Wednesday, December 10, 2008

Sehari di Pulau Pinang..

Belum masuk tengok PC FAIR lagi muka dah nampak penat, hehe. Penat laa nengok sesak pjg kat jambatan P.Pinang tu..(ada kena-mengena ke? hehe)
SABTU 06/11/2008
Pagi tu bangun pagi goreng bihun, sarapan pagi, siap2..Pi mana? Pi Penang, mamu! hehe..
Dengan kenderaan yg padat dari permulaan simpang masuk jambatan Penang, sesak nak bayar
tol..sesak nak masuk lorong di jambatan (dari 8 lorong nak ke 2 lorong..tak ke sesak tu!)..akhirnya kitorang dapat meloloskan sang kancil dari cengkaman sesak setelah mengekori sebuah lori di hadapan, hehe.

Kitorang menghala ke PISA..ada PIKOM PC Fair lagi. Kat sana pun sesak juga, sesak ngan manusia.. Kitorang apalagi...ronda habes. Tengok tu, tengok ni..pelbagai tawaran menarik ditawarkan. Sempat sambar (wah, macam burung helang lak sambar2 ni!) kad memori hp along dan aku punya.
Dah keluar, singgah mamam acik kat Bayan Baru. Terus gi ke arah Tapak Pesta..kan skang ni ada Pesta 'Pulau Pinang' (sebut betul2! hehe). Citer pasal Pesta P.Pinang ni kan, aku last p masa aku sekolah menengah tingkatan 2 kalau tak silap. Tu pun pakcik sedara aku kat Penang tu yg
bawakkan. Yang abang lak..langsung taknah p. Tu yg ingat dah alang2 kat Penang, nak singgah laa konon2. Tapi..wakaka (gelak sorang2 dulu) rupa2nya pesta tu start kul 6 petang laa woi! Sian tul kat kitorang yg bersemangat waja ni, hehe. Ingatkan macam karnival jom heboh tu..siang2 pun ada. Mana laa kitorang ni nak tau kan? Taknah p pesta pun. Pesta apa pun tak nah p! Tiba2 hari tu teringin lak nak pi pesta..tak ke haru. Yang kitorang ni pun..nama aje ada kawan dan nenek sedara, pak sedara, mak sedara kat Penang ni..tapi takde tanya kat depa. Iyelah, maleh nak lorat2 sangat kan? Hehe..Tengok tempat parking kat situ pun terhad. Camne laa malam sepanjang pesta PP tu berlangsung, ye? Kena parking jauh2, menapak jauh2..uui!! tu lah yg kitorang ni tak sanggup. Menanggung risiko keselamatan kereta lagi, ishk2. Siang takpe lagi..ni malam.

Tengok jadual acara pesta tu..tiap2 malam ada artis datang buat persembahan. Kebanyakannya
artis biasa2 aje lah. Yang nampak macam best tu..Nabil Raja Lawak, Apek, ada kartunis Dato'
Lat..Tapi tujuan kitorang ni nak p pesta PP bukan nak tengok persembahan artis. Kitorang nak tengok suasana dalam Tapak Pesta tu. Ada jual apa, murah ke? Kalau murah..berkenan, beli (hehe..). Apa yg menarik, apa yg luarbiasa..sekurang2nya adalah pengalaman kan? Tapi dari luar tapak pesta tu..kitorang leh nampak laa sudut funfair, gerai corncup, gerai jual
pelbagai jenama jeans, gerai makan, gerai kraftangan, gerai senilukis...Dari situ aku leh agak laa,
suasana macam di booth2 jualan karnival jom heboh gak laa. Tapi tak masuk betul2..tak tau laa apa yg kelainan dan suasana sebenar di dalamnya. Tak mengapalah, takde rezeki lagi nak masuk Pesta Pulau Pinang.
Dah tu, kitorang ke arah Georgetown, ke arah Komtar untuk ke Prangin Mall Komtar. Taknah p
redah lagi kompleks baru ni. Pergi ni pun sebab ada hal..kalau tak, takde pasal laa nak ke sana. Tapi cari punya cari kedai tu..last2 kedai tu dah tutup sebab dia ikut ofis hour. Sabtu half day, Ahad tutup.
Aduhai, rugi masa dan tenaga betul laa. Aku ingatkan kalau dah kedai tu..Sabtu dan Ahad laa lagi seronok nak bukak berniaga. Ngan perasaan hampa (sian..) kitorang berlalu dari situ dan ke arah jeti pulak sebab balik nak naik feri pulak. Nak singgah kat Carrefour Seberang Jaya. Nasib kitorang baik sebab elok2 parking tunggu turn (belah luar jeti)..kitorang dah leh terus masuk feri. Dalam feri..aku ngan abg sempat lelap mata rehatkan mata sat. Anak2 main game hp.

Kat jeti bagan..keta, lori kecik dok beratoq punyalah panjang..sampai ke simpang trafik light kat
bawah nu! Apa punya kaya laa orang M'sia ni, semua dah mampu guna keta. Tambah2 petrol dah murah ni..ramai laa yg merancakkan kembali hobi bersiar-siar dengan mobil, hehe.

Sempat singgah kat Restoran Subaidah Nasi Kandar kat depan pejabat SPAN Utara sebelum ke
Carrefour. Sambil minum petang..berita mengenai tragedi tanah runtuh di Bukit Antarabangsa
sedang dilaporkan di berita tv1.
Masuk Carrefour..beli apa yg nak dibeli, tengok apa yg nak ditengok, tanya apa yg nak
ditanya..dah puashati kitorang pun balik ke rumah.
Penuhlah bonet kitorang ni sehari mengaut kat Penang, wakaka. Jenuhlah nak angkat laptop,
printer, navigator, psp, kamera digital, handy cam, projector, speker pc ngan free gift2 yg
melambak2, ngan broadband celcom, maxis, streamyx..wahh!! Dahsyat tul bonet kancil leh masuk semua barang2 tu! hehe...Terpulanglah pada korang percaya ke tak. Kalau tak percaya..baguih laa. Tapi kalau percaya tu..nasihat aku, takyah laa percaya......huhu.
Best tak baca blog aku ni? wakaka..bukan apa, sekurang-kurangnya korang takyah tanya aku pi
mana, buat apa..cari aje dalam blog ni. Tau laa aku keluar pi mana, kan?

1 comment:

ryan said...

Unfortunately though many people UGG Sundance are told to avoid the wrong thing - they are told to avoid sugar when the real culprit is fat.Fat, unlike sugar, is very hard for the body to digest. This means it can take substantial amounts of time to digest - up to Sundance ugg Boots 24 hours or more. As a result it stays in the blood and can interfere with other foods you eat especially sugar. When you eat sugar after eating fat, the fat in your blood will prevent the sugar from moving through the blood to starving cells. This makes your blood sugar levels rise and Sundance uggs this is a dangerous. Luckily the body has systems in place to combat situations like this. An organism found in the body called Candida helps out in this situation by eating the sugar which makes it multiply and bringing ugg 5325 down the sugar levels. If you always have a high fat diet then you will always have a problem with Candida in that the organism will be about ugg 5325 in high levels. However high fat on the odd occasion should not be a problem.