Wednesday, November 9, 2011

Menikmati pemandangan dari Top Tree Walk Sg. Sedim

29 Oktober 2011
Sabtu

Masih cerita pada hari yang sama dgn N3 aku yg sebelum ni, hehe..
Kat tempat yg sama..kita leh gi merasai pengalaman berjalan di antara pokok2 hutan hujan yg tinggi2 tu. Tree Top Walk Sungai Sedim ni merupakan laluan kanopi yang terpanjang di dunia tau!!!! Panjangnya hampir satu kilometer iaitu 925meter. Aduhaii...tak sangka..aku dh merasai satu lagi pengalaman yg berharga!!!! ahakss...

Abg ngan along bergambar di pintu gerbang Tree Top Walk.
Sebelum ni dh penah rasainya...di Kinabalu Park tahun 2008 dulu (lama dh, hehe). Tp yg tu goyang2...lagi seram. Kat situ kalo nk bawak kamera kena cas lain. Tp kat Sg. Sedim ni...lebih relaks sket sbb laluannya diperbuat dari besi yg sgt tahan. Tetapi kalo cuaca tak elok, hujan lebat ngan angin kencang dan ada kilat...laluan ni ditutup. 
Nak merasai pengalaman ni kena ler bayar...RM10 utk dewasa. Kanak2?? alamak...tak perasan ler..mgkn RM6 kot, hehe. Bkn pe...anak aku yg kanak2 tu (sape lagi kalo bukan Akiss) tak ikut ler pulak ari ni, hehe..
Tak beli tiket utk dia...tu yg tak perasan sgt tu, ngee...
Camni ler lantai besi berlubang yg kita pijak sepanjang melalui Tree Top ni. Besi pun bkn sebarang besi. Besi ni mmg tahan karat..besi terbaik ni, hehe..Kat kaunter tiket tu ada ler dorang letak contoh besi dan info mengenai besi ni.
Gayat jgk ler bila lalu bawah air sungai ni, hehe. Aku je ler. Yg lelain tu ok jer aku tgk.
Tapi takde ler gayat sangat...gayat sket2 aje..geli2 aje, kehkeh...
Laluan dia mmg selesa laa...takde laa mcm kat Kinabalu Park tu....mencabar sket, ngee..
Sungai Sedim....panjang sungai ni...
Sayup jgk ler kalo tgk ke bawah. Tp angin kat sini takde ler sekuat angin kat titi gantung puncak kabel car kat Langkawi tu, hehe....yg tu angin terus dari laut.

Sempat beraksi....
Semakin jaoh..laluan ni menjadi semakin tinggi dari tanah.
Skang dh 15900mm dari tanah utan ni.
Buat jer laa gaya apa pun, hehe..
Tgk dedaunan ni membentuk seperti kelopak2 & menjadi sekuntum bunga.
Ni takde apa2...hanya juntaian tali hp aku aje, huhu...
Jalan lagi....jaoh jgk ye 925m ni, hehe..
Laluan ni adalah laluan tertinggi sekali....jap lagi kena lalu jgk. Mcm ni ke jambatan perak yg dibina oleh Sultan Melaka utk Puteri Gunung Ledang?? ngee...
Ni ler ketinggiannya...26050mm. Tgk tudung aku tu...basah dek peloh dh, hihi...
Kat sini....lagi jaoh nampak sungai kat bawah tu. Tambah2 pulak..sungai yg betul2 kat bawah ni nampak dalammmmm.
Kaki abang dan 2 orang anak terunanya dh sama saiz, ish..ish..
Dh selamat melintasi sungai, hihi...Nampak kan laluan tadi. Mendaki...tu yg berpeloh2, basah sket tudung aii, huhu...
Air sungai yg deras mengalir..
Kiranya...boleh tinggi mcm ni ler pokok ni ye. Selalu tgk yg rendah2 tu aje, hmm..
Labah2 spesis hutan hujan ni, kehkeh..
Bergambar ngan suami tercinta. Baru ni ler ada gambar abg atas tree top ni, hehe. Kalo tak tadi...asek snap situ sana sini aje..ngee...Secara tak sengaja aku dh bongkar rahsia laa ye..mm, gambar2 dlm N3 ni abg ler yg amek semua, ngee...Satu ni aje along yg tolong snap, kan, kehkeh...
Ni anak teruna kepada wanita & lelaki yg dlm gambar di atas tadi, kehkeh...
Batang pokok...
Sama tinggi ngan pucuk buluh tua...
Pokok Kulim...baru aku tau Kulim tu nama pokok rupa2nya, ngee..sori ye..
Pokok nyatoh.
Setelah melalui laluan kemuncak tu...terus ler laluan menjadi semakin rendah...semakin rendah utk sampai ke pintu keluar. Puas ler hati kitorang. Masa kitorang dh sampai situ...ada ler segerombolan budak2 sekolah menengah pulak tgh menunggu utk turut merasai pengalaman melalui Tree Top Walk terpanjang di dunia ni. Cikgu dorang tgh kira nk beli tiket utk brp org, hehehe...


Stesen paintball ni mmg berada dlm laluan pi - balik. Masa kitorang nk pi tadi...stesen ni masih beroperasi tp bila kitorang dh nak balik...dorang dh tutup, huhu.
Tamat lah kisah Tree Top Walk Sg. Sedim ni..RM10 sorang pun berbaloi ler, kan. Takyah kena bayar duit kamera ke...duit video-cam ke...bawak ler sebanyak kamera pun...harganya tetap RM10 utk seorang dewasa. Cuma aku rasa bertuah lah org2 kg. Sedim kerana kat kawasan mereka terpilih utk dibina Tree Top Walk yg terpanjang di dunia ni.

~Akiss nanti ibu abah bawak gi sini lain kali ye, hehe..(time tu dia gi kem kepimpinan...tu yg takde sekali tu, ngee)

3 comments:

makdara TERdiva said...

alaaaaa..jelesnye dpt naik tree top walk tu..

J@J@ / Bini The Rock said...

huhu..

klu saya...
gayat semacam tu...

;)

wantie said...

Gayatnya...

Kata org yang top tree walk ni, kalau time hujan tak leh naik takut kena kilat. betul ke kak? dorang ada mention kat akak tak tempohari?