Wednesday, June 2, 2010

Menceceyyyyy..

TUGAS KHAS
Hmm...malam ni abg ada tugas khas lagi..Kalo dulu misi ni kat Semanggol..tp malam ni kat Tpg Headwork pulak. Sebelum kul 9mlm dh kena gi...sammmpaiii ler keje2 itu selesai yg dijangka abes kul 3pg.
Kalo dua minggu lepas abg keje camni hari Sabtu malam Ahad. Aku leh ler tunggu abang sambil online sampai pagi..ahaks. Tahan pulak mata aku mlm tu.
Cuma abg tak dpt balik seperti yg dijangka sebab ada problem tambahan (yg dilakukan oleh pekerja kontraktor yg dilantik tu). Jadi, abg ngan team SCADA kena tunggu gak selagi tak selesai. Kalo idak..kawasan2 yg sepatutnya akan terputus bekalan air siang harinya tu..hmm..
Jd, lepas abg msj tu. Aku pun offline. Tgk jam dh kul 3.15pg dh..Aku pun gi ler masuk tido dulu. Tak tahan dh mata ni, ngee.
Kul 5pg...abg kol menandakan abg dh ada kat dpn pintu pagar umah. Aku pun bangun ler bukak konci pintu umah ngan konci pintu pagar...uwargh!!! baru 2 jam je lelap tu, hehe..

Utk misi malam ni...aku takleh ler nak wat cenggitu dh. Aku kena tido gak pada waktu yg sepatutnya sbb Akiss sekolah pg.

Apa ye tugas khas abg tu?? hmm..sebenarnya takde apa sgt pun. Keje team GSL ni utk standby je kalo2 ada problem yg melibatkan department masing2 ketika pemasangan @ penggantian flow meter baru yg dilakukan oleh pekerja2 kontraktor yg dilantik tu.

DSLR
Hmm..skang ni kamera DSLR mmg tgh hot. Yg menjual asek dok promo je sale dorang kat banner2 di tepi jalan. Yg pelanggan pulak dok terliur aje nak beli. Kalo yg dah ada kamera tu..terlior je nak menambah lens dan kit yg lain, hehe.
Kitorang beli kamera ni sbb mmg minat. Tetapi tgk harganya mmg tak mampu nak beli pun. Namun, pd Mei 2009...kitorang terpaksa beli jugak kamera jenis ni sbb sgt diPERLUkan!! Sehingga memaksa kitorang mengeluarkan duit simpanan utk menggunakannya. Itu pun beli yg paling murah aje, D60. Skang model tu dh tak kuar. Diganti ngan D3000. Cuma bezanya D60 takleh guna utk rakaman visual. Walaupun dh ada D90...D60 tetap digunakan sebagai back-up.

DSLR ni jika dh tau menggunakannya dgn betul dgn setting yg betul...kita akan terus jatuh cinta dgn hasilnya. Walaupun menggunakan kamera kompak lagi senang tp hasilnya kamera DSLR ni lebih memuaskan hati jika menggunakan mode manual. Kalo guna oto aje..baik guna kamera kompak, kan?? hehe..
Hmm...masalah aku ketika menggunakan kamera ni adalah pada fokus. Abg selalu komen kata gambar yg aku amek out of fokus, haha. Hmm, perlu diperbaiki. Selain tu..aku ni jenis menggelabah kalo ada kandid yg aku nak snap. Jadinya...segala setting pun aku main tarammmm aje..hoho..Tu ler kelemahan aku. Eii, cuba ler jangan panik!!

MEMANG PANIK
Aku ni jenis cepat panik. Err...dulu masa sekolah tak. Tp lepas2 aku dok ngan sorang kawan aku yg cepat panik dan kalut...aku dh jadi mcm dia pulak, hehe..
Terbawa2 sampai kawen. Tp makin umur meningkat ni..makin kurang ler. Tp tetap ada..hehe..

DARAH GEMURUH
Lagi satu...aku ni cepat tul datang darah gemuruhnya. Tp bukan pada semua perkara. Ada perkara2 yg tertentu, hehe..
Tp aku rasa...semua org ada kelemahan ni. Cuma sket dan banyak aje. Normal ler ni. Mana ada org KOOL dlm semua perkara. Mgkn dorang tak gemuruh masa ditemuduga utk pekerjaan...tetapi gemuruh ketika utk diakadnikahkan...Tu slh satu contoh ler, kan?? hehe..
Aku rasa...pahlawan yg handal pun ada sifat ni.
Hmm....selalunya kalo aku berhadapan ngan perasaan gemuruh ni...aku akan beristighfar byk2 kali. Tarik nafasssss pjg2..lepaskan perlahan. Selalunya lega sket ler lepas2 tu.

NO PLAT KETA
Hmm..aku rasa bkn aku je yg ada sikap yg lagi satu ni...iaitu membina perkataan dari abjad yg berada di plat keta. Terutama ketika tgh sesak2 di jalanraya, ketika menunggu pembayaran tol, ketika di traffik light, ketika menunggu keta nak keluar parking (sbb kita nak masuk pulak) tp keta tu keluar terhegeh2...hehe..
Kalo ABG=abang. PGL=Puteri Gunung Ledang. PGT=Puteri Gunung Tahan. BDL= Badol. BDH=Bodoh. BDK=Badak. CBL=Cik Bedah Laser (eh! termasuk gak tau!! hoho). CCK=Cicak. CBK=Cabut (nak pjg lg..Cabut Bulu Ketiak..@ Cium Bontot Kerbau, hehe). AHB=Ahmad B (tu ALZA abg tu...kekeke) dan macam2 lagi ler.. Ikut kepala otak ler spontan terpikir apa. Kalo tengah marah tu...biasanya terpikir yg bukan2 aje ler..ngeh2.

MALAS
Aduii...kalo dtg ler penyakit milennium ni...aduhai, sume keje mcm susahhhh je nak buat. Bkn mende yg tak best je...mende yg best pun malas nak buat. Contohnya..mengedit gambar!! Sebenarnya, mmg best tau mengedit gambar ni. Leka aje. Tp tu ler..bila penyakit M ni dtg...abes sume berjangkit menjadi tak best. Nak wat n3 utk blog pun tak jadi.

3 comments:

J@J@ / Bini The Rock said...

hehehe...
saya pon ada niat ke arah memiliki DSLR juga. Nmpk lawa je klu org amek..terutama gambar2 akak ni.
Tapi ntah bila nak tergantung kat leher saya ni..tak tau ler!

harap 1 hari nnt, dpt jua akhirnya...
x)

makdara terdiva said...

kak..saya pun malas selalu..rajin jer kadang2.. :)

sad said...

thomas sabo bracelet Some basic considerations can help a person to get the right par of shoes. Below are some of the important points that one may need to think about before getting the shoes. thomas sabo bracelets Style is not that important - majority of the people choose their tennis shoes considering only brand names and its looks. discount thomas sabo bracelet They don`t keep the importance of their feet up front most of the times. It can be a little hard to give up an awesome looking pair of shoes that matches your personality cheap thomas sabo bracelet But when it comes to the usage, they should be chosen based on their functionality. The tennis shoes that one is purchasing should be able to protect and support one`s feet ideally. thomas sabo bracelet clearance They are equally as good for keeping the water and weather away from your feet and both brands offer cheap golf shoes as well as their many expensive varieties. thomas sabo Shopping at FootJoy or Adidas can give you fashion, color, and a large line of shoes online and in stores.At any rate, be mindful of our golf game if you are a real competitor--know that shoes are the most vital part of your golfing attire. discount thomas sabo You need to shop around, compare prices. And get the most for your money. thomas sabo sale uk That doesn't mean you should opt for a pair of discount shoes that also have cheap quality. What would be the point of purchasing a shoe that is not comfortable to wear. thomas sabo jewellery If you care anything about your success in golfing, shop around. thomas sabo silver The Heel Box - it is an important part of the shoes.