Sunday, December 4, 2011

Jelajah Pantai Timur - Muzium Negeri Terengganu

31 Mei 2011
Selasa  
sambung dari entry INI

Memang entry ni berderet2 gambar. Nak cepat abeskan tajuk. Ni pun nasib baik tak masuk dalam muzium, hehe..Kat perkarangan aje pun dh berderet2, ish!! Kalo masuk hari tu...mgkn hari ni aku kena adakan bahagian demi bahagian utk simpan dlm blog. Tu pun kalo dlm muzium dibolehkan amek gambar laa, huhu.

Mmg tingin nk masuk sini..tp masa sangat terhad. Kalo datang Kuala Terengganu 10-20 tahun sekali...baik ler datang sini 4-5 hari. Kitorang 3h2m pun masih tak cukup. Byk tempat tak dpt gi.

Tiket masuk muzium ni pun tak ler mahal. Maklum ler....dh nama muzium kan...kalo masuk mahal2...sape ler yg berminat nk masuk sgt???

Sebenarnya, kitorang tak makan tengahari lagi. Perut pun mcm dh lapar jgk laa. Tp singgah gak sini sbb dh lalu...dari Taman Tamadun Islam tu nak keluar semula ke pusat bandaraya mmg lalu Muzium Negeri ni. Jd, singgah aje lah sbb sgt suka ngan senibina bangunan muzium ni. Besarrrrr, tinggi-tinggiiiiii tiang dia..ish..ish..pastu senibinanya sgt tradisional. Cantek...Terpegun!!!

Mmg rugi kalo tak dtg tgk dekat2. Tak masuk pun takpe. Tp mesti dtg tgk dekat2, huhu..
Dlm Muzium Negeri ni pameran ada beberapa bahagian. Masa tu aku ingat ler bahagian2 tersebut. Skang dh setengah tahun dh...lupa ler dh kan. Tambah2 tak masuk dlm lak...hehe..
Gah sungguh bangunan ni. Mm...belum ler aku tgk real lagi monumen2 dlm Taman Tamadun Islam tadi. Agaknya mesti lebih terpegun dari yg ni, apa?? mm...
Kat luar tu..kitorang tgk jer ler kenderaan2 yg terpamer. 

Ok pulak Aniss nk bergambar ngan paklong dia ni, hihi..
Ni..pedati lembu tp lembunya takde la. Tertarik ler ngan perkataan yg tertulis.."Jumaah Bandaran Kuala Terengganu". Mgkn, suatu ketika dulu bandaran KT guna mende ni kot??..
Hari ujan renyai2. Aku ngan abg g ronda2 jap kat area bangunan. 
Di suatu sudut...terdapat dinding mcm ni.
Tangga yg tidak boleh digunakan...mgkn sbb kayu di kiri kanan tu dh mereput. Tp sebab utama aku tak pasti laa..hihi..
Ruang legar di bawah bangunan. Aku pun berlegar2 laa...apalagi, kan?? hihi..
Bila dh abes meronda...dorang semua kata nk naik tram utk gi meronda2 ke kawasan rumah2 tradisional tu. Demi tak menghampakan harapan budak2 yg tingin sgt nk naik keretapi...gi ler jgk. Leh ler tgk2 jgk bagaimana keadaan kat situ, kan...
Tgk ler..bkn anak2 je yg hepi...hehehe..


Yg ni mgkn dari kamera angah...
Yelah, betoi lah..dari kamera angah ni. Tram dh nk bergerak ni, hihi. Aku dok rakam video cam tp byk aku lupa off, aduii. Tu ler, dh lama tak guna mende ni, sekali-sekala aje keluar, cenggini ler..huhu..
Semua ralit tgk replika senibina rumah2 tradisional yg terdapat di negeri Terengganu ni..
Terdapat jgk bot2 yg dijadikan pameran. Maklum la kan...kat sini kan ada tempat buat bot, hehe..
Apa yg beriya-iya Anas tunjuk tu?? Ain sampai tersengih2 kat belakang, hihi. Beriya2 Anas soh snap gambar...hehe..Jom lihat apa mende tu!!!
Hihi..ini ler dia..toilet atau dlm bahasa melayu nya...tandas, ngee. Cantek kan tandas dia. Kiutt lak tu, hehe. Bangunannya bercirikan tradisional, ngee...Tp takde sape ler pun yg masuk situ psl atas tram kan. Kang kena tinggai lak. Kalo dorang yg jalan kaki orait ler. Leh singgah masuk tgk wlpn takmo nk guna pun, ngeh2..
Tram berenti betul2 depan pintu masuk muzium. Sedang elok laa ujan pun dh reda. Naik tangga utk bergambar wlpn ramai yg rasa ralat tak sempat nk masuk. Nk masuk bolehhhh...tp sekali masuk mesti ler akan berlama-lama, kan. Sebab kitorang ni jenis mengamati dan cuba menjiwai mende2 yg dipamerkan tu, hahahaha.. Perut semua dh mula nk berkeroncong dh tu..Dh ler breakfast ngan roti aje, ngeh2..Kitorang yg tua2 ni takpe lagi..sian kat kanak2 ler...

Pepehal...aku yg kena jd model dulu. Sakit tau bahu aku...ngan henbeg lagi, ngan beg kamera lagi, huhu..
Kemudian...Sela. Tp gambar ni mmg lucu laa bila tgk reaksi abah, kak nor ngan mak kat belakang tu, hihi..
Ni pintu masuknya. Nk beli tiket kat area sini ler.
Akhirnya...turun semula. Nk kena gi tempat lain pulak.
Bergambar beramai2. Cenggini jer laa dpt sbb orang dok lalu lalang turun naik. Ujan pulak dh merenyai kembali.
Abah dan mak ditemani oleh along dan angah..
Ibu dan anak..
Wlpn renyai..tp jalan slow aje. Laju2 sgt kang..bahaye..
Ikut short-cut...
Peta lokasi di sekitar muzium. Bila tgk balik..byk mende kat dlm kawasan muzium kitorang tak sempat nk jengok rupa2nya, aduii..
 
Sebelum naik kete nk ke destinasi seterusnya...sempat masuk kedai souvenier dulu..Biasa2 aje pun brg2 yg dijual. Harga pun mahai sket ler dari yg dijual di luar, biasalah.....kan!!! 
Tgk gambar ni..hihi. Apa ler agaknya ye yg dibualkan mak ngan anaknya tu??...hehe
Psl ni kot?? hihi....
Ok laa...abes satu episod. Lepas ni episod kat Pasar Payang pulak...

4 comments:

MRS. K said...

penah sampai sini dulu taon 1995 - ikut rombongan skolah rendah.. heheeh

makdara TERdiva said...

memang cantik bangunan2 tu..bangga jadi anak terengganu..eh!

el said...

kak..kak stay kt mn time holiday kt ganu tu..homstay ke?nti bitau eh

Bahulu Studio.com said...

sakan..sungguh tuu..rombongan kak kiah niiii