Tuesday, January 12, 2016

Susahnya nak beli tiket ETS Tpg - KL

11.01.2016
ISNIN

Hari ni mula terjualnya tiket ETS dan Ekspress Rakyat utk tarikh 09 Februari nanti iaitu hari ke-2 cuti CNY. Dorang pandai....tak jual kat website mcm biasa. Kena beratur beli tiket kat kaunter. Kalo jual online...tentu ada pihak yg tak bertanggungjawab membeli sekali banyak dan menjualnya dgn harga yg lebih tinggi, kan!! Maklum laa...tarikh cuti perayaan camni, mungkin KTM risau ada yg amek kesempatan terlampau. Kisah ni hanya utk perjalanan KL - Padang Besar lah ye. Kalo KL-Ipoh-KL tu...ETS mmg melambak dalam sehari. Maka tiket destinasi tu tetap ada dijual di internet. Kitorang yg lebih ke utara ni ler yg kena bersusah sket sbb dalam sehari trip nya terhad sedangkan permintaan tinggi!!!

Hari tu aku gi merempit ke stesen KTM Taiping kul 8.30 pagi. Orang dh beratur sampai ke tangga, weh!!! Rupanya orang dh mula beratur kul 6 pagi lagi, uwaa. Jenoh, menunggu giliran utk sampai ke depan kaunter. Maklum laa....yg depan2 ni banyak tanya nya. Tak dapat yg ni cuba tanya yg lain lak. Ada jgk yg nak memilih seat, aduii. Mcm beli tiket panggung wayang pulak. Kalo beli tiket online...ok laa...leh pilih2 seat. Ni ramai kot yg berdiri kat belakang termasuk pakcik2, makcik2, apek2, nyonya tua. Asal dapat tiket...udah2 laa, kan. Tak kesian ke kat golongan tua2 yg tengah beratur ni, huhu.

Sepatutnya...bukak laa satu kaunter pertanyaan. Ada yg datang sekadar nak tanya...terus ke depan kaunter yg sama jugak. Jadi, ia mengganggu perjalanan penjualan tiket yg sedang berlangsung. Dorang pun mesti tau...orang pasti ramai hari ni nak beli tiket....tarikh peak season, tu!!!
Kat sini baru tingat nak amek gambo utk bahan blog, hehe..
Dan....ketika aku beratur sampai area situ jugak laa ada seorang staff tu keluar dari opis dan bagitau kitorang...tiket ETS Taiping ke KL utk 9hb Februari dah abes dah, uwaaa!!!!
Dia jawab pertanyaan sorang apek tu....dia kata, bukan kat Taiping aje yg beratur panjang gini sejak dari gelap2 pagi.....tapi kat tempat lain jugak. Kat Parit Buntar, Butterworth, Aloq Staq, Pdg Besar dan jugak kat Ipoh yg banyak ETS tu pun nak amek tiket trip ETS dari Padang Besar ke KL jugak, uwaaaa lagi. Padahal, kat Ipoh nun berlambak ETS trip yg lain. Tp ye lah, kan...dorang pun pelanggan KTM jugak, urm...nak wat camno.

Masa tu...takde pulak yg bertanya Ekpress Rakyat masih ada tiket atau tidak?? Ye lah....kang penat aje beratur...tp tiketnya dh abes jugak. Wat penat beratur aje, kan.
Jadi, aku laa yg bertanya kat staff tadi tu. Mujur ada lagi tapi katanya dh tinggal sket jer. Kat semua lokasi stesen pun orang beratur nak beli tiket ni. Jadi, ikut nasib lah, ye...

Aku & yang lain pun terus beratur...dan berharap masih ada tiket Ekspress Rakyat utk along dan angah. Bkn apa...kesian kat dorang kalo naik bas...hiway pasti jem teruk waktu tu nanti. Musim perayaan yg bertembung ngan ujung minggu, kan. Pasti yg ramai akan balik kampung, gi cuti2 Malaysia dan nak pulang semula ke KL.
Pernah musim peak season tahun lepas...dorang naik bas kul 1.30 petang dari Kamunting tapi sampai KL kul 9 malam. Brp jam dalam bas? Kematu punggung, weh!!!
Kalo naik keretapi ni...penumpang leh gi tandas, leh gi solat, leh gi cafe......nak tido pun, ok jer. Walaupun perjalanan makan masa 5 jam tapi ok lagi dari menghadap jalan jem yg merimaskan.

Dengar cerita...Ekspress rakyat ngan senandung malam bakal ditiadakan nanti. Akan digantikan ngan penggunaan ETS dan komuter shj. Hmm...sayangnya lah, kan. Bg aku...ok jer dua jenis perkhidmatan lama ni sebab gerabaknya banyak. Membolehkan ramai penumpang naik satu2 trip...dan harga tambang lebih murah dan bajet. Dalam sehari buat sehari sekali perjalanan pun takpe, mcm skang ni. Jangan buang terus dari memberi sumbangan pada perkhidmatan awam utk rakyat.
Nombor telefon kaunter KTM Taiping 05-8054787...
Tu...aku bagi nombor telefon kaunter KTM Taiping utk tanya2 kot2 KTM ada tambah koc utk musim2 perayaan ni. Aku pun ada nak tanya gak nanti ni...utk along dan angah balik Taiping pd 05 Februari 2016. Tiket dah abes. Aku rasa mesti dorang akan tambah gerabak lagi tu nanti. Harap2 dapat lah...
Antara jadual perjalanan KL Sentral - Taiping - KL Sentral..
Alhamdulillah...dalam lenguh2 kaki beratur dari 8.30 pagi........kul 10 pagi tu dapat jugak aku 2 tiket Ekspress Rakyat utk along dan angah. Lega sangat2. Camni laa ye bila jadi mak pak. Kebanyakan yg datang membeli tiket advance ni...adalah mak pak utk anak2 mereka.

Aku balik umah dengan senang hati. Nanti akan berusaha pulak utk dapatkan tiket 05hb Februari kalo KTM tambah koc tambahan. Ada rezeki...insyaAllah, dapat. Kalo takde...terpaksa laa dorang naik bas aje dengan hati yg tabah, :) .

Sampai umah....baru aku berkesempatan utk sarapan. Tadi tak sempat. Risau ke tiket punya pasal, huhu. Kebetulan pagi sebelum abang gi keje kul 8 pagi tadi tu...kak nor bagi kuih lopes ni, Alhamdulillah.
Budak bulus.....yg memandang tuannya penoh dgn kasih sayang, wink...wink ;)
**Tiket ETS KL - Pdg Besar - KL dan KL - Butterworth - KL....mmg terlajak laris. Tiap2 hari penoh, apatah lagi hujung minggu....apatah lagi cuti musim perayaan. Jualannya dalam sehari jer, leh sold out!!). Walaupun dibuka jualannya sebulan sebelum trip, huh!!!!


Nota ALONA:-
~Semoga dimurahkan rezeki kami, Ya Allah...Amin

1 comment:

Othman Zan said...

Assalam. Dari tahun lepas nak bwk boy naik ETS ke Padan Besar, tak kesampaian lagi. Macam susah je..