Sunday, September 13, 2009

Aku pengutip!!!

Opps...apa2hal;
Sape2 yg lom amek kadraya aku ni..sudi2-kan laa ye. Mmg ler kad raya ni simple sgt tp apa yg kadraya aku tu paparkan adalah ikhlas dari hati nurani ye, betul...ikhlas ni, hehe..


Hmm..ari ni aku jadi pengutip ler. Ish..sebenarnya mcm tak best je aktiviti aku ni kan..
Tapi sebenarnya best tau!! Jadi pengutip kadraya kat blog mahupun FP kengkawan, hehe. Maklum ler..nak harapkan kadraya posmen hantar tu..ada ler takat 2-3..sedeh..sedeh..sob..sob..

Ari ni aku mcm ada free sket. Alaa..time tgh nunggu biskut adunan ke 2 tgh dibakar dlm oven tu..
Boring2..aku ngadap tenet jap.

Kad raya Ommy Firuz..mak dara terdiva, ngeh2..

Kad raya dari kakyong.

Kad raya dari Lyana.

Kad raya dari Ayu..

Kad raya ni dari bro MeorJay seorang jurufoto yg aku kagumi hasil keje dia, hehe..

Kad raya dari pakcik P.I..alaaaa, yg aku gi kenduri kawen anak dia kat Bagan Ajam sebelum bulan Ramadhan baru2 ni tu..

Kad raya dari Pak Aji Alias..tokey badungcamp FP.

Psst pak aji; Pak aji..umah pak aji tu siap ke tak siap..sy nak gi beraya gak tau!! hehe..Tapi takde ler serang masa raya ke 2 mcm tahun lepas, huhu..Aidilfitri tahun ni lambat sket, (ngeh2)..InsyaAllah.


Pagi tadi lepas sahur..aku sempat ler wat satu adunan biskut. Dah siap bakar...aku gi pasar minggu jap ngan Akiss. Naik motor aje. Pasal aku dah tau ler..mesti time2 cenggini..parking keta takde yg kosong punya!!
Manusia pun punya ler ramai..shopping selagi ler tak raya. Sama ler ngan aku ni pun, heheh..
Aku tgk kat gerai2 jual tudung, baju kurung siap tu..punya ler kelam kelibut diorang memilih tudung ngan baju2nya, huhu. Yg para suami..berdiri aje tepi2 tu memandang sambil berpeluk tubuh. Ada yg mcm boring tunggu lama sgt..hhe. Naseb2..
Aku ni tak beli tudung lagi. Tudung sama kaler ngan baju takde lagi ler. Kalo ada..aku mmg dah tak beli dah tudung tu, hihi..
Bukan pe..aku ni cuma mengharapkan tudung tu ler utk menyerikan muka aku ni, ngeh2..(alasan..alasan..)
Bila ler agaknya nak kuar ngan abang gi Tepen beli tudung ye??
Tadi aku takde mood nak nonggeng sama wanita2 lain utk beli tudung kat pasar minggu tu..pasal terlalu ramai dan padat sgt..ish!! bahaya, bahaya!!! hehe..

Cop..cop!!!
Sebenarnya..aku gi pasar minggu tadi nak beli daging, rempah daging dan santan. Nak wat kari daging ler utk berbuka pose nanti. Barang2 lain dah ada.

Tetapi tujuan yg utama..aku nak beli kepek. Kepek pisang (pisang nangka) ngan kepek bawang. Time2 pasar minggu ni..pilihan banyak. Jadi leh ler aku pilih kepek pisang yg cantik, kiut2 gitu...huhu.
Yg sebenarnya..aku terus tuju kat satu gerai makcik tu. Pasal tahun lepas pun aku beli kepek pisang kat dia. RM6 siap peket setengah kilo. Tadi aku beli 3 peket..Anak2 aku mmg suka kan kepek pisang ngan kepek bawang ni.

Jalan lagi...nak cari kepek bawang pulak. Ada satu gerai tu kepek nya RM8 setengah kilo. Ada satu lagi tu..RM6 utk 450gm. Aku tgk..sama aje kualitinya. Aku try patahkan kepek tu (dari luar plastik utk test sama ada rapoh atau tidak..hehe)..ok jer..
Jadi..aku rembat 3 peket kepek bawang yg sepeket 450gm tu. Penoh bakul moto aku cakap kau!! Ngan bungkus2 kepek besar2 tu, huh...!!

Tapi bila aku dh kuar pasar..baru aku tingat yg umah aku tu ubi kentangnya dah abes daa. Maleh nak turun moto balik..aku terus aje gi kedai Ah Chai..beli plastik ais batu, beli getah nak ikat plastik ais batu dan beli......ye!! beli ubi kentang.
Dah puas hati..aku pun terus ler balik umah pasal dah bajet masa nak kena wat 2 adunan biskut ari ni kalo nak abes cepat...mak aii...letih.

Alhamdulillah ler..masa aku wat adunan biskut yg ke 2 tu..abang pun mesin rumput kat tepi umah sambil dibantu oleh angah utk menyapu rumput2 tersebut dan mengorek longkang dari tersumbat ngan rumput2 yg terpelanting masuk ke dlm longkang tersebut. Tima kasih ler banyak2 kat Angah coz tolong abah dan ibu ye.
Akiss pun tolong gak..tolong jadi pembantu aku. Aku mintak esen vanila..dia kasik. Aku soh dia amek mangkuk..dia pi amek. Aku soh dia amek tisu..dia pi amek..haa, cenggitu ler. Cuma..kali ni kitorang takde sorang pembantu keje2 umah ler. Dia dah dok hostel ler pulak. Tu...mesti dok membilang hari nak balik Jumaat nanti, hihi.

Lega ler skang pasal biskut kak Zah dah siap. Esok leh ler abang kasik. Aku nak kena setel biskut raya utk umah ni pulak..

Opps..jgn salah sangka pulak. Aku mmg tak amek tempahan biskut raya ye..
Utk kak Zah tu aku tak sampai hati nak tolak pasal tiap2 tahun dia mmg mintak tolong aku wat kan 2 jenis biskut tu.

Yg aku tak puas hati ni..bila ler adik ipar aku tu nak kasik resepi biskut mak dia yg tersangat sedap dan rapoh utk dimakan tu??? Ohh..pliz!!!

4 comments:

cookie devine said...

dah amik blm display j lagi

zura@iwan said...

byk dpt kad raya ye kak...

TokNabe said...

Posmen dah senang sikit kerja sekarang ni.... tak pening2 nak proses kad raya yang banyak.

POSH76 said...

mesti sedap kuih rayer sis...hasil tng sendirik....

me this year apa kuih pun tak koser...tunjuk2 ajer...sonang baitu...hehe