Thursday, November 10, 2011

Berkelah di Sungai Sedim

07 November 2011
Isnin

Pada hari raya aidiladha yg ke 2...kitorang gi berkelah kat Hutan Lipur Sg. Sedim. Cuaca pagi tu cerah..aku pun masak ler bihun goreng sebungkus, mi goreng sekilo, bancuh air oren mandarin Cosway satu bekas besar, taruk kacang putih goreng dlm bekas, amek pinggan & mangkuk melamine, mangkuk & cawan polisterin, sudu plastik...Along ngan akiss tolong wat roti telur.

G ngan 3 kete..alza, persona  & myvi....
Dalam perjalanan tu...risauuu aje kat sana nanti ujan lebat sgt. Pastu, risau lak dewan terbuka kat situ ada orang sewa khas...aduiii..mana nk lepak kalo cenggitu?? Dh ler dtg jaoh2, kan...ngee

Alhamdulillah...sampai situ & dh keluar dari kereta....elok2 kitorang masuk bawah bangunan berbumbung tu....ujan turun lebat. Apalagi?? bukak bekal laa kan..tiba2 lapar laa pulak, heheh..
Acara makan2 pun berlangsung.
Elok selesai makan tu...ujan pun reda. Air sungai pun nampak ok. Kitorang semua turun. Tp aku tak mandi laa sbb aku pegang kamera. Kang semua turun berendam kang...sape yg nak amek gambo?? hehe..

Abg ngan Piluih gi kat area jambatan tu. Kat situ mmg kawasan orang2 muda remaja...abg sorang je yg tua remaja, kehkeh..(jgn marah ye, yang...ngee). Gi situ kali ni...leh tgk aksi dorang terjun dari atas jambatan yg tinggi ni, ish..ish. Seriau jgk mula2 aku tgk. Bkn pe...bawah ni kan batu besar. Kalo tak betul arah terjunnya...nau'zubillah. Piluih tgk pun dh teringin nk cuba jgk...alamak!!!
Aksi Piluih terjun dari batu besar tu....debush!!! Gambar abg terjun pun ada tp abg tak kasi tayang kat sini, ngee.. Lepas aku dh gi area dorang yg lain berendam...rupa2nya Piluih buat jgk aksi terjun dari atas jambatan ke bawah ni!! aduii...rugi ler tak amek video, huhu. Bkn senang tu, aku soh Piluih wat skali lagi pun dia takmo dh, hehe. Katanya, terjun dari jambatan tu rasa jaoh betul nk sampai ke air sungai, ngee..

Seronok dorang dok dlm air tu. Aku ni cuma rendam2 kaki aje ler sambil amek gambar2 dorang. Tu pun dh rasa sejuk sangat.
Elok2 jer dorang semua naik dan mula nk menukar pakaian...terus ler ujan lebat turun kembali....Sambil tunggu org lain salin pakaian...ada ler yg menghabiskan bekalan, hehe..Alhamdulillah, abes semua licin...lega aku. Senang bawak balik bekas terus basuh aje, kan..hehe..

Abah je yg tak turun sentuh air sungai, ngee..
Ingatkan..kalo dh tak ujan masa semua dh siap sedia tu..leh ler bawak dorang yg berhajat nk gi Tree Top Walk tu...tp takde ler sbb ujan masih turun.

Kat sini yg tak memuaskan hati cuma tandasnya aje laa..Tak terjaga sgt wlpn kena bayar utk masuk situ. Tp hari ni takde pulak dorang (duit parking RM3 pun tak dikenakan)...mgkn dorang pun masih cuti raya, kan..hehe..
Tandas tu dh ler takde berlampu. Gelap dan bertambah gelap bila cuaca pun mendung dan ujan, kan....Ada yg nk salin baju tu..tak sanggup nk masuk..bau nya busuk sgt. Dorang salin kat luar aje mengharapkan tuala dan kain batik. Ni yg leceh ni.
Masa aku teman Yui salin baju tu...ok ler lagi. Masa Sela & ET salin baju...along tolong jaga pintu dari luar...dorang terdengar ler bunyi satu pintu tetiba tetutup kuat. Pintu bilik air yg lain tak tetutup pun...bergerak pun tidak. Bila along amek gambar suasana kat dlm tu...elok pulak semua pintu terbukak!!! Jd, pintu mana yg tertutup td?? Hmm..terus ler dorang salin pakaian kat luar jgk, hehehe...

Harap2nya lepas ni dorang perelokkan laa tandas2 tu. Bkn pe, kawasan tu berdekatan aje ngan kawasan pelancongan Tree Top Walk tu..Jgn lah biarkan masyarakat Malaysia ni dipandang berimej pengotor!!! Pengguna tandas pun kena ler kerjasama menjaga kebersihan tandas. Jgn buang mende2 yg boleh menyumbatkan tandas, buang rambut menyumbatkan lubang sinki, conteng2 sana sini..mm..

Lain kali kalo datang sini...nk try gi tempat perkelahan yg belah bawah tu pulak laa, hehehe...Katanya, tandas kat situ mmg ok.

Gambar2 di atas menggunakan kamera kompek along...SEKIAN...

7 comments:

Suhana Shahril said...

Bestnya..lama tak mandi sungai..p skali jer dl kat sedim..anak2 ana ni payah skit kalo mandi sg..cepat sejuk & mgigil...

atty's said...

ebshnya tgk sungai ni..lama dah tak bawak anak2 mandi sungai

J@J@ / Bini The Rock said...

sseeeejuuuukkkkkkkkk ttaaakkkk???

hehe!
dah tau dah kesejukkan air sungai/terjun lelebih lg time2 hujan...

boleh menangkap smpi ke tulang sumsum!

wantie said...

dah lama tak mandi aie terjun. Sejak isu air kencing tikus tu le.

Bestnya kak. tetiba rasa sejuk tengok gambo ni

ieda said...

paling seronok bila boleh berkelah dkt air terjun kan .. sejukkk dan dingin je rasa .. :)

myaishahhafiz said...

memang best dpt mandi air terjun, sejukkkkk & nyaman jer..

tp tu la tandas kat kaw air terjun selalu mcm x terjaga.

sya klau pi air terjun mesti bw khemah sendiri utk tukar baju :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahh.. bestnya mandi manda... lama tak gi mandi air terjun.. padahal kat kg hubby mmg ada satu lata & air terjun.. tp kami jarang pegi... yg kerapnya.. cuma mandi sungai jer sebab sungai kat sebelah rumah jer.. hehe..