Tuesday, September 13, 2016

Permohonan Kemasukan Secara Online MRSM T1 & T4, 2017

13.09.2016
SELASA

Permohonan kemasukan secara online ke MRSM Maktab Rendah Sains Mara utk Tingkatan 1 dan 4, 2017 sudah dibuka mulai 13 September 2016 hingga 21 Oktober 2016.
Bagi pelajar dan ibu bapa yg berminat menghantar anak utk belajar di sini boleh klik di link di bawah utk terus ke borang berkenaan.

Untuk borang permohonan Tingkatan 1 boleh klik SINI

Untuk borang permohonan Tingkatan 4 boleh klik SINI 


Nota ALONA:-
~Lama tak apdet...tengah tunggu Q utk apdet kat sini pulak. Banyak tul citer berperam, hahaha..

Tuesday, June 28, 2016

Aktiviti hujung Jun 2016

17.06.2016
JUMAAT
Dalam Ramadhan ni...akiss leh balik tiap2 ujung minggu utk berbuka puasa ngan keluarga. Jadi, sudah tentulah budak ni nak balik...kan, heheh..
Bila balik tu...ronda laa cari itu ini utk persediaan raya..

18.06.2016
SABTU
Malam tu bukak puasa ramai2 ngan kat umah mak. Alhamdulillah, dh tentu lah meriah. Menu pun banyak. Chef ramai, kan, heheh..
Aktiviti budak2 ni malam tu..urm..
 
Gambar2 lama kat atas ni...ada kat bawah cermin atas meja makan mak kat luar depan umah. Gambar along masa kecik...gambar angah masa kecik, alahaiiiii. Kenangan tul..


21.06.2016
SELASA
Keluar malam dh jam 10.30 malam ke atas. Cuaca panas masa bulan Ramadhan ni asek dahaga ais jer tekak ni malam2. Ramadhan tahun ni mmg kerap kitorang gi keluar minum2 kat luar jam 10 ke atas. Kalo dok umah...mesti buat air ais. Air cincau laa, air limau laa....huh!!
Angah siap oder nasik lemak pelita, huhu..dasat!!

22.06.2016
RABU
Hari tu cuti Nuzul Quran. Kitorang gi Bagan Serai hantar album pengantin dok Parit Buntaq. Jumpa tengah2...adilkan, heheh. Singgah bazar raya kat pekan Bagan Serai. Dapat jugak kayu monopod ada butang kat batang tu. Senang, tak yah nak set kamera hp timer lagi dah kalo nak selpie ramai2. Terus klik aje kat butang tu, heheh. RM15/jer. Boleh laa. Barang made in China ni ikut nasib, kan..
Ok, test.. Selpie sket ngan peniaganya...

 26.06.2016
AHAD
Hari tu dh dapat kuih tart nenas oder dari kawan abang, seorang chef askar di kem Taiping ni. Tart nenas dan tart blueberry nya bersaiz besar, inti penoh, sedap!!! pergh, puas hati, weh!!!
Nyum...
Ok...laici cap Yusuf Taiyoob pun ada ye. Kalo boleh beli yg ni lah..

Nota ALONA:-
~Apdet selagi boleh...setel bulan June punya.

Tuesday, June 21, 2016

Cerita-ceriti tengah Jun 2016

11.06.2016
SABTU
Hari tu hari lahir angah ke 19. Aku dah setel masak utk berbuka puasa....keluar kejap kat Taman Tasik Kamunting...utk angah belajar main drone yg dibelinya sendiri sebagai hadiah besdaynya tu, heheh..
Alhamdulillah...dh boleh laa jadi pilot drone utk kontrol..

12.06.2016
AHAD
Pagi tu ikut abang kena kol-out..kat Tpg Headwork. Saja jer lah neman abang. Bln pose ni bkn ada aktiviti apa sangat, kan..
Abang tengah setting..
Budak 2 orang ni pun join jgk, heheh..
Petang tu hantar Akiss. Merasa lah puasa seminggu kat umah. Tahun depan...cuti mid sem lagi tak leh nak pi mana. Puasa, hehehe.. Boleh gi beli baju raya aje lah....

Bye akiss. Selamat berpuasa di asrama pulak..

14.06.2016
RABU
Mula2 along yg beli wacom ni...iaitu sejenis gadjet utk melukis komik di laptop dia. Dah mmg minat melukis, kan. Beberapa lama lepas tu....angah pun beli jugak. Dia pun suka melukis komik di laptop. Minat mmg dari abah dorang....tapi utk zaman skang...ada alatan lebih baik utk hasilkan komik terus ke skrin laptop.

Along melukis komik....ada laa hantar penyertaan utk sebuah pertandingan. Naskhah komik penoh ngan plot cerita ala2 manga..tapi tak berjaya. Along kata utk tahun ni dia nak cuba lagi. Tak pe lah...dh minat, kan. Asalkan tak lupakan pelajaran sudah lah..
Kotak wacom.

15.06.2016
KHAMIS
Pertama kali merasa puding diraja ni. Walaupun aku anak Pahang...tapi tak penah langsung terjumpa depan mata utk menikmatinya. Ni pun nasib ada yg dok Taiping belajar dari mertua dia buat jual. Aku mmg takde laa nak buat resepi ni. Renyah juga. Sedap mmg sedap....tapi tak puashati lah sikit sebab bahan dia tak sempurna seperti puding diraja yg sebenar. Nanti nak kena gi Pekan, Pahang laa ye. Bercuti kat sana pulak...JJCM. Kebetulan ada member dok sana. Pandai masak. Soh dia masak apa2 aku nak datang, hahahahhaa. BERTUAH!!!!
Boleh laa....

Nota ALONA:-
~Apdet selagi ada mood...

Monday, June 20, 2016

Cerita-ceriti awal Jun 2016

07.06.2016
SELASA
Gi TESCO...beli barang2 keperluan mcm biasa. Mmg bukan semua pun beli kat TESCO...ikut lah. Kadang2 ada jer yg beli kat kedai runcit biasa, kat Giant...
Anak bujang kitorang yg ramai orang tak kenal akan kata kembar, huhu..
Semua kesayangan ibu ada kali ni..
Turun eskelator pun amek gambo....kihkih..
Isi minyak...sorang tolong gi bayar. Sorang tolong isi..
08.06.2016
RABU
Esok tu, ayah singgah umah dari Kulim nak balik Bentong. Mintak tolong kitorang belikan kopi che Nah sebab kawannya kirim...walaweiii...banyak tu!! Ikutkan dia bagi ayah duit RM140.00 soh beli dalam tin, hehe. Macam kena beli terus kat kilang jer gitu. Jenoh kitorang cari kat kedai runcit sini...semua jual paket2 jer.
Mmg kuat minum kopi ni. Orang dh umo 70an....huhu.
Dia mmg suka kopi Che' Nah ni...katanya sedap. Ia lah...mmg sedap. Kalo buat O...suka sangat aku cicah ngan biskut. Tu dulu lah, heheh.
Ok...ayah nak balik dh. Check wassap dulu, hihi..

10.06.2016
JUMAAT
Mmg tunggu abang bawak balik kurma free dari Yayasan AlBukhary ni..Sejak abang dapat majikan baru di bawah MMC ni...tiap2 kali bulan Ramadhan mesti dapat sorang sebekas. Kurma mahal ni. Jenis hat besar2 tu. Puasss makan. Nak beli mahal. Kitorang selalu beli kurma madu biasa tu aje...heheh..


Nota ALONA:-
~1 Ramadhan 1437H adalah pada 06.06.2016..

Sunday, June 19, 2016

Along dan sesi intern...

17.06.2016
JUMAAT

Alhamdulillah, dh hari ke-5 along melalui sesi intern.
Semoga segalanya dipermudahkan serta dapat melaluinya dengan sebaik2nya, Amin.
Along dgn uniform di bilik bedah...Tapi bukan nak bedah orang, hihi..

Nota ALONA:-
~Sentiasa mendoakan yg terbaik utk anak2 tersayang..