Friday, March 18, 2016

Jenjalan ke JB - Singapore 1

13.03.2016
AHAD

13 JAM DALAM TREN
Nasib lah petang tu job abes awal sebab takde outdoor. Badan takde laa rasa letih sangat nak travel mlm nanti.
Dah setelkan meow2 dalam kandang...dah check betul2 apa yg penting ada dalam beg, passport terutamanya....................maka kul 10.15 malam...kitorang pun gerak dari umah ke stesen KTM Taiping.
Sampai sana...Alhamdulillah, dapat pulak tempat parking betul2 tepi bangunan KTM baru...rasa lebih selamat kereta tu untuk ditinggalkan sampai hari Rabu malam nanti.
Tinggalkan dulu beg dalam sang kancil.......kitorang berjalan kaki melintas jalan ke gerai makan di depan KTM tu. Sempat oder nasik ngan lauk simple aje. Mintak tolong adik tu cepat sket buatkan oder...sebab keretapi kitorang nanti jam 11.08 malam, ngee.
Elok jer semua sampai...terus jer makan. Alhamdulillah, kenyang. Ngam2 kul 11 malam...kitorang melintas semula menapak ke stesen KTM bangunan baru di depan tu. Apa2 hal mmg kena makan dulu, weh!! Tadi tak sempat nak gi makan dulu. Keje kat umah tak setel2 lagi. Dah laa nak dok dalam keretapi tu sampai tengahari hari esok, huhu....
Dah tunggu kat depan platform. Tengok tu, kitorang cuma bawak bagpack aje. Sorang satu, heheh..
Ni tiket kitorang malam tu...amek seat paling ekonomi di kelas ekonomi. RM29 sorang dewasa Taiping ke JB. Seat ni hanya ada kat Ekspress Peninsular aje (dulu dikenali ngan Ekspress Senandung Malam)..
Tapi jenoh jugak nunggu tren ni. Dekat kul 12 malam baru sampai. Dah bosan nunggu dah. Katanya ada problem kat rel belah utara nun. Tak tau ler...sebelum2 ni ada penah tengok....manusia tak bertanggungjawab boh bongkah batu besar2 kat tengah2 landasan. Pastu lagi satu...boh batu jugak...tapi batu kecik2 tu disusun siap ada kayu kiri kanan menghadang. Semua berita ni dari utara. Hai, ntah laa....dalam berpagar pun...ada jer yg jahat terlepas masuk utk melakukan kerja2 tak berfaedah serta membahayakan penumpang KTM ni.

Yeayy....Alhamdulillah, tren akhirnya dh sampai.
Bila tren dh sampai...baru lah rasa lega sangat. Leh dok menyandar...nak tido bagai..
Muka lega...
Akiss dok depan kitorang..
Masa beli tiket ni sebulan yg lalu...aku mmg mintak seat yg leh berhadapan gini. Sebab penah tengok masa kitorang gi Hadyai tahun lepas. Seat memandang siap ada meja gini hanya ada kat kelas Ekonomi aje, hehe.
Ok...pendapat aku pasal kelas ekonomi ni...ok jer utk orang yg bukan berbadan BOB...sebab seatnya kecik aje. Memang leh bersentuh lengan bahu. Tak selesa sekiranya orang sebelah kita adalah bukan muhrim. Tempat boh kaki pun sempit. Kelas ekonomi ni sesuai laa utk orang yg badan saiz kecik - sedang2. Masih dalam keadaan selesa utk orang saiz2 gini, heheh.

Ekon kat koc ekonomi ni mmg sejuk sangat malam tu. Akiss sampai guna cardigan aku tutup badan sampai kepala. Abang lak siap amek tuala dlm beg utk selimut badan, huhu. Bukan kitorang jer...orang lain pun buat jugak. Sejuk betul...


14.03.2016
ISNIN
Kantin @ kafe dalam keretapi.
Ok...masa utk sarapan pagi. Setiap bekas bihun goreng, nasik lemak RM5.50. Sedap tak sedap...balun jer. Lapar, huhu.
Otai2 ni dengar dorang sembang2...dorang ni balik dari cuti2 di Hadyai..
Tetiba...sampai kat stesen Paloh ni...kitorang kena berhenti lama. Dalam sejam sebab katanya...besi rel kat depan2 sinun bengkok kena langgar dek lori semasa melintas pagar rel. Kat area Johor...masih guna rel jenis lama. Bila keretapi lalu...pagar akan tutup jalan utk bagi laluan. Bila dipikir positif...mungkin ini lah hikmahnya kenapa keretapi kitorang lambat sampai malam tadi.
Ketika perlu menunggu satu jam itu...kitorang yg bosan kat atas tu dibenarkan utk turun ke bawah. Ada kantin kat stesen KTM kecik di situ. Tapi kitorang sekadar bergambar2 aje. Dh laa dlm koc ekonomi kitorang dok tu ekon rosak pulak, weh!!! Malam tadi punya lah sejuk. Dh siang tetiba panas hangat!!! Tu yg kitorang lebih suka dok lepak kat kantin tren lagi. Situ ada ekon.
Alhamdulillah, dalam setengah jam aje...dorang dh dapat perbaiki rel tersebut. Jadi, tren sudah boleh bergerak semula meneruskan perjalanan ke destinasi.
Bergambar weiii...dengarnya perkhidmatan keretapi ni nak dimansuhkan. Tak tau lah. Tengok lah berita2 terkini dari KTM di laman sesawangnya nanti.
Melihat apa yg dilihat...
Ni tukang cek tiket utk penumpang yg baru naik. Ini lah kelas ekonomi...mmg ekonomi sangat. RM29 Tpg-JB murah sangat weiii!!!
Lagi gambar dlm kelas ekonomi. Aku mmg mintak tempat duduk mengadap ni.
Dah di Bekok... Lain kali leh naik tren gi Bangkok pulak, heheh..
Saja laa amek gambar signboard ni. Akan datang mungkin stesen di sini akan apgred...dan suasananya bukan sebegini lagi.
Kluang...nampak tu kopi Kluang...
Rasa panas...gi sedut ekon kat cafe. Bosan kat cafe...balik balik ke tempat duduk, hehe. Cenggitu ler kitorang. Mentang2 cafe tren dekat jer ngan koc kitorang.
Ni satu lagi suasana dalam koc ekonomi...Ok jer walaupun harga tiket murah tapi spoil sket...siang tu ekon rosak pulak, uwaa....paneh!!!!
Kat kantin tren...rasa bosan dh ni dan tertanya2 bila nak sampai wlpn dh tau akan sampai sana nanti , hahaha..
Kulai....
Stesen KTM pesen lama. Best gini. Leh babaiii depan2 keretapi aje. Tak macam kat belah2 utara tu...dh berpagar. Bukan penumpang tak leh masuk. Babai dari jauh jer lah, huhu..
Alhamdulillah laa...berapa belas jam kitorang dalam keretapi...sampai jugak akhirnya ke JB Sentral. Sampai2 situ...mmg terasa lain macam jer. Walaupun masih dalam Malaysia tapi tempat orang, kan. Bandaraya besar pulak tu. Dh mula rasa tak tau mana hala nak tuju, kihkih. Sebenarnya aku dh catit mcm2 perkara, macam2 tips dalam buku nota kecik tapi ada masa kita perlukan jugak bantuan lain, heheh. Apa lagi..bukak GPS ler, wei!!! Mmg tak yah naik kenderaan tapi guna kaki sahaja pun...kena tau jalan jugak. Nanti penat jer jalan tapi sesat, kahhh.
Ikut jalan yg ditunjuk oleh GPS walaupun sebenarnya....ada jalan pintas yg lebih baik, weiii!!! Aduii...GPS ni!!!!! itu pun tak tau ke??? huh!!!!
Dah makan tengahari nasik beriyani gam yg sedapppp, dh check in bilik di hotel....baru ler tau pasal jalan pintas tu, kihkih.
Tapi tak mengapa......itu semua pengalaman. Pengalaman ni bagus dalam kehidupan. Ia adalah guru terbaik dalam kehidupan. Alhamdulillah, kitorang dapat merasai pengalaman ini.

Ok...sambung nanti.

Nota ALONA:-
~Baru nak cuba2 jenjalan ala backpackers kengkononnnnnn, hahaha..

1 comment:

Siti Fatimah said...

best nyer dapat jenjalan..kita tengok ajer lah..