Monday, May 3, 2010

Suram.....

Hmm..tak mengapalah..

Berbeza dengan tajuk...Alhamdulillah, hari2 aku tidak laa sesuram CintamaniszLite ni.
Setiap hari..pelbagai warna yg perlu aku lalui. Itulah lumrah kehidupan.

Skang ni...aku rasa lega sket dgn perkara minggu lepas yg telah melanda.
Tetapi, dh reda yg tu..muncol pulak perkara baru.
Ada tanda2 beberapa pelajar di maktab tempat along belajar utk positif H1N1 gelombang ke2 ni.

Aku selalu berdoa agar dijauhkan perkara2 begini dari anak2 dan kami sekeluarga. Amin.

Di suatu malam..selepas menghadiri sebuah pertunjukan bersempena Bridal Fair di SSL Traders Hotel, Kamunting...kitorang pun singgah kat gerai Amat Char Kue Teow yg sememangnya dlm laluan utk balik ke umah.

Masa ni dh abes makan...baru ler sebok nk amek gambo.
Sbbnya..kitorang ni mmg tak berapa biasa nak amek gambo makanan yg terhidang sebelum makanan tersebut kena ngap!!! hehe..

Foto2 kat bawah ni pulak masa kitorang ke Econsave yg baru dibuka kat Kamunting. Seperti biasa..bila opening aje..mesti meriah, penoh sesak ngan kunjungan pelanggan2 yg teruja ngan mende baru, hoho. Termasuk ler kitorang ni, hmm. Pelik tul!! Mcm ler takleh nak pi pada hari lain. Tp mmg betul ler, pd hari pembukaan..mesti ada tawaran yg sgt spesel, kan?? hehe..

Foto kat atas ni masa 1st time gi Econsave di hari pertama pembukaan. Gi waktu malam ngan 2 bijik motor. Kitorang ikut short-cut...lintas laluan tikus (hehe..) kat landasan keretapi dan kawasan pembinaan MMC Gamuda tu. Maklum ler..kalo gi ngan keta..jenoh ler. Ngan sesaknya jalanraya kat situ, ngan takde tempat parkingnya..
Dah tau dah senario tu. Dh biasa sgt. Masa pembukaan The Store Kamunting, masa pembukaan Tesco, Giant, Taiping Sentral...mcm tu ler situasinya.
Mlm tu..kitorang tak beli apa2 pun. Survey2 dulu..murah sgt ke Econsave ni? maklum ler tak penah masuk mana2 cawangan pun.

Econsave Kamunting ni diubahsuai dari sebuah kilang lama kat tepi jalan area Kamunting Industrial tu. Tempatnya mmg sgt strategik...tak mcm Giant Kamunting. Mmg tersilap percaturan ler Giant tu. Sian tul. Sebelum ni pun tak ramai org. Apatah lagi ler bila Econsave ni dh bukak. Lg dekat ngan penempatan org2 Kamunting, hoho.

Econsave ni betul2 dlm laluan nak ke Kamunting dari exit hi-way PLUS.
Kiranya...pihak pengurusan dorang pandai ler cari lokasi.
Tapi tak tau ler pulak bila dah ada fly over merentasi rel ketapi kat Kamunting ni nanti..(dari arah kitorang)..nak kena u-turn pulak dulu kat simpang masuk Taman Mewah tu kot, hmm..

Ni pulak...kali ke-2 kitorang masuk sini.
Kali ni gi waktu siang. Ngan keta pulak (kancil je..bajet senang parking, hehe) pasal nak beli beberapa barang, hoho.
Kat sini ada bakul beroda cenggini selain troli biasa.
Angah amek satu..akiss amek satu. Macam ler nak beli byk sgt amek sampai dua, hehe. Budak2 ni takmo amek troli pulak. Dah jakun ngan bakul beroda ni, kesian tul ler..hoho..

Tp tengah2 kitorang memilih dan mencari barang kat situ..tiba2 je dtg beberapa org makcik bertanya kat aku mana aku dpt bakul tu, hehe.
Aku ckp ler kat pintu masuk tu. Tp sian pulak..mgkn masa masuk td..mkcik tu tak terperasan bakul ni. Mgkn mata dia terus nampak tanda2 harga dan org2 ramai yg sesak dlm tu aje, ngee.

Jd, aku pun alihkan brg2 dlm bakul Akiss ke dlm bakul Angah. Bakul kosong tu..memandai-mandai je aku bg kat salah sorang dari makcik tu utk dia guna.
Mula2 bila Akiss terperasan bakul dia takde..sedey ler dia tak dpt nak tolak-tarik, hmm.
Tak lama kemudian, nampak ler suami makcik tu tengah heret bakul tersebut ngan beberapa barang di dalamnya.
Aku pun ckp ler..Akiss dpt pahala tu sbb bg tok ngan nenek tu guna bakul yg dia amek td, hehe. Elok ler mood dia balik, hmm. Bakul yg angah pegang tu pun dia tak mau dh..hoho.

Komen aku sbg pelanggan...
Harga dia lebih kurang je ler ngan Tesco.
Kalo mahal...mahal lima sen-10sen cenggitu.
Kalo murah...mcm tu gak ler perbandingannya.
Jadi, nak shoping dekat...leh gi Econsave dan leh kutip mata Real Reward.
Tp, kalo nk shopping lebih byk brg2 lain...leh ler ke Tesco. Leh ler kutip mata Clubcard sekali, kan??
Tak rugi pun..harga lebih kurang sama aje. Ganjaran mata pun tetap ada.
Cuma food court dorang tak best ler. Kat Tesco pun..dh lama aku tak lepak2 kat food court dorang. Bkn pe..aku ngeri ler tgk tukang masak dorang berkuku pjg, bersubang, berantai sume. Import dari myanmar tu...adeii. Naper dorang ni?? takde guide dan etika ke ketika berniaga makanan???

8 comments:

Gieyana said...

kekeke..lawak ja akak nie..ikut lorong tikus lak g Ecconsave..kekeke

sempoi la bakul roda tue..kalau sy atau nureen tgk mesti jakun gak...kekeke

atty's said...

fir pun suka ngn bakul roda tu ..kalo ade mesti nak yg tu

[-suziey-] said...

omg..xtau pn dh buka ek econsave tepeng tu..dekat depan simpang nk ke umah mak mentua sy tu kan..ouh syiok ler pasni ..nk shopping sgt dekat..slalu g tesco je..jauh sket..kadang mls nk g..hehe ..ni dekat sgt bole jln kaki je..hiks:p btl la giant silap percaturan..jauh sgt:)

wantie said...

ee.... sonotnya tengok bakul roda tu. tak perasan pulak econsave kat sini ada tak bakul roda..

Econsave kat sini tak best sangat.

Rinna said...

Wahh..seronoknya..gi soping2..yer..heheh..Rin pun kdg2 suka gak gi Econsave kat Cheras..nie.. Kat econsave pun ada gak troli kecik tuk budak2..

POSH76 said...

rasanyer bakul roda ni ada kat econsave jekan...tp mmg harga kat sini lagi murah banding dgn tempat lain hehe

dapat pahala tulun acik tu hehe

J@J@ / Bini The Rock said...

bakul beroda tu baru saya nmpk la kak...senang nak usung kat celah2 org kan...

Wah! skrg akak makin rajin berbelanja lah ye...semakin dekat nmpknya!

mamawana said...

salam caiyang


Best jln2 shoping dgn family. Cute bakul roda tu kan kan kan....Tesco murah ker? Econsave murah? Apa2 suker tengok budget dulu...