Thursday, July 9, 2009

Segala macam..

Amboi..dah beberapa entry terbaru ni aku asek dok letak gambo Taiping aje kan? Dah tu..aku mmg dok sini, hehe. Sebenarnya..gambar ni dah amek bulan lepas lagi. Masa bawak kenalan binabadan.forumer abang dtg jenjalan Taiping ni.
Koleksi gambo2 tu saja aku simpan stok entry yg takde gambo berkaitan, ngeh2.

Di atas ni gambar setem keluaran khas rumah tradisional kat M'sia. Kuar ari ni..Aku pi beli pagi tadi. Tapi...uwaa..aku cuma dpt satu set aje. Aku nak dua set. Pasalnya..aku kuar lambat sangat ke pejabat pos tu. Dah abesssss..Tak sangka lak aku setem kali ni dpt sambutan. Yg fillatelli pun..dah tau setem ni bakal mendapat sambutan (pasal berkaitan masyarakat sendiri)..cetak laa byk2.
Suziey..
tolong pi fillatelli komplen bagi pihak akak! (wahh..)
Kat Taiping ni..yg suka ngumpol setem khas ni geng apek2 tua tau. Diorang sanggup beratur awal dari 8.30pg..pos opis pun tak bukak lagi. Yelah, diorang bukan mandi pagi pun, ngeh2.

Pastu..bila polis pos ofis tu bukak pintu..apek2 ni tolak org (woo..). Kederat diorang kuat lagi bab tolak menolak nih! Kan ke kalo nak membeli setem ni takyah amek nombor giliran. Kena beratur..

Hehe..sori laa yek. Byk2 umah tradisional negeri2 kat M'sia ni..dah tentulah aku pilih negeri kelahiran aku ni utk dipamerkan kat sini.

Aku bangga betul ngan umah tradisional org Pahang ni. Bila tgk umah ni..aku tingat balik zaman aku tadika dulu. Umah wan dan aki aku cenggini laa lebih kurang. Tapi tiangnya panjang lagi laa.

Ohh..syahdunya bila tingat balik zaman tu. Aku ngan adik aku dilahirkan kat umah cenggini laa. Kitorang tak lahir kat hospital..


Setem ni lak menunjukkan umah orang asli Semai Pahang. Mak aii..tinggi betul yek tiang umah diorang. Ni bukan apa..mengelak binatang buas laa ni.


Aku bangga beli setem kali ni..pasal umah tradisional Pahang ada 2 jenis yg terpilih utk diabadi sebagai setem.

Uish..bertambah semangat kenegerian aku ni bila wat entry ni sambil dengar lagu loghat Pahang tajuk NGAPE BIO SEMOK. Lagu ni si Shamj15 tu yg send kat aku semalam.
Bila dengo lagu ni..otak ni mula dah tingat ke Bentong..ngeh2.



Hmm..disebabkan cik abang ku ni org Perak, dua orang anak aku dilahirkan di Perak..aku pun skang ni menumpang di bumi Perak..maka aku tak lupa letakkan sekali gambo setem umah tradisional negeri Perak ni.

Aku nak citer apa pasal umah ni pun aku tak tau. Aku leh pamerkan aje laa. Kot sape2 org Perak yg arif pasal senibina umah ni..leh laa diorang kongsi2kan..ye..(mungkin En. badungcamp.fotopages.com ke..pasal dia draftman, org Perak lak tu)

LAMPU SIGNAL;
hmm..moto aku tu ada problem pendawaian lampu2 signal..hehe. Dah lama dah. Aku maleh tul nak gi nganto ke kedai moto. Jadinya time aku kuar-masuk simpang sepatutnya aku kena lambai tangan (signal manual..hehe) tapi..alahai, maleh jugek. Apa punya malas la ko ni Fazlina!!

CABARAN;
Hmm..apa2 keje yg kita buat pasti ada cabaran dan dugaan. Terus melakukannya seikhlas hati, sehabis baik. BUAT SEHABIS BAIK..wahh, macam lagu pengakap pulak!

15 comments:

oMMy fiRuz said...

kakak syg..sy lahir je kat perak..bangga tu ic nombo perak, tp x penah sekolah kt perak..pastu sejarah perak mmg fail..yg sy ingat cume JWW Birch..haha..
tp umah kutai tu penah la pg kat pasir salak nun..tgk org mandi berkemban kt sg. perak..kakaka..

Wife to Firdaus Ghazali said...

rindu nak balik kampung...tepeng mmg best kan kak?x snagka jodoh saya ngn org sekampung jgk walaupun saya dilahirkan&dibesarkan di KL

Rinna said...

Wahh cantiknya stem tuh..

~zuraiwan~ said...

ala akak.....byknya gmbr2 setem...zura ingt gmbr betui...kakaka

[-suziey-] said...

la sian akk..nape xckp awal2..kalu dak bole sy book dr smlm..
aah mmg ramai org cino suke kumpul..snggup bratur rebut2 pepagi buto lagi..ekekek:D

shi3la said...

baru 1st time masuk sini n go trough ur blog tapi tak abis singkap lagikk..hikss...memang org taiping n stay Taiping ker...

salam kenal kak...im comming as a friends

TokNabe said...

Dulu ada minat mengumpul setem ni.. ntah kenapa dan bila minat tu hilang gitu je.....

Rumah dulu semuanya bertiang - untuk mengelakkan binatang buas dan juga banjir barangkali.

jebat_durhaka said...

kak @lona...nape jebat tak leh nak send mesej kat chat box lak...mcm kene halang jek...ermmmm

AiE bAhRi said...

kak,lawa la setem tu..kalau dapat 2 set blh la kasi saya 1 set..hehehe

Fara_Adura said...

Akak.. memang da bom ah pic2 akak..i laikk!!

Leh jadik model tepeng neh..hehe2. Suke ngumpul setem eh.. fara dulu time muda remaja suke ar.. lama2 da beralih ke keychain lak..hih..:)

anaaklaut said...

salam.CINTAMANISZ,

ayat yg sngat indah...tq cintamaniz,

p/s: cantiknya gambar rumah tu..

etomyam said...

memang suka betul design rumah-rumah tradisional ni, unik dan beridentiti, tak macam rumah moden...hajat hati ndak buat rumah camtu, tapi kos binaan berasaskan kayu laa ni lebih tinggi dari batu-bata...hmmm, tak taulah ada peluang ke tak hehehe

POSH76 said...

salam..naper kt tak leh nak masuk shout mix...ada error kata di halang...sedey nyer...huhuhu

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Cantik SETEM!!

Dulu time anak dara suka gak kumpul2 stem ni... tapi pas album setem ilang... malas terus...

p/s: bila ler nak leh gi Taiping ni...teringin nak bawa anak2 pi Zoo Taiping..

anaklaut said...

salam..CINTAMANISZ Lite,

cikgu lelaki yang mempunyai hati yg sangat busuk, tapi saya dapat menghadapinya dengan sabar....

terima kasih atas kunjungan akak..