Tuesday, January 29, 2013

Lokasi lalang baruu..

Kitorang gi Giant Taiping..
Dh lama tak gi Giant, beberapa bulan dh....
Selalu kalo gi Giant tu mesti sebab nk beli stok garam, hehe. Tp sambil2 tu ada ler jugak sambar2 barang lain, kehkeh..
Mmg pelik sket ler...sbb aku suka beli garam kat Giant sbb cap tu aku tengok cuma terjual kat Giant aje, huhu..
Mmg takde kat Econsave, Tesco, Carrefour....apatah lagi kedai runcit.
Garam tu namanya KASIE SALT....
Bila sekali gi situ...aku terus beli 3 bungkus. Sebabnya...kekadang gi takde stok pulak kat rak dia.
Tapi kan....bila takde garam cap tu...takde ler pulak sampai aku tak guna garam jenis lain, hehe. Kekadang leh jer nk guna garam beriodin yg lain seperti Halagel dan lain2....
Tp, nk bagitau ler kat sini...walaupun aku guna garam ni tp masak pun takde ler sedap jgk, ngee.

Balik dari Giant ni laa abg sesaje ronda2 kat area kilang di Kawasan Perindustrian Kamunting Raya tu.....tetiba ternampak hamparan padang lalang yg lebih best dari padang lalang yg selalu kitorang buat shooting dulu.
Kalo dulu...kitorang gi padang lalang yg bersebelahan ngan Giant tu. Tapi skang ni kekadang ada pulak yg rajin baling puntong rokok kat situ dan terbakarlah lalang2 abes seluas2nya.
Kekadang ada pulak yg rajin sgt potong lalang tu ngan mesin rumput kat situ....ntah laa...

Tapi kan...kalo nk shoot kat sini...paling cantek kalo golden hours....iaitu waktu petang & dh hampir nk senja. Cahaya sunset akan merubah warna hamparan lalang tu keemasan.

Disebabkan kitorang tak bawak kamera kompak mahupun dslr pun....maka guna kamera hp akiss aje lah petang tu, hehe..
Amek gambar abang dulu....amek dari arah bawah..
Haa, inilah kawasan hampran lalang ni. Nampak Giant kat belakang tu, kan...hehe. Lokasi ni jaoh sket ler dari Giant. Dekat ngan kilang.
Sempat ler kot nk amek lokasi ni utk pengantin 02/02 ni nanti. Majlis pengantin lelaki...majlis menyambut yg dibuat di KEMTA. Dia kawen ngan orang Melaka.
Tapi utk 2013 ni ramai jugak yg bertanya pakej kitorang yg pasangannya adalah orang Melaka, mmm..
Dari 5-6 pasangan yg bertanya tu......ada laa 3 pasangan yg lekat amek perkhidmatan kitorang utk majlis dorang iaitu 2/2 ni, 24 & 25/5 nanti dan 31/5-1/6 2013 ni nanti. Tapi semuanya majlis yg berlangsung kat Taiping ni lah, hehe. Yg kat Melaka tu dorang kena cari orang lain sbb kalo panggil kitorang jgk...kitorang mesti lah cas sekali duit petrol dan penginapan, kan...ngee..
Mengharung lalang kering...abes lekat kemuncup kat seluar trek aku, hahaha..
Dalam kete jenoh ler cabut kemuncup, hehe..

Nota ALONA:-
~Petang semalam...aku tertidur sebelum Asar. Aduhai, aku bermimpi jumpa mak lagi. Masih boleh berborak, senyum dan mengusik. Tak kisah laa mimpi waktu tido petang ke apa.....kerana mimpi ini adalah penawar rindu aku pada arwah mak. Semoga mak berbahagia di sana...seperti dalam mimpi itu, Amin.

11 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

luasnya padang lalang... sekali tgk mcm lalang dah kena racun.. mungkin sbb cahaya petang kot buat lalang tu tak nampak hijau.. hehe..

bg jurufoto padang lalang ni mmg dicari2 kan utk amik gambar outing.. mmg cantik.. tp bagi petani pulak.. lalanglah musuh utama mereka.. susah nak mati pokok nih... hehe.. kena guna racun glyphosate baru mampos lalang tu.. kekeeke...

Ena's Palace said...

nampak cantik jugak bergambar camni...mcm ala2 berada kat negara mat saleh gitu!..

Gieyana said...

perghh..lawa gila lalang nie kak..nk snap2 kt sini cfm best nih..:-)

wantie said...

lawa la kak lalang ni. dah mcm musim luruh la pulak.

kalau gambar lompat lompat kat sini pun lawa kak...

Kesuma Angsana said...

amboi lalang2 pun cantik picnyer tu

Hunny Kitty said...

sukaaaaaaaaaaaaaa sukaaaaaaaaaaaaaa

::NureeN:: said...

cantik tuh... bleh la bergedix sntai... mmg cun lah

Nad MamaZN said...

Canteknye kakkkk.....!

❤Kamsiah❤ said...

balik umah gatal2 tak badan ??? hehe..

el said...

cantek padang lalang ni..warna lalang tu mmg cantek lau amek waktu senja2 tu..:)

Rinna said...

Lalang pun cantik ..hehehe.. :)