Tuesday, May 26, 2015

Langkawi 2015 - Meronda jer...

02.05.2015
SABTU

Dah lega dapat tiket feri balik utk esoknya...kitorang pun terus ke HIG utk beli coklat. Beli sket dulu...konon2 utk makan2 kat dalam kereta masa meronda tu dan makan kat bilik chalet. Tapi kena beli lebih jugak sebab dorang pandai ler..beli satu berapa harga..kalo beli 3 bungkus leh dapat kurang harga, kannn........hihi.
Pilih2 coklat yg mmg kitorang suka makan aje. Yg penting ada coklat Kisses almond coklat tu. Itu mmg fevret anak beranak tu. Selain tu beli jgk coklat hershey cookies n' cream. Yg ni pun terbaekkk..

Lepas tu...terus ronda ke tempat lain. OTW ke Pantai Cenang...singgah jap kat Nusantara Gamat tu. Beli krim rambut gamat kelapa dara dan beberapa lagi produk. Tapi minyak gamat tak beli sebab yg dulu pun ada lagi, hehe..
Sebenarnya masa ni ramai dalam tu..penoh tu. Bas2 parking kat tepi2 sana.
Kitorang ronda sampai ke Awana Porto Malai...skang dh tuko Resort World. Dulu nak masuk area sini senang je. Skang ni dh ada palang kat pondok guard pulak. Kitorang mintak izin kat dia nak masuk jap kat area parking tu utk amek gambo. Kat sini mmg jadi tempat wajib bergambar tiap kali datang, hehe. Nasib adik security tu baik. Dia pun bagi kitorang masuk, hehe.
Bergambar kejap...masa ni tengah panas terik kat situ, haha...
Tapi sebenarnya...tujuan ke sini selain amek gambar....along dan angah nak test memandu kete sewa ni, kihkih. Maklum ler...tak nah bawak kete oto, kan. Somi aku lain ler..dh biasa ngan kete kompeni dan sebagainya. Kete kitorang semua manual aje...
Along dulu mencuba memandu Mitsubishi Mirage. Baru dapat lesen setahun lepas..ini pertama kali berpeluang mencuba gear oto..
Aku...try biasakan diri guna gear oto..
Angah lak try memandu...
Tak lama sangat pun kat situ...kitorang terus bergerak utk melalui Pantai Cenang, meronda masuk sampai ke kawasan Tubotel...pastu melalui airport, terus ke arah Pantai Kok. Nak ke Geopark saja2 cuci mata kat kedai2 kat stesen kabel car tu...alahaiiiiiiiiii, jem laa pulak jalan. Cuti peak season ni laa dorang nak wat pertandingan ala2 Iron Man. Aduhaii, tak tercapai impian aku nak pi beli henbeg tu, uwaa.. Pendamkan aje lah, huhu.

Nak gi bergambar kat area rumah api tu pun dh tak tau mana jalan masuknya dah. Tepi2 jalan dah penoh ngan pembangunan kedai dan hotel. Geram tul ler pihak perbangunan Langkawi ni, hish!!! Bukan laku pun kat area situ. Peak season pun orang tak ramai...ini kan hari2 biasa, kannn...huhu.

Tak mau somi aku ni bising2...hahaha...kitorang terus aje meronda ke tempat lain. Sambung...

Nota ALONA:-
~1, 2, 3 DO RE MI....apa nak jadi, Alif Ba Ta ABC

Monday, May 25, 2015

Jika tidak....

15.05.2015
JUMAAT

Camne nak citer ye..
Sebab...masa along tahun lepas...kitorang tak melalui keadaan ini.
Along terus dapat tawaran SPC khas utk MRSM dari MARA. Jadi, along takde lah memohon UPU. Along leh melanjutkan pengajian melalui keputusan trial SPM jer...kemasukan lebih awal...iaitu pada bulan Januari sebelum keputusan sebenar diumumkan akhir Mac 2014.

Tahun ni...giliran angah pulak. SPC mcm along tahun lepas sudah dimansuhkan oleh kementerian pengajian tinggi. Angah pun mmg tak memohon langsung Matrik. Lenggong tak macam Taiping. Di MRSM Taiping...cikgu kaunselor yg tolong belikan nombor pin permohonan matriks. Jadi, along isi lah jugak borang online nya. Bila dh diumumkan, Along dapat kat matrik Selangor. Tapi along tak pergi laa...sebab along dh beberapa bulan belajar di unikl. Lagipun...sebenarnya along mmg tak mau gi matrik tapi sebab cikgu dh belikan nombor pin...jadi isikan aje lah.

Angah cuma mohon IPMa, UNIKL & UPU.
Aku dh agak dah...bila angah dapat tawaran UPU..mesti angah akan rasa serba salah nak pilih yg mana satu. Dan akan ada rasa sayang sekiranya lepaskan tawaran tu.
Sepatutnya...
Tapi angah tak isi pun borang penerimaan melalui online tu.. Dah tamat pun tarikhnya pada 15/5 hari tu. Sekiranya menerima hari tu...angah perlu mendaftar pada 31/05 ni....

Ye, betul2. Utk permohonan UPU tu...angah dapat berjaya menerima tawaran melanjutkan pelajaran ke UTeM seperti pilihannya yg pertama ketika mengisi borang permohonan dulu. Jika tengok surat tawaran ni...aku sebagai ibu pun rasa sayangnya bila tak pergi, kan. Rambang mata dah, huhu.

Aku harap pilihan Angah adalah tepat utk masa depannya. Dia yg nak menghadapinya...harus hormat dengan keputusan pemilihannya. Kami sentiasa meniupkan kata2 semangat kepada Angah utk terus berjaya dengan pilihannya. Percayalah...sokongan kami yg menyayanginya adalah sokongan sepenohnya. Doa yg terbaik itu sudah pasti...Angah cuma perlu berusaha dengan lebih giat lagi, InsyaAllah.

Nota ALONA:-
~Good luck, angah...

Sunday, May 24, 2015

Bila gambar masuk sokabar..

Sebenarnya...gambar ni dh lama Leen (sahabat SMVTAA) hantar iaitu beberapa hari selepas aktiviti ni berlangsung. Tapi tunggu2 takde kuar pun. Maka, Leen pun soh aku pulak hantarkan. Mgkn pengarang nak gambar bersaiz besar, kot. Tak kisah laa tu.

Petang semalam...kawan kitorang yg bukan SMVTAA yg wassap bagitau gambar ni keluar sokabar. Maka, dorang share pulak kat grup wassap SMVTAA 91/92 kitorang. Lega laa dh keluar, kan...hehe.

Yang keluar ni adalah dari emel Leen. Besar jgk ler gambar tu. Kalo sesaja nak boh iklan..mahal tu  nak kena bayar. Gambar warna pulak, kan..huhu.

Aku pun mintak ler Leen share kat fesbuk pulak. Dan tag nama aku dan kawan2 yg lain.

Alahh...gambar kat ruangan alumni tu aje. Tapi ok laa, kan. Leh jadi penaik semangat kat kawan2 yg tak nah ada masa nak join aktiviti kitorang ni. Lain kali leh join pulak..

Camni ler bila dh masuk sokabar..
Gambar ni Leen amek dari fesbuk aku. Gambar yg diklik-klik oleh suami aku, hehe. Tu yg rasa sonok tu. Dan simpan pulak kat blog sebagai kenangan..
Sebenarnya, aku pi cari jugak sokabar ni kat kedai utk lihat sendiri, hehe. Alhamdulillah, dapat jugak. Tu pun kedai tu dh tutup separuh pintu dah. Hari dh senja, kan...huhu.
masuk dalam paper mingguan malaysia..
Berbanyak terima kasih kepada pengarang kolum ini di akhbar Mingguan Malaysia. Teruskan ruangan ini utk memberi semangat kepada mereka2 yg susah sangat, segan sangat, rasa rendah diri sangat nak jumpa kawan2 lama. Perjumpaan sebegini (sekali ahli keluarga) bukan lah utk menayang kereta, citer kehebatan kerja, kehebatan perniagaan tetapi adalah utk mengeratkan sillaturrahim sesama dengan niat yg baik...aktiviti yg sihat.


Nota ALONA:-
~Alhamdulillah..

Saturday, May 23, 2015

Langkawi 2015 - check in chalet...

01.05.2015
JUMAAT

Dekat kul 10 malam baru check-in bilik. Kat sini deposit kunci RM100/bilik. Kalo 2x bilik...jadilah RM200 kena tinggalkan deposit kunci di kaunter. Takpe...duit tu nanti dapat balik, kan.

Harga bilik ni kalo ada yg nak tau...leh ler gi gugel, ye. Kitorang dapat 2 bilik. Sini ada jugak bilik yg mempunyai 2 buah katil queen tapi masa kitorang booking utk tarikh tu ia nya dh penoh.

Jika dulu ke Langkawi kitorang pernah menginap bilik hotel takde bintang, 1-4 bintang (yang 4* tu di bawah trip kompeni, hehe), apartment, bahkan homestay jugak. Pernah menginap di area pekan Kuah, juga di area Jalan Ayer Hangat, berhampiran Pantai Cenang, berhampiran Pantai Tengah...juga di Awana Porto Malai (yg kini sudah bertukar nama Resort World)...
Kali ni...kitorang cuba pulak menginap di tempat lain..iaitu di Dewani Villa area Ulu Melaka...sangat berdekatan ngan Kompleks Makam Mahsuri. Jalan kaki cuma berjarak 100m. Baru lagi 07 Mac 2015 dirasmikan oleh Tun Dr. Mahathir.
Walaupun mula2 rasa macam jauh jer ngan Pekan Kuah tapi sebenarnya...sini adalah tengah2. Nak gi Pekan Kuah, nak gi Cenang,  nak gi Padang Mat Sirat. Bila dh kerap keluar...dh rasa tak jauh pun. Expert nak keluar masuk simpang2nya.

Dah dapat kunci...terus ler masuk bilik masing2. Kitorang lepak kejap kat bilik anak. Soh dorang mandi jugak bagi segar badan tu. Melekit2 dah.
Ni bilik katil single..
Astro Njoy...masa tu ada citer Ice Age yg pertama tu.. 
Malam tu tido awal ler.. Bagi badan rehat dan cas balik tenaga2 yg hilang akibat menunggu 7 jam di sekitar Kuala Perlis. Maknanya kitorang dh rugi separuh hari. Sekiranya dapat tiket feri kul 12 tengahari..kitorang ada laa masa lebih utk meronda2 jugak petang tu. Tp rezeki tu kitorang tak dapat. Namun tetap gembira sebab memiliki rezeki lain iaitu tiket feri utk ke Langkawi hari ni.

02.05.2015
SABTU

Pagi itu..kitorang dah plan keluar jenjalan sampai petang. Dah siap2...gi sarapan pagi dulu. Penginapan kat sini sekali sarapan pagi.
Bergambar depan chalet kitorang....yg berdepan jer ngan swimming pool.
Kegirangan kanak2 mandi-manda di pagi hari. Aku cakap kat anak2 aku yg dah dewasa tu...petang nanti balik dari jenjalan...korang lak leh terjun situ, hehe..
Lorong chalet...
Bergambar di sebelah chalet kitorang, di lorong yg juga berhampiran ngan chalet anak2..
Sarapan pagi dulu. Makan apa yg ada.
Ok...dh stanby utk jenjalan..
Tapi apa2 hal kena beli tiket balik utk esoknya dulu. Nanti takde tiket...ternganga lak nak kena balik hari Isnin. Dh ler along ngan akiss kena balik ke asrama masing2 hari Isnin tu.

Sebenarnya...nak citer laa kan...............................Hari semalam selepas dapat tiket feri nak ke Langkawi...aku dh runsing pikir tentang tiket feri utk balik Ahad nanti. Risau tak dapat tiket tu sekiranya ia sudah dibuka untuk jualan. Aku pun wassap Jahid (kawan Fadel) utk mintak tolong dia belikan dulu tiket feri balik nanti. Sebabnya...kat kaunter K. Perlis cuma boleh beli tiket sehala sahaja. Nak beli tiket balik...kena beli kat Kuah sana. Sekiranya hari Jumaat tu dh boleh beli tiket utk hari Ahad...maka...kitorang akan ketinggalan sebab kitorang pun hanya akan sampai ke Kuah kul 9 malam nanti. Risau...sapa tak risau, kan.
Rupa2nya Jahid bertanyakan dulu kat sorang kawan dia yg keje kat terminal feri Kuah sana...dan kemudian membalas mesej aku. Dia kata...tiket feri hanya boleh beli sehari sebelum. Maknanya, kitorang nak balik Ahad...tiket cuma boleh mula dibeli pada hari Sabtu. Masih seperti dulu jugak. Hanya boleh dibeli sehari sebelum. Rasa punya lah lega...................lega sangat2. Lagi satu lega sebab tak nyusahkan orang lain, kan. Kitorang leh gi beli sendiri. Tu yg pagi Sabtu tu...kitorang bergegas keluar awal utk gi beli tiket balik pada hari Ahad.

Ingatkan tak ramai...rupa2nya dh panjang barisnya dah. Utk ke Kuala Perlis...cuma 2 kaunter jugak dibukak. Tapi kat sini sistem beratur lebih teratur. Dalam kawalan. Tiada berlapis2...mgkn sebab staff pihak feri pun berjaya mengawal situasi di situ dengan sebaiknya.
**Harap sangat syarikat Feri ke Langkawi ni sediakan sistem pembelian tiket online juga. Sediakan kuota utk pembeli online dan pembeli walk-in. Agar nampak sistemnya lebih teratur dan tidak memalukan di mata pelancong asing.
Situasi terkawal...bagus..
Kat sini pun aku turun ngan along aje...sebab payah nak parking. Sebelum tu dalam kereta dah berbincang ngan abang dah nak amek tiket balik kul berapa. Jadi, aku pun beli laaa tiket tu. Alhamdulillah...Tiada apa yg perlu dirisaukan lagi. Lepas2 tu...kitorang leh bercuti ngan senang hati.

Nota ALONA:-
~Sentiasa cuba jadikan diri seorang insan yg baik dan bertanggungjawab....

Friday, May 22, 2015

Langkawi 2015 - Menunggu sehingga naik feri

01.05.2015
JUMAAT

Jam 5 lebih...kitorang pun ronda2 jap. Bergambar dh alang2 sampai ke sini...
Dorang ada buat macam pelantar lak kat tepi laut tu...

Masjid Al-Hussain pandangan dari arah laut..
Kesayangan kami..
Abah dan anak...
Air tengah surut...
Kitorang amek keputusan utk makan kenyang2 dulu sebelum gi ke parking amek barang2 dalam kereta dan menunggu feri di terminal. Ke mana lagi kalo tidak ke laman brasmana...ada food court.
Antara menu yg dipilih petang tu..
Kitorang makan hidang. Makan nasik kenyang2 terus. Sebab feri kul 7.30 petang. Sampai jeti Kuah mungkin kul 9 malam...Pikir badan dh tentu penat. Pikir dapat kereta sewa terus check in aje lah. Leh rehatkan badan yg dh melekit abes ni.
Aku sebenarnya risau jgk..check in dh lambat sangat nanti...resort bagi chalet kat orang lain pulak. Kan sedang peak season sangat waktu ni. Kol resort...dorang kata..dorang pun tau tentang masalah ni. Jadi dorang mmg simpan chalet kitorang. Tambah pulak mmg dh dibayar penoh, kan....

Kereta sewa pun aku dah bagitau kat kawan Fadel tiket feri kitorang jam berapa. Tu yg rasa senang hati sket walaupun penat membuang masa menunggu waktu feri kitorang.

Makan kat laman brasmana mmg mahal lah. Harga kitorang makan tu mcm kitorang amek set yg ada ikan siakap 3 rasa sekiranya makan di restoran tomyam kat Taiping, huhu. Tak pe lah...nasib masakannya sedap, huhu.

Lepas tu...kitorang pun berjalan kaki semula ke tempat parking alza tadi. Mak aii...tengok padang parking tu tadi cuma separuh padang aje penuh...skang dh nak penuh dh, fewwww!!!
Ok...dh pastikan kunci alza...barang semua dh amek...kitorang pun gerak laa ke arah terminal jeti..
Walaupun masih ramai yg menunggu waktu feri mereka di kawasan terminal...tapi nampak laa berkurangan sket. Cuaca pun dh mula memendungkan diri. Jam waktu tu kul 6.30 petang.

Lalu kat kaunter tiket tadi...tiket hari tu dh abes dijual. Sesape yg tak dapat tiket tadi...kena laa tunggu esok pagi pulak. Aduhaii...kesiannya laa, kan. Tambah2 pulak dorang dh bayar booking hotel, deposit kereta...datang dari jauh pulak. Dah nak kena cari hotel lain utk bermalam semalaman dulu kat area Perlis tu.
Masa masuk dalam tempat menunggu di terminal jeti...walaupun orang masih ramai memenuhi tempat2 duduk tapi ada jgk ler ruang2 kerusi yg kosong. Tapi baru jer duduk...dh ada pengumuman utk menaiki feri utk penumpang yg mempunyai tiket jam 6.30petang dan 7.30 petang. Maknanya...kitorang dapat naik feri awal sebelum jam 7.00 petang lagi. Lega rasanya badan dapat duduk selesa sebelum feri bergerak.
Muka lega walaupun sebenarnya penat dh tu...
Bila feri bergerak...aku pun wassap kawan fadel. Senang dia nak bajet kul berapa dia nak gerak dari umah dia ke terminal jeti Kuah utk serahkan kereta kat kitorang.

Dalam feri...tertidur jgk ler kitorang. Badan letih kan. Bila dapat dok selesa..berhawa dingin..apa lagi...mata pun mengantuk lah. Sedar2 pun bila cahaya dari pekan Kuah sudah kelihatan dari dalam feri. Aku pun wassap kawan fadel bagitau feri dh nak sampai.

Alhamdulillah...selamat sampai. Muka masing2 semua dh berminyak2 dh, hehe.
Senang berurusan ngan kawan fadel ni. Dapat kereta sewa...dan dh bayar duit sewanya...terus lah kitorang menuju ke tempat penginapan kitorang utk percutian kali ni.

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah...