Monday, September 7, 2009

PERTAPAAN...

Dah seminggu aku tak mentenet. Bermakna...seminggu gak aku tak ngadap blog, seminggu gak aku tak melawati blog kengkawan..hmm..sori ye, heheh..
Ada beberapa sebab yg memaksa aku berbuat sedemikian. Semuanya sebab2 yg penting. Salah satunya yg utama telah diketahui oleh adik aku kat Lawas tu, hehe..

Maka hari ni..seperti gambar bunga tiga serangkai yg memekar tu..hati aku pun memekar kerana dpt keluar dari pertapaanku..heheh..
Sebenarnya..tak selesai lagi pun tapi sebab abg tolong handle kejap perkara utama tu...aku pun leh ler mentenet jap. (Jap ke?? ni mau 3-4 jam pe?..huhu..)


Last aku ngadap blog ni adalah sehari sebelum sambutan hari merdeka.
Pada hari merdeka tu..kitorang hantar along balik ke hostel dia. Tgk laa..beriya aku menitipkan pesanan dan nasihat utk dia. Gitu laa setiap kali bila hantar dia balik ke sana. Tambah pulak..kali ni adalah pengalaman pertama dia berpuasa di asrama. Bertambah jugak ler pesanan aku kat dia, huhu..termasuk ler jgn lupa set jam utk bangun sahur, hehe..

Alhamdulillah..seminggu dah along berpuasa kat sana. Semuanya ok. Bermacam citer yg dia citer kat aku masa telefon 2 hari sekali, hmm..
Bila aku dgr dia ok..aku pun lega laa.


Tapi sebelum tu sempat gak kitorang singgah kat pasar Ramadhan di bandar Baling. Seronok gak gi sana walaupun tak sepadat pasar Ramadhan Kamunting. Paling aku suka..aneka kuih-muih dia. Maklum ler..dekat ngan Siam..byk ler jugak kuih2 ala-ala siam yg dijual kat sana. Tapi anak2 aku ni tau nya nak donut..donut...!!
Cuma along aje dah mula berubah sket. Mgkn sejak dia dok hostel ni..dia dah tak memilih makanan sgt, ngeh2.


Semua kuih-muih yg dibeli tu utk stand-by berbukak pose dlm kete. Maklum ler..jam dah kul berapa nih. Mmg tak sempat sampai Kamunting lagi time2 berbuka pose tu. Mgkn time tu tengah lalu kat ladang kelapa sawit lagi, hehe.

Gambar bulan ni ketika mlm 12 Ramadhan. Ye..kita semua melihat bulan yg sama!!!

Terselit jap..
11 Ogos lalu..keta ni dah berpindah milik. Terima kasih atas segala jasamu..

Gagasan 1 Malaysia..
Hmm..pasal budak kat atas ni laa aku bertapa kejap.

SELEPAS GI MARKET TEPEN....jam 8.40pg...

Suasana di pejabat pos sehari selepas 31 Ogos. Berderet2 apek dan nyonya beratur utk mendapatkan setem keluaran khas 1 Malaysia bertarikh 31 Ogos. Tapi disebabkan pej. pos pun tutup 31 Ogos tu..maka setem mula dijual sehari selepasnya.
Aku adalah salah seorang dari 3 orang kaum Melayu yg beratur utk membeli setem tersebut. Yg lain..semuanya kaum Cina dan beberapa org kaum India.
Sampai kat turn aku..sampul dah abes, lembaran mini RM5 dah abes, buku mini pun dah abes!!!! Yg tinggal cuma 3 design setem 30sen aje. Aku balun gak. Takpe..nanti aku gi ke pej. pos Kamunting pulak.


Isu khas yg dah abes tu..diorang ni ler yg rembat. Diorang beli berset-set. Beratus-ratus abes kat sini aje. Huh!!
Balik tu..terus singgah kat pej. pos Kamunting. Naseb baik buku mini bernilai RM3 dan mempunyai 5 degisn setem 30sen masih ada. Cuma yg aku tak dpt utk isu tu cuma setem lembaran mini bernilai RM5..aduiii.
Aku ingat nak mintak tolong Suziey belikan dulu. Tp..maleh ler pulak nak nyusahkan dia..hmm.


Tgk ler kucen kesayangan kitorang nih. Lena betul tido. Tu..bukan kitorang yg sesaje angkat taruk situ ye!! Tomei tu sendiri yg gi situ.

Ni Tomei kat Akiss pulak. Akiss tu tgh tido. Dia masuk umah..terus aje landing kat situ utk tido sama. 3x gak aku angkat bawak turun letak dia kat bawah kusyen. Tapi dia naik balik gi situ. Aku bukan apa...aku tak nak ajar Tomei selalu sgt masuk umah ni. Yg si Tomei ni pulak..manja ler sangat sangat...

Hmm..ni ler salah satu sebab naper aku bertapa dari mentenet ari tu. Aku bukannya pandai menjahit pun. Ni cuma jahitan straight aje..org kata jahit bodo, huhu..
Ni langsir utk umah mak. Kain ni sebenarnya dah dibeli tahun 2007 lagi. Tp mak aku kan keje. Jadi, mak takde masa nak jahit sendiri. Balik keje aje letih...tambah pulak mak kurang sehat.

Mesin jahit ni aku beli 1997 kot. Senang nak jahit kalo jahitan seluar terkoyak ke hapa. Kalo kata sebab nak jahit baju kurung..sampai skang aku tak reti nak wat baju kurung. Padahal..jiran aku..kiri kanan tukang jahit baju kurung..adoiii!! Nape laa aku tak amek kesempatan belajar ngan diorang yek!! Tu yg mak aku marah tu!! hehe..

Skang ni selalu gak mesin ni wat hal. Kalo dulu2..bila mesin ni wat hal..sampai nangis2 aku dibuatnya. Tapi Alhamdulillah, skang ni aku dah semakin kool. Aku sering muhasabahkan diri. Setiap kejadian ada pro dan kontranya..ada hikmah di sebaliknya. Aku tarik nafas panjang2..lepaskan perlahan2. Beristighfar...Lega rasa satu badan.

Kalo ada duit lebih2..mau gak aku beli mesin jahit BROTHER mcm tukang jahit pro tu, heheh!!! (Chet..setakat jahit cenggitu pun..ada hati nak beli mesin jahit mahal, ngeh2)

Punya ler sebok aku ketika pertapaan ku kali ni..pakaian dah kering dibasuh tu..3 hari aku tak terlipat. Takde masa betul!!
Tapi sebok-sebok aku pun..aku tetap masak utk berbuka puasa. Walaupun ala kadar..tapi kitorang dpt berbuka puasa di rumah ngan selesa. Kitorang penah berbuka pose kat luar pun masa lepas hantar along ke hostel ari tu. Tak sempat sampai umah. Jadi berbuka pose ngan kuih-muih yg sempat dibeli kat Pasar Ramadhan Baling tu dan air kotak/ air kopi dlm tin tu aje. Singgah kat restoran..oder makanan..setengah jam gak baru dpt menikmati nasik. Sian kat angah ngan akiss.
Lagi satu..kitorang bukak pose kat umah mak. Tu aje laa 2 hari. Hari2 lain..semuanya berbuka pose kat umah kitorang aje.
Sebok2 aku pun aku masih bersemangat utk bangun sahur..masak ala-kadar juga utk angah ngan akiss makan nasik. Alhamdulilah, masih boleh bangun kul 4.30 pagi utk persediaan sahur tu.

Ni barang2 utk wat biskut raya. Opps...konflakes tu..bukan yg kotak punya tu, hehe. Beli timbang punya aje..kekeke..

Nenas utk dibuat jem tart..

16 comments:

Rinna said...

Patut laa lama menyepi rupanyaa bz ngan menjahir langsir.. Kira dah siap laa yer langsir raya..tuh.. :)

~Atie+Farid~ said...

akak.....pasar ramdhan baling....rindunyeeeeeeeee kat Baling....takpe2..raya ni balik sane dpt lepas rindu.....tengok gambo pasar ramdhan tu Baling tu sebak saya kak...tingat kampung tercinta....huwaaaaaaaaa

HaSue said...

woo..patut lama menyepi kak... bizi tahap melampau la ni ek..hehe.
Banyak citer terbaru ek..

cookie devine said...

seriuz muka nak g nak cr mkn bk pose.tu blm bab pilih memilih.mesti cam nak telan tokey kuih..
p/s: tart nenas peberet Cik Cookie tuh.

MuMMy 2 Haqq said...

jahit bodo2 pon kira pandai ler tuuuuu...

POSH76 said...

Diam2 berisi yer...mcm2 pojek ada...bestnyer pandai jahit...

cumiller tuceng tu....hehe

nanti nak tngk kuih raya yer...hehe

[-suziey-] said...

ler bertapa ke..dasat btol..sy pn bln pose ni slow sket la blogging..hehe..

ler nape akk xckp..bole je nk sy belikan..tp kena remind la ..ekekek:D

waaa ni msti best ni kuih raya home made..jgn lupe jmpt sy dtg umah tua..hahaha:p

ibu_umairah said...

best aar akak buat biskut sendiri....nant jgan lupa pos kat sini sikit yeee..hee.hee

Fara_Adura said...

Waa.. lamanye akak bertapa..rindu akan komen2 yang bernas + pedas itu.. ekekeke..:D

Waa.. baling ek..tempat nek2 bas dulu tuh..hehe..tempat shopping gak..wah seah yang murah..ekekeke

Menjahit ker akak..wah, sgt rajen..hehe

TokNabe said...

Mesti dapat ilmu banyakni kalau baru balik dari bertapa.

Wow... toyota pun ada keluar mesin jahit!!

Faridah said...

akak...comel la si tomei tu.. geram jer

MaMa aYiN_FaSHa said...

kekkek..kak, kain yg tak berlipat tu cam dah sama kat umah ieda nih...

MaMaQaYPo FaMiLy said...

BeeZee nyer!!

Tomei tu sebijik pangai GEBU kat umah ni... suka sgt Landing celeh2 orang... tapi kalau time hujan BEST, Hangat jer rasa badan dia... hehehe

p/s: belum Shopping la....!!!

atty's said...

alona..tulun jait langsir..kty lak ek..hehehhe.

kakyong said...

tu dia, sekali dia kuor dr pertapaan.. mcm2 cerita..
dah start buat kuih raya ker.. kakyong tak start lagi.. anak2 asyik kaco jer..

bestnya ade mesin jahit.. kurang2 bolehh lah menjahit, walau hanya jahit lurus...

zura@iwan said...

owhh psr ramadhan Baling ye...mmg ku kenal tmpt tu...kekeke...