Thursday, October 23, 2014

Ke Jambatan Pulau Bunting...

19.10.2014
AHAD

**Ni BUKAN kat Langkawi ye. Pulau ni kat Yan, Kedah. Yg kat Langkawi tu ada perkataan ekstra 'Dayang', hehe..

Dah singgah minum2 hilangkan dahaga...kitorang pun terus ler cari lokasi jambatan yg nampak dari gunung Jerai tadi tu. Jauh jgk laa...dalam 35 minit kot baru sampai..
Alhamdulillah laa, gps bagi jalan yg betul...kitorang ikut jer arahannya. Akhirnya sampai. Jambatan ni ditutup pada laluan kereta. Kalo motor ngan basikal leh laa lalu situ terutama utk yg hobinya memancing. Jambatan ni dh jadi lokasi mereka2 melayan hobi tersebut.

Kat situ...ada jgk yg buat sewa motor. Alah, motor biasa2 aje...bkn motor lawa2 mcm kat Krabi tu, hihi. RM6 sebijik motor...utk sejam camtu laa kot. Leh laa ronda2 kat atas jambatan tu sampai ke pulau. Tapi kitorang tak sewa laa. Saja nak tengok camtu2 aje. Lain kali laa. Panas tul masa ni. Nasib aku pakai spek itam. Aku ni jenis mata silau kuat jgk....

Jadinya...kitorang cuma dekat2 situ aje laa tengok2 dan bergambar, hehe.
Bergambar kat sini...nak bagi nampak Gunung Jerai kat belakang tu. Dari situ laa kitorang leh terjah lak jambatan ni, hehe..
Terketor jgk nak manjat ni amek gambo, hehe. Risau tetiba angin lintang datang tolak aku jatuh ke bawah tu, (nauzubillah) hahahaha. Perasan badan tu ringan, kan...hehe..
Ok...mengadap ke laut lak, hihi..
Ok...model ni bergambar berlatarbelakangkan pemandangan sebelah sini pulak.
Ni laa jambatan tu. Nak tengok gambo jambatan ni penoh...leh ler gugel tengok. Mesti ada keluar punya. Jambatannya lawo jugak tapi tu ler...macam tak digunakan utk tujuan asal pembinaannya pun, mm..
Lompat mula2...
Lompat lagi sekali.
Badan berat gitu laa...naiknya tak tinggi...dah tu cepat jatuh ke bawah, kehkeh...
Kena kuruskan badan ni. Gemok sangat dh rasanya. Tapi tu laa....semangat tak kuat, hmm..

Dari situ...terus jer laa balik ikut jalan lama aje. Saja lah. Bosan dh lalu hiway. Kitorang lalu ikut jalan persekutuan biasa aje sampai ke Butterworth. Satu pengalaman dan pemandangan baru... Dari Penang baru ler masuk hiway PLUS sampai ke Bukit Merah dan terus ikut jalan biasa sampai ke umah.

Alhamdulillah, kitorang ni mmg suka explore tambah2 somi aku tu. Jadi, kitorang tak kisah pun nak ikut jalan kampung2 ni. Kitorang pun asal mmg dari kampung. Umah kitorang pun kat dalam kawasan kampung.

Nota ALONA:-
~Tiada istilah vogue, suka popular, glamer dalam hidup kitorang. Hidup sederhana adalah lebih baik :)

Wednesday, October 22, 2014

Ke Gunung Jerai...

19.10.2014
AHAD

Lepas dh beli lokan kat Semeling...terus jer masuk hiway nak ke Gurun. Guna gps jgk laa kan nak ke Gunung Jerai ni, hehe. Mmg tak tau jalan pun kalo sesaje nak gi terjah. Senang guna gps ni...tak membuang masa utk sesat. 

Sampai kat kaki gunung...snap2 gambo dulu kat papan tandanya, hehe.
Tanya kat orang bawah tu...kete leh bawak sampai atas....iaitu sampai ke Regency Resort tu. 
Maaf....dh takde model lain, hehe..
Tak macam ke Bukit Larut...cuma jip yg dibenarkan saja menggunakan jalan pendakiannya. Tapi nak naik ke Gunung Jerai...kita leh jer memandu kenderaan sendiri walaupun kancil...moto sekali pun. Lebih menarik, kan!!

Jalan nak ke Gunung Jerai pun...leh tahan bengkang bengkoknya. Mcm ular kena palu. Tengok peta gps gugel maps pun korang akan tau camne. Kalo yg jenis tak tahan ngan jalan mcm tu...pening dan leh muntah...takyah ler naik kot melainkan korang dh kentalkan hati tu, hehe.
Yg memandu pun kena yakin laa masa mendaki tu sbb korner tajam mmg banyak. Situasi tu mmg ada laa jgk mcm kat jalan Bukit Larut tu. Cuma jalan kat sini lebih luas sket dari Bukit Larut.
Ada jgk beberapa pondok utk para jogger atau rider mountain bike berehat serta berteduh dari hujan disediakan di beberapa point. Macam kat Bukit Larut jgk...hehe..

Pada yg tak yakin nak memandu masa mendaki tu leh jer sewa kereta atau van yg dipandu oleh mereka yg mengambil perkhidmatan cenggini kat kaki gunung tu ngan RM60 pi naik dan bwk turun ke bawah semula. Tapi bagi aku....lebih seronok jika naik ngan kenderaan sendiri...sbb kita leh berhenti di Muzium Perhutanan, leh pi ke arah Telaga Tok Sheikh dan leh berlama2 sket kat area Regency Resort yg menyediakan pemandangan mengkagumkan dan menarik. Sape2 yg ada duit lebih2 tu...leh ler terus menginap kat situ. Bangunan resortnya nampak cantik. Ada swimming pool, taman permainan kanak2 jgk, ada surau yg nampak dh macam masjid dah siap berkubah bangunannya.....

Jadi, dengan Alza standard kitorang tu....kitorang mendaki ke Gunung Jerai.
Memandu kat mana2 pun kena berhati2, kan...apatah lagi mendaki gunung dgn jalan yg sempit dari jalan biasa tu, hehe. Mmg banyak jgk ler kenderaan turun naik ke kawasan pelancongan ni.

Sampai kat Muzium Perhutanan...kitorang singgah.
Dah alang2 sampai, kan. Rugi kalo tak explore apa yg disediakan.
Kat situ ada tandas disediakan. Ada jgk pakcik jual minuman dan burger berdekatan tempat parking.
Masuk muzium free aje.
Gambar dari dalam muzium...nampak tempat parking kereta. Ada pondok berehat jgk kat situ.
Along tulis nama kat buku log.
Pastu, kitorang teruskan perjalanan pendakian lagi.
Berapa kali layan selekoh mendaki....tak lama tu sampai kat sini pulak..di simpang 3.
Kitorang terus gi telaga tok sheikh tu dulu...jalan kat situ lagi sempit dan perlu lebih berhati2. Tp bila dh sampai...rasa tenang aje. Kitorang sebenarnya nak jgk naik lagi ke bbrp lokasi yg dinyatakan kat papan tanda ke kiri tu lagi tp tengok kabus tebal...dan ada gelap2 sket mcm nak ujan. Tak jadi laa. InsyaAllah lain kali leh gi situ. Tapi kat situ (area telaga) ada jgk ler kitorang melalui satu pengalaman menarik.

Dh keluar dari situ...baru laa berhenti bergambar kat sini...iaitu kat simpang 3 tadi...
Mgkn bunga ni jadi inspirasi butik perkahwinan buat bunga tangan fesen skang, hehe..
Ok...dari situ...naik sket jer..dh sampai The Regency Jerai Hill Resort.
Mmg cantek laa. Sakan ler nak bergambar pun, huhu..
Masuk dalam sket...ada tempat parkir disediakan. Harapnya sampai bila2 laa dorang benarkan orang awam bkn tetamu yg check-in menyewa kat resort tu untuk masuk tengok2, bergambar...Macam kitorang ni, kan.
Ni kat atas lantai peninjau, hahaha..aku yg mandai2 bagi nama. Leh nampak laut kat sebelah sini. Tengok pemandangan kat sini tingat kat stesen kabel car kat Langkawi. Cuma kat sana lebih tinggi laa dari sini.
Masih atas lantai lapang ni jgk...Belakang tu ada swimming pool utk tetamu resort. Dekat2 situ ada playground jgk.
Tu antara tempat penginapan di resort ni. Cantek dan menarik sgt...
Bergambar aje kat mana2....
Kalo kat belah sini lak...leh nampak sawah padi, laut, jambatan dan pulau.
Nanti aku wat entry ada gambo kitoarng kat atas jambatan tu, hehe.
Dh turun bawah...usaha gi mencari kat mana terletaknya lokasi yg ada jambatan menghubungkan ke sebuah pulau kecil tu. Nanti citer pasal tu.

Kat atas ni mmg sejuk dh.
Cuaca yg tadi nampak mcm nak hujan ngan kabus tebal masa kat telaga tok sheikh...kat sini cerah.

Somi aku ni seorang yg suka explore tempat.
Diajaknya gi keluar ikut pintu pagar kecik dari kawasan resort ni utk tengok apa benda Tangga Kenari 1000 Tahun ni. Yg kitorang ni ingat tangga ni dh berusia 1000 tahun, hahaha.. Rupa2nya lain citer dan al-kisahnya.
Bergambar tanda dh penah sampai sini..
Kat luar pagar aje..
Kawasan ni berpagar. Leh ler nak lalu kat laluan bertangga sebelah luarnya.
Dalam tu dorang masih dlm proses membina Taman Botani utk 300 spesis orkid rupa2nya.
Tapi kat dlm tu...kawasannya mmg cantik sangat. Kalo pengantin dpt gi outdoor sini, pergh!!!
Ni laa antara kawasan kat dalam pagar tu...aku julurkan lens kamera dlm pagar utk dapat amek gambo ni, hehe. Guna Sony NEX aje. DSLR dh lama tak bawak keluar cuti2 ni. Utk keje aje baru bawak keluar dslr.
Kemudian...naik kete...gi kat pintu masuk resort semula. Parking jer kat tepi2 tu semata2 nak bergambo kat sini, hihi.. Kebetulan pulak pokok2 bunga tepi tu kena cantas. Alahaiiii, sayangnya bunga kembang tu terbiar gitu. Aku pun amek ler utk jadi prop bergambar, hehe..
Ok, ni pengantin otai....
Anak pengantin otai tu dh umur 18 tahun dh, :)
Dh selesai...kitorang pun turun bawah semula. Misi mencari lokasi kawasan yg ada jambatan menghubung ke sebuah pulau kecik tu pulak..
Ni...jalan untuk kenderaan berulang alik ke Gunung Jerai...
Mmg banyak selekoh gini. Sekali pandang mcm kat Bukit Larut jgk...tp kat sini kita leh memandu kenderaan sendiri. Kat Bukit Larut kena naik jip yg disediakan sj.
Dh sampai bawah...rasa tekak haus ler pulak. Singgah sini minum2 tp bila nampak lauk bersusun tu...tingin jgk nak makan nasik sket, hehe. Padahal perut dh makan nasik jgk pagi tadi. Lauk sini ok laa...masih dlm kategori sedap. Tp bagi aku sedap lagi lauk-pauk kat medan selera Taman Ria pagi tadi, hahaha..
Saja nak JJCM jgk..
Sebenarnya, depan sket tu...ada satu gerai yg menyediakan coconut shake, laksa, sup dan popiah apa ntah...lupa dh aku. Takpe laa...lain kali kalo ada rezeki datang sini lagi...leh gi situ lak. Tu kalo takmo makan berat2 sgt mcm nasik campur ni, laa..........kan.

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah, diberi rezeki utk melihat2 keindahan alam ciptaanNya..

Tuesday, October 21, 2014

Bertugas di SP

18.10.2014
SABTU

Hari tu dari umah............dalam kul 9 pagi kitorang dh gerak ke Sg. Petani.
Walaupun peta dh ada dan gps pun digunakan...tp risau jgk nanti tersangkut kat hiway...lambat lak sampai ke majlisnya. OP kena sampai awal. Cuma kitorang takde laa risau sangat sbb rombongan pengantin perempuan pun pagi tu dari Taiping jugak geraknya. Nak mekap...siap...semuanya kat Taiping tu, hehe..

Kitorang sampai awal ni senang. Byk moment leh kitorang amek.
Dah laa posing dlm bilik utk 2-2 umah takde. Kat Taiping takde...kat SP pun takde. Jadinya, gambar2 moment ni perlu utk kitorang wat spare.
Alhamdulillah...sampai awal. Tuan umah ada buat majlis tahlil masa tu. Dapat kitorang gambo momen majlis tu, kan?? :)
Tuan umah pun tak sangka kitorang senang jer nak jumpa umah dia, hahaha..
InsyaAllah, kitorang mmg biasa jadi pembaca peta ni, hihi..

Kul 2 petang...hari dh ujan. Mmg risau laa ngan sesi outdoor ni.
Walaupun majlis kat umah pengantin lelaki tu tak abes lagi...tapi tgk ujan tu mmg takde tanda nak berhenti langsung. 
Akhirnya...kul 5 petang...kitorang redah jgk laa. Mujur laa kali ni 2-2 pengantin ni spotingnya banyak sket dari minggu lepas.
Kitorang shooting outdoor kat jeti Semeling tu jer....Walaupun ada yg berbumbung namun berbasah tu sudah tentulah. Tapi itu saja pilihan. Mujur pengantin pun tak banyak karenah....asal gambo dorang lawa itu adalah berbaloi.
Abes sesi outdoor dh dekat kul 7 petang. Hujan masih lebat. Memandangkan kitorang pun ada bawak spare baju utk bermalam...maka kitorang pun cari laa hotel atau motel bajet utk bermalam. Leh membersihkan diri..rehat2. Dah laa kepala kena hujan masa sesi outdoor tadi.

Malam tu...keluar jap nak cari makan. Mula2 gi kat Amanjaya Mall. Dekat jer ngan motel penginapan kitorang tu. Kebetulan lak ada festival kerja kawen kat situ. Leh laa tengok2 orang utara punya pakej OP ni...
Dh kena pakai tudung utk esok...sbb tudung siang td tu dh basah kena ujan. Bawak tu aje laa pun spare, hehe..
Dh naik kat food court dorang....takde yg menarik langsung. Byk menu2 yg dibuat senarai takde lak ari tu. Mgkn laa orang ramai kot ari tu. Kitorang gi situ pun dh dekat kul 9 malam.

Terus ler gi cari medan selera kat Taman Ria tu pulak..
Main redah jer ikut gps dalam kepala ni. Alhamdulilllah, senang jer nak jumpa.
Ujan masih lagi lebat....tapi kitorang masih mampu nak gi cari kedai yg best sket, hehe..
Ada satu kedai tu...western pun ada....masakan panas biasa pun ada. Menarik sket nampak kerusi mejanya. Tapi aku terlupa lak nama kedai tu nak bagitau kat sini, hehe. Masakan pun sedap...oder siap pun tak lama nak tunggu walaupun kat gerai dia ramai pelanggan.
Oder sate ayam & daging dari gerai lain...sedap jgk. 60sen satu cucuk...
Lepas makan terus balik bilik motel. Badan ni perlukan rehat. Siang tadi dh kerah tenaga wat keje. Malam tu tido lena jer laa kitorang tiga beranak ni..

Esok tu..kul 10 lebih dah check out bilik.
Nak jumpa kawan lama aku...penah jadi jiran dan satu sekolah rendah. Berpisah sbb dia pindah ke SP ikut keluarga dia masa kitorang darjah 5. 
Ni laa motelnya.
Memang bajet...RM70 semalam. Tp keadaan bilik bersih, bilik air bersih, ada tv walaupun siaran biasa. Rasanya ni milik orang Islam ni...

Pagi tu kitorang ingat nak bersarapan pagi jer kat medan selera Taman Ria tu jgk...tp takde gerai yg bukak utk sarapan pagi kat situ. Aku dh nampak gerai nasik campur. Lauk pun sedap2 weii...terutama sambal kelempong ngan sambal tumis garing tu...phew!! Mmg citarasa aku tul....
Dulu dh penah dh makan tengahari kat sini...lama dh laa. Masa tu Yui masih belajar kat UiTM Merbok lagi. Datang sini ngan van...ada abah, mak...kak nor bagai...
Ni pinggan aku. Walaupun tengok gambar jer...masih leh terbayang kesedapan masakannya, nyum!!!
Along muka dh kenyang, hehe.. Belakang tu ler deretan lauk pauknya yg menyelerakan..
Akhirnya...rezeki aku setelah dh jumpa Hafizah dulu kat Lenggong....kini dpt lak jumpa Samrah Karimah kat SP. Dia dh menetap kat sini selepas somi dia dh pencen tentera.
Berjumpa dan bergambar kat sini aje sbb kitorang nak gi tempat lain lak lepas ni.
Bergambar ngan Samrah dan suaminya...Aku mmg over sikit, kehkeh..
InsyaAllah, ada rezeki lagi leh jumpa lama2 sket.
Kitorang nak gi Gunung Jerai lak. Alang2 dh sampai ke SP ni...tiada ruginya kalo lajak sket ke Gurun, hehe.
Tapi sebelum ke Gurun...kitorang ke Semeling dulu. Aku nak beli lokan fresh2 kat situ. RM2 jer sekilo. Jadi beli 7kg. Nak bagi mak dan kak nor jugak.

**ada jgk kontek Piluih, anak sedara yg belajar kat UiTM Merbok tu....nak ajak dia gi makan2. Tp tak leh join sbb dia ada test hari Ahad tu..

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah, Allah beri rezeki.

Friday, October 17, 2014

Cuti ke Pulau Perhentian - 4

14.09.2014
AHAD

Alhamdulillah...pagi yang nyaman di Pulau Perhentian. Tido mmg lena....sbb malam dan awal pagi tu hujan lebat, hehe..

Pagi tu...gi sarapan pagi.
Ada roti bakar...mcm roti sandwich tp lebih sedap dari sandwich. Pandai dorang buat.
Semua suka roti ni... Satu jer tak cukup, hehe..

Ada jgk bihun goreng...
Mak aii...sedap jgk. Makan kenyang2. Nanti nak gi snorkeling.
Satu tray besar ni utk kitorang 11 orang...mak aii. Jadi, kitorang leh bungkus utk bawak gi snorkeling. Dapat laa penuh 4 bekas polisterin tu..
Sementara tunggu kul 10 pagi...kitorang jenjalan kat pantai dulu.
Mmg dok sini soh tengok pantai aje, hehe...
Tu along tengah baca pakej snorkeling, sewa kayak dan sewa teksi air (bot ler tu), hehe..
Suasana mendamaikan pagi itu...
Anis sempat mandi laut jap, hehe..
Bot dh sampai...Dorang amek kat tepi pantai tu aje.
Tak yah jalan jauh ke jeti kecik tu.
Abah pun join gi snorkeling walaupun takde ler turun snorkeling pun..
Mula2 mak kata..mak ngan abah takmo gi snorkeling. Jadi, aku bagitau Remy...2 orang dewasa tak amek snorkeling. Potong cuma RM20 seorang dari harga pakej penuh. Tapi masa dh sampai pulau hari pertama tu...mak bagitau...mak nak gi jgk sbb mak kata nanti boring lak dok jer kat chalet tu. Dah laa takde tv dalam bilik, hehehe..
Teruja nak gi 5 point....
Masa perjalanan nak gi snorkeling ni...baru leh nampak Pulau Perhentian Besar dan Pulau Perhentian Kecil sepenuhnya.
Tu...yg nampak tu...Pulau Perhentian Kecil. Yg nampak kat situ adalah perkampungan nelayan. Kat situ ada masjid, rumah2 penempatan orang kampung, kedai runcit dan keperluan asas seperti kampung lain jgk. Homestay pun ada kat situ. Kat pulau kecil tu pun banyak bahagian2 pantai yg menyediakan chalet.
Di balik Pulau Perhentian Besar tempat kitorang menginap tu pun banyak chalet2 didirikan di sepanjang tepian pantai.

Mula2 point yg pertama...........dorang bawak kat satu pantai yg cantikkkk sangat. Kat situ mmg takde chalet laa...pantai yg indah saja. Kitorang dibiasakan menggunakan gogel....sbb kat situ aje leh turun kat pantai selain lagi satu lokasi. Abah ngan mak pun turun...dok kat batu di kawasan yg redup. Kat situ mmg tak sempat aku nak amek gambo sbb aku pun sebok nak membiasakan diri ngan gogel, hahaha.. Iye sangat laa, kan.

Tapi sampai kat point ke - 2...iaitu tempat yg selalu ada penyu ditemui....mak aii...dalamnya. Takut lak aku nak turun, hehe..
Lokasinya di depan Perhentian Island Resort di pulau besar. Walaupun airnya jernih...tapi nampak laa dalam jgk airnya...uwaa..risau aku tak leh nak tahan guna gogel tu...tertelan air masin...uwek!!
Jadi, aku tak turun. Sela, anis pun tak turun, hehe. Abah ngan mak dh tentu laa tak turun, kan...ngee.
Sape ada duit lebih2 banyak tu...leh ler dok nginap sini, ye. Kitorang ni cuti2 bajet ciput aje. Asal dapat pegi...udah, kan.
Semua snorkeling nak cari penyu....hehe..
Walaupun kitorang dok kat atas bot jer...tp Alhamdulillah, kitorang pun dpt tengok penyu berenang kat permukaan air sbb lari dari para snorkel semua tertumpu ke arah dia, hoho..
Alhamdulillah laa...anak2 aku semua ikut mcm abah dorang...berani. Kekadang dorang lagi berani dari abah dorang, hehe..
Misi abang mencari penyu...nak rakam dalam action cam..
Dari situ...kitorang ke point ke-3. Tempat bagi makan ikan.
Syok tul kat sini...ikan bila sua roti...pakat mai ramai2. Mcm2 kaler.
Kalo tengok video kat action cam abang....nampak ler aneka jenis ikan tu. Kalo tengok kat kamera aku...yg ada dlm blog ni aje laa, hahaha..
Lain kali...kalo datang Perhentian lagi...nak nginap kat chalet Abdul ni laa pulak. Tapi kena sediakan duit lebih sket ler...sbb sini pakej boleh tahan jgk. Bkn apa...kat sini dekat tul ngan point tempat bagi ikan makan ni. Kalo dok sini...xde laa bosan sgt sbb ada aktiviti bersama ikan tanpa jemu, hehe..
Mak bagi ikan roti..
Anas bagi ikan roti...
Oh ye...roti ni adalah ehsan Sela ngan anas. Aku ni ntah macam mana leh terlupa lak nak beli roti utk tujuan ni masa kat Taiping tu, adeii. Bila dh sampai Ganu...susah pulak nak jumpa roti. Eh??? huhu...
Kalo kat tempat abang terapung ni...ikan mcm2 kaler ada...syok tul tengok..
Tu...point ke-3 adalah Taman Laut Pulau Perhentian yang terletak di pulau besar.
Jurumudi bot hari ni mgkn adik Remy kot, hehe. Yg 2 orang budak tecit tu...mgkn anak sedara Remy, kehkeh. Aku main agak aje. Tapi si kecik berdua ni...mak aiiiiii!! punya laa terer berenang, kuak lentang, kuak kupu2, terjun dari bot....ringan betul nampak badan dorang. Anak laut, kan...mm..
Dari point ke-3.....kitorang dibawa ke point ke-4.
Point ke-4 adalah tempat jerung jenis kecik2 tu. Kat sini mmg ikut nasib laa. Kalo ada tu...kira bernasib baik. Tapi nasib kitorang ngan para snorkel dari bot lain...tak jumpa shark wlpn sekor masa tu...
Misi mencari jerung pulak, hehe..
Anak2 aku ni semua point pun turun. Gi jauh2 lak tu ikut abah dorang.
Tapi kan....................kat sini walaupun tak jumpa jerung....tapi tengok apa yg abang rakam masa kat sini adalah kecantikan coral atau batu karangnya. Cantek betul...Subhanallah. Terpegun aku tengok. Tu baru tengok kat dlm rakaman abang tu. Mcm abang dan anak2...dorang dapat tengok secara live lagi...rezeki dorang laa, ye. Ibu dorang ni penakut nak guna gogel lama2 kat mulut ni...leceh laa perangai ni, huhu. Tapi takpe laa...sebagai seorang ibu...anak2 aku gembira....aku tentu lagi gembira.

Ok...dari situ...kitorang dibawa pulak ke point terakhir...iaitu point ke-5.
Kitorang gi ke Lata Air Berani..
Kat situ baru kitorang jumpa pantai semula, hehe.. Aku pun turun. Pantai kat sini pun cantek...leh nak mandi2 pantai tapi tujuan dorang bawak kita kat sini utk gi mandi bilas air bukit yg sengaja ditakungkan ni. Kalo tak buat empangan takungan cam tu...payah ler nak buat mandi bilas, kan..sbb air bukitnya takde laa laju mcm air terjun biasa tu. Airnya keluar dari celah2 batu aje...
Dh sampai kat point terakhir snorkeling hari tu.
Kat sini...jurumudi bagi cebok utk mandi air bukit ni dan bilas air laut td. Tak leh ler nak masuk badan berendam kat dlm tu. Orang lain nak guna jgk, kan. Leh guna cebok jer. Tp mmg sejuk betul airnya. Sedap tul wat mandi tatkala cuaca panas gitu...huhu.
Bergambar ngan mak..
Kat sini...kitorang tak sempat nak explore kat bahagian atas tangga yg disediakan tu. Syok mandi air sejuk tu aje, hehe. Kat sini mmg tak lama pun...sbb dh nak kena balik. Jam nak dekat kul 2 petang. Makan time!!!!!

Nota ALONA:-
~Cuti bajet ciput pun leh hepi, kan...Pucuk pangkal dari hati sendiri, :)