Thursday, September 17, 2009

Ramadhan 1430H bakal berlalu pergi....

Ni ada 6-7 lagi kadraya dari kengkawan yg aku gantung kad reranting pohon balak yg aku kerat tempohari, hehe..(gila ke pi kerat ranting pohon balak, haha..)
TQ kat kalian semua atas daya ingatan yg bagus utk bagi akak kadraya ye..ngeh2..

Dari Sue..

Dari Tok Nabe.

Dari Rinna..

Dari MamaQaypo.

Dari Arni.


Dari Shi3la..

Dari AnakLaut.


Dari Aliaah..


Lagi beberapa hari Ramadhan bakal meninggalkan kita. Aku tak tau laa apa yg sempat aku kutip dlm Ramadhan kali ni. Aku harap ada laa amalan dan ibadah yg telah aku lakukan ngan penoh keikhlasan.
Tapi Syawal tetap dtg. Sambutan perayaan yg penuh ngan persediaan...hmm..

Gambar2 di bawah ehsan hp SE cik abang ku;
Erk..busuk ke sampai kepit idung tu? hehe..
Takde laa..sebenarnya aku kesat peluh bawah idung tu. Manataknya..berpeloh tunggu pembantu kedai hardware tu wat rel langsir sorang pempuan tu. Punya ler banyak dia tempah. Satu umah apa??? Uiii..
Aku ni nak 2 btg rel tu aje...utk langsir pintu bilik anak bujang aku tu. Tapi kena ler tunggu giliran ye tak??

Kat dlm longkang depan kedai hardware tu..ada ler makhluk Allah ni mengiau..ngiau. Aku pun jenguk ler. Oo..kat situ dia menumpang teduh.
Pastu..ada ler sorang staffnurse tu belikan kucing tu roti sosej utk sang kucing malang ni. Kucing ni pun makan ler. Bukan kucing aje yg makan tau..sang semut api pun dtg tumpang sama. Maka..berganda-ganda ler ganjaran yg staffnurse tu dpt, InsyaAllah.

Ni kat Bazaar Ramadhan depan The Store Taiping Jaya. Sepanjang2 jalan tu ler bazaarnya. Saja je jengok2. Cari gak kot2 ada tudung yg berkenaan yg berkenan tapi..takde ler.

Puas ler aku membelek2 semua gerai tudung kat situ..takde gak ler yg berkenaan yg berkenan, ngeh2..Aku cari tudung bawal aje pasal muka aku ni tak sesuai pakai tudung awning tu. Dah try..anak2 aku gelak2 kan, hmm..

Psst; Opps..tadi aku dah dpt beli tudung berkenaan dan berkenan di hati kat kedai dekat ngan hentian raya Kamunting tu aje. Beriya2 carik tudung sampai ke Taiping..kat Kamunting jugak yg jumpanya, huhu..

Hmm..jam 10 lebih dah ni. Org sgt ramai berpusu2 kat situ. Aku rimas sebenarnya..rimas ngan asap rokok ler.

CORETAN TAMBAHAN;

- Hmm..Jumaat sok sekolah dah cuti tapi Along tetap esok gak baliknya..Aduhai, siannya dia. Budak2 dok SBP ramai dah balik semalam ngan ari ni, hmm.
- Angah ngan akiss dah leh berfoya2 sok sebab tak sekolah. Tapi dok umah pun kena tolong ibu diorang gak ler. Byk lagi keje2 yg tersenarai dlm list tu aku tak wat lagi, huhu..
- Malam ni dah kena bawak turun beg. Nak kemas pakaian. Senang kemas awal. Apa2 yg tak ingat...ada masa utk diingatkan, ngeh2..
- Tadi aku dah gi umah maklang nak amek baju raya aku ngan akiss tapi maklang soh amek petang sok..apa petang sok?? Aku nak balik kampung dah, uwaa..
Takpe..maklang kata..amek pagi sok. Baju aku dah siap tau!! cuma baju Akiss tu maklang pi hantar kat org jahit tulang belut. Sempat aku soh maklang tolong jahitkan sampin angah ngan akiss, hehe..
- Malam tadi dah try wat tart keju blueberry. Hmm..ok ler rasa dia..tapi upe dia tu kureng ler sket..hehe..Tak macam yg jual kat bakery tu, kehkeh..
- Disebabkan tart keju blueberry ni gak ler malam tadi aku tido jam 1.40pg. Pasalnya..aku tak cukup acuan..bakar ler sikit2. Jenoh......Guna oven dapur gas pulak tu, huhu..
- Jam 4.30 pagi..aku dah kena bangun utk prepare sahur. Adui..rasa mata ni mcm ada pasir, ngantuk woo..Tapi disebabkan tanggungjawab..aku gagahkan diri utk bangun. Abg pesan soh aku tido jap lepas dia gi keje pagi tu.
Alhamdulillah, aku dpt cover balik ngantuk tu lepas babai abang pi keje pagi tadi, hehe. Jam 9 pagi aku bangun dan mula wat keje apa yg patut, hmm.

10 comments:

badung said...

KALAU BAJU RAYA X SIAP, KENA LE AMBIL PAS BALIK PAHANG NANTI..HE HE..KENA PAKAI SENDONDONG ORENG TON LEPAS LE KUI KUI..
SELAMAT HARI RAYA...

POSH76 said...

Amboi soping lagik tu...hehe

sian meow tu....

Gieyana said...

Selamat Hari Raya yer Kak..
At least dpt gak tudung yer..:)

░♥si lampu neon♥░ said...

best nye seronok persiapan raye ye kak! huhu

barang2 kat sane murah tak?

selamat hari raye yer..mahap zaher baten.. =)

MuMMy 2 Haqq said...

kalo dah pohon balak tu bukan ranting dah namanya tu...hehehhe..anyway thanks gantung kad saya kat pohon balak..:)

Olive Tree Guitar Ensemble said...

Hi, it's a great blog.
I could tell how much efforts you've taken on it.
Keep doing!

TokNabe said...

Kata Al-Ghazali : yang jauh itu WAKTU,yang dekat itu MATI,yang besar itu NAFSU,yang berat itu AMANAH,yang mudah itu BERBUAT DOSA,yang panjang itu AMAL,SOLEH yang indah itu SALING MEMAAFKAN” Salam aidilfitri maaf zahir dan batin”.

J@J@ / Bini The Rock said...

wahhhh segala2nya meriah ye kak....

meriah dgn kad raya dah bergantung2...
tudung pun dah bergantung2...
tu klu saya yg milih tudung...smpi sahur pun tak terbeli lagi kak...
rambang mata nie haa...

J@J@ / Bini The Rock said...

Selamat Hari Raya ye kak...

Maaf zahir Batin...

ikiqzana said...

salam sis.. lama x dtg sini ziarah... laptop zana antar sevis.. bnyk betul citer...

anyway.. zana nk ucapkn selamat hari raya wat sis sekeluarga... maaf zahir & batin ye...