Monday, November 24, 2014

Pameran Kucing di Bukit Merah...

22.11.2014
SABTU

Masa dalam perjalanan nak ke Selinsing tu...selepas kitorang terjumpa pakcik Majid tu...dalam van sempat ler akiss citer kat ibu dia ni yg kawan dia mesej bagitau ada pameran kucing kat Bukit Merah. Eh, baru aku teringat aku penah tengok iklan pasal karnival kucing ni kat situ yg diadakan minggu ni.
Ok, balik dari kenduri kita leh terjah situ....

Dah selesai kenduri, lepak2 kat homestay mak...kul 2 lebih jgk laa baru kitorang bergerak menghala ke Bukit Merah Laketown Resort. Lega laa sbb dpt parking berdekatan. Takde laa jauh abah nak berjalan, kan..
Ok...dh sampai.
Bergambar ngan akiss kat sini...
Nak masuk dewan yg ada pameran @ karnival kucing ni...bayaran RM2 seorang dikenakan. Ok, hari tu abang yg belanja semua2 masuk situ, :) . Dah bayar, dh dicop kat tangan tanda kitorang dh buat bayaran...apalagi, jom tengok meow yg cumil2...

Kat dalam tu...nak amek gambo kucing boleh tapi tak leh guna lampu flash kamera. Ok, kitorang faham. Ada jgk nota kat situ tak bagi sentuh kucing tu.

Mula2....nyiow ni...
Ni kucing gedik....tapi bila bawak keluar nak pegang...takmo lak, huhu..
Aduhaii...tengok yg ni...terus teringat kat Tomey kitorang yg hilang beberapa tahun dulu.
Macam2 jenis kucing ada...tapi yg tak bestnya...ada yg balut sangkar kucing dorang ngan plastik. Sensitif sangat ke kucingnya?? Tak leh kena sentuh dek manusia sbb takut pembawak kuman ke?? atau...kucing tu garang ke? Tapi kalo garang...ada jer yg bagi nota kat kandang tu 'dilarang sentuh kucing' tu... Ntah laa, aku pun tak berapa tau sebab ni laa baru pertama kali tengok pameran kucing gini walaupun dh bertahun2 membela kucing, kan...huhu..

Tapi bila tuan meow buat gitu...mmg tak tingin pun nak tengok kucing dorang. Kalo dorang masukkan kucing dorang bertanding...dan aku jadi juri...aku kurangkan markah sbb kucing tak mesra ngan manusia, kehkeh..
Bukan apa...banyak kucing yg lagi cantek dari tu, dari besar...dorang bagi jer pegang...belai2 pun boleh. Nak bergambar pun boleh. Tapi tu laa...aku nak komen lebih2 pun sebab aku pun tak tanya kat dorang kenapa kucing tu ditutup2 ngan plastik sangkarnya dan sangkar tu boh kat atas meja pameran lak tu. Nampak mcm tak nak pamer...tp dipamerkan jgk. Faham tak maksud aku?? hehe..
Berlatarbelakangkan pentas. Kat atas tu...pengacara majlis sedang memanggil wakil2 booth memperkenalkan produk2 yg dorang jual.
Tengok ni...comel...leh jer kitorang nak belai2. Gebus sungguh bulunya. Tima kasih kat tuan meow ni, ye..
Ni pun...besau bukan main. Bila laa kucing2 kat umah aku ni nak besar mcm ni, hahaha. Perasan, bajet laa kucing kat umah kitorang tu spesis mankun kononnnnn, bluek!!! hahaha..
Jalan lagi...snap gambo kucing.
Sebenarnya mmg banyak tapi ada yg mukanya ngadap ke belah sana...takmo ler amek gambo bontot meow aje, kan...huhu.
Ada yg muka boring...ada yg mengantuk dok dalam dewan yg berhawa dingin tu...
Kat dalam tu ada beberapa yg bukak meja menjual produk2 dari kedai dorang.
Ada mcm2 produk tentang kucing...tp tuan kucing ni kejam sket sbb beli t-shirt sendiri nak pakai aje, kehkeh. T-shirt akiss laa yg mahal RM20 sehelai. T-shirt aku, along dan angah RM50 utk 3 helai....
Haa...ni pun comel....boleh dipegang dan diambil gambar bersamanya. Takde pantang apa2 pun. Semoga sihat ceria ye, meow. Adoii, aku dh lupa nama meow ni, hehe.
Ni baby..muka tgh boring jgk...hehe..sebenarnya mmg muka spesis ni cenggini.
Ni spesis mcm kucing Fadel nama Michi tu laa ni. Muka lebih kurang walaupun lain kaler bulunya. Yg paling ketara sama...jenis mata tu berair dan bertaik mataaaaaa aje. Ni mmg spesis tak reti nak cuci matanya ke, ye???
Yg ni pun comel. Kucing Pahang ni, kahhhh...Ada taik lalat kat bawah mulutnya, kikiki...
Yg ni cerdas ya amat......suka main. Maaf laa kat tuan baby meow ni...walaupun tulis kat situ dilarang sentuh tp kitorang ada sentuh2 jgk sket sbb dia suka main...ngee
Dh abes pusing...kitorang pun keluar laa dari situ. Jengok2 sket kedai cenderamata kat luar tu....dan terus amek keputusan nak balik umah jer lah. Nak ke AEON...risau abah tak larat nak jalan lak nanti. Besau tuuuu....
Tunggu van datang amek kat bawah bumbung...
Hari ujan...abang ngan along gi amek van dulu. Kitorang yg lain tunggu aje laa kat bawah bumbung tu, hehe. Timakasih abang...timakasih along temankan abah..

Nota ALONA:-
~Kucing kitorang pun comel jgk aihhh, :)

Terjumpa lagi...

22.11.2014
SABTU

Tengahari tu...kitorang nak ke Selinsing menghadiri satu jemputan walimatul urus.
Naik van...sebab mak kata...dh lama van tak keluar.

Tak sangka lak leh terjumpa lagi Pakcik Majid sedang berjalan meneruskan misinya hari ni. Kalo semalamnya (21/11) aku terjumpa pakcik kat area Bukit Berapit. Mgkn bermalam kat Changkat Jering kot. Hari ni terjumpa lak kat area Kg. Dew. Pakcik sedang berjalan menghala ke Bagan Serai. Targetnya mmg hari tu utk sampai ke Bagan Serai aje. Esoknya sambung lagi ke destinasi seterusnya. Bagus jugak....pakcik ni bukan main redah aje nak berjalan pun. Dia ada target2 mengikut keupayaannya.
GPS pun ada utk bajet masa berjalan kaki dari satu lokasi ke satu lokasi, kan :) .
Hari ni abang dpt jumpa pakcik Majid, hehe.
Aku lak kali ke-2 dpt jumpa pakcik Majid ni. Sampaikan kawan2 aku kata aku ni eskot pakcik, kehkeh...
Masa nak berhentikan van tu...mak, kak idah dan abah tertanya2 naper abang berhentikan van kat tepi jalan tu tetiba, kehkeh.. Tapi bila citer...mak tau laa sbb kisah pakcik ni kan ada masuk berita & sokabar, :)

Nota ALONA:-
~InsyaAllah, misi pakcik Majid akan berjaya..

Sunday, November 23, 2014

Jejak AEON Taiping..

21.11.2014
JUMAAT

Sudah seminggu pembukaan AEON Mall di Taiping ni (14hb) tapi hari ni baru kitorang berkesempatan nak gi jengok2, huhu. Sebelum2 ni tak sanggup nak bersesak2 ngan orang ramai.

Mula2 nak dibina dulu ada laa dengar2 AEON ni bakal jadi yg terbesar di Asia Tenggara, huhu.
Lepas tu dengar ianya yg ke 4 terbesar di Malaysia..ntah laa. Dalam satu grup Taiping kat fesbuk tu sampai ada yg berbalah mengatakan AEON kat Station 18, Ipoh tu yg terbesar kat Perak....bkn Taiping, huhu. Pastu, dia kata pulak...AEON yg sedang naik kat Klebang, Ipoh tu pulak yg bakal jadi AEON terbesar kat Perak...adoiiii lah, weiii KORANG!!!!
Bagi aku....aku tak kisah pun lokasi mana lagi besar AEON nya....besarnya macam mana, yang ke berapa besarnya dalam dunia ni (huhu..) sbb bukan semua kedai dalam tu berkepentingan pun aku nak gi membeli belah, ngee.
Yg penting...pasaraya JUSCO dh dekat....dan DAISO pun dh dekat. Jika sebelum2 ni kitorang kena gi IPOH ataupun PENANG....skang ni takyah dh. Jimat petrol. Melainkan kitorang gi ke sana tu ada hal....maka leh laa menyambil2 jgk nak masuk AEON sana tu, kan...kan...

Skang ni...kat Taiping ni....parking masih free.
Kitorang tadi dapat parking kat bawah aje....bernasib baik.
Masuk dalam.....
Tengok2 pelan kedai kat dalam tu....bergambar!!! hihi..
Ok...kitorang ronda2 dulu...tengok2 jengok2. Nak wat review kat blog, hahaha.
**Maaf, sebenarnya tak betul2 tengok pun utk buat review penoh, :p

AEON ni ada 2 tingkat aje utk lot2 kedai sewanya.
Tapi tempat parking 4 tingkat kot, huhu.
Bakal berada di situ....panggung wayang TGV di tingkat 3. Kalo nak tengok wayang bila dh beroperasi nanti leh jer terus parking kat tingkat 3 tu. Pintu masuk utama nak ke kaunter kat depan kawasan parking tu aje, hehe..
Ok...apa2 hal kita ke Daiso dulu...
Terletak di tingkat atas.
Masuk2 belek2 barang...
Cari mende lain...mende lain yg dapat, kehkeh..
Ha'ah laa...sebenarnya cari gunting pokok tu. Dh jumpa kat DAISO Ipoh hari tu tapi boleh gatal tak beli, ceh!!! Ingatkan ada kat sini...takde weh!!!!

Pastu masuk kat kedai Mr. DIY.
Kedai ni pun mmg best kalo masuk, hehe...sebelum ni dh ada kat jalan Panggung Wayang dalam bandar Taiping tu...skang ni tak tau laa masih wujud ke idak kedai tu kat situ. 
**Kat dalam tu pun...tak sah laa kalo tak beli apa2, huh!!!

Masa baru2 bukak dh seminggu ni pun....ramai laa pengunjung yg juga adalah pelanggan ataupun bakal pelanggan, hehe. Err...maksudnya, cuma window shopping sebab nak tunggu gaji dh keluar baru leh shopping, kehkeh..

Kalo pikir...macam tak caya jer kitorang masih berada di Taiping. Sebab sebelum2 ni suasana gini cuma dapat kat Ipoh dan Penang aje.
Mmg dh ada Taiping Mall tp hiasan dalaman premis tu biasa aje. Mcm pasaraya biasa...susunan kedai macam dalam lot2 tesco, giant....
Daya penarik?? mm...masing2 ada cara mereka tersendiri menarik pelanggan2, kan...Dan masing2 mempunyai penyewa2 kedai yg ada jenama yg hebat.
Rehat jap...letih jgk ye ronda2 dalam ni walaupun ada ekon yg sejukkk, hihi..
Nampaknya tak sempat jgk kitorang nak redeem baucar RM10 x 3 yg ada dlm beg aku ni. Tak sempat nak masuk JUSCO. Lain kali laa tu. Sebab nak kejarkan rancangan Maharajalawak Mega tu ler, weh!!! Tak best tengok ulangan, hihi..
Ni pun tak sangka leh awal gi AEON ni. Ikutkan nak tunggu abang gaji jer dulu, kehkeh. Semua along punya pasal laa, hahahaha....Marah along, kehkeh..

Nota ALONA:-
~Macam apa jer, hohoho...

Saturday, November 22, 2014

Semoga berjaya, pakcik Majid

21.11.2014
Jumaat

Petang tu dekat kul 3 petang dh...aku gi Lenggong ngan along dan akiss. Nak jengok angah jap. Abang tak gi...abang keje.
Dalam perjalanan melepasi Bukit Berapit dekat ngan kilang simen tu...tak sangka aku ternampak pakcik Majid sedang melaksanakan misinya meraikan kemenangan Pahang selaku Juara Piala Malaysia 2014 ni dengan caranya tersendiri...

Dah sampai sini rupa2nya ye, Pakcik, :) ...

Ada jgk yg kutuk2 pakcik Majid buat gini tp itu adalah caranya. Kita pun tak tau apa niat dia sebenar. Kot setiap kali melangkah di bumi Allah ini zikirullah tak henti2 di hatinya. Mmg kagum jgk laa ngan semangat yg Pakcik Majid ni ada. Mengembara sengsorang diri di sepanjang perjalanan dengan kudrat dari Nya.

Pakcik Majid ni laju jgk jalannya. Aku dh berhenti tu...tak leh nak kejar ngan kaki. Kena guna kancil jgk pusing semula, huhu. Baru laa pakcik berhenti. Bergambar tu udah tentu lah, kan..
Hogoh Pahang Hogoh!!!
Ok...berambar ngan along pulak..
Kembara sorang diri...
Nak ikutkan aku...aku rasa kesian tengok pakcik ni jalan sengsorang dia aje. Tanpa bertopi di ketika panas...dan terpaksa meredah hujan sekiranya hujan turun di kawasan tiada berbumbung........Tapi, dh itu yg dia inginkan...dia sendiri rasa sanggup. Tapi Alhamdulillah laa...rezeki pakcik ni selalu ada. Hentian rehat, surau, masjid....mmg banyak di sepanjang laluannya. Boleh laa beliau nak berhenti berehat seketika, membersihkan diri, sembahyang, makan dan sebagainya laa..

Tambah2 lagi...pakcik Majid ni pun ada hp android, hehe. Dia pandai guna wassap...hp pun rasanya ada GPS tu...leh bajet jarak perjalanannya setiap hari.

Semoga pakcik diberi kesihatan yg baik & dilindungi dari marabahaya ketika meneruskan perjalanan ini sehingga ke penamatnya nanti.


Nota ALONA:-
~Hanya pakcik Majid sendiri tau kepuasan aktivitinya ini...sebagaimana kita puas dapat menggembirakan hati sendiri, kan??

Friday, November 21, 2014

Dah tukar ALTEL

Baru hari Selasa 18/11 ritu aku gi kedai yg boleh tukarkan nombor Hotlink Maxis ke nombor ALTEL. Sebelum ni punya laa payah nak cari kedai yg leh buatkan mende ni. Kedai bundle depan Maybank Kamunting tu pun tak leh nak wat jgk dgn alasan simkad ALTEL yg khas utk penukaran nombor ni dorang takde stok. Dulu abang buat kat situ laa..

Aku bkn apa tukar ni...fed-up ngan perkhidmatan maxis sejak kebelakangan ni. Dekat hiway K.Kangsar nak ke Lenggong pun ada kawasan yg takde liputan utk kol dan sms. Kalo terus ke Grik, Tasik Banding...ke Tanah Merah tu lagi lah hilang 'bar' yg menunjukkan power liputan perkhidmatan telco dorang tu, huhu..

Kalau citer pasal langgan pas internet tu....lagi hampeh. Kat dalam bandar Kuala Kangsar pun tak leh nak dapat....mana tak hangin. Mmg selalu jer langgan pas internet ni...belen MB masih banyak disebabkan banyak sangat kawasan tak leh nak dpt. Kalo kat umah aku dok guna wifi streamyx umah aku ni laa....laju. Tapi bila kilat ke apa kena tutup dan cabut plug...aku on laa semula pas langganan internet ni....hampeh jgk. Dia pun takde line. Gerammm jer. Sedangkan internet ALTEL abang tu ok jer berjalan...

Tak tau laa sebab apa...sebab simkad hotlink aku ni zaman tok kadok punya ke.
Jenis cip saiz besar lagi tu, hahahaha..

Dan aku pun tukarkan nombor akiss jgk kepada ALTEL. Sebabnya...takyah nak topap RM30 utk kegunaan sebulan. Anak aku tu bkn guna kredit banyak sangat bila dok asrama. Asek nak kena topap aje semata2 nak bagi line hidup. Dh laa tak leh nak buat 90 hari dgn bayaran RM8 tu sebab simkad dia mmg takleh nak buat gitu sebab simkad dia leh dapat internet free. Internet free pun nak wat apa...sbb dia dok kat asrama mana boleh bawak hp android, huhu....
Jadi, aku pun tukarkan nombor akiss pun kepada ALTEL. Lebih penting...line ALTEL ni tak ramai yg pakai kat asrama dia tu. Peratusan nak kena curi SHARE topap tu adalah tipis, huhu. Tambah2 pulak....pengalaman dh penah kena curi SHARE topap tu dh akiss rasa. Perkhidmatan pelanggan kaunter dorang pun tak nak kerjasama bagitau pelanggan dia yg setia ni nombor apa yg curi topap tu....nak lindung sangat nombor si pencuri topap (melalui perkhidmatan SHARE topap tu, kan...) makanya....kitorang yg dulu mmg setia sangat ni terguris laa sgt hati kan. Nampak sangat laa pelanggan yg teraniaya ni tidak dilindungi tetapi pelanggan yg menganiaya tu pulak dorang sorok-sorokkan...

Ok...kedai ALTEL kat Taiping atau Kamunting yg boleh buat perkhidmatan ni adalah Anjung Iqra' di belakang stesen bas Kamunting tu. Dengan bayaran RM15 satu nombor, dan perlukan salinan fotostat i/c nama kepada tuan simkad nombor yg kita nak tukar tu...
*(mcm kes aku ni...nombor aku dan nombor akiss menggunakan nama aku)...
**Pasal fotostat ic tu tak perlu risau sbb kat kedai tu pun dorang leh tolong fotostat kan tanpa bayaran sbb dh bayar RM15 tu, kan...hehe..

Ikutkan pengalaman abang dulu...2 minggu lebih jgk baru Maxis lepaskan kepada ALTEL. Tapi tak sangka betul...kes aku ni...beberapa hari jer selesai (dalam 3-4 hari jer). Tak sempat nak abeskan kredit hotlink tu, kuikui.. Mesti dorang tengok kredit hotlink aku tu ada RM10 lebih...cepat2 jer dorang luluskan sebab nak bagi kitorang rugi tak dapat nak guna baki kredit tu, kan...huhu.

Pagi tadi dh dpt mesej dari Maxis....tau laa aku yg dorang dh perkenankan aku tukar nombor lama tu kepada ALTEL pulak. Maka, aku pun kena ler keluarkan simkad lama tu dan tukarkan dgn simkad ALTEL yg telah pun diberi masa permohonan penukaran line kat kedai Anjung Iqra tu..
Tapi ada jgk ler perasaan sedih tu bila baca mesej ni, huhu..
Disebabkan ada 2 simkad nak tukar...kena ler aku tulis nama aku ngan nama akiss kat kad tu tak bagi tertukar pulak. Sebab nombor PUK kan lain2..
Ni simkad hotlink aku. Simkad ALTEL dh ada kat dlm hp aku ler, kan...hehe..
Simkad ni....adik aku yg beli. Mahal ni masa dia beli dulu..satu pek simkad ni RM60 lebih rasanya. Skang ni RM8.80 aje, huhu. Mmg lama betul dh simkad ni. Rasanya masa ni dia masih belajar diploma kat UiTM Shah Alam lagi.
Simkad lama ni tumpang bergambar atas kad simkad ALTEL ye...hehe..
Cip simkad lama ni besar saiznya tu...nampak dak?? Kalo masuk dlm hp yg guna simkad kecik tu...mmg tak leh nak potong.
**Simkad DIGI aku tu pun cipnya bersaiz besar, huhu..

Alhamdulillah, dengan nombor yg masih sama.....kini perkhidmatannya dari syarikat yg lain. Dalam simkad baru Altel ni ada RM5...maknanya nanti aku kena topap ler utk guna seharian.

Nota ALONA:-
~Maaf sekiranya tak faham entry ni sebab ayat mmg tunggang terbalik. Nak cepat punya pasal, hihi.