Thursday, June 3, 2010

Hot Air Balloon punya pasal....

Sabtu 29hb Mei 2010
Taman Jubli Emas, Suka Menanti, ALOR STAR
Pagi2 lagi kitorang dh bergerak menghala ke utara. Konon2nya tak nak melepaskan peluang utk melihat belon udara panas secara dekat yg sedang berlangsung di sana. Konon2nya jgk...kalo ada rezeki, tingin gak nak merasa pengalaman naik mende tu. Ye ler..sebelum2 ni asek buat kat Putrajaya aje. Bila dh diadakan di kawasan utara ni..peluang ler tu.
Pi sana bkn tak tingatkan Along sebab kitorang pi tgk belon udara panas tu tanpa dia. Konon2nya kesian ler sebab dia tak punya peluang bersama ngan kitorang. Pernah gak terlintas nak hubungi ketua warden hostel Along utk mintak pelepasan dia kuar sehari ngan kitorang. Pg2 g amek dia kat PH...dan kemudian hantar. Tp bila pikir2 perjalanan ke PH dari Taiping pun makan masa 2 jam suku. Nak gi Aloq Staq dari PH pulak makan masa berapa jam?? Pasal tak penah lg wat cenggitu. Nak pi SP dari PH punn...kena rush woo. Ni kan Aloq Staq..Nak ikut laluan alternatif punnnn kitorang tak tau jalannya ntah macam mana. Ntah lagi cepat ke....lagi lambat dari ikut hi-way. Aduii..
Jadi, pikir punya pikir..tak mengapalah. Mgkn Along ada peluang yg lebih baik pada masa akan dtg.

Beli nasik lemak dan sedikit kuih-muih kat ngan Caltex Expo. Mmg dh plan utk sarapan pg kat Hentian Sebelah OTW nak ke sana nanti. Air kupi abg pun aku ada bekal skali, hehe.

Kitorang sampai Aloq Staq...tak tau mana Taman Jubli Emas, mana Suka Menanti. Yg jumpa...Taman Jubli Perak...keh2. Ada Garmin pun tak jumpa arahnya. Last2 berenti tanya budak jual kad prepaid kat tepi2 jalan tu.
Alhamdulillah, senang je pun. Mmg dalam laluan kitorang, hehe.

Sampai2 sana..teruja ler nampak sebuah belon udara panas sedang berada di udara tp ngan tali yg berikat ler, hehe.
Cari parking...susah tak susah gak ler nak dpt. Parking tepi2 jalan aje. Parking belah dalam utk VIP. Sangat tidak adil utk rakyat, kan?? Dorang tak tau ke..tanpa rakyat, siapa VIP tu.

Tp kitorang bertambah hot di kala cuaca yg hot tatkala jam 10.30pg tu!!!
Apabila...tgk dorang dh turunkan belon udara tu dan melipatnya lalu membungkuskannya??? Dh ler sebijik aje. Yg dua bijik lagi dh selamat dibungkus lagi awal drp tu!!
Dan yg berbijik2 yg lain dok berbungkus bawah khemah dlm kawasan berpagar tu!!!!

Kitorang pun tanya ler kat brader yg tengah dok melipat belon tu kan...
Dia kata...belon tu dh mula di udara kul 8pg. Tiket sekali sesi cuma dibuka utk 120 org shj. Tiket mmg cepat abes...
Dia soh kitorang tunggu sesi petang pulak..Katanya jam 5ptg. Tp kul 3ptg dorang dh bukak kaunter tiket..dan tiket akan cepat sold-out!!

Yg kitorang ni pikir lagi...aduii..lambat tul kul 5ptg. Jam di tangan..kul 11pg pun lom lagi ni. Mana ler kitorang nak merendek. Dh ler takde saudara-mara dok Aloq Staq ni. Nak tunggu ke idak..nak tunggu ke idak?? Aii..nasib baik ler kitorang tak jd plan nak amek along kat hostel tu. Kalo idak, mmg problem..problem..

Kitorang pun meronda ler tgk pe yg ditawarkan di booth2 yg disediakan.

Ada ler gerai souvenier, gerai jual buku2, gerai jual payung, gerai jual pakaian...
Kat pentas utama...sedang diadakan pertandingan mewarna utk kanak2 bawah 12thn.

Cuaca mmg sgt panas. Peloh dimuka ni..tak berhenti2 meleleh. Abes ler mekap aku cair, hoho.
Ramai ler penjual belon2 utk kanak2. Cuma aku tak nampak pulak Man Belon menjual belon, hehe.
Kat pertandingan mewarna tu..ada ler budak umur 2thn pun sebok nak mewarna. Tu ler gayanya..dikaler kesemuanya sesuka hati, hoho.

Dekat padang..ada ler pertunjukan RC...helicopter...kapalterbang yg mempunyai kuasa enjin besar gak ler.
Masa aku tgk kawalan utk helikopter tu...aku ingatkan helikopter tu rosak ke, gila ke...sebab berpusing2 mcm ntah apa2 laa. Tak tentu arah. Rupa2nya bila pertunjukan tu dh berakhir...emcee tua tu soh tepok tangan sebab kawalan yg mantop itu dikendalikan oleh seorang yg pro..
Adeii, tak bijak rupanya aku tgk pertunjukan tu, kahhh!!! Rupa2nya, itu ler style heli RC buat akrobatik, ngeh2.

Tp pertunjukan kapal terbang RC yg agak gergasi ni...mmg best. Aku suka tgk kecekapan pengendalinya. Mcm2 style akrobatik yg sangat mencuit hati. Kapal terbang RC tu pun nampak mcm haiwan kesayangan yg manja ngan tuannya aje, hehe.
Takde ler nampak mcm mende tu rosak, hahaha.

Sian aku tgk mereka2 yg menjual belon di tengah2 panas camni. Tp, masa ni ler dorang nak rebut peluang. Berjalan ke sana ke mari utk menarik perhatian kanak2 meminta ibubapanya utk membelinya..
Bila dh cuacanya panas...air antara penjualan yg terlaris. Tgk je ler tong sampah tu. Dipenuhi ngan cawan kertas ngan strow aje.

NAK BALIK KE NAK TUNGGU??
Abg tanya..camne ni?? Nak balik ke nak gi mana2 dulu.
Aku ckp kat abg..dh alang2 kita dtg ni. Tunggu aje ler. Mmg dtg sini nak tgk belon udara panas ni aje. Nak snap2 gambar belon tu yg pasti kalerful, kan?? Takpe, kitorang takyah naik pun takpe..asalkan dpt tgk mende tu di depan mata sendiri.
Abg kata..kalo tunggu kat sini..panassss. Jom kita gi masuk tempat2 yg berhawa dingin dulu, hehe. Aku ok aje..

Masa nak melintas jalan menuju keta...rupa2nya, ALZA kitorang dpt kawan ler, hehe. Sblm ni, keta lain kat sebelah dia, hehe..

JUALAN GUDANG METROJAYA
OTW menghala ke bandaraya, ternampak ler ada karnival industri dan Jualan Gudang MetroJaya kat Stadium Sultan Abdul Halim tu. Nampak mcm tak ramai je..Tp bila masuk nak cari parking..adeii, penoh!!

Org ramai gi masuk sini ler..jualan gudang METROJAYA, hoho. Masuk cuma leh bawak wallet aje. Handbag kena seal dlm plastik. Hmm...tingat masuk MAKRO dulu2, kan?? Tp MAKRO lagi teruk. Kanak2 pun tak boleh dibawa masuk. Lepas2 dh ramai pesaing baru ler leh masuk MAKRO ngan henbeg dan kanak2.
Hmm...masuk dlm jualan gedung METROJAYA tu...takde laa apa sgt yg menarik pun.
Atau pun..mmg aku yg tak reti nak membeli-belah bila dinamakan jualan gudang camni??, hehe..

CITY PLAZA
Abg terus bawak gi City Plaza tempat yg glamer masa abah masih keje JPJ Aloq Staq berbelas tahun yg lalu. Abg kata..dh lama tak masuk situ tgk camne keadaannya skang. Ye ler...skang ni kan dh byk Mall baru wujud kat Aloq Staq.
Alahaii...kesiannya aku tgk keadaan di dalam City Plaza. Takde apa sgt dh. Abg kata..nampak ruang situ dh kecik aje. Ntah ler, aku tak tau sbb aku mmg tak biasa ngan Aloq Staq ni..hehe.
Pastu, pekena ler nasik ayam, laksa kat luar City Plaza tu. Ok gak makan situ. Ayamnya byk jgk. Puas ler makan, hehe.

Lepas tu...lepak kat Taman Jubli Perak pulak. Kat situ taman rekreasi, ada tempat permainan kanak2, berhampiran ngan padang golf. Byk lori van yg menjual makanan2 dan minuman kat situ. Ok gak kawasan tu.

Bila sampai waktunya...kitorang pun bergerak ler ke Taman Jubli Emas semula. Masih bercuaca panas. Kitorang lepak di bawah bebayang tembok pagar Taman tu. Tgk gelagat pengunjung.
Nampak ler budak2 menjual air mcm ke hulu ke hilir mencari pelanggan yg memerlukan air, hehe.
Kwn abg ada ler beli satu cawan...dia kata ayaq dh tawaq. Ais dh cayaq.

Ada ler pertunjukan paramotor. 5 biji kesemuanya. Tp itu je ler yg kitorang dpt tgk.
Sebab...belon panas tak jadi nak pasang lagi.

Alasannya...kapal terbang nak lalu ler (mmg berada di laluan kapal terbang), pastu...angin ler..
Mcm2 lagi ler.
Aku jd panas hati betul ler. Manakan tidak...nama aje pertunjukan belon udara panas antarabangsa. Tp mmg hampeh. Takde sebijik belon pun dipasang kat situ dari kul 10.30 sampai ler aku nak balik kul 6ptg tu!!! Giler...
Kalo nak wat sesi pagi ngan petang...biar ler itu utk pengunjung yg nak naik. Tp pasang ler sebijik dua terlebih dulu utk org tengok...bergambar!!! Pasang belon yg berikat tak bg belon terbang tinggi ke tempat lain. Biar kat situuuu aje. Takde ler alasan kapalterbang nak lalu laa, angin laa. Sesi pengunjung naik tu...lain laa pulak belon nya!!
Dah tau kat situ laluan kapalterbang..yg pihak bandaraya soh buat kat area situ, naper?? Adeii..mcm ler Aloq Staq tu kecik sgt takde padang lain lagi!!!

Pasang ler belon yg lain bersilih-ganti kot nak jimat gas ke hapa!! (betul ke guna gas?? hehe). Bila sampai sesi utk pengunjung naik...pasang ler pulak yg lain. Bermakna...pengunjung takde ler tertunggu2 kat situ ngan panas teriknya takde kawasan redup langsung. Sbb taman tu baru dibukak. Pokok2 pun yg ditanam tu pun baru je nak menjalarkan akar kat dlm tanah tu.
Bknnya kitorang nak tengok layang2, permainan RC tak abes2 tu. Kalo cenggitu..namakan aje festival layang2 dan RC...kan senang!! Jadikan pertunjukan belon udara panas ni sbg sampingan aje. Baru ler pengunjung tak marah.
Tu pun...nasib baik kitorang takde ler terhegeh2 nak merasa naik. Kalo idak...dah ler terkurung bawah khemah menunggu, berhimpit dok ngan yg lain..berpanas, owh!! kesian aku tgk dorang. Kemungkinan pulak tu..sesi yg sepatutnya bermula kul 5ptg tu..ditangguhkan sehingga angin dh reda yg dijangkakan ketika bermula malam, hoho.
Apa ler yg nampak waktu2 malam masa naik tu? Dpt pengalaman berada di tempat tinggi semata2 ler.
Jd, kul 6ptg...kitorang pun beransur balik. Kawan abg ngan family dia still tunggu lg sebab nak masuk Fotografer Kontes. Tp hadiah pun....naik belon tu atau t-shirt...alahai!!! Tak international betul hadiah dia, hoho..

Nota;
-Hampeh betul ler penganjur Hot Air Balloon kat Aloq Staq ni..(ROZAD CREATIVE). Diorang ingat, org Aloq Staq je ke dok mai sini nk tgk mende tu?? Dia tak tau ke..penganjurannya kat situ adalah utk org2 di negeri UTARA amnya??
-Gambar2 yg ada kitorang..esok2 ler aku simpan kat sini.
-Esok aku dh start sebokkkk...maknanya, malam ni ler kalo ada masa nak simpan n3 baru pulak!!!

10 comments:

Mawar_berduri said...

wa...syiok....
sy suke pg tengok belon panas..kalau wat kat Putrajaya misti pg tengok ....

Gieyana said...

hek elehhh..x der ka baloon panas tue..nasib baik x p..adik jer p tp x singgah psl jem giler...

atty's said...

beshnya dpt tgk belon panas..
aritu ade kt putrajaya pun kty tak pegi .

lama dah tak dgr org sebut makro.

TokNabe said...

Dapat udara panas ada ler dengan hati yang panas ni.. :)

J@J@ / Bini The Rock said...

whoaaa!! mmg kes Hampass la camnih.

Saya dpt rasa kan la perasaan akak..
ye lah, dah kita dtg jauh2 nk tgk Belon Panas tetiba smpi sana cenggitu plk jd nya..mmg rasa nak bakar aje org yg bertanggungjawab mengendalikan program tersebut!

x(

tp respek la kat akak n somi..sbb msh bersabar! tu kalau TR tu..mau dia hangin n bebel seminggu tak renti2...saya pon sama ler!

hehe!

POSH76 said...

tak tngk lagi walaupun ada kat putrajaya ari tu...MJ sales mmg berbaloi2 hehe

wantie said...

malu pulak rasanya. acara kat kampung halaman sendiri pun saya tak balik tengok.

makdara terdiva said...

kakak..dimanakah kakak..
masih naek belon lagi ke??? hehe

malasz said...

x pernah lg dapat tgk karnival nie secara dekat..........

mamawana said...

Salam caiyang

Bestnyer yalan yalan...gambar tantek tantek...