Wednesday, September 1, 2010

Aktiviti di Hari Kebangsaan

Mula2 plan nak wat biskut raya hari ini selepas sahur..hmm..
Aku dh kuarkan 2 buku buttercup dari peti sejuk.
Tp..baru ler teringat ada bahan yg aku terlupa nak beli iaitu serbuk koko, konflakes dan bekas kuih.
Bekas kuih tahun lepas byk yg hilang tudungnya, hoho.

Aku kuar gi kedai naik motor aje ngan Akiss. Leceh nak bawak kuar kete. Sebab aku nak singgah pulak kat kedai proses ayam utk tukar duit syiling ngan note kertas. Mmg tempat biasa aku laa tu kalo nak tukar duit syiling ke note kertas, hehe.
Tokey kedai proses ayam tu..mmg nak sangat duit syiling..katanya kalo ada duit syiling RM500 pun dia amek tukar, ngeh2.
Duit syiling bernilai RM441 tu..adalah RM terkumpul dari anak2 aku. Ari tu aku nak masuk dh Tabung Haji nak simpan duit dorang ni ler. Tp..punya ler penoh!!
Takut tak sempat nak amek Akiss dari sekolah..tu yg aku terus kensel masuk Tabung Haji nak simpan duit dorang kat situ.
Tu yg aku gi tukar dulu...lepas2 raya ni aku gi ler Tabung Haji simpan sekali ngan duit raya dorang, hehe..

Sampai umah terus ler aku mulakan projek buat biskut, huhu.
Mula2 buat biskut itam (gelaran kitorang kat biskut ni, hehe). Nama sebenar Biskut Coklat Badam.
Dah abes terap biskut itam..terus aku wat adunan utk Biskut Susu pulak.
Start jam 9.30pg...abes bakar utk last tray jam 1.30ptg.

Sambung buat biskut lain pg esok lak lepas hantar Akiss ke sekolah. Turn Angah jadi pembantu aku, huhu. Yelah kan...Angah tu sekolah sesi petang, hehe.

Plan esok nak wat biskut konflakes. Ptg tadi Akiss dh tolong aku blender konflakes sampai abes sepeket.
Pg sok terus wat adunan aje ler.

Aku mmg nak perabes buat biskut2 raya ni cepat2. Tp plan nak wat di sebelah pg aje.
Lepas2 dh abes buat biskut2 utk raya nanti...leh kemas2 umah pulak nak tukar langsir, sarung kusyen. Bila dh tukar menukar tu..mesti ada adegan membasuh dan menjemur, huhu. Penoh ler ampaian nanti.
Dah 3 thn termasuk tahun ni takde langsir baru pun. Cuma tukar2 aje ler. Mcm takde masa je nak jahit langsir sejak dua menjak ni, hehe. Mesin jahit pun mcm problem aje.

Dalam jam 3 ptg...baru ler aku online, hehe.
Jam 5 baru aku masuk dapur nak masak utk berbuka puasa nanti.

Sekian.

6 comments:

Rinna said...

Wahhh dah byak wat kuih raya yer..bestnya..mesti meriah..tgk kat atas meja..bersusun jerk kuih.. :)

POSH76 said...

bessnyer tengok kuih raya sis berbalang2...hehe

zura@iwan said...

akak buat byk2..nnti pos sy sket k...hehehe....

el said...

wahhh akk pun dah rancak membaking hehehe

makdara TERDIVA said...

akakkkk..saya nak semperit :)

ikiqzana said...

rajin nyer wat biskut raya sis.. nk gak belajar tapi masa pindah aritu dh ckp ngan suami nak beli oven. last dia kata x yah buat beli ajer biskut raya.

teringin nk buat ngan tangan sendiri.. huhuhu.