Sunday, July 20, 2014

Cerita ke USS - 6

04.06.2014
RABU

Kitorang masuk ke Jurassic Park.
Kat sini utamanya nak masuk mengembara melihat dinasour.
Beratur panjang tapi tertulis di depan tu...perlu tunggu 15 minit aje.
Kitorang masuk jgk ler..
Pintu depan Jurassic Park...
Mmg best masuk situ. Mmg laku ler baju ujan kat sini. Siap ada staff jual kat luar tu...kat dalam pun ada mesin jual baju ujan nipis chop USS. Mahal jgk. Wlpn kitorang tak cukup baju ujan...tapi tawakkal aje ler.
Bila dh naik mende tu menyusuri air ibarat sebuah sungai....kitorang mmg berhati2 jer takut kawasan tu tetiba ada pancuran air. Risau basah baju, beb!!
Baju ujan ada 4 aje. Abang ngan aku pakai sebab pegang beg dan kamera. Yg tak pakai tu...mmg redha jer ler kalo basah pun. Dari beli baju ujan plastik gini mahal2 guna duit dollar singapore tu, kan. Maklum ler...cuti2 bajet, huhu.
Tapi berhati2 punya berhati2...kena jugak basah tu sket, adoii.
Nampaknya, semua permainan kat sini ada nak tembak air kat pengunjung, tau.

Kat sini takde gambar sbb risiko kalo kamera basah atau terjatuh dlm air.
Tu jer laa satu gambar masa mengembara ke Jurassic Park tu.
Ada lagi satu cabel car kat sini. Leh tengok suasana bagai mata burung, katanya. Akiss sebok nak naik. Tp kitorang kejar permainan lain dulu kat tempat2 lain. Kalo ada masa nanti, baru leh pusing ke sini semula utk naik.

Teruskan ke dunia Egypt...
Ada laa rasa macam kat Egypt, hehe..
Dalam kalut2 tu...sempat jgk tu bergambar sana sini, hihi.
Pintu masuk utk naik roller coaster yg menggerunkan aku. Aku dh gi masuk sekali ngan Fadel dan anak2 aku...tetiba rasa semacam lak disebabkan suasana kat dlm tu mmg surammm jer wlpn ramai manusia lain. Mcm betul2 jer aku ada kat dlm piramid, huhu. Dh laa tu...kat situ mmg amaran paling keras skali dalam banyak2 permainan yg disediakan kat USS. Apa barang pun tak leh bawak masuk. Kena simpan kat locker yg disediakan kalo takde sape yg tolong jagakan kat luar, huhu..
Bila dh tak jadi join dorang naik roller coaster kat situ...aku pun keluar sorang diri. Dan cari abang yg tunggu kat luar.
Bila Fadel dan anak2 aku dh keluar...dorang pun cerita ler apa ada kat roller coaster tu. Sampaikan dh balik umah...abang gugel tengok camne ler permainan yg dasyat tu, huhu. Ok, aku dapat gambarkan sket, hehe..

Dari situ...kitorang ke ruang science fiction city...eh, betul ke?? Sci fi city..gitu ler.
Kat sini ada jgk games mcm cawan pusing2 tu tapi aku mmg surrender ler. Takmo naik dh. Cukup2 ler naik kat Genting dulu. Pening yg aku dapat tu lama tul baru nak hilang.
Mereka berempat ni jer yg tak kisah pun naik ler apa pun.....huhu.
Roller coaster cyclon ni tak dibuka pulak. Akiss tu...uish, mmg nak sangat naik. Aku lak yg gerun.
Ada Transformer Prime..leh bergambar dan bersalam ngan dia..
Malas aku nak beratur. Amek gambo cenggini pun jadi ler.
Kiranya ok ler jgk dorang wat cenggini, kan. Ada jgk rupanya cosplay robot cenggini. Berat kot nak kontrol kaki dan badan kostum yg berat tu.
Dan...kitorang kiranya bertuah sebab Prime dh abes shif dan Bumblebee lak kuar ngan kegedikannya, hehe..
Bergambar ngan bumblebee yg gedik.
Kete chevrolet kuning yg bertukar jadi bumblebee...
Along...
Angah..
Lepas tu...kitorang tak nak lepaskan jugak peluang menaiki Transformers Ride 3D...
Uii..rugi ler kalo tak masuk.
Masa kitorang masuk tu...nampak mcm takde ler ramai sgt orang. Mcm kosong jer line utk beratur tang bawah tu. Tapiii...bila naik tangga tu...tu dia...berlapis2 line yg perlu kitorang tunggu giliran, uwaa...Tp disebabkan nak naik punya pasal...sabar aje laa.

Tapi mmg berbaloiiii...Syok betul melalui pengalaman menaiki transformers ride ni.
Kita akan rasa dekat sgt ngan auto robot seperti Prime dan Bumblebee. Aku yg tak berapa minat transformers tetiba rasa rapat jer ngan Prime yg baik hati dan penyayang tu, huhu.

Efek 3D kat sini mmg menjadi.
Kat sini wlpn ramai yg beratur tp tak risau sgt sbb kereta replika yg membawa pengunjung tu bukan satu dua buah aje...byk jugak. Satu kereta leh 12 orang naik. Ok laa...

Nota ALONA:-
~Banyak perkara menduga dan menguji manusia dalam Ramadhan 1435H kali ni...

1 comment:

Kesuma Angsana said...

Ucap Salam Aidilfitri , mohon salah silap dimaafi,
Terkadang kita bicara dan menitip kata, Yang terkadang mengguris rasa, Walau menyepi seketika, Ingatan itu tetap ada. Terima kasih terus menyokong KA , Selamat hari raya, maaf zahir & batin dari KA sekeluarga