Sunday, August 16, 2009

Kenduri Pakcik P.I di Bagan Ajam, Penang..

Hahh, kau..berapa punya byk gambar aku masukkan kat sini ari ni. Pesan aku..sesape yg masuk entry baru ni..sila laa tgk berperingkat2 ye. Taruk tanda ke apa tang mana yg korang berenti tgk, huhu. Pasal aku wat entry ni utk stok 2-3 hari punya, ngeh2..

BERMULA CERITA;
Sabtu, 15hb Ogos ari tu..aku ikut abang menghadiri kenduri walimatulurus pakcik PI di Dewan Panorama, Jln Pantai Bersih, Bagan Ajam, Penang.

Sekali ngan kitorang dari Taiping adalah Pak Haji Alias. Disebabkan pak aji dari Bukit Gantang..kitorang pun (sambil sarapan pagi) tunggu Pak Aji sekeluarga kat R&R Gunung Semanggol utk sama2 berkejar-kejaran di hi-way, huhu. Kelakar gak ye kancil sama kancil berkejar-kejaran, kehkehkeh..

Sampai kat Dewan Panorama tu..tetamu masih belum ramai lagi. Aitt?? Awal sgt ke kitorang sampai ni?? Tgk jam kul 12.10 tengahari dah, hehe..

Kedatangan kitorang disambut oleh tuan umah iaitu pakcik P.I. Sebenarnya pakcik P.I ni kenalan abang dan Pak Haji Alias kat fotopages.

Ni laa pakcik P.I. Beliau jadi tuan umah pun sebokkk dok ngusong kamera dslr beliau tu. Mesti utk stok fotopages pakcik, kn? ngeh2.
Padahal OP profesional ada gak tu..hmm..

1) Sampai2 aje terus kitorang diberi cenderahati. Tgk ler si Akiss dan Akma tu..hish!! awal2 dh bukak tgk apa ada kat dlm. Geram betul aku!!
2) Kedatangan abang dan pak aji jugak disambut oleh tetamu istimewa tuan umah ari tu iaitu Wak Kumis dari Singapore. Wak Kumis ni pun antara yg sangat aktif dlm sillaturrahim fotopages ni, hmm..bagus ye!!

Depan dewan tu..ada ler pulak mende2 alah ngan boyan segala bagai ni. Budak2 pun apa ler lagi. Tak reti panas..(tp maklum ler..tepi laut kan! Panas2 pun..berangin ler pulak, syok aje lepak kat luar dewan tu!) hehe..
1) Akiss dan Akma (anak bongsu Pak Haji Alias ler ni..) berposing tengah2 panas.
2) Angah ngan Akiss bergayut-gayutan..

1) Sesi bergambar aku ngan kak Ruby bersama isteri pakcik PI yg berbaju biru tu.
2) Ayam goreng berempah, kari daging dan batang pisang (menu spesel ari tu), juga sayur bonces..

Sunggoh asyik kitorang semua menikmati hidangan di majlis tu..
Kari daging ngan batang pisang tu pun mmg best!!
Air sirapnya pun sedap ler, hehe..

Hmm, ini adalah seorang wanita berhidung C. Elok sgt ler..pasal dia ni kelahiran negeri Pahang. Kan Pahang tu guna plat C..huhu..

Lepas makan..kitorang pi pulak berangin-angin kat tepi laut tu.
Walaupun
masa tu tengah panas terik daa..

1) Kak Ruby dok bawah khemah aje ke?? Panas ye? hehe..
2) Tgk, Pak Aji okey aje???
3) Abg ngan angah pose style lama daa!! huhu..
4) Wuish, angah posing sorang2 style apa lak tu? Nak tiru Luffy One Piece ke? ngeh2..

1) Owh..tengah2 panas pun diorang leh bersembang2 ler. Baguih2!!
2) Angah, Akiss ngan Akma wat2 baik ler dok situ. Padahal tingin bebeno nak turun ke pantai tu!! huhu..

Abang berlatarbelakangkan dewan terbabit.
Nak pi mana tu, yang??

Hmm..jaga korang!! Abah datang tu nak marah korang!!! Ada ke main tengah2 paneh ni??? Kalo dah namanya budak2..tau nak seronok aje. Diorang tak tau ke skang ni tengah musim demam??
Naik cepattttt!!!! Abah dah datang, tak nampak kat atas tu?? huhu..
Sempat gak budak2 ni turun main air pantai ni??? huh!!

Owh..sesi bergambar beramai2 sudah bermula.
Bergambar ngan Wak Kumis, Fidah dan Zai Kulim dan suaminya Mr. T.
Kaco diorang tgh makan aje!!

Yo!! apa yg aku tak sangka..kat sini aku leh jumpa sahabat blogger si Mira ler. Manis, puteh gebu laa si Mira ni.
Mira ni ahli Team Ketupat Bawang yg glamer dari fotopages tu, hehe..Yg aku tau Attyfir pun dlm team tu gak, kan Atty??
Mira mai ngan kengkawan dari KL. Antara yg dtg ngan dia Watie, Ila, Azue dan Fidah.

Bergambar di tengah2 panas berlatarbelakangkan pemandangan laut..
Baru nampak kalerful baju2 kitorang tu, kan..hehe..

Kali ni ada Zai sekali.
Abg snap dari atas tembok tiang bendera ler, huhu..

1) Bergambar pulak ngan Pak Haji.
Pak Haji ni keje sepejabat ngan abang kat GSL tu. Dia dah nak pencen ujung Oktober ni. Tu yg aku amek kesempatan bergambar ngan pak aji, heheh.
2) Pak Aji bergambar ngan Wak Kumis jugak. Seronok pak aji dpt jumpa Wak Kumis ni. Manakan tidak...Wak Kumis sahabat dari Singapore ni adalah antara best fren pak aji kat fotopages tau!!..heheh.

Kali ni aku bergambar ngan Kak Ruby pulak. Kak Ruby ni isteri Pak Aji ler..
Kiranya, dlm ramai2 isteri2 staf GSL..kak Ruby ler antara best fren aku, ngeh2.

Hmm..semua juwita kat dlm gambar di atas sangat suka bergambar ye. Kalo dh namanya geng Fotopages..semuanya ler suka bergambar. Mcm2 pose diorang ada ye. Kamera pun semua bawak yg besar2 saja. Mmg happening abes!!

Aku sgt bangga apabila diberi cenderahati oleh kawan2 fotopages dari KL ari tu.
Psst; sebenarnya..utk abang ler. Pasal..fotopages tu abg yg punya, hehe..

Wak Kumis bersama Wak Mustar..
Sape leh teka mcm mana dtgnya idea abg nak taruk nama Wak Mustar tu kat fotopages?? Ni bukan kontes ye, huhu..

Kali ni sesi sang arjuna pulak bergambar ye. Punya laa banyak aku snap. Dari Wak Kumis tak pakai kacamata itam..sampai ler Wak Kumis dah berkacamata itam..huh!!

Ni sesi gelak2 pulak. Wak Kumis buat lawak daa..
Rupa2nya Mira ni kalo dah start gelak..susah nak stop woo!! Sampai merah2 muka Mira, hmmm...(takpe Mira, hepi tu petua awet muda tau! huhu..)

1) Gambar atas tu Azue.
2) Yg bersongkok tu pakcik Aziz, biras pakcik P.I. Dia ni asal dari Kg. Sg. Ati, Pdg Rengas. Tp skang dah dok kat Jitra. Dia kata dia besfren Paklong Tahir ler.
3) Aitt?? Naper muka abang semacam aje tu?? Atut..atutt, huhu..
4) Sesi bersembang masih berjalan lagi..pasal tunggu pengantin tak sampai lagi ler. Jam 2.30 ptg dah ni, hmm..

Tu diaa..depa dah mai ler..pakpong-pakpong..

Kompang dipalu, pengantin lalu...
duduk bersanding, tersimpul malu..

psst; pengapit pengantin lelaki tu editor KOSMO! ler..

Aku sempat bergambar ngan fidah. Sempoi ler dia..best!!

Antara senario menarik masa pengantin tengah bersanding tu..(termasuk ler gambar aku tgh berjalan atas red carpet, kehkehkeh!!)
Wei..aku nak habaq mai..Kumpulan kompang tu main best ler. Meriah aje dgr diorang dok balun kompang ngan balun suara sekali!! Mcm style Red Indian pun ada, best!!

Majlis persandingan anak pakcik P.I ni dijadikan medan pertemuan antara pemilik2 fotopages yg suka bersilaturrahim ye..
Seronok pakcik P.I menerima kedatangan2 tetamu istimewa ni, hehe.
TQ jugak kat pakcik P.I sebab sudi menjemput Wak Mustar sekeluarga ke majlis persandingan anak beliau.

Yg ni..aku lak masuk. Abg pulak tukang snap, huhu..

Yg kaler oren tu..cenderahati dari kengkawan dari KL ari tu.
Yg tempe tu lak (taruk dlm paper bag comel ye, kawan2)..Pak Aji kasi utk semua kengkawan fotopages yg hadir ari tu. Tempe tu spesel tau pasal dia yg buat sendiri.

Kitorang balik dari kenduri tu jam 3.30 petang ler. Lama jugak sesi perjumpaan tu ye. Tapi ye laa..bukan senang nak jumpa2 cenggitu.

Balik..kitorang balik sendiri pasal Pak Aji nak ke umah adik dia di Penaga.

Aku sebenarnya plan nak menyeberang feri ke jambatan penang ke..
Konon2 nak gi jumpa Zura dan Gie laa kalo diorang kelapangan. Dah sampai Penang dah tu. Terkilan gak. Tapi..takde rezeki ye. Nak wat camne?? InsyaAllah, ada laa rezeki lain kali tu.

Bukan apa..si Akiss ni ler. Dah itam mengerlittt metalik pasal main panas tadi..jd kitorang rasa takyah ler. Nak singgah Carrefour beli roti potato baby bun dan muffin pun tak jadi.


Aiitttt?????

"
"
"
"
"
Lor..sebok aje aku nak menayang kasut2 aku ni yek. Ye laa..dok tgk kengkawan blogger dok tayang kasut diorang..Aku pun nak tayang gak (termasuk kasut lama daa..), kehkehkeh..

Hmm..kasut2 aku cenggini aje laa style nya. Takde tumit tajam ler. Pasal kalo aku pakai kasut bertumit tajam tu tak dpt nak mengampu badan aku. Ye ler..badan gomok cenggini, kan..huhu.

Kasut baru aku cuma yg bertali itam mcm kasut NAMI kartun One Piece tu aje, hehe. Tp dah guna byk kali dah pun, kehkehkeh..

Hmm..sandal aku pun aku guna yg bertapak tebal tau. Pasalnya aku ni rendah dan renek aje orgnya. Jadi, kalo nak naik motor tu..tapak kaki tak cecah ke tanah. Kalo pakai selipar biasa aje...ujung jari kaki aje laa yg leh memijak bumi time2 moto berenti lampu merah kat trafik light cenggitu, hehe.
Kalo pakai sandal tapak tebal ni..baru ler tapak kaki aku leh jejak tanah. Selesa laa sket bila menunggang motosikal..

14 comments:

Fara_Adura said...

Hohohohoho..termongah2 oh baca en3 akak kali neh..

Tapi kan.. Fara cam akak juge.. suka letak 1 en3 sekaligus.. maleh nak post benda sama 3,4 kali..heheh..:)
Takot org bohsan pon ada..ekeke

Syok berjalan akak ek.. suke tgk akiss n geng melepak men pantai.. hehe

Wohoho.. sempat tayang kasut yer..tantek..:D

Gieyana said...

hohoho..ramai giler kengkwn Kak Alona..tak kenal sorang pon..hiks!

Sonotnya p kenduri yer..x roger kita pon nak dtg sini..hiks!

cookie devine said...

CPR..CPR..letih bc tapi best gila(blh ke gila?)..happy kan dapat kumpul ramai2.kn tggu raya plak.

zura@iwan said...

salam akk wah sggh meriah ek kenduri td...cepat betui n3 ek...kekeke...x de jodoh kite nk jumpa lak...kita nk trn sn x leh la sbb hb keja pagi...

wah akak jumpa akak mira ek...ala bestnya bleh jumpa diaorg...

~Firsya~ said...

mengah2x kila dok baca entry nie,btw,nilah entry yg paling best la...
amboi2x,bergambr sakan ek kak,
lawa2x...nmpk natural gitu kak...

>yang tang kasut plak, kila nak komen,bukan main tinggi ye,kasut yg uung skali tue,tantekkkk sgtttt...

atty's said...

alona...aah..itu team fp yg popular..huhuuh..sonok depa dpt g kenduri pakcik PI..rupanya ..wak kumis pun ado..huhhuuh..kalo lah dpt join ..team tkb..aritu ..dpt jumpa alona..

[-suziey-] said...

adoi...semput baca n3 akk nih...
ramainye jmpe kwn2 blogger ek..waaa mmg kenal satu saam lain ke terserempak..hha...

tantek la color silver tu..tetiba ade plak pengantin lama yg nk imbas kenangan dia kan..tgh dalan ats red carpet..haaa sape tu..ahaksss:p

anaklaut said...

salam..kak,

wahh..anak bujang kak tu memang bergaya betul bergaya di tepi pantai tu..:))

suhaila-ab said...

wah meriah ngan tkb...berjemaah...lama pulak aku tak beramah mesra ngan wak kumis...gindunya....

re : aku keje angkat batu la...hahah
www.ctrm.com.my

Rinna said...

Waduh2 panjangnya n3 kali nie.. besnya..dapat jumpa teman2 blogger gak kan..

Sambil2 makan angin tepi laut lagi..hehehe..

Sempat lagi makan nasi minyakk tuh..sedapnya.. :)

TokNabe said...

memang banyak sangat gambar..... saya scroll dulu tengok gambar2, lepas tu pusing naik balik untuk baca... pah tu terscrool ke bawah... tak tau mana berhenti tadi.... hehe

Wak Kumis Singapura said...

Salam Wak Kumis Singapura,Masih belum terlambat untuk post komen kan Alona,Wak rasa kedatangan Wak Kumis dlm majlis PI sangat meriah di tambah dgn Team TKB.Cuma Wak tak dapat bergambar dgn Alona isteri wak Mustar(Segan Cikit tak kenalkan)

Pemancing Ikan said...

Penulisan yang menarik dibaca. Ada bakat menjadi penulis
Terima kasih kerana sudi memeriahkan majlis Pak Chik

zhengbin said...

Current price for the tory burch men’s style is around $100 US, with the tory burch shoes women’s slightly less. This makes the tory burch sale 50 to 100% higher than normal walking shoes. For those cheap tory burch love to walk, these shoes do offer some health benefits, but consumers new tory burch will need to use reva flats often to get full value Occasional users will not likely see enough benefit to justify the cost.Whether the style is appealing is an individual choice. They are distinctive, but I felt the size made tory burch bags somewhat clumsy looking. For those who are height challenged and wish to appear taller, the thick sole tory burch boots adds an inch, which, along with my improved posture places me squarely over six foot tall. In the immediate aftermath of tory burch flats Cincinnati's loss to the Patriots, Terrell Owens buy tory burch and coach Marvin Lewis didn't want to talk about why the wide receiver went to the locker room early with Robin before the first half ended. (Chad Ochocinco went for an IV.)"Terrell went in to get looked at," Lewis said Sunday.