Sunday, June 19, 2016

Along dan sesi intern...

17.06.2016
JUMAAT

Alhamdulillah, dh hari ke-5 along melalui sesi intern.
Semoga segalanya dipermudahkan serta dapat melaluinya dengan sebaik2nya, Amin.
Along dgn uniform di bilik bedah...Tapi bukan nak bedah orang, hihi..

Nota ALONA:-
~Sentiasa mendoakan yg terbaik utk anak2 tersayang..

Thursday, June 16, 2016

Along balik KL

09.06.2016
KHAMIS

Hari tu along dh nak balik KL. Isnin 13hb along dh nak mula sesi intern selama 3 bulan. ETS along jam 9.27 pagi. Amek tiket ETS Kamunting - KL Sentral.
Along balik awal sebab nak cuba biasakan diri ngan motorsikal dari umah ke tempat intern. Tambahan pulak sesi intern along permulaannya di dalam bulan Ramadhan.
My sunshine...love!!
Along dh kena tunggu kat platform 3 utk menaiki ETS pagi itu.


ETS dh sampai.. Mujur sempat amek gambo along dan ETS, hehe. ETS ni sedang memperlahankan kelajuan utk mengambil dan menurunkan penumpang di sini.
Babai along. Selamat melalui sesi interns. Good luck.

================================


Tiap2 tahun staff akan dapat sebekas kurma saiz besar ni. Sudah tentulah sedap, kan..
Dapat jugak beli durian...tapi mahal lah sekilo. RM15/kg....tapi nak makan punya pasal beli laa 2-3 bijik. Timakasih abang.
Kebetulan...fren fb ada buat durian crepe dalam beberapa hari...aku pun oder laa utk musim durian kali ni, heheh..

Nota ALONA:-
~Alhamdulillah...bertemu lagi Ramadhan tahun ini..

Wednesday, June 15, 2016

Outing ngan anak2..

05.06.2016
AHAD

Hari tu...keluar lagi. Nak beli baju raya casual anak2 laa katanya, kan. Terutamanya along ngan akiss laa. Angah jer cuti lama sampai bulan September nanti. Kitorang pun gi Taiping Mall. Ada satu butik pakaian lelaki kat situ. Sesuai ler utk golongan remaja mcm along dan angah ni..
Pilih punya pilih...try menerai....bincang2...pilih semula...suka pada pandangan pertama jugak, hahahah. Jadi, abah.....sila bayar, heheh..
Terketar2 abahnya keluarkan duit, kihkih. Semua RM200 lebih sikit sekali topi angah yg angah bayar sendiri.
Dari situ...kitorang gi AEON pulak. Nak makan kat Johnny Steamboat. Tengok dh tadi kat Seoul Garden di Taiping Mall. Orang pun ramai...tengok harga pun...alahaiii. Tak pe lah. Try gi Johnny pulak. Tengok harga dorang ok ler sket. Dalam bajet. Angah yg nak belanja sebenarnya ni, heheh.
Dh pilih nak set apa dan tambah apa..
Makan2....
Ni budak yg nak belanja ni sebab dpt duit iklan youtube bulan tu. Dengan topi baru nya...heheh..
Alhamdulillah, didatangkan rezeki seperti ini. Terima kasih Angah.
Dh kenyang...gi pulak butik PDI kat dlm AEON tu jugak. Nak cari baju casual Akiss. Baju kurung ibu dah tempahkan dah 2 pasang. Nak laa juga sehelai baju casual.
Abah yg baik...hati...
Dh dapat sehelai. Puas laa hati dia, kan..
OTW nak balik umah tu...pusing pulak gi cari kedai yg jual drone. Ada satu kedai tu..jual drone takde kualiti..utk main2 gitu aje boleh laa. Jadi, abang pun google. Mmg ada satu kedai drone kat dalam Taiping ni. Dh jumpa...abang wassap. Dia kata...Ahad pun dia bukak kedai. Kitorang pun terus ler ke kedainya di Kg. Boyan. Sebaris aje ngan bengkel kereta Ah Hwa.
Mcm2 pilihan....macam2 harga jugak..
Tokey kedai ni pun suka kucing. Byk kucing yg dia bela. Salah sekor...ni haa. Gemok mcm watak Muta dalam anime studio Ghibli....heheh..
Akhirnya, angah pilih drone yg ni..
Set drone..
Drone ni angah yg punya. Beli pun mmg guna duit dia...duit iklan youtube jugak ni. Leh laa abah dia tumpang2 main...tumpang2 rakam gambar, heheh. Takde laa amek yg mahal sangat. Yang dalam bajet aje..RM490.


Nota ALONA:-
~Rezeki Angah...Alhamdulillah.

Saturday, June 11, 2016

Angah dah 19..

11.06.2016
SABTU

Hari ni besday budak ni. Dah keluar makan2 dh masa awal2 bulan ritu sebelum masuk Ramadhan. Masa tu Along pun ada lagi kat umah. Lom mula program intern lagi..

Alhamdulillah, angah dh 19 tahun. Jadi anak yg baik.
Ibu ngan abah sentiasa mendoakan yg terbaik utk Angah juga Along dan Akiss.
Kasih sayang kami kepada anak2 tidak berbelah bahagi. 
Pejoi...
04.06.2016
SABTU
Seminggu sebelum tu 11.06.2016
Gi makan2 kat Kiosk Halal Ramly di RnR Gunung Semanggol. Biasalah, ikut jalan belakang aje. Masa tu cukup korum lagi. Lom masuk Ramadhan 1437H lagi..

Sebenarnya...siang tu kitorang berdua keje. Ada job kat Jebong. Malam tu...letih nak masak. Jadi, alang2 gi makan...terus laa skali utk besday Angah seminggu lagi tu, kan..
Makan2...
Abahnya belanja...timakasih :)

Nota ALONA:-
~Syukur atas segala limpah kurniaNya. Alhamdulillah...

Thursday, June 9, 2016

Cuti2 ke Teluk Senangin - 4

27.05.2016
KHAMIS

Selamat Pagi, Teluk Senangin!!
Alhamdulillah, nyenyak tido kitorang malam tu. Kebetulan malam tu pun ujan. Ekon lagi. Sedap tul tido. Ini bukan kali pertama bermalam di Teluk Senangin. Sebelum ni, kitorang sekeluarga dh penah tido kat sana dgn memasang khemah. Tido malam bertemankan ombak menghempas pantai. Nak makan...masak sendiri. Bawak dapur, bawak bahan2 masak. Jenoh nak halau lalat.
Rasanya....abang lebih dari sekali berkhemah kat situ. Join ngan kawan2 sekerjanya. Bawak along, angah dan Piluih skali. Aku ngan Akiss jer yg tak ikut masa tu.

Kali ni...dtg sini menginap di hotel pulak. Tentu lah lebih selesa dan sudah tentulah lain sket pengalamannya, kan??
Pantai di depan Yeob Bay Hotel di waktu pagi itu...air surut.
Mulakan pagi dengan sarapan.
Sarapan pagi kat sini free utk dua orang walaupun bilik utk 4 orang. Lagi 3 orang...kena bayar RM15/seorang. Dah bayar dh waktu check in semalam. Jadi, pagi ni tunjuk kupon aje.
Ok jugak sarapan paginya. Simple tp sedap. Pilihan tak banyak tapi mencukupi. Ada roti boleh dibakar disapu jem, ada bihun goreng, ada sosej, ada koko krunch, ada samosa, ada kuih muih...
Lepas sarapan...kitorang terus meronda ke pantai depan hotel tu aje. Amek angin laut di waktu pagi. Apa guna dok menginap di depan laut, kan...kalo dok berkurunggg aje dalam bilik, hoho.
Ok...famili yg juga dari Taiping tu sedang mengorek pasir pantai mencari siput remis. Mmg ada yg review dlm blog menceritakan tentang hal ini. Siap bawak baldi, bekas bertapis serta cangkul utk cari siput remis.
Gigih nampaknya mencari hasil...
Dorang meronda sampai ke situ. Melihat anak2 ketam yg banyak mcm semut berlari2 menyelamatkan diri bila rasa terancam, heheh..
Dari sini...nampak bangunan hotel dan famili yg mencari siput remis td tu..
KAMI
Kesayangan...
Ada macam sebuah gua kecik kat batu tu...heheh..
Ibu dan abah kepada budak 3 orang tadi, heheh..
Dorang pun nak cuba cari siput remis..
Guna kayu ngan kuis2 aje ngan tangan. Senang sgt nak jumpa siput remis ni. Kalo nak banyak...mmg kena ada laa cangkul kecik tu. Tapi kitorang ni saja2 aje. Cari pengalaman...cuti2 utk tenangkan hati bersama famili...rileks2...
Remis...
Bawak jugak balik..boh dlm plastik roti semalam, heheh. Nak try jugak masak ni apa rasanya. Sebab siput ni jenis kecik2.

Balik bilik...kemas2 barang, siap2...kitorang pun nak check out dah.
Di lobi Yeob Bay Hotel...
Aku pun gi kaunter utk check out. Terima semula duit deposit check in...RM50. Dh simpan barang dalam kereta...gi lagi tepi pantai bergambar2 sebelum gerak balik.
Pokok tinggi di tepi parking lot..
Katanya...hotel ni pun dlm perancangan nak buat sebuah kolam renang. Mula2 bukak duluu...hotel ni masih takde lif, hanya gunakan tangga. Lepas tu baru dorang wat lif utk kemudahan para pelanggan. Semoga hotel milik orang kita ini terus maju jaya dan dapat memenuhi keselesaan serta kepuasan pelanggan. Semoga juga terus kekal sebagai hotel bajet...walaupun sudah dinaiktaraf kemudahan2 di situ.
Leh lepak makan2 kat sini...tapi sebenarnya lebih best kalo lepak makan2 kat bawah pokok tepi pantai depan tu, heheh..
Depan hotel...
Air pasang. Tadi kat situ lah tempat satu famili cari siput remis tadi...
Sedut angin laut nak bawak balik umah, hahaha..
Lori tangki ni bawak udara sejuk, heheh.. Tu nampak wap dia keluar kat atas belah kiri tu. Tp dh nampak mcm awan pulak, adeii..
Singgah sini nak makan nasik. Lapo.
Dh abes...Alhamdulillah..
Syukur ke hadrat Ilahi kerana perancangan kami bercuti ini dipermudahkan. Alhamdulillah, rezeki utk bercuti tu dapat dilaksanakan walaupun ia bajet, walaupun ia singkat. Namun kepuasan itu besar ertinya.


Nota ALONA:-
~Plan seterusnya..........masih tak dapat tarikh sesuai lagi ni, urm..