Monday, November 26, 2012

Jenjalan di Melaka - Hari Pertama

16.11.2012
Jumaat

Pagi kul 9 lebih dh keluar dari umah Fadel menuju ke Melaka. Singgah kat Hentian Nilai utk sarapan pagi. OTW tu kak nor ada mesej tanya kitorang ada kat ner. Aku ni mcm trauma pulak bila gi Melaka ada mesej masuk ni, adoii. Sebabnya masa plan gi cuti2 Melaka ngan famili suami aku cuti sekolah bulan Jun 2012 ari tu...OTW nk ke Melaka 04/06/2012 tu lah aku terima mesej ayah bagitau mak aku dh takde harapan.
Kalo dikenang.....kalau dikenang...kalaulah dikenang-kenang................................................................
Mcm mana perasaan aku ketika 4/6/12 tu?? macam mana? macam mana?????????????????????????????????????????...gementar, terketar2, muka pun dh ketat........tak boleh nk senyum tp hati rasa dh mendung, otak dok pikir mcm2........

Kembali ke tarikh 16/11/2012...
Bila aku dh bukak mesej kat henpon abg tu....Mujur laa rupa2nya kak nor mesej tu sebab dia nk bagitau dia ada kat Langkawi cuti2 mengejut ngan adik-beradik Yop rupa2nya, aduhaii...lega (hehe). Nak tanya laa tu kitorang ada nk kirim apa2 ke??
Bkn apa, risau jgk kot2 ada perkara tak best terjadi kat Taiping tu, kan...

PEKENA CENDOL KAMPUNG
Masuk Melaka ikut tol Alor Gajah. Menuju ke Sg. Udang...terus masuk ke Tangga Batu sengaja nk melalui pantai Puteri, Pantai Kundur.........dorang dh cantekkan pantai tu menggantikan pantai Klebang yg dh abes penoh kena tambak seluas2nya dh tu, huhu...
Sempat singgah pekena cendol kat area Pantai Kundur tu sebelum tuan homestay mesej kitorang leh masuk utk check-in awal dh sebab penyewa sebelum dh keluar awal dan pihak homestay dh siap kemas2.

Masa ni fadel tak jumpa apa2 lagi kat dlm cendol dia, hehe..
Kat sini ada perkara misteri jgk berlaku, huhu......ke manakah lelaki berjanggut putih yg turut makan2 kat situ?? Tetiba jer dh takde kat situ.....hehe...mcm2!!
HOMESTAY
Sepanjang 2 malam kat Melaka...kitorang pilih utk menginap kat sini...MAS MERAH HOMESTAY.  Tuan umah ni ada 3 unit homestay tp kat lain2 tempat di Melaka ni. Aku lebih berminat pilih di Taman Kenanga, Tengkera ni. Sebabnya...ia berdekatan ngan Bandar Hilir dlm 3-5km aje, dekat ngan Pantai Klebang utk cari kedai makan tengahari dan cari coconut shake yg sgt sedap tu, huhu.
Lagi....umah ni tiap2 bilik ada air-cond. Sangat adil utk semua. Takde ler bilik utama aje yg ada air-cond. Tapi ruang tamu takde laa air-cond...ada kipas aje. Tapi tak kisah laa tu.....hehe..

Ni laa homestay tu....
Ruang tamunya....
Kat homestay yg kitorang dok nginap ni......khas utk keluarga muslim saja. Ada siap dapur, pinggan, cawan, sudu, garfu, kuali, sudip, pisau, sendok, periuk nasik, kettle, peti sejuk. Kot nk masak kena beli ler minyak masak dan bahan2 yg nk masak tu ye, hehe..Takkan semua tuan homestay nk sediakan pulak, ngee.
Yg paling best....ada mesin basuh oto. Senang ler nk membasuh pakaian kot2 ada yg nk ulang2 pakai, kan..Aku amek kesempatan tu dan dh siap2 bawak cecair pencuci pakaian dari umah, hahaha..
Ruang nk sidai pun selesa jer kat luar dapur tu. InsyaAllah, kalo ujan lebat pun tak kena tempias laa, hehe. Nk tgk gambar2 homestay ni gi jer klik MAS MERAH HOMESTAY ni. 

Sangat berbaloi ngan harga sewanya RM150 utk semalam (ketika aku sewa hari tu..ni lah harganya). Ngan 3 bilik...2 bilik ngan katil queen, 1 bilik ada 2 katil single. Ada toto disediakan jgk. Yg risau baju tudung berkedut tu...ada jgk seterika. TV ada astro beyond basic. Kalo nk tgk channel sukan, movie....korang bawak ler decoder astro beyond korang sendiri sekali kad dia ye, hehe..

Selain unit yg ni...tuan umah ada lagi 2 unit yg lain. Yg tu dia tgh offer 2 malam sewa RM200 aje!!! 

Muzium Kapal Selam
Petang tu...kitorang keluar. Mula2 nk gi laa Muzium Kapal Selam ni..
Mmg tak perasan langsung kat luar simpang masuk tu dorang taruk pemberitahuan mengenai kapal selam tu tgh renovate hanya sekadar print di kertas A4 dgn font yg halus & ditampal kat signboard depan. Pihak berkenaan......kalo nk bgtau perkara cenggini sila buat signboard khas dgn tulisan besar2, ye....huhu!!!
Eloknya...tutup jer papan tanda ni ngan plastik itam ke, kan..huhu..
Dh harungi tanah tambak berdebuuuuuuu....rupa2nya kawasan yg ditutup tu mmg kawasan muzium kapal selam. Dorang tgh renovate.  
Dengar2nya utk bagi pengunjung berpeluang masuk tgk kat dalam pulak. Tu nanti tak tau laa berapa pulak bayarannya tu.
Kaunter....ditutup!!
Dapat ler tgk cenggini jer masa pintu pagar tu dorang bukak sebab lori nk keluar..(bayangkan kalo pintu pagar ni dibuka sebab kapal selam tu yg nk bergerak keluar, hahaha)
Pokok2 rhu di tanam di tanah2 tambak ini....Mmg dh jaoh betul pantai asal di Pantai Klebang ni.
Kat area sini jgk terdapat byk bas2 yg dh tak digunakan. Depot bas rosak ler ni, hehe....tapi mungkin kerajaan Melaka nk buat muzium bas pulak kot, ngee...
Dh keluar dari situ...kitorang singgah kat gerai2 medan selera di situ. Nk makan nasik. Lauk masih banyak pilihan lagi. Makan kenyang2!!!
Kupang ijo!!!
Dh abes.....
Kitorang ke Tanjung Bidara pulak lepas tu. Tp hari tu tak sempat nk ke pantai.......

Jenjalan ke Melaka ni mmg ikut bajet aje. Sebab bajet jenjalan kitorang ni terbahagi dgn program lain. Kena pandai2 laa urus. Gi jenjalan ni pun pegi tempat yg menarik aje. Kebanyakannya mmg kat area Bandar Hilir. Kalo perkara2 yg dh biasa tu...takyah ler nk layan. Kota A-Famosa tu mmg takde dlm senarai utk daki tangga pun....sebab dh byk kali pi dh. Shopping kompleks mcm Mahkota Parade tu pun sama lah...kat mana2 pun ada. Cuma sebenarnya tingin nk masuk Dataran Pahlawan Mall bahagian yg baru tu yg bersebelahan ngan Hatten Hotel. Ada pengalaman baru yg nk dicuba tp takde rezeki lagi. InsyaAllah, lain kali lah, ye..hehe..

Asalkan dapat naik Menara Taming Sari dan menyusuri sungai melaka ngan cruise tu pun dh seronok (walaupun ketika naik cruise tu ujan renyai2). Apatah lagi kali ni bonusnya dpt melawat rumah2 warisan Melaka di Kg. Morten.....ianya sgt menarik. Rasanya mcm dh komplit melihat warisan Melaka, huhu...

Muzium Kebudayaan tu pun tak dpt nk masuk sebab tak cukup masa. Masuk mmg kena bayar tp takde laa mahal. Berbaloi ler ngan apa yg kita dapat bila masuk kat dalam tu...tambah2 pulak binaan istana kayu tu mmg menarik. Aku penah sekali jer masuk tp dh lama sgt dh. Anak2 tak penah lagi bawak masuk situ utk bagi mereka kenal budaya dan warisan. InsyaAllah, lain kali lah. Kalo nk ikutkan...kat situ byk betul muzium2 yg menarik utk diterjah tp tak berkesempatan walaupun dh beberapa kali jengah Bandar Hilir ni.
Ada member yg tanya...bot amfibia tu kitorang tak naik ke??....mm, tak pe lah....belum menarik perhatian lagi, hehe. Perigi Hang Tuah tak pegi??? Jonker Walk???, ikan bakar di Umbai????....erkk.....nanti laa aku citerkan...

Nota ALONA:-
~Dh send borang permohonan akiss. Tinggal nk gi chop & sign pengesahan sijil2 aje utk dipos pulak. Akiss kena gi temuduga 10/12 nanti. Tapi.....apa2hal Angah kena lalui dulu. Dia kena gi jawab UKKM utk kelayakan 29/11 ni sesi pagi. Dua-dua appointment kena pakai baju seragam sekolah lengkap!!!!   
~Owh, ye...akiss mgkn tak dapat kot tawaran ke SBP sebab kawan2 dia ada yg dh kena panggil interview utk kelayakan.

12 comments:

atty's said...

kupang tu feveret food hubby aty..

aty doakan yg terbaik utk akiss dan angah

Princess Nur said...

wah bestnya gi jalan melaka.. jom tgk citer sy gi Langkawi plak :) *salam kenal*

siti fatimah said...

dok baca pelan pelan n3 akak ni. nak tau jugak ap benda dalam cendol si fadil tu., then nak tau juga lelaki berjanggut tu siapa?

wah misteriiiiiiiiiiiii

Nad @ MamaZN said...

Komen saya sama ngan siti fatimah atas ni =)

Rinna said...

Seronoknyaa jln2 ke Melaka.. Homestay tu pun nampak selesa..jer..

❤Kamsiah❤ said...

pi mana2 pun suka dok homestay ke hehe...

Kesuma Angsana said...

nampak seronok yer

Zana said...

Salam Alona...

Alaaaa.. kupang tu sedap.. mesti manis.. suka sangat.. nak g Melaka lah.. dok kat tempat u dok tu.. hehe..

el said...

wow dh smpi melaka tu jln sakan akk ni..kupang tu sedapnye kak...lama x mkn huhu

DeLLas said...

sy pn ttanya2 apa yg ada dlm cendol tu? huhuhuh

Bellezza Bunga Matahari said...

wah.. sonoknyer jenjalan melake.. menarik tapi ema pon sungguh xthu lak ada musium kapal selam tu ya? heheh

Salwa Sara said...

syoknya...baru ni gi Melaka juga..tapi tak dapat gi semua tempat..masa yang sangat terhad..hihihi

best tengok..makan sedap sedap je..heee

nanti jemput singgah & follow blog saya http://sascima78.blogspot.com/

mekasih