Thursday, July 24, 2014

Cerita ke USS - 7

04.06.2014
SELASA

Dah puas bertemu ngan Transformers Prime...kitorang terus ke segmen New York pulak.
Kat sini ada watak2 Sesame Street, ada Charlie Chaplin...ada studio khas dari pengarah Steven Spielberg....kat dalam tu ada cara2 mcm mana efek utk sesebuah filem dilakukan. Tp kat dlm tu tak leh nak amek gambo. Ada jer yg degil amek jugak tp kena tegur ler ngan staff USS tu.

Kat sini yg kitorang tak jumpa adalah Marilyn Monroe aje. Padahal aku tengok kawan2 yg lain pi mesti ada watak tu utk bergambar....tp masa kitorang pi takde pulak.
Tp tak kisah laa...banyak jugak watak2 Sesame Street yg keluar sepanjang kitorang lepak2 kat situ.
Semua tunjuk ke situ....ada apa???
Oo...oscar dh mai...
Leh bergambar ngan dia...walaupun dok dlm tong sampah...nampak comey jgk. Tingat kucing ku kat umah, hahaha..
Pastu keluar lak Cookie Monster...
Bergambar...terus bergambar...
Beratur tetap kena beratur ye nak nunggu turn amek gambo ngan mereka2 ni, huhu..
Masuk dlm penggembaraan sesame street...kita akan keluar kat dlm gifts emporium yg menjual barang2 souvenier Sesame Street terutamanya..
Berehat2...amek gambo...
Feeling ada kat New York ler, kennn...huhu..
Bangunan2 kat sini dorang buat mcm kat sana ler...
Lepak2 menghela penat...
Posing tak hengat ni namanya....kat lorong New York tu...
Ngan Charlie Chaplin...
Watak2 yg keluar ni...mmg ikut karektor sebenar.
Rasa mcm iya2 jer amek gambo ngan personaliti asal, huhu..
Abes segala ceruk kitorang ronda, weh..
Gini ler antara suasana kat area situ...perasan laa tengah ada kat US, huhu..
Tetiba ternampak ELMO lak keluar....berlari2 ler nak bergambar ngan salah satu watak utama Sesame street ni..
Dan last yg sempat kitorang jumpa adalah Ernie...juga dari Sesame Street.
Ada jugak lagi wataknya iaitu Abby keluar tapi aku tak sempat pun nak bergambar ngan dia. Takpe laa...watak dia tak berapa popular, hahaha..

Tunggu jugak watak utama lagi satu iaitu Big Bird keluar...tapi takde. Tak tau laa pulak masa kitorang sedang menonton teater musikal tu dia ada keluar kat kawasan sini.

Sambung lagi satu part lepas ni...pastu abes ler, huhu.

Nota ALONA:-
~Terkejar2 ngan hal mengemas rumah ni. Maklum ler...sebelum2 ni terbongkang abes sbb aku lebih tumpukan nak selesaikan album pengantin sebelum raya. Skang baru ada masa. Alhamdulillah.

Wednesday, July 23, 2014

Cerita ke USS - 6

04.06.2014
RABU

Kitorang masuk ke Jurassic Park.
Kat sini utamanya nak masuk mengembara melihat dinasour.
Beratur panjang tapi tertulis di depan tu...perlu tunggu 15 minit aje.
Kitorang masuk jgk ler..
Pintu depan Jurassic Park...
Mmg best masuk situ. Mmg laku ler baju ujan kat sini. Siap ada staff jual kat luar tu...kat dalam pun ada mesin jual baju ujan nipis chop USS. Mahal jgk. Wlpn kitorang tak cukup baju ujan...tapi tawakkal aje ler.
Bila dh naik mende tu menyusuri air ibarat sebuah sungai....kitorang mmg berhati2 jer takut kawasan tu tetiba ada pancuran air. Risau basah baju, beb!!
Baju ujan ada 4 aje. Abang ngan aku pakai sebab pegang beg dan kamera. Yg tak pakai tu...mmg redha jer ler kalo basah pun. Dari beli baju ujan plastik gini mahal2 guna duit dollar singapore tu, kan. Maklum ler...cuti2 bajet, huhu.
Tapi berhati2 punya berhati2...kena jugak basah tu sket, adoii.
Nampaknya, semua permainan kat sini ada nak tembak air kat pengunjung, tau.

Kat sini takde gambar sbb risiko kalo kamera basah atau terjatuh dlm air.
Tu jer laa satu gambar masa mengembara ke Jurassic Park tu.
Ada lagi satu cabel car kat sini. Leh tengok suasana bagai mata burung, katanya. Akiss sebok nak naik. Tp kitorang kejar permainan lain dulu kat tempat2 lain. Kalo ada masa nanti, baru leh pusing ke sini semula utk naik.

Teruskan ke dunia Egypt...
Ada laa rasa macam kat Egypt, hehe..
Dalam kalut2 tu...sempat jgk tu bergambar sana sini, hihi.
Pintu masuk utk naik roller coaster yg menggerunkan aku. Aku dh gi masuk sekali ngan Fadel dan anak2 aku...tetiba rasa semacam lak disebabkan suasana kat dlm tu mmg surammm jer wlpn ramai manusia lain. Mcm betul2 jer aku ada kat dlm piramid, huhu. Dh laa tu...kat situ mmg amaran paling keras skali dalam banyak2 permainan yg disediakan kat USS. Apa barang pun tak leh bawak masuk. Kena simpan kat locker yg disediakan kalo takde sape yg tolong jagakan kat luar, huhu..
Bila dh tak jadi join dorang naik roller coaster kat situ...aku pun keluar sorang diri. Dan cari abang yg tunggu kat luar.
Bila Fadel dan anak2 aku dh keluar...dorang pun cerita ler apa ada kat roller coaster tu. Sampaikan dh balik umah...abang gugel tengok camne ler permainan yg dasyat tu, huhu. Ok, aku dapat gambarkan sket, hehe..

Dari situ...kitorang ke ruang science fiction city...eh, betul ke?? Sci fi city..gitu ler.
Kat sini ada jgk games mcm cawan pusing2 tu tapi aku mmg surrender ler. Takmo naik dh. Cukup2 ler naik kat Genting dulu. Pening yg aku dapat tu lama tul baru nak hilang.
Mereka berempat ni jer yg tak kisah pun naik ler apa pun.....huhu.
Roller coaster cyclon ni tak dibuka pulak. Akiss tu...uish, mmg nak sangat naik. Aku lak yg gerun.
Ada Transformer Prime..leh bergambar dan bersalam ngan dia..
Malas aku nak beratur. Amek gambo cenggini pun jadi ler.
Kiranya ok ler jgk dorang wat cenggini, kan. Ada jgk rupanya cosplay robot cenggini. Berat kot nak kontrol kaki dan badan kostum yg berat tu.
Dan...kitorang kiranya bertuah sebab Prime dh abes shif dan Bumblebee lak kuar ngan kegedikannya, hehe..
Bergambar ngan bumblebee yg gedik.
Kete chevrolet kuning yg bertukar jadi bumblebee...
Along...
Angah..
Lepas tu...kitorang tak nak lepaskan jugak peluang menaiki Transformers Ride 3D...
Uii..rugi ler kalo tak masuk.
Masa kitorang masuk tu...nampak mcm takde ler ramai sgt orang. Mcm kosong jer line utk beratur tang bawah tu. Tapiii...bila naik tangga tu...tu dia...berlapis2 line yg perlu kitorang tunggu giliran, uwaa...Tp disebabkan nak naik punya pasal...sabar aje laa.

Tapi mmg berbaloiiii...Syok betul melalui pengalaman menaiki transformers ride ni.
Kita akan rasa dekat sgt ngan auto robot seperti Prime dan Bumblebee. Aku yg tak berapa minat transformers tetiba rasa rapat jer ngan Prime yg baik hati dan penyayang tu, huhu.

Efek 3D kat sini mmg menjadi.
Kat sini wlpn ramai yg beratur tp tak risau sgt sbb kereta replika yg membawa pengunjung tu bukan satu dua buah aje...byk jugak. Satu kereta leh 12 orang naik. Ok laa...

Nota ALONA:-
~Banyak perkara menduga dan menguji manusia dalam Ramadhan 1435H kali ni...

Tuesday, July 22, 2014

Cerita ke USS - 5

04.06.2014
RABU

Kemudian kitorang terus jer menuju ke Waterworld pulak. Show yg mesti tengok!!!
Tapi hari gelappp...macam ujan nak turun. Mmm....kalo ujan lebat...show takkan dilakukan. Dalam hati...aku banyak2 berdoa agar segalanya dipermudahkan.

Makin ramai pengunjung yg sudah berkumpul di kawasan yg dihalang dgn tali merah putih tu. Semua tidak mahu melepaskan peluang utk menonton show yg dijadualkan jam 12 tersebut.

Awan gelap berarak ke kawasan tu. Gaya mcm nak turun ujan yg lebat.
Ujan renyai2 dh mula turun. Tapi tak lama...awan gelap tu tak tau dh pergi ke arah mana. Ini bererti show itu akan berjalan seperti yg dijadualkan.

Bila dibenarkan masuk...semua berpusu2 nak berbaris di ruang yg disediakan.
Bila dh beratur tu....dorang bagi pemegang tiket yg bayar extra utk speed access masuk dulu. Baru kitorang. Tapi kitorang tak kisah pun...sebab macam mana pun show tunggu semua masuk dulu baru mula. Tempat duduk pun banyak kat situ. Tak yah risau, hehe..
Kitorang dok kat kusi kaler hijau....splash zone.
Kalo dok tang depannn nun...kat kusi kaler biru tu...mmg zon basah lencun. Kalo takde baju spare...takde standby baju ujan nipis tu...jgn ler gatal2 nak dok depan nun, ye...huhu.
Contoh leh tengok kat gambar bawah ni..
Dorang sesaje jer tembak air tu kat penonton2 tau. Ada tu mmg kena simbah direct terus. Yg kena simbah ngan air dalam baldi pun ada, hadoiii.
Semua tengah tunggu show sebenar bermula.
Saksikan drama aksi dari dorang...
Tetiba ada kapal terbang muncul....
Ni ler kapal terbang nya, hihi. Aku pun tak tau apa fungsi kemunculan kapal terbang ni, mm..
Dapat tengok aksi real sebuah lakonan...
Ada letupan dan pelbagai lagi laa.
Berakhirnya persembahan...inilah kesemua pelakon pada hari tu....
Muka puas hati...
Di luar perkarangan waterworld....senibina studio yg menarik.
Ok...lepas2 ni nak tuju ke mana pulak???
Jom...jom.

Nota ALONA:-
~Cuba selesaikan keje2 umah sebaik2nya....

Monday, July 21, 2014

Cerita ke USS - 4

04.06.2014
RABU

Dh puas bergambar kat depan globe tu...kitorang pun masuk ler ke dalam ngan perasaan keterujaannya, hoho. 
Periksa tiket.....ok lepas!!!
Masuk2 jer terus jer capai peta dalam USS tu. Dan ada jgk senarai jadual persembahan dan acara menarik pada hari tu yg perlu dipegang sepanjang berada di dalam tu, hehe. Rugi ler kalo tak join, kan...
Semua tu sambil jalan sambil tengok map...hehe...Maklum ler, baru jer pegang, kan.
Semua teruja dah tu. Baru tengok map, kehkeh..
Tengok, akiss dgn muka terujanya...
Ok...kat sini tengah buat keputusan. Nak gi mana dulu?? Kiri ke kanan??
Kitorang ke kiri dulu. Nak jumpa kawan2 kat Madagascar. Tu kapal tu....dalamnya ada kawan2 Madagascar, ye.
Kat sini ada pokok besar ni. Atas tu ada kapal terbang kecik tersadai dan ada penerjun payung terjun yg jugak tersangkut kat situ sampai tinggal tengkorak jer, hahaha...
Dh kat depan pintu masuk...
Fadel refill air kat sini.. Kalo tu air new water...kira Fadel cipta rekod ler minum air sejuk dan menyegarkan tu, hehe..
Kat sini...kita akan menaiki perahu mcm dlm gambar tu...
Dan kat dalam tu sepanjang perjalanan ikut arus air....kita bakal melihat kawan2 kat Madagascar ni berceloteh, usik mengusik, gaduh2 manja. Dan kat dalam ni pun ada part kena pancut air jgk ye. Tp takde laa byk...cuma ada ler part2 kita kena tipu mcm nak kena lalu kat laluan air yg banyak leh membasahkan baju tu...Padahal tak pun. Pandai tul dorang ni!!!
Dah keluar dari situ...melalui kedai souvenier macam biasa lah....byk produk2 dari Madagascar yg kiut2 tp aku menahan sabar jer laa sbb ni mmg cuti2 bajet, haha..
Lalu kat sini. Aku pun tak pasti ler ni sempena filem apa, huhu. Nak rujuk balik kertas map tu malas ler pulak nak cari.
Dh sampai kat area Istana Shrek..
Kat sini kitorang kena beratur dlm 15 minit utk naik roller coaster naga, hehe. Sekali pandang mcm biasa2 aje...ala2 kanak2 punya roller coaster aje. Tp bila naik....seram ler jugak (aku sorang jer..yg lain tidak), kahhh..
Bila dh turun dari roller coaster.....kat luar ada puss in boots utk sesi bergambar, yeay!!!
Pihak USS pun ada sediakan fotografer dorang. Tapi leh jugak amek gambar guna kamera kita.
Nanti dorang bagi kupon. Leh tengok dan beli gambo yg dorang tangkapkan tadi, hehe. Kitorang tak penah pi tengok pun...melainkan gambo kat Jurassic Park nanti tu (sbb kat dlm tu mmg gelap...mmg dorang sengaja sediakan kamera curi kat situ utk lihat reaksi muka kita). Tapi kitorang dh tengok2 tu takde ler membeli pun. Sekadar tengok dan kemudian gelak2. Opps, itu citer kat bahagian Jurassic Park yg akan aku simpankan gambarnya kemudian ni nanti.

Sambung esok, InsyaAllah.

Nota ALONA:-
~Sesi menukar langsir, menukar sarung kusyen bersama along..