Thursday, July 17, 2014

Cerita ke USS - 3

04.06.2014
RABU

Alhamdulillah...wlpn mcm tak cukup tido...tp semangat mmg segar bugar sebab nak gi USS ni, huhu.
Pejabat Oddysey di Tune Hotel dah dibuka seawal 7 pagi. Kat situ, aku leh amek tiket bas kitorang yg dh dibeli sekali tiket USS online melalui Puan Rosmanizah.
Tiket bas Oddysey utk terus ke USS..
Kat situ jgk nak jumpa runner dari Puan Rosmanizah iaitu En. Izmi utk amek tiket USS Fadel & Dayah.
Semua tengah nak isi white card utk masuk Singapore..
Isi...isi...jgn tak isi..
Gambar diambil dari dalam bas...
Bas pun...bas persiaran yg disewa khas utk mereka2 yg nak ke USS ni.
Naik bas yg sama...pi naik bas tu. Balik pun nanti naik ler bas no. plat yg tu jgk, ye.
Bas mmg byk disewa oleh mereka utk pelanggan2. Ada ler 7-8 bijik kesemuanya.

Kat imigresen Malaysia...mmg senang aje. Ada tangga eskalator disediakan kat situ. Sampai kat atas tu...masukkan aje buku passport ke dalam mesin yg disediakan. Dan bila dh selesai scan cap cari sah sama mcm buku passport...leh ler kita teruskan perjalanan menuju ke bas yg kita naiki tadi.

Tapi kat imigresen Singapore...kita kena ler gi depan2 pegawai imigresen depan kaunter dorang utk cop pada white card dan urusan biasa ler kalo masuk negara orang, kan..

Hari nampak mcm gelap. Hujan....mm, risau jugak aku. Sebab kalo ujan ni...ia mengurangkan pergerakan kitorang sepanjang di USS nanti. Dah ler tiket bayar mahal kan. Tapi kalo itu ketentuan Nya...apakan daya. Siapalah kita, kan??

Dari imigresen nak ke USS tu...jauh jugak rupa2nya, ye. Aku ingatkan dekat jgk. Maknanya luas jgk ler Singapore ni. Tambah2 dorang dh tambak tanah di pantai2 utk pembangunan. Leh terlelap jgk dok dlm bas tu. Dh ler sejuk ngan ekon bas. Kat luar lak ujan. Tapi sampai kat USS, Alhamdulillah, cuaca sangat baik.
Ok...mari kita naik tangga eskalator ni...
Dari tempat parking bas...naik2 atas tu terus leh jumpa USS, hehe..
Bila nampak jer kawasan ni...apa lagi, keluarkan kamera kompek, kamera hp....snap..snap..snap...huhu.
Ye laa kan. Bukan senang nak kuar duit datang sini. Dh datang sekali ni...takde dh ler kot ke sini lagi dh.
Plan ke USS ni khas utk buah hati kami ni. Sian dorang penat2 belajar ye...dok hostel, mm. Jadi, kitorang ni tumpang jgk ler. Dorang gembira...kitorang pun gembira. Alhamdulillah, diberi rezeki utk ke sini.
Mmg rasa teruja tul gi sini.
Tips2 dari kawan2 blog yg dah gi sini aku kutip bawak sekali.
Soh bawak makanan ringan dlm beg pack.....
Air mineral...kalo abes...leh topap kat filter air dlm tu. Mgkn tu air yg dorang proses jadi new water tu ler kot, hihi. Aku bawak air mineral yg dibeli kat 7E depan hotel penginapan kitorang tu jer.

Botol air mineral kosong pun diperlukan jika ke tandas....Semua tu aku gunakan. Tapi ada tandas2 yg menyediakan paip air kat dalamnya dan ada tandas cangkung jgk.

Bawak baju ujan nipis tu sebab ada permainan yg perlu menggunakannya.
Aku beli kat 7E depan hotel penginapan tu jugak...ada 4 jer yg tinggal, mm...beli jgk ler wlpn tak cukup satu lagi.
Ada dijual kat dalam USS tapi mahal ler...duit dorang ngan duit kita ni...paham2 aje lah, kan.

Owh, ye...kitorang gi masuk Singapore ni...cuma tukar duit RM200 aje. Dapat berapa?? Alahaii...70 lebih aje dalam dollar Singapore, aduiyaiii..

Sarapan pagi tu cuma roti aje. Beli kat 7E sebelah pejabat Oddysey tu. Tak sempat nak cari nasik lemak bungkus ke apa dah kat JB tu. Padahal nampak ada makcik jual2 kat tepi jalan OTW dari hotel Skudai Baru ke Tune Hotel...

Perjalanan dari Skudai Baru ke Tune Hotel tak sampai 15 minit pun waktu pagi2 sebelum kul 7 tu, hehe. Cuma leceh sket sebab perlu U-turn jauh...tu aje ler..

Ok, sambung lagi..

Nota ALONA:-
~Kan kata...ni cuti bajet aje...Tiket USS tu yg mahalnya, huhu.

1 comment:

ayu Ismail said...

Tips2 yang berguna kena take noted ni...akak pun teringin nak bawa anak2 gi sini tapi tunggu bajetlah..anak2 pun belum ada pasport lagi..huhu