Tuesday, September 28, 2010

Citer dan Album Raya - Part 2

Baru ada mood nak sambung. Tp kali ni mmg tak byk gambo aku masukkan. Biar ler tersimpan kat folder dlm pendrive ni aje.

2 Syawal 1431H

Hari ni mmg waktu senggang betul.

Tp dlm kul 11pg mcm tu..Sela ngan Anas mai umah kitorang. Pastu Yui bawak 2 orang Ah Moi iaitu kwn2 dia masa sekolah SMK Convent dulu mai beraya kat umah kitorang gak. Ni ler 1st time kaum lain mai datang beraya kat umah kitorang, huhu..pengalaman..pengalaman...

Penoh ler umah aku ngan Maton sefamily skali, heheh. Riuh rendah ngan pelbagai versi, huhu.

Kemudian, kitorang gi umah kak nor pulak sementara tunggu Yui siap2 nak gi beraya beramai2 kat rumah ‘KAK LELA’ housemate Yui kat Sri Iskandar yg juga dok kat Kamunting ni, ngee.

Beramai2 ler kitorang gi sana sbb ‘KAK LELA’ tu pun ajak semua2nya ke rumah dia. Dia ada buat laksa, huhu. Gi je ler..jangan lepaskan peluang..laksa tu!! Tambah2 Yui citer..’KAK LELA’ ni mmg pandai masak. Laksa dia pun sedap katanya, huhu.

Sampai sana..mmg besar ler umahnya. Maklum ler..bapak ‘Kak LELA’ tu tokey ayam kat pasar borong Kamunting..rupa2nya gerai ayam yg selalu kitorang gi beli tu ler!! Hehe..

Biskut2 dia pun sedap2 belaka. Tak lama tu laksa mari!!..mmg sedap tak boleh lupa laa. Sampai tuan umah kena rebus lagi laksa, heheh. Akiss, Angah, Ain, Afis, Akem…siap simpan mangkuk dorang tunggu laksa mari lagi, huhu. Nasib baik ler tuan umah mmg jenis suka menjamu ni. Kalo idak, malu gak ler kitorang, heheh. Kuah laksanya mmg sedap. Khaira suka betul hirup kuah tu walaupun dia tak makan laksa, hehe.

Tuan umah pun ramah mesra..kitorang kurang ler sikit nak segan2 ni, ngee..

Dah bersalam2 dan mengucapkan terima kasih…kitorang pun gi ler ke rumah Mak Cik Jama kat Taman Mewah. Mujur ler cik’ ada kat umah. Turut ada…AtiQah isteri Saiful yg sedang menunggu hari je utk melahirkan cahayamata sulung dorang (mgkn skang sdg berpantang).

Makcik pulak menghidangkan nasik impit ngan kuah lodeh dan sambalnya sekali..sedap pulak tu. Makan lagi…

Tp asam2 yg terhidang sekali ngan biskut raya turut jadi tumpuan, hehe. Itu laa raya..mesti makan..makan..makan…


Dari umah makcik Jama..kitorang terus ke umah Sela pulak. Beraya jugak ler..apa ler lagi, hehe.

BALIK BENTONG
Dari sana..kitorang terpaksa ler balik umah awal sket. Aku tak abes lagi berkemas2 untuk balik ke Bentong malamnya. Abg pun perlu berehat. Malam kan nak memandu pulak.

Aku pun berkemas..ajak anak2 sekali.

Dekat kul 7mlm…along Fathin kol ajak makan mi kari kat umah dia malam tu, huhu. Saja laa nak menjamu makpak sedara dan sepupu sepapat sempena hari raya sekaligus hari ulangtahun kelahiran dia hari tu, ngee.

Aku bgtau kat along Fathin...tak tau ler lagi dpt memenuhi undangan dia atau idak. Sbb plan nak bergerak ke Bentong jam 8mlm. Tp abg kata, bila along Fathin sendiri yg kol..tak sampai hati lak kalo tak pegi nanti, hehe.

Setelah dipastikan pintu berkunci..akhirnya, kitorang pun gi ler memenuhi undangan (cewwah!!).

Sampai2 kat rumah kak idah..Sela pun baru sampai, hehe. Kemudian kak nor dan Yui. Tak lama lepas tu..Maton dan Ren juga Akem dan Afis. Sebenarnya, Maton dan Ren mai berdua aje sbb Khaira tido kat umah mak tp disebabkan nampak keta kitorang ada kat depan umah kak idah..dorang pun berpatah balik amek Akem sbb nak bg jumpa sepupu2nya kat situ.

Mak ngan abah tak mai sbb nak berehat katanya. Kak idah bg Maton bawak balik mi kari utk abah dan mak nanti.

Tak lama pun aku kat sn. Dlm setengah jam aje.

Dh merasa mi kari hari jadi tu, bersalam2an serta tak lupa ucapan terima kasih dan hepi besday kat along Fathin..kitorang pun teruskan perjalanan ke Bentong.

Malam tu hiway byk jugak kereta kedua-dua hala. Tapi lancar laa.

Kitorang kali ni tak singgah pun kat R&R Tapah..tapi kat R&R Ulu Bernam. Saja je singgah utk segarkan minda, huhu. Abg pekena kopi, kitorang air teh o suam aje dh cukup. Leh membuang air sekali kat R&R tu. Maklum ler..dh keluar kat Tg.Malim kang..susah dh nak jumpa tandas kalo nak terkencing sgt. Lebih baik buang mana yg ada dulu, hahahaha.

Kitorang sampai Taman Desa Damai lebih kurang jam 1.30 pg. Tengah2 mak bukak pintu, Nampak Myvi fadel pun sampai..amboi!! mcm berjanji ler pulak, hehehe.

Dh sampai tu..mana ler reti nak tido..mesti ler berborak2 dulu. Mcm2 citer sambil Fadel pun layan siaran langsung tennis kat channel sukan, hmm..Nadal lawan sape ntah…hehe. Tp Fadel ni peminat Roger Federer, hihi.

Nota:

-Alhamdulillah, hari ni adalah hari kedua aku berpuasa sunat Syawal. Ada aku masak ketam lemak cili api. Dh lama tak beli ketam..tp ari ni murah sket..tu yg leh aku beli gak 3 ekor. Jd, laa...

Penceritaan aku kat dlm blog ini adalah hikayat yg hakikat. Tidak ditokok tambah sesedap rasa pun. Maka, a

Pengalaman hidup adalah masing2.

3 comments:

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

adek kecik tu juga yang bergaya

zura@iwan said...

hehe....raya mmg byk xtvt kan...syok...

cute budak kecik tu pakai gaun...hikss...

alhamdulillah kak dpt buat posa sunat syawal ye...sy x sempat la plak...hehe..

[-suziey-] said...

best btl dgr review akak ni..xrs pn bole byg sedapnya foods tu..ekeek:p

haih..lama xjenguk sini..nk khatam sume cite:)

p/s: nnti email gbr kita ek..hehe