Saturday, July 26, 2014

Citer dalam Ramadhan

Ni citer masa pertengahan bulan pose ri tu..
Baru ternampak ada gambar yg lom simpan dalam blog, haha..

15.07.2014
SELASA
Hari tu kan cuti Nuzul Quran...
Abang cuti...tu yg leh pi Penang hantar utk print album pengantin.
Dorang kilang cina...mana ler nak cuti Nuzul Quran tu wlpn Penang pun cuti jgk sebenarnya, kan.

Dah selesai...naik feri ajak abang terus ke AEON Big Seberang Prai.
Sebelum masuk tu...tengok ada satu butik tudung bukak sebelah kedai BATA.
Aku pun masuk ler tengok2...
Tak sangka lak leh nampak tudung yg bersesuaian ngan baju2 raya aku, hehe.
Murah pun murah...kain berkualiti..
Alaa....tudung awning layer 3 layer tu..RM29 aje selai.

Pastu baru masuk pasaraya.
Cari lampu kelap kelip sbb penah beli kat sini...murah dan elok set lampunya.
Ada unta kat belakang tu...
Dh selesai...terus balik ler.
Leh ler rehat2 sebelum mula masak nak berbuka pose..

Malam tu dalam kul 10 lebih...aku sesaje ler ajak abang gi Bara Grill.
Makan steamboat murah...
Set minimum utk 2 orang paling murah 10.90 aje..
Aku tambah cendawan...ada ler cas tambahannya. Masih lagi murah ler.
Ni set asas utk 2 orang...hehe..
Masukkan semua...senang. Semua masak serentak, hahaha..
Nampak mcm sket jer isi2 steamboat tu...tp punya ler kenyang wlpn makan bertiga.
Makan cenggini...air sekali utk 3 orang...tak sampai RM20 pun.

Nota ALONA:-
~Ramadhan makin berlalu pergi..

Friday, July 25, 2014

Selamat Hari Raya 1435H..

Selamat menyambut hari raya Aidilfitri buat kawan2 blogger dan pengunjung blog Cintamaniszlite ni, ye.

Jika ada salah silap, terkasar bahasa sepanjang entry yg dibaca, komen2 yg diletakkan di blog kawan2...harap maafkan...

Berhati2 di jalan raya tak kira lah ke mana pun destinasi yg hendak dituju.


Ikhlas dari Alona Jalil
Tuan punya blog Cintamaniszlite
:)

Balik Taiping dari JB

05.06.2014
KHAMIS

Pagi tu kitorang check out dulu.
Fadel lambat sket sbb dia takde hal apa nak dikejar, hehe.

Risau jalan jem....sangkut nanti...lambat lak sampai BMI Gombak.
Sarapan pun kat RnR hiway PLUS aje.
Tak sempat ler nak cari kacang pool, laksa johor dan mcm2 makanan yg kawan2 aku cadangkan kalo gi JB tu...mm..
Along...ngan buku utk subjek paper petang nanti. Last2 dia pun ikut tertido mcm adik dia, mm..
Alhamdulillah, sampai awal jgk kat BMI.
Hiway ok...semua dipermudahkan.
Sampai sana...along mandi2 dulu baru siap2 utk gi exam.
Kitorang mula2 lepak kat area cafe pelajar jer.
Last2 keluar jugak meronda sampai ke Batu 12 Gombak, huhu.

Kul 5 petang along dh abes exam.
Leh angkut segala barang2 dia balik ke Taiping.

Tengah tunggu along turun bawak barang2 dia.
Mmg banyak tul barang2 along tu....penoh belakang alza tu, mm..
Maka, hari tu...abes ler semester pertama along sebagai seorang siswa..
Cuti 3 bulan...1/9 nanti baru masuk utk SEM 2 pulak.

Sekian ler cerita cuti sekolah ke USS.
Alhamdulillah, syukur atas rezeki yg telah diberi ini.

Nota ALONA:-
~Kemas umah tak abes lagi, mm..nampak sangat nak raya baru mengemas, kehkeh..

Thursday, July 24, 2014

Cerita ke USS - 8

04.06.2014
RABU

Kitorang jugak masuk tengok teater muzikal kat sini. Dh alang2 sampai ni...redah jer semua.
Ada jugak show kat luar tu...miming kot...ala2 kumpulan omputih dulu2 nyanyi 4-5 orang tu. Alah, aku pun tak tau ler apa nama grup dorang ni, hahaha.. Masa tengah beratur nak masuk tengok teater tu...grup lelaki yg nyanyi. Dh abes teater muzikal keluar dari dewan tu...grup pempuan lak gedik2 kat situ, hihi..
Bergambar depan dewan utk teater muzikal...
Dalam dewan...rasa nak tertido jer. Mmg selesa, dingin...
Layan ler jugak persembahan teater muzikal ni. Ari ni kisah monster rock ke benda ntah ler, hihi. Aku ingat dorang nak tayang muzikal rock, hihi. Tp yg ni...kisah hantu2 ni pun ok jgk.
Dok kat dalam tu kiranya merehatkan badan jugak ler.
Jadi bila keluar tu kitorang rasa fresh semula, hahaha.
Kat sini dh mcm penghabis pengembaraan laa kat dalam USS tu.
Tengok masa ada lagi....jadi Dayah ngan Fadel bagi cadangan pusing semula sbb ada masa.
Ok...mula2 kitorang masuk semula Transformers Ride utk kali ke-2, yeay..
Tengok masa menunggu cuma 5 minit aje...
Yeah...dpt masuk lagi merasai pengalaman 3D paling best yg aku penah rasai ni..
Cuma kurang teruja sket ler sbb dah tau jalan citer dia, kan....tapi tetap ler rasa best tu, hahahaha..
Kat luarnya ada lagi watak yg pakai cosplay ni. Kitorang main terjah aje. Tak tau pun dia ni dari watak apa....dlm filem apa, huhu...
Dh lalu kat area Egypt ni...ada pulak karektor ni kat situ. Kitorang pun terus bergambar jgk, haha. Tengok belakang kitorang yg tu...ada omputih yg kebetulan lalu belakang tu sebok jer pandang kamera jgk, tau!!!
Sempat jugak ler naik kete kabel kat dalam area Jurassic Park tu bagi memenuhi keinginan akiss. Nampak mcm sempoi jer...tp part dia laju kat selekoh tu ada ler rasa gerun2 jugak, hahaha. Aku ni...semua permainan gini gerun, ngee..
Bergambar nampak istana ni pulak....
Dh sampai ke simpang tiga sebelum pintu utama. Belakang tu dewan teater muzikal tadi. Bermakna kitorang dh selamat pusing semula. Bergambar lagi..
Bergambar ngan patung minionkat luar minion mart. Kat dlm minion mart ni kitorang tak masuk pun. Risau teringin nak membeli barang2 souvenir yg kiut2 tu..
Bergambar di sini sebelum keluar...Kaki2 yg dh letih...perlu berehat..
Kat luar ni....bergambar lagi tapi kali ni berdua ngan abang. Tadi masa nak masuk tak sempat nak bergambar berdua, hahaha..
Dh turun kat bawah...menuju ke bas kitorang tadi..
Dalam bas...tertido keletihan.
Jalan pun jem panjang sangat sebelum pintu imigresen Singapore.
Mmg dasat. Mujur kitorang naik bas. Leh ler rileks jer wlpun dok dalam bas yg sedang menghadapi kesesakan. Macam mana ler ye pada mereka2 yg selalu berulang-alik keje setiap hari tu, adoiii.

Dekat kul 11 jugak baru sampai JB. Tu diaa...
Kat imigresen Malaysia senang aje. Takde banyak songeh mcm negara jiran kita tu.

Sampai tanah Malaysia...terus cari kedai makannnn. Makan kat Stulang...
Lega perut...satu hari tak jumpa nasik, haha. Dok makan roti aje. Mcm takde masa nak makan. Macam takde rasa lapar sangat. Bila dh dalam bas tu...baru laa rasa lapar, baru perut tu bunyi keriuk2, baru tingat nasik, kahhhh..

Alhamdulillah, kitorang merasa keseronakan hiburan kat dalam tu.
Kalo ikutkan ramalan cuaca yg aku tengok sebelum gi sana tu...pada hari 4/6...cuaca kat Singapore tu hujan berserta ribut petir.
Tp kat area Sentosa tu...Alhamdulillah. Berbaloi laa ngan tiket masuk RM162 sorang.

Balik bilik...dh bersihkan diri...barang2 kena kemas. Pagi2 esok nak kena kuar dh. Ni semua sebab along ada lagi last paper utk sem 1, mm...

Nota ALONA:-
~Angah dan akiss dh balik utk cuti menyambut hari raya.

Wednesday, July 23, 2014

Cerita ke USS - 7

04.06.2014
SELASA

Dah puas bertemu ngan Transformers Prime...kitorang terus ke segmen New York pulak.
Kat sini ada watak2 Sesame Street, ada Charlie Chaplin...ada studio khas dari pengarah Steven Spielberg....kat dalam tu ada cara2 mcm mana efek utk sesebuah filem dilakukan. Tp kat dlm tu tak leh nak amek gambo. Ada jer yg degil amek jugak tp kena tegur ler ngan staff USS tu.

Kat sini yg kitorang tak jumpa adalah Marilyn Monroe aje. Padahal aku tengok kawan2 yg lain pi mesti ada watak tu utk bergambar....tp masa kitorang pi takde pulak.
Tp tak kisah laa...banyak jugak watak2 Sesame Street yg keluar sepanjang kitorang lepak2 kat situ.
Semua tunjuk ke situ....ada apa???
Oo...oscar dh mai...
Leh bergambar ngan dia...walaupun dok dlm tong sampah...nampak comey jgk. Tingat kucing ku kat umah, hahaha..
Pastu keluar lak Cookie Monster...
Bergambar...terus bergambar...
Beratur tetap kena beratur ye nak nunggu turn amek gambo ngan mereka2 ni, huhu..
Masuk dlm penggembaraan sesame street...kita akan keluar kat dlm gifts emporium yg menjual barang2 souvenier Sesame Street terutamanya..
Berehat2...amek gambo...
Feeling ada kat New York ler, kennn...huhu..
Bangunan2 kat sini dorang buat mcm kat sana ler...
Lepak2 menghela penat...
Posing tak hengat ni namanya....kat lorong New York tu...
Ngan Charlie Chaplin...
Watak2 yg keluar ni...mmg ikut karektor sebenar.
Rasa mcm iya2 jer amek gambo ngan personaliti asal, huhu..
Abes segala ceruk kitorang ronda, weh..
Gini ler antara suasana kat area situ...perasan laa tengah ada kat US, huhu..
Tetiba ternampak ELMO lak keluar....berlari2 ler nak bergambar ngan salah satu watak utama Sesame street ni..
Dan last yg sempat kitorang jumpa adalah Ernie...juga dari Sesame Street.
Ada jugak lagi wataknya iaitu Abby keluar tapi aku tak sempat pun nak bergambar ngan dia. Takpe laa...watak dia tak berapa popular, hahaha..

Tunggu jugak watak utama lagi satu iaitu Big Bird keluar...tapi takde. Tak tau laa pulak masa kitorang sedang menonton teater musikal tu dia ada keluar kat kawasan sini.

Sambung lagi satu part lepas ni...pastu abes ler, huhu.

Nota ALONA:-
~Terkejar2 ngan hal mengemas rumah ni. Maklum ler...sebelum2 ni terbongkang abes sbb aku lebih tumpukan nak selesaikan album pengantin sebelum raya. Skang baru ada masa. Alhamdulillah.