Wednesday, September 18, 2013

Mandi-manda di waterpark Bukit Merah Lake Town

14.09.2013
SABTU

Dh dipakai gelang pass masuk...kitorang pun terus cari bilik air utk salin baju mandi.
Gi kaunter utk dapatkan satu locker menyimpan barang. RM30 kitorang kena bayar. Terkejut jugak aku mulanya. Rupa2nya masa kitorang nak balik tu dorang pulangkan balik RM20. Sewa tempat locker simpan barang tu cuma RM10 jer.

Akiss makan nasik lemak dulu sbb kat umah tadi dia tak makan apa2 lagi. Lambat bersiap budak ni. Suka lengah2, adoii..
Mula2 pi sini dulu....main ombak.
Kitorang tak sewa pelampung. Anak2 cakap pun tak payah laa sewa pelampung. Sewa pelampung pun dah RM20...kena deposit RM10..dh jadi RM30. Ok, tak payah......
Berendam kat sini jer sambil tgk satu grup famili day wat games kat situ....yg pasti ni bukan grup BSN, huhu..
Bergambar kat sini....
Dalam kuyup2 tu...berjalan ke arah gelongsor badan.
Nak naik gelongsor badan ni...kena tanggal t-shirt bagi yg lelaki. Yg pempuan lak...kena pakai swimming suit laa. Jadi, akiss mmg lepas laa. Bila pakai t-shirt tak leh...takkan orang pempuan nak tanggal t-shirt lak kan, huhu. Tudung biasa pun tak dibenarkan. Jadi...itu adalah alasan aku takmo naik situ, hehe. Takut lak tgk kelajuannya.
Jadi....abg dan anak2 gi naik gelongsor air tu. 
Ni along dh nak sampai ke bawah, laju!!!...sebelah lagi tu Akiss...
Gedebush!!!! terpercik air tau!!. Tu akiss baru nak sampai, hehe..
Anak2 aku ni 3-3 jenis gelongsor ni dorang naik. Abah dorang...satu jenis tu jer tak cuba naik.
Dh puas yg tu...dorang pi naik boomerang pulak. Kat situ kitorang tak amek gambar, huhu. Tp boleh laa bagi orang yg gayat nak melawan perasaan gayat tu. Aku ngan abang tgk jer kat bawah tu. Dorang bertiga gilir2 naik. Curam tul gelongsor boomerang tu. Anak2 aku kata mcm naik roller koster....dh turun menjunam tu...terus naik ke atas sedikit. Cuma boomerang ni...bila dh naik ke atas sket...dia akan turun semula ke bawah terayun2. Dh berhenti leh turun dari pelampung tu. Naik sekali cukup laa kat sini, huhu.
**gambar guna kamera hp abg jer ni. Leceh nak angkut dslr...

Hari tu mmg ramai orang...tp tak sesak sgt laa. Masih dlm keadaan selesa lagi. Cuma nak naik mende mcm gambar kat bawah ni (gambar sendiri tak leh nak amek...amek gambo orang lain yg naik mende ni, hehe)...haa, nak naik mende mcm kat bawah ni kena beratur tunggu giliran. Sekali masuk sini leh 6 orang jer maksima. Aku tingin nak naik mende ni sebab nak rasa mcm mana gelongsor ngan air, kan. Dh ler tak naik gelongsor yg lain tu, hihi. Aku gak tingin nak lompat2 atas tu...panjat2 mende tu ngan tali...weeee...
Seronok dpt main kat sini...
Tak sia2 ler beratur tunggu dlm 6 giliran kat depan kitorang tu semata2 nak naik mende ni.
Kalo tak ramai...leh naik mende ni tanpa had masa. Tp disebabkan ramai yg berminat nak naik...maka penjaga permainan ni bagi masa cuma 5 minit utk satu grup. Cukup 5 minit...air kat atas tu akan terhenti ngan sendirinya.
Kalo jatuh dari mende ni...gerenti air termasuk hidung punya, huhu. Kat atas tu leh main tolak2 orang, kuikui..mmg hepi laa.
Dorang ni menyusur guna pelampung. Nak releks2 leh ler...
Akiss leh main kat gelongsor kanak2 ni. Sbb badan dia kecik lagi. Pengawal tu ingat bawah 12 tahun ler kot, huhu..
Bergambar ngan percikan air....seronok tul main air, kan...
Chair lift....melalui waterpark kat atas tu. Kat area sini mesti kaki dorang terasa percikan air tu, huhu..
Alhamdulillah...cuaca sepanjang kitorang kat dlm tu sgt baik...tak panas...tak ujan walaupun ketika kitorang ada kat dlm Ecopark sebelum tu...awan dh berarak kelabu kat atas. Terasa jgk air menitik sedikit. Lepas2 tu dh ok dh, Alhamdulillah.

Dh puas...kitorang pun siap2 ler nak balik. Mmg leceh sket ler kan bab menyalin pakaian ni, hehe. Bkn pe...ruang sempit tak macam kat umah. Pastu serata2 tempat lantai berair. Dh nama tempat mcm tu, kan...

Kat sini kemudahan mmg bagus laa. Tandas, surau semua disediakan...cuma bab makan kat dlm tu mahal ler, kan.
Dh selesai...amek barang dlm locker...dan serahkan gelang elektronik kat kaunter. Tu yg leh dapat semula deposit RM20. Kira ok laa, kan. Locker tu kita leh bukak berapa byk kali pun. InsyaAllah, simpan barang kat situ dijamin selamat.

Kat luar nampak orang jual buah ni. Tp dalam kawasan yg diletak tali kawasan larangan tu, hehe. Aku ngan abg main masuk aje. Tanya dorang jual ke buah ni?? Rupa2nya dorang sedang buat persediaan utk jual buah ni secara pakej..Dikenakan bayaran sekian2 (pakej A, B atau C)....dan makan buah kat situ puas2. Dorang buat pakej tu khas utk staff2 BSN tu sebenarnya, hehe. Tp dorang ngan baik hati...jual jgk ler manggis tu kat kitorang, ngee..
Pilih2 manggis....
Abg pun tolong pilih...
Bila kat luar tu...terus jer perut rasa lapar. Terbau aneka masakan kat food court.
Kitorang pun singgah ler makan kat situ. Cuma leceh sket kat sini sistem pembayaran kat gerai guna kupon yg dh ditukar kat cashier.
Sebelum buang gelang pass masuk ni...amek gambar dulu, hehe..
Makan nasik ayam. Harga kat sini...biasalah...tempat cenggini, kan. Walaupun cuma di food court...nasik ayam nya RM5 sepinggan. Air tu saja semua2nya RM13.50, huhu.
Kat sini jugak kitorang perabes manggis 2kg. Mmg hantu buah. Tak cukup...malam tu aku keluar ngan along gi pasar beli lagi buah manggis 3kg dan rambutan gading, phew!!!
Tu aje laa citer gi mandi-manda kat waterpark ni.
Lega bila dh gunakan tiket ni. Dh lama sangat terperam. Risau tak laku kat kaunter jer, hihi.

Alhamdulillah, anak2 balik kali ni...aku ngan abang bawak dorang release stress lagi.
Layan dorang gi makan burger kat Burger Bandar Warisan tu pun dah jugak pd hari Jumaat malam Sabtu sebelum tu. Gi ngan Ikmal yg ada mai Tepen beberapa hari dan tido kat umah kitorang semalaman.
Along kata burger kat situ lebih sedap dari EE Burger tu, huhu. Takpe, EE Burger kat Langkawi. Burger Bandar Warisan ni kat Taiping...2-2 sedap!! Cuma takleh makan selalu...al-maklum ler...makanan segera namanya kan..

Terselit gambar gi makan2 pada Ahad malam 15/09. Hari tu aku masak pagi utk anak aku makan tengahari aje sbb aku ngan abg gi amek gambo orang kawen. Dorang dok umah...mcm2 hal dorang nk selesaikan. Jadi, dh balik umah sebelum Maghrib tu....letih nk masak dh. Aku ajak abg makan kat luar aje laa. Malam tu kitorang gi makan kat Deena Seafood, Jalan Tupai. Sedap jugak...REKEMEN jugak.
  
Nota ALONA:-
~Alhamdulillah...

8 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

best gak kan sekali sekala layan mandi mandi gini. tp akak ni kalau pg tempat mcm ni.. bab2 gelongsor tu mmg tak main dah kot.. serik..seriuau.. dulu masa muda2 main kat a famosa water world melaka.. tobat tak naik dah.. haha..

tempat2 mcm ni bab mkn mmg cekik darah sikit.. nak plak kat sunway lagoon ni.. nasi lemak atau bihun sebekas adalah lauk sikit.. rm10 siap pek. air 100 plus rm5 botol 500ml phewww! belum lg fast food yg lain. sewa locker plak.. kalau nak murah sewa yg locker boleh buka sekali je.. kalau nak locker yg boleh buka byk kali sewanya lebih mahal. tp yg sakit hati tu.. sewa locker yg boleh buka byk kali lockernya lebih kecik dari locker yg boleh buka sekali je.. letak bagpack satu dah penuh locker.. pandai betul dia.. bab makanan luar memang strict tak boleh bwk langsung.. siap dia chek dlm bag satu persatu.. ramai org punya makanan/air kena rampas.. yelah kan kalau dia tak buat mcm tu.. ramai pulak org bwk bekal dari rumah.. tak lakula makanan dlm tu.. hihi..

el said...

mmg hantu buah betul
dah mkn kat BM balik umah beli lagi ..mkn lagi..adooiiiii xpuas eh kak mkn manggis hehehe
el xnah dtg lg kt BM...tp kat Lost World of Tambun 2x masuk..situ dia pya gelongsor lg best kut..sbb without swimming suit pun leh naik gelongsor..rs nak pi lagi sekali coz ritu 2x p xdpt naik gelongsor mcm cacing tu sbb 1st time..kena dua org..so xde sape nak tgkkan..pas2 2nd time...el pulak peknen..so kali 3rd time nti hope xde apa2 lah hahaha

Zura@Iwan said...

zura dh penah masuk BM ni bbrapa kali gk le..mmg mahai kit kn tiket dia..hehe..ada voucher mcm akak tu leh la save kan..

mmg mknan dia mahai..huhu..tu kalau masuk sini, jarang nk mkn kt dlm tu..tp tu la, kita tk leh bw mknan masuk dlm kan..

nnti nk bw irfan plak lah..

Rinna said...

Waahh bestnyaa tgk Ina.. gi mandi manda.. dah lama tak buat aktiviti gini.. seronok laa plak..
:)

wantie said...

tak pernah rasa puas mandi T ni kalau ke Bukit Merah. nak ganas ganas tak boleh sebab ada anak kecik. Masa time bertunang tu je T datang ngan wan kat sini. kami main semua jenis termasuk boomerang.

sekarang ni jadi tugas pegang anak je la. hahahaha

Kesuma Angsana said...

bestnyer, mesti anak2 seronok kan !

Teratakkasih said...

BMLR...banyak kenangan....start anak saya yg sulung 2 tahun dan yg no 2 tu 6 bulan..kami pi sana ngan mak dan arwah abah...dah jadi cam wajib lak bagi anak2
smp sekarang lau balik umah mak tok dorang mesti nak pi sana...hehe...tapi tahun ni pi sana..tanpa abah..dah..huhu...
tapiksn kak..dlm banyak2 waterpark yg penah sy pegi rasanya BMLR ni yg paling sesuai kot tuk budak2 kecik..
yg penting dorang enjoy...laksa kat foodcourt dia sedapkan...

tifa anvar said...

X prnh jjak kesini. Tp very intresting. Comel je akiss dngn swimsuit muslimah