mak semula.

10.03.2016
KHAMIS
Kuah rojak ni beli dari kak nor, kak ipar aku tu. Kuah rojak kak nor mmg terbaik yg pernah aku makan selain kuah rojak di pasaran iaitu Mak Bee.
Beli buah2an nak nyicah...nyummm.

11.03.2016
JUMAAT
Tengahari tu...gi amek Akiss kat maktab dia belajar. Dah mula cuti sekolah, kan. Gi ngan avanza ayah. Ayah baru sampai umah aku dari Bentong kul 11 pagi tu. Terus jer aku bawak ayah skali gi amek cucunya ni, hehe..
My girl...
12.03.2016
SABTU
Semalam ayah tido kat umah aku dulu sebelum ke rumah isterinya di Kulim. Saja laa ayah kata....sebab petang semalam ayah gi umah besannya nak berborak ngan abah dan mak mentua aku tu. Dah lama tak gi bersembang ngan mereka. Lagipun, kali ni ayah lama sket dok Kulim.
Bergambar ngan ayah sebelum ayah ke Kulim dan aku pulak akan gi bertugas ngan abang pagi tu.
Kitorang bertugas utk majlis akad nikah di Parit Buntar yg dh bersempadan ngan Penang. Majlis persandingan dorang esoknya pulak kat sebuah dewan di tengah bandar Parit Buntar tu jugak.
Selpie jap...heheh..
Tengahari tu...kitorang terus bergegas balik umah amek Akiss pulak. Sebab nak gi hadirkan diri ke majlis kenduri anak sulung kawan sekerja abang di Simpang.
Sampai2 bergambar dulu ngan tuan umah, hehe..
Baru makan....
Kitorang perlu sambung tugas pulak selepas tu. Ada sesi outdoor utk pengantin yg baru selamat dinikahkan pagi tadi, hehe. Pengantin tadi gi mekap lain dan tukar sepersalinan baju lain dulu sebelum datang ke Taiping utk sesi outdoor. Tu yg kitorang sempat gi hadir kenduri Dolah dan kak Shidah tu.
Petang tu......walaupun dorang sampai agak lambat tapi ok laa...sebab esok lepas majlis persandingan dorang kat dewan kitorang dh abes keje dh. Tak perlu lagi sesi outdoor ngan dorang. Semua ni atas permintaan pengantin sendiri. Kitorang pun ok jer.


13.03.2016
AHAD
Ahad tu...kitorang tak gi awal sangat ke Parit Buntar sebab tak amek pun gambar pengantin mekap. Terus ke dewan aje...
Selpi dalam dewan..
Selpi luar dewan, heheh..
Alhamdulillah, petang tu kitorang dah leh terus balik lepas abes tugas di dewan. Pengantin pun nak bersembang2 mesra ngan sedara mara dia. Outdoor pun dh setel petang semalam, kan...

Balik umah...dapat laa berehat kejap. Nanti perlu bersiap2 dh utk malam kang. Ngan stok makanan dan minuman utk 5 ekor budak2 bulu tu jugak. Depa nak kena tinggal sampai hari Rabu malam.
Kain baju aku dh packing siap2 dh malam tadi. Sorang satu bagpack...bawak pakaian pun cukup2 aje. Kitorang baru nak belajar kembara ala backpackers, kehkeh. Jadi, sebab baru nak belajar...kitorang gi destinasi dekat2 aje lah dulu. Tu pun jenoh jugak aku cari tips kat blog orang lain. Alhamdulillah, aku dh catitkan semua....perlu hadapi jer sahaja nanti. Berdoa semuanya dipermudahkan.


Nota ALONA:-
~Subhanallah, Alhamdulillah.....Allahhu Akbar..

Sunday, March 6, 2016

Hadiri majlis walimatulurus..

05.03.2016
SABTU

Ayah ngan mama sampai dari Kulim sebelum jam 11 pagi. Waktu tu aku tengah siap2 nak join ayah gi kenduri kawen anak sedara Abang Joe kat Bukit Gantang.

Kul 11.30 pagi dh gerak dh.
Kul 12 lebih sket dh sampai situ. Sampai2 tu biasalah...dijemput makan dulu, heheh. Tetamu mmg ramai dah laa. Kenduri di kampung ni mmg kul 11 lebih dh mula jamuan makan dah, :)  ..
Makan ngan mama....lauk kampung, terangkat!!!
Sembang2 jap..
Ayah pun sembang2 jugak...
Bergambar ngan kupu2 ku..
Dengan pengantin dalam kamarnya..
Mama dan kak timah..
With my makngah..
Pengantin sedang bersanding...
Ayah berborak tak abes lagi.
Selpie lagi ngan kupu2...
Lepak kat bawah pokok manggis ngan abang...
Sebelum kitorang beransur balik...kak timah nak bergambar dulu ngan pakteh dan makteh no2 nya ni. Makteh no 1 dah hampir 3 tahun pergi utk selamanya, Al-fatihah...
Sekian, citer utk entry ni..

Nota ALONA:-
~21 April 2016
......baru berpeluang nak apdet citer2 bergambar yg dh tersimpan lama ni. Mmg terlalu sebok sampaikan tak lalu nak hadap hobi ku yg ini, urm.
~Skang ni, keje masih ada tapi takde laa terlalu menekan sangat sampai rasa tertekan, heheh. Tak mengapalah...seperti yg aku apdet moment kat WeChat malam tadi...aku kena buat keje ini utk hobi aku yg satu lagi, heheh. Skang ni...selalunya gambar2 aktiviti aku akan terlebih dahulu diapdet di IG personal aku, ;) wink wink....
~Anak2 aku pun tanya bila ibu nak apdet cintamaniszlite, hehe..