Saturday, January 7, 2012

Kisah hari pertama sekolah 2012

04 Januari 2012
Rabu

Hari tu adalah hari permulaan persekolahan utk tahun 2012. Aku nak citer ni bukan sebab teruja ada anak masuk darjah 1, hehe...Tapi sebab aku nk citer yg tahun ni senang sket aku leh hantar Akiss & Angah sekaligus. Angah pun dh sekolah sesi pagi tahun ni. Takde ler sorang pagi....sorang petang..Mgkn leh jimat sket petrol kancil gak ler, hehe.

Kul 5.30 pagi dh kena bangun utk kejutkan angah dan akiss mandi serta bersiap utk ke sekolah. Along pun sama bangun....nk ikut ibu dia hantar adik2 gi sekolah.
Kul 6.20 pagi aku dh keluar umah ngan sang kancil. Jalan mmg tenang sebab aku pun keluar awal, kan..hehe. Menuju ke sekolah Akiss terlebih dahulu sebab kawasan situ akan mula sesak bermula jam 6.45pg. Maklum ler..kat area situ ada SMK Hua Lian, SMK Klian Pauh, SK Klian Pauh, SK King Edward VI (2) selain sekolah akiss sendiri....
Sampai sekolah akiss mmg awal lagi..6.35 pagi dh sampai. Tu pun aku bawak slow jer..40km/jam. Risau gak takde sape lg yg sampai kat sekolah tu selain pak guard dan makcik kantin, hehe. Nasib baik ler ramai gak yg dh ada nunggu kat kantin tu.
Lepas tu, aku gi hantar angah lak kat sekolah dia. Setelah 2 tahun angah sekolah petang...akhirnya dia kembali ke sesi pagi.

Dah selesai hantar angah...singgah isi petrol kat Shell. Kemudian balik umah jap..bancuh oat abg. Tp kena keluar semula masa abg tgh menikmati sarapan pagi sbb nk urus hal persekolahan Akem pulak. Akem ni anak sedara aku sebelah suami.
Mama dia tak dpt balik sebab nk urus persekolahan 2 orang adik dia lak kat KL tu.

Gi SMK Kamunting ni pun along ikut, saja ler nk tgk2 dlm kawasan sekolah tu.
Sampai2 tu sekolah tgh ada perhimpunan...kitorang terus naik ke ofis. Dh selesai urusan kat ofis, tunggu lak PK HEM kat depan ofis dia. Ramai jgk pelajar yg tukar ke sini. Lebih 10 orang gak termasuk form 3, f4 dan f5.

Akem tgh bersembang ngan sorang makcik ni. Dia pun hantar anak tukar sekolah sini. Nak masuk form 3 gak. Dulu anak dia sekolah kat Penang. Anak dia sepatutnya dh f4 tp remove setahun lepas takleh 'nk pi' setelah setahun form 1 di sekolah agama.
Masa tu tengah tunggu giliran nk masuk bilik PK HEM ni ler utk pendaftaran.
Aku ngan Akem dpt masuk giliran ke2 sebab awal dari yg lelain, hehe.
Akem dan pelajar2 baru yg lain leh balik lepas dh daftar tu. PK HEM yg bagi kebenaran sebab hari pertama tu dia kata pihak sekolah nk urus dan selesaikan hal ehwal pelajar2 lama terlebih dulu. Hari ke2 nanti baru ler dorang leh urus kemasukan pelajar baru dlm kelas masing2.

Sesi persekolahan baru...tong sampah, penyapu, skop dan bulu ayam utk semua kelas pun kena baru, hehe..
Masa akem balik tu...terkejut ler opah dia kenapa kena balik pulak cucunya ni? hehe..

Esoknya, aku bawak akem ke sekolahnya lagi tp kali ni takde apa dh laa. Cuma tunggu PK HEM dia panggil guru penyelaras tingkatan utk uruskan pelajar2 barunya ni.

Aku dh gi tanya ofis SMK King Edward..dorang cakap mungkin Akem tak dpt tukar sekolah tu sebab Kemahiran Hidup dia di sekolah lama tak sama ngan sekolah K.E.
Pastu, aku tanya Akem. Akem kata kat sekolah dia kat KL dulu dia belajar Kemahiran Hidup Perdagangan.
Woh!!...mungkin betul ler orang ofis sekolah tu ckp...sebab kat sekolah K.E...dorang cuma amek Kemahiran Hidup Teknikal aje, maklum ler sekolah budak2 lelaki.
Kat SMK Kamunting ni...ada 2-3 termasuklah Perdagangan & Keusahawanan.
Akem ni dh f3 nk pmr tahun ni...kalo tukar ke sekolah K.E jenoh lak nk kena pulun belajar teknikal selepas dh 2 tahun belajar perdagangan utk subjek kemahiran hidup dia.

Hari ke 3, Maton ada balik dan sempat gi sekolah ngan akem utk gi beli buku sekolah anak terunanya tu, hehe.

Abes citer....wassalam.

3 comments:

wantie said...

tu la kan kak, susah jugak sekolah wat sesi pagi & petang ni. masa kita semua jadi out.

kalau sekolah amirul ni, darjah 1-6 semuanya pagi. Ada lagi sekolah kat depan sikit tu, ada 2 sesi. tapi T pilih hat pagi semuanya. senang citer. hahaha..

susah gak si akem tu kan, tak leh tukar sekolah sesuka ati. silibes tak sama la pulak. pas tu dia cam no? nak sekolah kat mana pulak pas ni?

cikbedahlaser said...

KH skrg ade byk elektif ye... tataw pon..
setau sy masa skolh dulu ade ERT, SPN dgn KMT je... hhahaha

ieda said...

wah dah masuk sekolah nie banyak persediaan nya ye kak ..
saya lebih suke kalau anak2 sesi pagi .. mudah urusan rumah ;)