Thursday, December 22, 2011

Alahaiii anak ibu...

22hb Disember 2011
Khamis

Hari ni keputusan peperiksaan PMR keluar. Kitorang dari umah jam 8.15 pg utk ke Pengkalan Hulu. Abg terpaksa cuti hari ni sebab perjalanan utk ke sana makan masa 2jam suku gak.
Singgah bersarapan pagi di sebuah gerai simpang empat Kubu Gajah, Selama. Mmg sedap roti canai dia. Roti telur yg abg makan tu pun sedap. Garing dan sedap lah!! hehe..

Kat Caltex Selama singgah isi petrol. Dalam perjalanan..kawan2 along dh bermesej2 tanya dh sampai ke belum laa..apa laa...tp result belum keluar lagi. Along pun siap pesan kat kawan2 dia..kalo result dipampangkan kat papan kenyataan...jgn bgtau dia dulu. Dia sgt bimbang...dan apa2hal..dia nk tau kat sana jer nanti, huhu. Mesej bermesej smpai kredit pun tinggal sen-sen aje..tambah2 kawan2 dia ada yg guna line dari telco lain, kan....hehe..

Sampai Baling...singgah Petronas lak. Along rasa sakit perut...hehe. Bkn along jer yg turun...yg lain2 ni pun turun jgk, hehe...
Semakin dekat ngan maktab...semakin deras degupan jantung along, hehe. Owh, bukan along jer...mgkn ibunya sekali kot. Semalam takde apa pun..rileks jer. Tu ler perasaan ye. Takleh diduga, mm..

Sampai area pejabat maktab...ramai ibubapa dh sampai bawak anak masing2 utk amek result. Owh, dramatik jer tgk sorang pelajar pempuan baru keluar dari amek slip terus berpelukan ngan mak dia sambil nangis2 kedua2nya...mmm..tangisan kejayaan!!

Pelajar2 ni takleh terus gi amek slip result...dorang kena gi satu kaunter ke satu kaunter utk settle kot2 ada apa2 pembayaran yg tertunggak. Tp along takde ler yg tertunggak. Mujur jgk result tak dipampangkan secara umum, hehe.
Sampai kat kaunter koperasi..bkn kena mintak duit...tp dorang yg bagi duit RM35 cenggitu. Along pun pelik..duit apa ye?? Tak tanya pulak kat petugas tu. Jd along buat andaian..tu adalah duit saham atau keuntungan saham koperasi, hehe..belasah jer la. Org dh bagi tu..hamek jer ler, kan!!!
 
Ni lak kat kaunter pengambilan sijil2. Ada ler sijil kokurikulum, sijil apa ntah lagi....dah selesai yg ni baru leh masuk bilik khas utk amek result dorang.
Dh settle semua...along pun masuk bilik ni utk amek slip result dgn langkah dan perasaan yg berdebar2. Bkn pe, semua kwn2 dia yg keluar sebelum ni dpt result cemerlang. Risau gak kan...tambah2 besfren along iaitu Naim, Dayat....dpt 8A..mm..
Along keluar berlari2 anak dgn kegembiraan. Mujur jer dia tak buat slide lepas tu, hahaha. Alhamdulillah, syukur kepadamu Ya Allah. Along citer, kat dlm tu dia kena usik2 dulu dgn petugas2..gabra ler kawan!! Tp, alhamdulillah..syukur..syukur..berbaloi laa usaha dan pengorbanan dia dok hostel jauh dari keluarga semenjak usia 13tahun lagi.
Amek gambar ngan kengkawan yg ada masa tu. Ada yg dh balik...dan ada yg belum sampai lagi.
Bg chance along berborak dulu ngan kawan2 dia. Mesti mcm2 mende nk sembang2 tu.
Sambil tu..kitorang dok kat belakang tu. Angah ngan akiss kena giat ler apa lg. Along dh bukak pintu...angah ngan akiss cuma kena ikut jer jejak langkah tu. Usaha..kena usaha utk berjaya...
Kat luar bangunan ofis...masih tak abes bersembang lagi...
Bergambar lagi..
Gambar sesama sendiri...
Sementara tu...kitorang dok lak kat kerusi yg byk tersedia kat perkarangan bangunan ofis tu.
Jam dh melepasi jam 12 tengahari. Abg ajak bergerak utk ke pekan Baling utk gi makan tengahari dan gunting rambut.

Kitorang parking sebelah padang. Tp padang tu nampaknya kena gemburkan tanahnya. Mgkn kontraktor nk tanam rumput karpet kot, hehe..
Ni adalah pose yg disuruh oleh ibu budak ni. Dia malu sebenarnya, huhu. Sj ler nk wat kenangan, kan. Bergambar ngan slip result berlatarbelakangkan padang, surau, bangunan koperasi dan ASPURA yg telah menjadi sebahagian dlm hidup along dari 2009 lagi. Kot ler nanti ada rezeki dpt pindah kat MRSM Taiping...semua ni leh jadi kenangan terindah.
Dh keluar dari kawasan maktab...kitorang terus singgah makan kat restoran ikan bakar Ad Nani di Baling. Itulah restoran feveret kitorang kalo outing ngan along. Dh kenyang...kitorang terus lak ke area bandar Baling ni..abg, along dan angah nak gunting rambut yg dh panjang dari lazimnya. Semuanya semata2 nk tunggu hari ni utk digunting oleh barber fevret Kedai Gunting Rambut ABA. Kat situ mmg puas hati cara guntingan dia. Murah jer upahnya..Along ngan angah sorang RM5, dewasa mcm abg ni RM6.

Tukang gunting ada 2 orang...ni salah sorangnya.
Kat bandar tu gak...sempat beli stokin, beg sekolah Angah & Akiss jugak beg pulang bermalam utk along, hehe. Kat Baling ni...senang nk cari pilihan dan harganya pun tak laa mahal tp kualiti masih undercontrol, hehe..

Kat bawah ni adalah antara gambar yg along dpt lepas amek result td. Gambar ketika Majlis Graduasi ujung September dulu.
Masa ni along dpt pointer 3.60 dan dikategorikan dlm penerima kelas pertama.
Tahniah along. Ibu sangat bangga ngan along. Semoga along dpt mengharungi pula pembelajaran ketika dalam tingkatan 4 & 5 dgn sebaik mungkin.. Terimakasih kerana menjadi anak yg baik, abg yg baik, cucu yg baik...rakyat Malaysia yg baik.

~TAMAT~

6 comments:

ibuayu said...

tahniah untuk along..sejuk perut ibu yang mengandung

[-suziey-] said...

mesti dpt 8A ni..tahniah along!!!

Rinna said...

Alhamdullillah tahniah Along..kerana berjaya dengar cemerlangnya.. dan menjadi contoh untuk adik2.. :)

Dapat 8A yer.. ??

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tahniah buat along & ibunya juga.. akak tumpang gembira melihat kejayaan along... moga teruskan perjuangan utk perjalanan yang masih jauh..

wantie said...

Tahniah Along. walaupun tak tulis result kat sini. tapi dah tau kan. 8A le tu. ngeeee...

Tahniah wat akak jugak.

firuz said...

tahniah buat Along..semoga menjadi semangat buat angah & akis :D

buat kak alona & suami juga..tahniah kerana kejayaan along :D