Friday, July 17, 2009

Membawa diri dari GEOCITIES - trip 1 (Phuket)

Seperti yg telah entry sebelum ni katakan..aku skang ni sedang memindahkan barang2 dari website aku kat GEOCITIES ke sini. Pasalnya..tuan tanah kedaung tu..EN. GEOCITIES dah bagi notis pemberitahuan. Kalo nak stay situ lagi..dah kena mula bayar sewa ler pasal dah lebih 5 tahun Cintamanisz menumpang kat sana free tanpa apa2 bayaran. Ini kes gawat ler ni..tu yg En. Geocities mula nak mintak sewa ler pulak..kehkehkeh..
Jadi..disebabkan aku pun gawat, tak leh nak bayo sewa..aku angkut ler sume brg2 pindah ke sini dan ada juga yg tak dpt dipindahkan kat sini..(aku pindahkan kat pendrive aje). Simpan semua kat pendrive..penoh ler pulak nanti kan..hehe. Jadi simpan ler sini separuh..sana separuh, hehe..

Ni pun tak abeh ngangkut lg ni. Tempoh sampai Oktober 2009.

Ni ler website lama aku tu. Asalnya cenggini ler. Susah nak wat mende ni. Aku ni pun cik abg yg byk tolong. Harap aku sorang..terkial2 ler.
Tak mcm wat blog skang..senang sokmo. Semua dah siap..pilih aje ler nak apa, kn?

Teks ini telah di salin dan tempek dari gambar di atas;
Selamat datang ke LAMAN ALBUM CINTAMANISZ. Di sini terdapat berbagai gambar yang diabadikan sebagai kenangan kami sekeluarga. Ia sebenarnya akan mengingatkan kami kepada pelbagai cerita yang telah berlaku dan telah pun berlalu. Semoga ada di antara gambar yang
dipaparkan sedikit-sebanyak mengimbau kenangan bersama.


Ni lak bila website tu dah dikawenkan ngan blogspot. Jadinyer..masuk sini pun leh ler tgk blog aku yg tak seberapa nih..hehe.

Ni ler trip pertama yg aku angkut taruk sini. Gambo2 kenangan bercuti ngan The Empress dari Penang ke Phuket tahun 1999 (seploh tahun dah??).

Teks di bawah ni adalah copy & paste utk kolum foto2 ke Phuket.
Pada 09.08.99 - Isnin, kami sekeluarga telah berpeluang mengikuti pelayaran anjuran GSL Water ke Phuket dengan menaiki kapal pelayaran THE EMPRESS dari Pulau Pinang. Betapa seronoknya bila berpeluang berlayar dengan kapal besar dengan segala keperluan yang disediakan walaupun ianya cuma The Empress, bukan Star Cruise atau yg lelain,hehe. Keesokan harinya kami berpeluang pula memijakkan kaki ke Pulau Phuket. Tiada apa yang menarik dan menyeronokkan di situ. Mungkin juga agenda yang diatur kurang menarik minat kami. Tapi yang mahalnya ialah pengalaman melihat tempat orang, negara orang. Lewat petang kami pulang semula ke kapal untuk pulang ke tanahair yg lebih indah. Tapi peluang bercuti di atas kapal sememangnya menyeronokkan lebih-lebih lagi apabila melihat lautan membiru yang menyejukkan mata dan jiwa.

Masa nak naik kapal..teruja betul! Maklum ler..takde pengalaman lagi, kan. Mgkn ni ler sekali pun. Tapi sebenarnya..takut pun ada tu. Maklum ler..masa tu kan dah kuar citer TITANIC, heheh..

Ni ler bilik kitorang tido dlm kapal tu. Kecik comel aje...
Akiss punye ler jeles ngan along dan angah pasal dia takde lagi masa tu, huhu.

Sarapan pagi dulu. Kitorang main makan aje ayam dan segala tok nenek hidangan kat situ..ntah ler..tawakkal aje ler ye. Masa tu makan tanpa was2.
Mmg ler takde tulis makanan utk non halal kat situ tapi ye laa kan..al-maklum aje laa.
Bukan apa aku kata cenggini..pasal Ziana Zain tu pun ada perasaan cenggitu ler masa percutian dia ngan fans club dia dulu. (Tapi diorang naik STAR CRUISE)

psst; lihat lipstik ku itu..merahnya makngah! Skang ni..jgn harap ler aku nak pakai dah lipstik kaler merah2 cenggitu..


Meronda dulu selepas sarapan pagi. Sementara nak sampai Phuket..jamu mata ni ngan senario laut membiru..subhanallah!

Gambar ni sebenarnya aku sempat edit malam tadi, hehe. Tapi, al-maklum aje ler..gambar yg dah diimbas ni..lain ler kualitinya ngan gambar dari kamera digital still tu, kan?

Ni sape ntah tukang snap ni. Sama ada Nizam dari FULHAM TOURS ataupun anak pakcik Razali ni, lupe pulak!

Kat atas The Empress ni ada ler kolam renang kecik comel aje. Dapat kat anak2 GSL, penoh kolam tu, kehkehkeh..
Kitorang tak turun pun pool tu, kecik sgt! heheh..


Dah sampai Phuket ler ni. Kat Pattong Beach..tgk2. Jamu2 mata...kehkehkeh..
MasyaAllah!

Mmg lawa ler senario kat pantai ni. Tapi ye ler..tempat org ni lain. Rasa mcm tak bebas sgt ler. Pi sini org perati..pi belah sana org perati.

Ni lak kat kilang batu-batu ruby. Mmg ler cantik2 tapi harganya pun..mak aii! lagi cantik! Tak termampu kitorang ni. Tgk2 aje boleh laa. Ye ler..kitorang sampai sini pun dgn tajaan sepenohnya oleh kompeni.
Kat sini..anak2 kena ler jaga betul2 pasal barang2 kristal pun ada. Kalo pecah sebiji..mak aii!! kebulur kitorang setahun..

Sambil menunggu2 kawan2 yg masih rambang mata melihat2 kecantikan KAK RUBY (hehe..) kitorang dah tunggu kat luar..posing depan bas yg bawak kitorang meronda kat Phuket tu, hehe.

Ni dah nak naik kapal balik. Jam kat sana lambat sejam ler. Aku selalu terikut jam M'sia kat tgn aku tuh, hehe.

Sebenarnya..byk tempat lain yg kitorang gi. Antaranya kilang wat snack kekacang (hati2 ngan botol2 RASA-MERASA tu..pasal ada yg dicampur ngan daging babi!..anak2 GSL ada yg termakan!!! uwekkk!!)
Kitorang gi gak kilang barangan kulit..ni sape yg poket penoh selalu ni boleh le shopping.
Gi gak kat bandar Phuket tu..pe ke namanya, lupe ler..
Gambar2 ada lagi kat album tu tapi yg aku scan dan taruk kat website lama tu..ni aje ler.

Sempat bergambar ngan pemandu pelancong utk bas kitorang naik tu..Nina namanya, kan Pak Aji?

Sempat bergambar lagi sebelum sampai ke tanahair (cehwah..mcm jauh sgt!). Budak2 tu pakai baju yg beli kat Phuket tu ler. Tu aje ler yg kitorang leh beli pun, hehe..

Last day tu..semua penumpang diberi kebenaran utk melawat bilik nakhoda. Ye ker..aku main taram aje ni..bukan tau sgt pasal kapal2 ni, ngeh2..

Bergambar aje ler..tgk sket2..abes. Turn orang lain lak masuk!

Sempat bergambar beramai2 di Pelabuhan Swettenham (betul ke?..), Penang sebelum beransur pulang ngan bas yg dah tunggu kat luar nun! huhu..kenangan..kenangan..

Tujuan aku pindahkan gambar2 kat sini mmg nak menunjuk tapi bukan utk menunjuk-nunjuk ok! Takut gak ler ada yg salah paham. Walaupun ni blog aku..aku leh buat apa yg aku suka..tapi takmo ler sampai org meluat, menyampah..huhu..

Menunjuk-nunjuk tu maksud MACAM LAA BAGUS SGT! hehe. Baru naik The Empress..bukan STAR CRUISE, ngeh2..
Ye ler..sape laa aku ni kan nak 'ek' (eksyen!) mcm bagus. Surirumah sepenuh masa aje. Keje pun tarak..arap cik abang aje laa. (sedor pun diri!)

Menunjuk tu..maksudnya aku pindahkan dari website lama kat sini pasal tak mau hard disk abang dan pen drive aku penoh sgt. Jadi bila taruk kat blog ni..maknanya bila kengkawan tengok..maksudnya aku menunjuk, bukan menunjuk-nunjuk! kahkahkah..

Hmm..lepas2 ni ada lagi ni gambo2 lama tapi tak basi nak taruk sini...hulala!

8 comments:

Fara_Adura said...

Wahh akak..yang merah tuh amat menarik perhatian mata itamku..hiks..:)

Merahnye mak ngah..agaknye pengaruh norkumalasari kot..ekekeke..:)

Pepon..akak tetap da bom oke..hiks..sgt jeles..dapat nek kapal..faraxpenah lg nek kapal tau.Penh pegi phuket..trip nek bas ngan member2 uum.. besh kat sana kan..pantainye sgt biru.. tomyamnye sgt wallaawei..kiki

Seb ade gak akak tgkp pic kat sana kan..ade gk kenangan..walaupon..liptik merah..hehe. Dulu da ade kamera flash kuar lampu tuh da cukup bangga kan..hehe..:D

[-suziey-] said...

wah wah wah..naik kapal..syioknye..sy xpnh lagi naik cruise cengginih..heabt hebat:)
merah makngah lipstiknye yek..pesen dulu kan..sgt tantek tau merah2 nih..ekekek:D

Gieyana said...

pergh kak...

~ Merah nyer mak ngah liptic itu..kekeke....tp mungkin zaman tue suma owg suker kaler merah ang ang ler kot kan..psl dedulu sy pon pakai kaler terang camtu..hiks3...

~ Amat sinok nek kapal kan..sy x pernah..tp hubby selalu naik..bleh d katakan tiap2 hari..tu pon kalau yg berlabuh kt Penang nie jer la...kahhhhh!:D

POSH76 said...

bestnyer dok jamu mata...especially masa kat dalam cruise...biler la merasa nak naik...mesti best gilerkan..

mesti sis dah lama jadi blogger..patut dapat anugerah cam redmummy ni...hehe

takper sayer suker jer jamu2 mata ni...hehe

anaklaut said...

salam..CINTAMANISZ Lite,

di n9, pra upsr belum dijalankan lagi...
ya, anaklau yg sendiri akan tanda paper sains tu.

tq singgah..

p/s: wow.....best nya naik kapal ke phuket...best..byarannya nya berapa.nak pergi la akak..:)

Krasz bAtu said...

menarik
kenangan lama kena simpan bebaik

geocities i dah lama x nengok..
apa dah jadi i pun x tau

TokNabe said...

seronok melancong dengan meredah lautan ni.. lain dari yang lain.

J@J@ / Bini The Rock said...

Tapi ok jugak la akak ceritakan pengalaman g Phuket nuuu....
Blh la kembangkan skt pikiran org yg lom penah jejak kaki ke sana...

contoh nye : SAYA laahhhhh....

hahahahhah :)