Wednesday, December 10, 2008

HARI RAYA QURBAN 1429H

Ni laa lembu korban mak ari tu..lembu paling penakut nak kena sembelih hari tu, hehe (mengikut citer Fadhil laa)

08/12/2008

Isnin, hari raya korban. Hari raya yang lebih besar dan mendalam maksud dan pengertiannya.
Tahun ni..mak juga telah selamat menunaikan ibadah korbannya, seekor lembu. Mak buat
untuk mak, ayah, dayah, along, angah, akiss dan abang. Tima kasih atas kasih sayang mak pada
suami dan anak2 aku. Aku ngan adik (Fadhil)? Alhamdulillah..ayah dah buat kat Janda Baik masa kitorang masih bersekolah dulu.

Kitorang memang tak dapat balik Bentong raya aji kali ni. Nak ikutkan, sejak kahwin 13 tahun
dulu..aku tak penah menyambut Aidil Adha di Bentong. Raya Haji ni cutinya cuma sehari..kalau jatuh time bukan cuti sekolah..memang takleh langsung nak baliklah. Tapi bila dah jatuh time cuti sekolah..ada pulak masalah lain, kan. Jadi memang takde rezeki lagi laa nak sambut Aidil Adha kat Bentong.

Nasib baik laa Fadhil ngan Dayah ada. Aku berterima kasih betul kat diorang. Sekurang-kurangnya aku tau bagaimana perasaan ayah dan mak.
Sehari sebelum kedatangan Hari Raya Aidil Adha..ayah dah 'robohkan' salah satu dari 3 kolam
ikannya. Maksud roboh kat sini..keringkan air kolam tu laa, hehe. Dapatlah 65 ekor ikan talapia merah untuk dibakar dan dijadikan hidangan pada malam sambutan Raya Haji tu.

Berkenduri laa ayah dan mak, tok perak dan Usain dengan memanggil jemaah masjid Desa Damai, jiran2 rapat untuk bersama2 merasai juadah hari itu, Alhamdulillah. Kiranya macam open house gak laa ni. Tapi ni Raya Haji, hehe.
Nak tengok gambar penuh cerita kat Bentong pada hari raya Haji tu..rajin-rajin laa p jenguk kat
adikpekan FP. Kat gebang FP tu..klik aje ADIKPEKAN di link sebelah kiri. Tinggal2 laa komen kat fotopages kitorang ni. Janganlah kedekut ngan komen, haha.

1 comment:

John said...

Very nice blog.
Beautiful and unique pictures.

Please visit:

http://bali-worldresorts.blogspot.com

Keep blogging.
Happy holidays.