Thursday, November 24, 2011

Nak simpan cerita...

Dlm entry ni...ada ler aku simpan beberapa citer. Citer yg tak panjang berjela...dan gambarnya jgk takde laa berjela2, hehe..(yelah sangat tu...kahhhh. Takleh percaya!!!)

Pertama kali...DOMINO's
Benar, ini adalah pertama kali kitorang 5 beranak menikmati pizza Domino's. Sebelum2 ni mmg tak penah wlpn penah lalu francaisnya kat Penang, Ipoh mahupun kat KL. Wlpn dh lebih sebulan francaisnya telah dibuka di Taiping tapi 15hb ri tu baru kitorang berkesempatan menikmati kesedapannya, hihi.
Sebenarnya..dh penah gi kedai dia. Konon2 nk makan situ ler. Tp penoh meja kerusinya. Tempat duduk mmg tak byk pun disediakan. Ruang kedai pun mmg kecik. Mgkn dorang lebih galakkan oder utk penghantaran laa, kan. Kalo idak takkan ler dorang ngaku dorang expert, hehe. Bila dh penoh tu..kitorang terus gi Pizza Hut ler, hihi.
Cuma 15hb ri tu..tiba2 jer rasa nk makan Domino's. Soh ler Angah yg kol. Mmg jd sejarah kitorang gak ler. Ini ler 1st time dpt mengoder makanan dari umah. Bkn pe, sebelum2 ni..dh penah oder pizza hut...alasan dorang...khidmat penghantaran tu tak sampai ke area umah kitorang ni. Pastu, penah gak oder Mc Donald...alasan dorang...dorang tak masuk area Kg. Expo ni sbb nama2 jalannya mengelirukan. Aduii...serik tau!!
Mujur ler pizza domino sudi menerima pesanan kitorang. Tak sampai 30 minit...dh terpacul mamat Domino's ngan pizza kitorang tu, huhu. Senang jer dorang cari. Guna GPS kot. Tp kalo tgk kat google map...kg. expo ni masih takde dlm peta dorang. Sampai setakat Taman Kamunting Jaya aje...huhu..

Ni ler 2 bijik pizza regular yg kitorang oder. Tu pun rujuk menu kat website dorang, hehe..
Kali ni takmo oder pizza ada ayam dh. Oder udang dan daging pulak, huhu...
Sedap ler jgk domino's ni. Cuma mmg betol ler...ramai yg kata pizza nya tak tebal berbanding ngan pizza hut. Tetapi, masing2 ada kesedapan dan secret resepi dorang. Domino's ni..puas jgk ler makan isi2 toppingnya. 

RM100
Hmm..mmg havoc jgk ek psl RM100 yg diberi oleh kerajaan (dlm bajet 2012) kepada pelajar2 tahun 1 sampai tingkatan 5 utk mengurangkan beban ibubapa membeli peralatan sekolah pd pembelajaran anak2 terbabit awal 2012 nanti..
Duit...kerajaan dh bg..rugi laa pd sape yg nk tolak, kan..Bkn haram kita amek duit tu. Utk anak2 kita sebenarnya...utk persekolahan dorang.

Giliran Angah pd hari Rabu 16hb ri tu. SM King Edward ni telah mengadakan sesi pembayaran ni dlm beberapa hari. 16hb tu cuma utk form 2 aje. Wlpn cuma utk form 2...tetapi..mmg lama gak ler kena menunggu. Angah ler yg nk gi cepat sgt. Aku ni kalo leh nk gi lambat2 aje. Dia risau lak nanti bila dtg lambat sesi pembayaran dh tamat, hahahaha.
Kena beratur ikut kelas, pelajar mesti ada bersama. Mula2 amek slip result exam akhir tahun dorang, sign slip asal result. Pastu, kena wat 3 salinan nama dan sign sama ada menerima atau menolak RM100 bantuan ni. 

Result exam angah..ok jer la. Ada A, ada jgk B dan ada sket C...hehe. Tp, apa2 pun..masih maintain kelas Sigma..Alhamdulillah..satu persaingan yg baik.
11.40pg baru aku selesai. Ni dh tak ramai dh ni. Along yg snap gambar ni. Aku tengah beratur ngan Angah tu tp tak nampak ler aku psl budak2 ni lagi tinggi dari aku, hahahaha.
Hari tu mmg aku kena cepat..sebab akiss lak balik sekolah awal ri tu..sekolah dia ada Hari Anugerah. Tp tahun ni akiss tak dpt apa2 hadiah waima hadiah kedatangan penoh pun..sebab utama..dia MC awal tahun kena demam campak. Result exam dia pun ok laa..4A 1B...tp takde ler subjek yg dia paling cemerlang utk membolehkan dia naik pentas amek hadiah. Cuma hari tu, Akiss ada masuk acara tarian tradisional dan main bonggo utk nasyid. Aku tak dpt hadir utk tgk persembahan2 tu..dh sebok gi amek duit Angah ni, hehe..

Selesai jer amek RM100...terus aku bergegas ke TMGS primary utk amek akiss. Angah pun ikut jgk, katanya awal lagi nk gi masuk kelas, hehe.
Akiss tu...wlpn lom kul 12 lagi..dorang dh leh balik dh sbb majlis anugerah dh abes, kan. Masa aku sampai situ...ada ler dia tgh bermain2 ngan kawan2 kat dlm kawasan skolah tu, huhu.

Dari sekolah akiss..kitorang gi melepak kat Mc Donald..belanja anak2 aku makan eskrem. Bkn pe, sj nk membuang masa. Tp bukan guna duit RM100 angah tu, tau...ngee..
Dh kul 12.30 baru ler hantar angah ke sekolah dia semula.

18hb
Jumaatnya pulak...kena gi sekolah akiss utk amek RM100 tu. Aku gi awal..sbb leh terus bawak balik anak lepas dh selesai tu. Masa aku sampai tu..mmg tak ramai lg ler mak pak yg datang. Mgkn sekolah TMGS ni pun bkn ramai sgt pelajar mcm sekolah2 yg lain.
Kat skolah akiss..lain lak cara dia. Kena bawak salinan i/c ibubapa atau penerima tapi cuma perlu sign 1 borang aje. RM100 tu pun dorang bagi elok letak dlm sampul yg siap bercop sekolah, ngee..Lain tul cara pengurusan sekolah pempuan ngan sekolah lelaki ni, ye..hihi..

Masa smpai skolah sebelum tu..aku dh ternampak Akiss. Terus ler bg dia kamera angah utk dia bergambar ngan member2 dia terutama Mira yg bakal bersekolah di Kedah mula sesi tahun depan.

Maka, dorang pun sakan ler bergambar kat dlm kelas sesama dorang..
Mira yg berdiri tengah2 ni...Ayah dia penah jd NYDP dan YDP PIBG sekolah ni. Mmg byk jasanya. Sentiasa memberi sokongan pd aktiviti2 sekolah, sentiasa beri komitmen dgn kehadiran pd hari sukan setiap tahun, miting agung PIBG...
Akiss pun sedih ler bakal kehilangan rakan sekelas. Apatah lagi tahun dpn dorang bakal berperang utk peperiksaan nasional sebelum melangkah ke alam persekolahan menengah...Tp, inilah realiti kehidupan...setiap pertemuan akan ada perpisahan. Akiss citer, masa dorang buat jamuan kelas hari Khamis 17hb ri tu...Mira ni menangis gak ler.

Nota:- lupa nk simpan..kena simpan. Kot2 nanti ada yg tanya dan kitorang pun tak berapa nk ingat..leh ler rujuk kat cintamaniszlite ni.

-Toklang Bidin telah menghembuskan nafas terakhirnya di Kota Bharu pd 13hb November ri tu. Wlpn mak dan abah tak dpt gi sana menziarahi jenazah...tetapi Alhamdulillah, sekurang2nya mereka sudah berjumpa mesra ketika arwah masih sihat boleh bergelak ketawa wlpn ianya terjadi pd pengakhir tahun 2010 yg lepas.

5 comments:

Kamsiah said...

domino piza...hehe...pernah jugak merasa ...mmg la takleh compare dgn pizza hut,kan...masing2 ada selera sendiri...

Rinna said...

Nyum2..selalu gak order domino delivery..sedap laa jugak.. pas tuh guna dia org punya kupon dpt ler murah sikit..:)

Alhamdullillah dpt gak laa..duit utk beli kelengkapan sekolah kan.. leh gak jimat sikit belanja..:)

wantie said...

Tahniah Akiss dapat 4A1B. pandainyer Akiss. Untung akak dapat anak pandai pandai belaka.

makdara TERdiva said...

ooo..akis sebaya faris..:D

berperang la dorang thn dpn :D

Nama ku Nur Azeani Kamarudin said...

bagus da ada dominos kat tepeng...x sbr mo balik kmpg nih...hihi