Tuesday, July 28, 2009

1) Pernah minum air ni? 2)Menziarahi makam Long Jaafar

AIR JAMBU SPESEL

Memang dah lama jugak aku tgk org dok jual air jambu asam boi ni kat Kamunting tapi bukan yg berjenama punya laa. Aku wat tak heran ler pasal kat LENO pun ada jual kordial jus jambu ni.

Yg mula menjadikan aku tertarik ngan air jambu ni bila aku nampak org dok jual air ni masa nak ke SP dari Baling ari tu. Boleh dikatakan lebih dari 5 gerai tepi jalan yg menjual air ni di sepanjang2 perjalanan tersebut. Apa yg aku terpikir ialah..sedap ke air tu sampai ramai sgt yg menjualnya? Pulak tu..kenapa air jambu?? Ada yg berjenama seperti jambu88, jambu99..dan ada yg tak berjenama (cuma diberitahu air jambu asam boi!)..
Rupa2nya selang seminggu selepas tu..dah ada yg jual air jenama Jambu88 kat area Kamunting ni.
Menurut satu sumber..jenama jambu88 ni adalah dari Penang. Kiranya..yg meniaga tepi2 jalan ni mcm francais ler. Semua barang termasuk asam boi kena amek dari diorang. Tak tau ler kot2 ada yg menipu, kan..

Kat Pesta Duyan ari tu pun ada gak ler air ni mengambil tapak jualan. Jadinya..abang pun beli laa 2 cawan. Air jambu spesel tu bila air jambu dicampurkan dgn asam boi.
Rasanya??? Hmm..bagi sesape yg tak nah rasa..rasa air tu macam kita makan jambu batu ngan asam boi tu ler. Cuma bagi aku yg tak berapa nak tahan ngan manis ni..air ni aku rasa manisssss sgt ler. Rasa macam tak leh terima dek tekak dek kerana kemanisannya tu. Kena campur ngan air mineral ler pulak baru ok sket.

Memang dah jadi lumrah dlm perniagaan ler kan..bila dah muncul satu2 jenama dan laris pulak..muncul laa lagi produk yg sama tapi dari syarikat yg berlainan. Mcm ni ler. Cuma mungkin harga yg ditawarkan lain2 ler ikut tuan punya francais.
Aku pun tak tau ler mana yg muncul dulu..sama ada jambu88 atau pun jambu99 ni??

Apa yg aku tau..eskrem mingomingo ni adalah produk Bumi. Meluas dah pasarannya. Eskremnya mmg lembut dan sedap..kon dia pun sedap. Cuma yg selalu takde perisa strawberi. Aku pun heran gak naper jadi camtu? Pasal kat Carrefour pun takde, kat Giant pun takde..tapi kat banner..iklannya ada??


MAKAM LONG JAAFAR

Selepas acara makan2 duyan tu..kitorang kena pusing keta dulu utk keluar pasal jalan dah padat sangat. Jadinya, kena laa masuk belah2 dlm tu. Nampak signboard MAKAM LONG JAAFAR. Bagi kitorang..alang2 dah sampai sini..apa laa salahnya pergi melawat sebab Long Jaafar adalah sebahagian dari sejarah Malaysia amnya dan sejarah daerah LARUT khususnya...


Terletak di atas kawasan sedikit berbukit..

Yg kitorang bengang bila nak turun balik ke jalan bawah tu..ada ler pulak satu keta yg mempunyai tuan yg bodo..parking keta kat jalan nak masuk kawasan makam tu.
Ngok betul laa..baghal, hampeh!!
Ni mesti kes kepala hotak dok pikir takde orang berminat nak naik pi melawat kuboq Long Jaafar tu!! Apa dia ingat..orang lain mcm dia ke tak menghargai sejarah!!!
Senang2 je dia nak amek jalan mudah parking keta kat jalan masuk tu. Ni kes malas nak parking belah2 dlm ler ni, kes malas nak jalan kaki jauh2!! CESS!!!

Tuan keta merah ni ler yg parking tak guna otak ni. Tu pun masa on the way nak turun tu ada sebijik keta lain nak ikut parking kat sebelah dia!! Naseb bek kitorang cepat muncul..dia pun alah-alah ler parking belah dalam.
Aku ngan along kena ler turun keta ngutip batu-bata (naseb bek ler ada batu-bata kota Long Jaafar yg dah pecah2 tu!) dan taruk penoh kat dlm longkang. Cukup nak bagi lepas tayar kiri kancil depan belakang leh lepas ke tebing utk jalan turun ke bawah.

Kancil ni nampak aje kecik tapi tak lepas gak nak keluar dari situ kalo sebelah tayar tak lalu kat tebing tanah longkang tu!!!
Longkang tu pulak nampak je mcm tak dlm..tapi tayar kancil..apa laa sangat. Lain ler tayar HILUX ke, STORM ke...tayarnya mmg dah bagak, kalo tak lepas..bukan ler HILUX namanya..ngeh2..

Tima kasih gak ler kat pakcik yg tak jadi nak ikut parking keta kat situ tu tadi datang berbudi sedikit-sebanyak kat kitorang..

12 comments:

ikiqzana said...

syok wei dpt minum air jambu tu.. selalu beli air jambu biasa kt giant je.. mmg zana suker air jambu sedappp...

la sian nyer.. tu la bahalol org camgitu x pikir kan org lain, pentingkan diri sendiri aje..

Rinna said...

Sedap air jambu asamboi.. kat sini yg byk jual brand PakChu .. Skrg nie macam2 brand jambu yang muncul di pasaran pilih aje laa.. kan.. :)

~Firsya~ said...

popular kan skrg nie psl air jambu tue,sedappp sgtttttt...

[-suziey-] said...

hohoh..sy sgt suke buah jambu..air jambu tu skali je pnh try tp sedap jgk..ehhehe:p

aah la ape ke bangang owner tu..kalu sy dh tarik kunci dr depan smpai blakang..bior calar..pueh ati..ekek:D

p/s: kak..guna la pop up window komen box..cpt sket nk uplaod..
g kt dashboard-setting-comment-pilih pop up window

Fara_Adura said...

Wahh akak.. jambu tuh peberet my hubby tau.. pantang nampak aje gerai jambu tuh.. sebok nak terjah..ahaks.Tambah kalo jambu muar..wah, kemain bangga lg ngan tempat die..ahaks.

ibu_umairah said...

kat melaka pun ade kak,,,jus jambu itu!!!memng sedap.......yummy

kakyong said...

air jambu + asam boi.. sedap.. kat tempat kakyong ni pun ade... xde brand.. hihii

kami langsung x ingat pasal pesta makan doyan tu...

aRe_uDear said...

hohooo baru jer minum air jambu 88.. xdela manis sgt.. tapi mmg sedap..;)

TokNabe said...

Memang LENO tempat membeli jus2 ni.Jus jambu memang saya suka tu.....

niza said...

klu x silap jambu 88 ni tokeh dia pempuan...penah masuk paper...klu x silap lah....

Nebuchadneeza said...

Dah pernah rasa jus jambu batu nie kat JB. Tapi brand nya Pak ABU 916. Dalam paper harian Metro baru2 ni ada keluar pasal perniagaan francais Jambu88 nie, keluaran bumiputera... idea yang bagus..baru ni la pun nak popular..

Cikgu Bashah said...

AKU DAH CARI FRANCAISORNYA ,JAMBU PAK ABU 916 KAT SUBANG .KALAU NAK G AMIK JAUH TAK UNTUNG.