Saturday, December 31, 2011

Melawat ke sungai Batu Sekentut

25hb Disember 2011
Ahad

Ni semua keje abang ler. Kan ke sehari sebelumnya tu abg ikut gi petik buah pulasan kat kebun ayah lalu sini. Tu yg abang sebok sgt ajak kitorang gi sini utk amek gambo, huhu. Kata abang...keadaan batu ni mcm citer kat alam fantasi, hoho.

Batu ni mmg unik. Terletak di sebuah sungai. Namanya sungainya pun unik....Sungai Batu Sekentut. Sungai ni terletak di Kampung Lebu....kampung kelahiran aku di Bentong, Pahang..hehe...

Dekat sgt ngan kem SMART BKERP. Sungai ni pun menjadi sebahagian tempat utk aktiviti dorang.
Ni ler keadaan batu tu. Nampak mcm rangka kepala naga, kan?? Siap ada lobang mata, idong....Garang jer gayanya, hihi.
Ni pemandangan dari atas jambatan. Menarik batu ni...sebahagiannya menjadi terowong utk laluan air sungai...Air sungai ni keroh mungkin sebab baru lepas hujan..keroh dari hulu, hehe..
Tak tau laa apa jd kalo masuk dlm laluan ni, hehe...kot2 ler kan termasuk ke alam bunian ke, ngee....
Memandai aje aku, kan. Aku rasa dh ramai budak2 gi kem motivasi kat SMART BKERP tu wat aktiviti lalu-lalang kat aliran sungai bawah batu ni, hoho..Takde pe la agaknya.

Tp, nk citer kat sini. Bila berada kat sini ada yg kata ada rasa mcm nk terkentut, hehe. Adakah sebab tu asal nama sungai ni diberikan?? hoho....
Kalo betol laa kan, sape2 yg rasa perut byk angin tp susah nk keluarkan angin tu...elok ler datang kat sini cari aura utk buang angin, hahahaha..

Sekali pandang....bahagian atas batu2 ni mcm struktur otak pulak, hehe..
Kalo ada syarikat penerbitan filem ke....drama ke yg nk buat citer seram atau mistik, citer pendekar ke....leh ler pilih lokasi ni, hihi.
Camni nampak jelas sket laluan air dan keadaan terowong air ni. Model cuma along ngan angah aje. Yg lain???
Fadel meronda kat sini...turun ke anak sungai..kemudian naik lak ikut tangga aktiviti milik SMART BKERP ni, hehe..
Along pun nk try lalu sini..dari atas gi turun lak ke bawah..kendian naik atas balik, hehe...
Kitorang lepak2 sini jap sambil sembang2 psl sungai ni, pasal batu tu dan pasal sebidang tanah kediaman yg nk dijual kat tepi sungai tu, WALLA!!!! Kalo ada duit berlebih2...mau aku beli tanah tu, hoho....
Nampak sebuah ladang lembu yg berpagar tu. Jalan ni boleh menuju ke kebun ayah aku dan juga ke kebun orang lain, hehe..
Dari situ...kitorang terus ke umah Cu Sadiah nk petik buah manggis. Lalu depan umah makngah (umah kenduri tadi)....kitorang terus jer tak singgah situ semula. Ingatkan takde sape yg perasan. Tak sangka laa pulak abg Anas yg tengah syok berborak nampak kelibat kete kitorang lalu situ terus turun melambai2 soh singgah, hehe.. Maaf laa abg Anas, kitorang nk gi amek buah manggis kat Keruntong, hihi.

Abg jolok buah manggis. Abes jatoh gedebekkkk atas jalan. Yg tu kena makan cepat2...kang abes kulit keras dan isi dh tukar kaler, hehe..
Jolok punya jolok...tangan abg terkena zink reban ayam Cu, aduii..berdarah laa. Mujur ler mmg aku ada bawak spare handyplast dlm henbeg tu. Abg...abg...

Fadel tukang manjat. (Sori Fadel, taruk gambar awak manjat tak pakai baju ni, hihi).
Fadel petik & kemudian baling ke bawah...ramai yg jd tukang menyambut. Ada yg selamat disambut dan ada yg gedebekkk jugak jatoh atas tanah, hehe..Byk tul buah manggis masak tp tak amek abes pun..hari dh nk ujan.

Balik umah di TDD...rehat2. Tak lama tu...Fadel ngan Dayah bawak along, angah ngan Akiss gi swim-swim kat kolam renang di Benus, hehe. Aku tak ikut laa. Ada kawan mak dtg umah melawat mak aku tu. Nk kena tolong mak layan kawan2 dia, ngeh2...

Abes citer.....


Nota:-
-ni entry last di Cintamaniszlite utk tahun 2011....
-masih ada peristiwa dari 2011 yg aku tak simpan lagi kat sini. InsyaAllah, aku akan bawak ke tahun 2012 pulak, hehe..

4 comments:

mamawana said...

Salam singggah,

Struktur Batu Sekentut tu buatan manusia agaknya ker asli cipptaan Illahi? Mcm seuah taman ajer..

Best mainjolok2 buah kan..walau penat..

wantie said...

Batu tu unik tul la kak bentuk dia.

Hahahaha... kalau datang sini tetiba rasa nak kentut ek? senang le cenggitu kak. sape yang banyak angin dalam badan tut leh le datang sini kentut kentut.

POSH76 said...

mmg santekla tempat ni...

Muhibbudin Athaillah said...

itu tanah kawan, tu ari di ceroboh org buat lubang sampah dah report polis, ade kesan orang curi batu marmar, siap ade gambar lagi tu, kendian pula siap buat ili paip dalam pagar , sorang pun tak ngaku, aleh jba datang aleh, itu pun lepas kawan mengamok haha, lain kali main lagi ngan kawan, nie cucu arwah bedah, kabor nye keturunan belah sini yg bukan kapong lebu tu, udah udah la bagi orang lua monopoli kamong, kesannya abis tanah org kampong di ceroboh, doa la taun depan nak buat rumah situ,