Friday, April 23, 2010

Jenjalan ke Pantai Merdeka

21hb Mac 2010
Ahad

Ini pun cerita lama. Sebulan yang lepas. Nak wat camne..baru ni ada masa nk citer kat sini, haha.

Mmg hari tu kitorang nk gi hantar along balik hostel tp petang2 sket ler.
Pagi tu aku aku sempat gi umah kak nor kat sebelah..jumpa Yui, nk bagi hadiah besday utk dia, hehe. Hadiah kecik aje, ye Yui...hmm. Yui pun nak balik kolej dia kat Merbok hari tu.

Ntah mcm mana..leh tersembang2 lama lak ngan kaknor dan yui. Aku tanya Yui..balik kul brp petang tu. Yui kata, dia tak beli tiket pun lagi..hoho.

Aku balik umah..pastu aku citer kat abang yg Yui tak beli tiket lg. Jd, kitorang pun bersetuju utk saja2 gi Sg. Petani hantar Yui dan terus ikut Kuala Ketil utk ke Baling - Pengkalan Hulu utk hantar Along pulak.

Aku ajukan perkara ni kat kak nor dan Yui..dorang pun ok je. Kul 11 pagi...kitorang mula bergerak keluar dari Kg. Expo ni.

Mula2 kitorang gi terjah Pantai Merdeka ni ler. Aku tak penah sampai sini lagi. Abg penah ler jugak sampai situ..tp dh lama sgt dh. Masa arwah abah si Yui ni ada lagi.

Jauh jugak nak sampai ke pantai. Rasanya dh masuk jaoohh dh ke area Kuala Muda tu..tp tak sampai2 lagi, hehe. Maklum ler...tak nah sampai, kan. Kalo mmg org sana..dh tak rasa apa dh, ngee.
Suasana sepanjang jalan memang ler ada sawah padi tp tak menghijau pun sebab baru je musim menuai. Musim pesawah masukkan air dlm petak sawah, hehe.

Sampai2 Pantai Merdeka aje...ok ler suasana persekitarannya. Terjaga rapi. Aku ingat takde pantai utk mandi-manda. Mgkn yg ada cuma pantai yg telah dihalang dgn tembok batu aje..rupa2nya ada.

Tapi kitorang gi situ pun bkn utk mandi-manda pun. Saja jenjalan nak tgk tempat org. Jaoh perjalanan luas pengalaman, kan??

Meriah gak kawasan ni. Ramai peniaga gerai2 meniaga air, kacang rebus, keropok lekor, pisang goreng, rojak buah, air sejuk...hoho..
Kedai2 makan pun disediakan. Mcm2 gak ler yg ada..
Kitorang makan tengahari kat situ aje.

Akiss dh jumpa kulit siput..huhu. Rasa2nya, ada siput lg kat dlm tu..hmm.

Angah ni nak bergambar tetapi tiba2 termenguap pulak masa aku klik kamera tu, ngee.

Tu ler kedai2 makan tempat kitorang mamam tengahari tu, hehe.
Opps..ternampak lak kereta juga mpv kaler putih pearl tu, ngee..
Tu kereta juga mpv tau...bkn VAN juga mpv, hahaha..

Kat area bawah2 pokok yg redup tu..ada gak yg pasang khemah utk beristirehat sambil berkelah2.
Ada gak yg berkelah mcm biasa....bentang tikar, lepak2..

Dh lama kitorang tak gi berkhemah. Ntah, rasa maleh pulak nk gi. Penah ler berkhemah semalaman kat Teluk Senangin dan di Pantai Kerachut..

Dari Pantai Merdeka tu leh nampak Tg. Dawai..
Penah ler kitorang sampai situ tahun lepas. Masa tu naik van..ngan abah, mak, kaknor, Yui..hehe..

Ni kak nor dan anak sulungnya..Yui. Hmm..tak sangka lak ada watak anime Yui dlm citer anime bersiri K-On kat ch 715..hehe..

Along..along..hmm..

Budak pempuan ni..mesti nak turun gak. Nak cecah kaki dia kat air laut tu gak, hmm..
Pastu dikutipnya kulit2 kerang, kepah..dh ler beg plastik tak bawak. Last2 diletakknya kat dlm henbag aku..hmm..

Dok lepak2 sambil tunggu abang yg dh berjalan sampai ke hujung belah sinun...(jauhnyaaa tgk2 tempat. Nak cari port perkhemahan ler tu...hoho).

Yang ni lak..dh kat area Merbok. Kat bawah jambatan nak menyeberang ke UiTM tu. Sj ler singgah..tgk2. Maklum ler...Yui dh last 'sem' skang ni. Kalo Yui dh keluar dari situ..tak tau ler kitorang leh sampai ke idak kat area tu lagi.

Ni pun kat area situ gak ler.
Masih belum beroperasi sepenohnya. Restoran ada tp beroperasi di waktu malam aje.

Kat area jeti org nak gi mengail. Mgkn nanti ada bot cruise kot ronda2 kat situ, hehe..

Tu aje ler...

-Hmm..ntah ler. Skang ni perasaan kitorang bercampur-baur.

8 comments:

Gieyana said...

air laut kt Pantai tue dh x bersih kan..ritu pegi time Nureen umur 2 thn...kotor jer..mybe skrg dh ok la kot kan..

el said...

dulu mmg kotor tmpt tu...selerak
skrg tgk dlm gambar kak ni cam best pulak...nti nak g tgk la..leh mandi eh..ok lah tu

J@J@ / Bini The Rock said...

kenapa perasaan bercampur baur tu kak???

POSH76 said...

takper sis entry apa pun I tetap suka layan janji ada gambo...hehe
nampak naaa malas nak baca huhu

bess gak tempat ni....siap leh camping lagi hehe

[-suziey-] said...

ade kan lagu cinta pantai merdeka..hehe xde kena mengena..ekke:p

ape yg bercampur baur tu kak?

pak long said...

salam...
mak aii..bestnya pantai tu...nanti cuti nak jugak pi sana...

TokNabe said...

Tak pernah sampai.... tapi memang best main air kat pantai ni. Cuma satu je.... bersali kulit ler kalau tak berhati2.

makdara terdiva said...

cintaku bersemi dipantai merdeka..

huwaaaaaaa..rindu nak pegi tanjung dawai naek bot yg singgit tuh..rindu kat org kedah..eh..tetibe plak..