Wednesday, December 21, 2011

Balik kampung dengan bas

18hb Disember 2011
Ahad

Jam 12.20 tengahari
Lepas jer abes sesi fotoshoot luar pintu berlokasi di padang lalang Giant dan sekitar taman tasik taiping...abg pun bergegas hantar aku ke Hentian Raya Kamunting. Aku dh beli tiket bas ekspress ke KL petang Sabtu semalam lepas jer abes bertugas di majlis persandingan pelanggan Inaldafoto kami. Nasib baik beli awal...ramai yg nk ke KL hari Ahad tu rupa2nya wlpn bukan cuti semester bebudak U, mm..

Dh lama sebenarnya aku tak naik bas utk ke KL ni, hehe. Last...masa mak sakit kena tahan kat wad di Hospital Temerloh beberapa tahun dulu. Masa tu along pun sekolah rendah lagi..darjah 5 ke....darjah 6 ntah, lupa dh.
Balik kali ni ngan bas pun sebab mak sakit. Mmg dh plan nak balik 23hb ni tp aku kena balik jugak terlebih dulu utk beberapa hari atas faktor kesihatan mak yg semakin membimbangkan. Abg dh takde cuti...maklum laa..bekerja di bawah syarikat baru yg mengambil alih syarikat yg lama. Along ngan angah tinggal....dorang teman abah dorang, hehe.
Masa ni sempat aku gi tandas terlebih dulu. Maklum ler..naik bas ni kang mana ler dia nk berhenti mana2 hentian sesuka hati, kan...hehe.
Bas tak sampai lagi. Ramai org hari tu.
Masa tu...semua tak makan apa2 lagi. Semuanya sebab nk kejar masa outdoor pepagi ngan pengantin. Kul 8 pg dh kena kuar buat keje. Kat umah, abg jer sempat minum kopi cicah biskut. Anak2 cuma jamah biskut oreo stoberi aje, ish..ish..
Abes buat keje pun dh jam 12.20 kat taman tasik hari tu. Tak sempat aku ngan akiss nk singgah makan nasik terlebih dulu wlpn di restoran berdekatan stesen bas tu. Jd, kitorang cuma beli makanan ringan dan air mineral utk bekalan dlm bas.
Sepatutnya bas kitorang nk kena naik tu platnya JHS. Rupa2nya bas tu rosak kat depot dorang. Jd, bas tu diganti ngan bas yg lain..takpe...bas baru jgk..plat AHQ, hehe..
Abg sempat ler amek gambar kitorang kat dlm bas ni. Kitorang dpt seat no 8 & 9...hehe
Bas ni guna gas NGV.....Bagus laa, guna diesel ni asapnya tak elok utk alam sekitar, hehe..
Beza bas yg baru dan yg lama sket, ngee..
Selagi bas ni tak gerak...abg masih setia tunggu di situ.
Ni...along lak amek gambar. Nampak tak aku ngan akiss dlm bas tu?? hihi..Maklum ler, jarang2 naik bas kan. Cenggini ler. Leh gak jd bahan entry aku sementara aku nk sambung entry JPT yg tak abes2 lagi tu.
Tp abg ngan along & angah tak dpt tunggu sampai bas bergerak...pengantin dh tunggu kat area parking lot di belakang stesen bas tu. Dorang mintak tlg abg amek gambar baju nikah dan gaun bersanding semalam sebelum dipulangkan ke butik pengantin. Bkn pe, baju2 tu...designnya pengantin pempuan yg wat sendiri...hehe..
Lepas dh setel tu...abg bawak ler along ngan angah ke restoran Warisan Ibunda berdekatan utk makan tengahari.

Dalam perjalanan...bas singgah kat hentian sebelah Behrang utk ke tandas, hehe. Pemandu bas bg masa 10 minit. Aku ngan akiss antara yg terawal turun. Senang...takde ler lambat dpt masuk tandas kat situ, hehe.. Masa yg lebih tu leh ler gi membeli buah jambu potong dan roti pizza. Perut dh mula rasa lapar, adeii..
Akhirnya sampai kat KL. Jalan mmg sesak laa kat area Puduraya tu. Aku tak amek tiket bas ke Jalan Duta sebab takde bas singgah ke situ utk jam 1 petang. Tp ke Puduraya pun okey. Aku leh naik LRT ke Sentul terus. Kat sana...adik aku amek utk bawak balik ke Bentong, hehe. Plaza Rakyat ke Sentul..RM1.40 sorang, hehe..
Akiss tengah sabar menanti ayahngah dan makngahnya. Dorang tersekat kat plaza tol Gombak...sesak kat situ nk membayar tol.
Amek gambo ni lak...nk tunjuk ler yg kitorang mmg kat stesen LRT Sentul, hihi. Dok lepak kat sini leh tgk mcm2 gelagat orang yg lalu kat sini...heheh. Budak2 besar akiss ni (laki/pempuan) dh reti naik LRT tanpa ibu bapa ngan pakaian mcm nk gi tgk konsert, uiii!!
Tak lama tu...myvi CCC yg dipandu Dayah pun sampai. Terus jer aku ajak fadel gi Restoran Haslam kat Jln Pahang tu. Aku ngan akiss tak makan apa2 lagi...lapar dh ni!! Dh makan kat Haslam...alhamdulillah, perut lega dh, hihi.
Dlm kete sepanjang perjalanan...abes aku ngan akiss makan buah rambutan yg ayah sengaja bekalkan utk kitorang makan dlm perjalanan tu, hehe..abes!!! rambutan anak sekolah ye..mmg sedap.

APA CITER KAT BENTONG?? APA CITER MAK AKU??....mmg sedey...wlpn aku dpt jumpa mak dan ayah aku...tp citer sedey dan citer sayu yg ada di situ......

20hb Disember 2011
Selasa

Jam 12.20 tengahari..
Hari tu...ayah yg baru balik dari menoreh dan sempat mandi dulu, hehe...telah hantar aku ke Hentian Bas Bentong. Fadel gi amek ubat mak kat farmasi. Dayah teman mak kat umah.
Kali ni...aku naik bas dari Bentong ke KL. Tak mau menyusahkan ayah dan fadel yg dh bertungkus lumus menjaga mak. Bukan susah pun...kan..
Kat kaunter...aku sempat dpt tiket jam 12.30 tengahari utk ke KL...ke stesen bas Pekeliling.

Ayah pun tunggu bas kitorang dulu...Bila bas dh sampai & kitorang pun dh naik bas...ayah pun balik ler ke umah TDD semula.
Dlm bas Central.
Dh lama tak naik bas Central. Semuanya mengembalikan nostalgia. Nostalgia masa keje kat KL elok2 abes exam SPM selama 2 tahun (19thn yg lalu). Bas Central Pahang dan Union Pahang laa yg menjadi kenderaan aku balik ke Bentong - KL masa ujung minggu.
Lepas plaza Tol Bentong...bas berenti lak. Aduii..pesal?? Rupa2nya ada bas lain rosak. Dia mintak tolong bawak bbrp penumpang utk ke destinasi yg sama. Tak pe laa...bagus laa mcm tu, kan.
 
Ni ler bas yg kitorang naik tu, hehe..
Sampai situ..terus daki tangga utk ke stesen LRT Titiwangsa...RM1.20 sorang.

Di stesen LRT Titiwangsa...tgh tunggu LRT sampai.
Haha...kat dlm LRT pun nak amek gambo ye??? maklum ler..bkn selalu kitorang dpt naik mende ni.
Sampai kat stesen Plaza Rakyat...turun ler..apa lagi, kan...Kat Puduraya yg dh diubahsuai serba cantik, canggih tu...kitorang terus ke kaunter tiket KBES. Beli tiket ke Taiping jam 3ptg. Kemudian, turun balik...lepak2 jap kat balai menunggu yg disediakan..Beli roti, snek dan air utk makan dlm bas.

Hari tu pun tak sempat nk makan apa2 sebab air lak takde kat sekitar umah TDD tu. Susah ler nk masak apa pun, aduhaii..
Jd, masa kitorang pagi tu adalah utk mengemas umah jer. Dpt ler buat sket2. Yg lain tu..mgkn Fadel dah setelkan sikit demi sket kot, hehe..
Mmg selesa laa Puduraya hari ini. Ada ekon, skrin jadual ketibaan dan pelepasan bas ke destinasi2, siap ngan nombor bas..mcm kat airport, hehe..
Tangga utk ke platform pun dh elok ler. Takde ler menakutkan mcm Puduraya dulu2, mm..
Kat dlm bas nk balik Tepen. Kali ni dpt seat 2 dari belakang, huhu...23 & 24.. Bas kitorang ri tu platnya AHL...hehe. Maknanya mmg baru laa dari alza kitorang. Alza tu AHB, hihi..
Keluar jer dari bangunan Puduraya tu..nampak ler Plaza Kota Raya, Petaling Street, Bangkok Bank yg tersergam, Central Market atau CM....mmm...semua tu nostalgia tu, hoho. 
Dh puas tido...dengar lagu lak ye, akiss?? hehe..Sori ler, akiss jer ler yg jd model dlm N3 ni...psl dia aje yg ikut aku, hehe..
Dlm bas tu...aku tertido gak ler. Maklum ler...sejokkk, hehe. Tp kejap tido...kejap terbangun. Kejap tido..kejap terbangun...lepas tu..terus tak leh nk tido dah, hehe..
Bas ni berhenti kat hentian sebelah Ladang Bikam...biasa ler...utk penumpang buang air (hehe..) ataupun utk penumpang yg nk merokok, mmm....
Sampai Kamunting...jam 6.45 petang. Abg, along dan angah dari gym...terus amek kitorang. Aku pulak terus ajak gi kedai Pak Abu nk makan nasik..dh lapar, hehe..

**Dh lama tak apdet blog ni...selain sebok ngan majlis dan gambar2 pengantin...aku gak kena urus utk persekolahan anak2 dan balik kg kerana mak aku tak brp sihat.

3 comments:

Kamsiah said...

seronok ya sesekali naik kenderaan awam....leh tgk mcm2 ragam manusia

atty's said...

dah lama tak jejak kaki g puduraya

ikiqzana said...

Lama sungguh x dtg sini.. Yg puduraya tu.. Tadi baru tahu puduraya dh tukar nama.. Hihihi