Wednesday, October 29, 2008

citer takde gambar

Rabu, 29hb Nov 2008,

Setelah tiga-pat hari bumi Expo tidak dibasahi hujan..akhirnya hujan telah turun dengan lebatnya di awal pagi sesudah Subuh tadi.
Along dan angah tetap naik bas ke sekolah, menunggu bas masing2 memegang sekaki payung. Payung tu aku bawak balik laa lepas2 diorang dah naik bas, hehe.
Akiss aku hantar ngan moto abang pasal moto aku tu maklumlah moto aku tu tak berapa pikap kalau nak guna dalam ujan2 camni. Malas nak bawak kuar keta.
Akiss aku pakaikan baju ujan khas untuk kanak2 ke sekolah..alah! baju ujan yang ada ruang ekstra besar kat belakang tu! hehe..
Isi petrol moto abang RM4 kat Caltex..

Start kat Kelapa Line..jalan dah mula sesak kalau time-time ujan camni. Pasal apa?
1) Orang takut basah lah. Orang yg selalu guna moto sebab nak jimat petrol..kena laa bwk keluar keta time ujan-ujan ni.
2) Jalan licin..jadi orang bawak keta pun slow laa sket..tu yang jadi sesak juga. Keadaan lalulintas tak berapa lancar.
3) Selalunya, time ujan2 lebat camni..time2 tu gak laa trafik light nak rosak, hehe.

Kalau ada yang nambah lagi..sila-silakan lah!

Alhamdulillah, aku selamat menghantar akiss ke sekolah dan aku selamat sampai ke rumah pukul 7.25pagi..



Selasa, 28 Syawal 1429H,

Semalam 28 Oktober 2008, mengikut tahun Hijriah iaitu 28 Syawal 1429H..ia adalah hari lahir aku mungkin yg ke 34..sebab dalam Hijrah, harinya tidaklah sampai 365 hari macam Masehi. Jadi kalau dihitung betul2..sejak tahun 1975..hari yg berlebih dalam tahun Masehi tu dah boleh jadi satu tahun lagi.
Tak ramai yang tahu kan tarikh lahir diorang ikut tahun Hijrah? Tu lah sebabnya aku buat catatan untuk anak aku di Cintamanisz5 tu agar diorang tahu bila diorang dilahirkan mengikut tahun Islam tu. Sebabnya, negara kita ni nama aje mengamalkan Islam Hadhari..tapi tidak mementingkan tarikh keramat yang sebenar ketika bayi Islam mula2 mendengar iqamat dan azan diperdengarkan di telinga. Sepatutnya, orang2 Islam yang dilahirkan di bumi Malaysia ini..tarikh lahir dalam tahun Islam turut dicatitkan di dalam surat beranak bersebelahan tarikh tahun Masehi.
Tu sampai sambut hari lahir pun ikut style omputih, style barat..sebelum potong kek ada lak wish-wish!
Tak salah tu tak salah laa tapi biarlah seimbang agar anak2 tahu mereka juga sebenarnya ada tarikh lahir yg lain, yang lebih diredhai. Sepatutnya, kerajaan hari ini yang gah dengan Islam Hadhari ini tidak meminggirkan hal ini. Nampak macam remeh tapi sebenarnya besar impaknya dalam jiwa seseorang Muslim tu.
Aku pun sebenarnya cuma tahu 28 Syawal tu aje la, tahun tak tau. Tu pun sebab Syawaliza tu lahir 1 Syawal pada 05 Oktober 1975. Tarikh lahir aku pun tak jauh dari dia. Jadi aku pun jadikan panduan untuk kira pulak bila aku dilahirkan dalam bulan Islam. Cuma, aku tak tau tang tahun Hijrah tu aje skang ni. Aku harap aku dapat rujukan pula tentang kalender Taqwim 50 tahun dulu agar senang dijadikan rujukan.



Sabtu 25 Oktober 2008,

Aku bergegas ke pejabat pos kamunting untuk bertanyakan kot-kot ada lagi belen setem keluaran khas tentang Program Angkasawan Negara yang dah kuar 21hb hari tu. Aku dah terlepas isu..ohh, tidak!!!
Alhamdulillah, rezeki aku ada lagi. Aku dapat semua setem yang aku nak tu setelah 4 hari terlepas isu.
Tu yang susah kalau kat jadual isu setem 2008 tu kalau ada isu yang tak konfem keluar bila. Tau-tau..tiba-tiba aku dah ter miss' daaa!

5 comments:

Anonymous said...

Unified hour, a construction group turned up to start pattern a edifice on the inconsequential lot.

The 777328 887841 [url=http://blogs.hoy.es/tudess/2012/11/28/south-african-simultaneously-married-to-four-women/]4dw8e5hj[/url] [url=http://habrekila.webs.com/apps/blog/show/20567653-in-germany-police-defended-with-tattoos]785957[/url] 2su6k2zm girl lone's own human's 5-year-old daughter in reality took an call forth in all the

vitality on tranquil street on next door and forth much of each heyday observing the workers.

Anonymous said...

rF0D6w http://www.bootsgunstig.sitew.de qO1P1w [url=http://www.bootsgunstig.sitew.de]ugg boots deutschland[/url] fO1G3l ugg boots günstig hU7I7u
nN6O5x http://goedkopeonline.jimdo.com sA1F9f [url=http://goedkopeonline.jimdo.com]uggs laarzen[/url] nT1P7t uggs laarzen jR5B9q
lG7T6m http://canadaoutletboots.webs.com uZ7O2k [url=http://canadaoutletboots.webs.com]uggs canada[/url] yS2M2e ugg boots canada lA5J6n
cQ9L0a http://bootspascherfr0.webnode.fr vZ1L3j [url=http://bootspascherfr0.webnode.fr]chaussures ugg[/url] iG8O1p chaussures ugg aG4A6b
gJ3A0h http://bootsshopit.blinkweb.com dL3Y9c [url=http://bootsshopit.blinkweb.com]ugg shop online[/url] iW0A9d ugg italia sH3Z9s
dD9V2n http://botasuggs.1minutesite.es mL4S8s [url=http://botasuggs.1minutesite.es]ugg baratas[/url] xV5F6r botas ugg fD6A8e

Anonymous said...

uZ5K7n http://www.vipbottespascher.com qN9C2l [url=http://www.vipbottespascher.com]ugg pas cher[/url] sO9C5b ugg pas cher pC5T0t
nC1Y2y http://goedkopeboots.jouwweb.nl jS2N0u [url=http://goedkopeboots.jouwweb.nl]goedkope uggs[/url] nD6B8n uggs europe xF1W9j
wB7H6h http://www.bottespaschershop.info jK7J4d [url=http://www.bottespaschershop.info]bottes ugg pas cher[/url] rC9R5d bottes ugg tX2U6p
lT8S5f http://frbottesspascher3.webnode.fr kB4D4y [url=http://frbottesspascher3.webnode.fr]bottes ugg[/url] dU2O4p ugg tZ4E7r
zJ5Z8a http://www.japanbootsvip.com kD0E1d [url=http://www.japanbootsvip.com]ugg ブーツ[/url] qM1Q3l ugg ブーツ nI3V6b
jB8A8b http://www.isabelmarantde.info gJ5T0n [url=http://www.isabelmarantde.info]isabel marant[/url] cI9K1o isabel marant sneakers aV3C7p

Anonymous said...

Falcons Julio Jones Jersey

Your dog has to know in his heart that you are the Alpha Dog, the Head Honcho, the Big Dog, the Top Dog ? call it whatever you want, but your dog needs to know you're in chargeNow what? He needs a name!Over the course of its life, you will use your dog's name more than 35,000 timesNow you're ready to print While artistic merits are only a matter of opinion, the value of a stone is what it will bring in the marketplace

49ers NaVorro Bowman Jersey

Imagine what you could achieve if you devoted 28 hours a week to doing something far more constructive?3Legendary icon can be called sentimental The material fed back from that phrase alone would keep them busy for weeks They'd say the most bizarre things that meant nothing to me until after an event took place and then there would be this sudden ah-ha moment and I would finally understand what it was they had been trying to say to me

Peyton Manning Elite Jersey

Anonymous said...

[url=http://www.microgiving.com/profile/ribavirin]rebetol online
[/url] copegus 100 mg online
purchase ribavirin online
copegus 200 mg online