Wednesday, March 19, 2014

Buat hal pulakkk..

14.03.2014
JUMAAT

Rabu..............
....pintu sliding kat umah aku ni wat hal pulak. Nak tolak payah. Ketat bukan main.

Khamis...............
Aku dh pi satu kedai cina tu..Tapi dorang ni biasalah...kalo setakat nak kena datang rumah tukarkan roller pintu...lambat ler nak datang pun walaupun kita urgent, kan. Takde untung bagi dorang pun. Dorang pun tak dapat nak datang hari tu sbb ada keje kt tempat lain. Jumaat pun tak janji katanya...mm.

Petang tu, balik keje.....abang gi kedai tu beli sendiri roller kengkonon nak try pasang sendiri. Tapi misi gagal sebab kitorang buat keje berdua jer....dh dekat maghrib lak tu. Jadi kena cari 'orang lain' mintak tolong disebabkan misi yg gagal ni tadi. Tapi pintu leh tutup dan kunci jugak ler...

Jumaat................
Pagi...orang yg dimaksudkan tu pun datang.
Tapi aku sebelum tu dan selepas tu...jadi pening nak handle 2 buah janji ni. Tak pasal2 jer aku yg nak kena urus, mmm...Mmg rasa tension jer masa tu.
Abg Man dan anak2 buahnya.....sedang buat keje.
Dalam 40 minit....keje abg man dh siap.
Upahnya RM30. Roller abang beli semalam 2 bijik utk satu pintu RM20. Jadi, semua RM50. Lebih kurang sama mcm mintak tolong cina kedai tu buatkan. Cina tu pulak bila pintu dh ok abg Man tolong buatkan...baru ler kata dia leh datang dlm kul 3 petang nanti, huh!!! Aku bagitau pintu sliding aku dh ok dh....

Lega laa bila pintu sliding tu dh ok. Susah jgk kalo orang dtg umah tapi pintu utama tu ada masalah, mm. Sebab malam tu ayah bawak tok siak, pakcik ali dan isterinya datang umah nak tumpang tido. Sebabnya umah bertanggak yg disediakan utk rombongan pengantin lelaki kat Semanggol tu dh penoh. Jadi, ayah bawak yg tiga orang ni tido kat umah aku. Esok pagi kul 9 tu dorang dh keluar dh...nak menghadiri majlis pernikahan dan persandingan anak teruna pakcik Mas.

Aku ngan abang skang ni dh jadi tak suka ngan pintu sliding ni. Rasa mcm tak perlu pun pintu sliding ni utk sebuah2 rumah. Lain kali kalo sesape nak beli umah...atau nak bina rumah...takyah buat pintu sliding. Buat pintu kayu yg berkualiti tu...lebar x 2 daun. Nak lawa beli pintu kayu yg berukir2 berkerawang2 tu. Pintu sliding ni mengarut jer.

Mengarut sebab apa??
-Sebab bila selalu tolak bukak tutup...roller senang nak rosak...pecah. Mcm pintu kitorang ni ler. Dah 2 kali dh jadi gini.
-Nak kena lap cermin pintu, mm...
-Pastu...takleh ler kalo termasuk manik2 kerongsang yg tercabut dan terjatuh....pun akan jadi problem nak tolak pintu ni, adoii.
-Kena buat langsir....guna banyak kain. Kalo pintu kayu tu takyah nak berlangsir-langsir pun!!!
-Luas mana pintu sliding...luas tu jgk ler nak kena ada grill.
-Bila ada grill...nak kena cat bila dh berkarat. Besar grill....lebih teruk ler nak mengecatnya sendiri, hahaha..

Tengok ler. Kot nanti bebila ada bajet....kitorang pun dh rasa nak tukar pintu kayu jer. Pastu pintu kayu yg ada sebelahnya tu dibuat tingkap lebar bagi cahaya matahari menerobos masuk umah. Takde ler gelap sangat umah siang2 walaupun pintu umah ditutup rapat, hehe.

Nota ALONA:-
~Baru ler senang nak tolak pintu...

9 comments:

tifa anvar said...

susah jugak ade sliding door ni ya. selama ni saya berangan nak ade rumah dngn sliding door. maklumlah rumah skarang rumah my FIL ni rumah kampung.

attyfir said...

rumah aty takde sliding door.
tapi ada sliding window..masalah yg sama jugak..

Zura@Iwan said...

betui gk kak..

umah zura kt SP je ada sliding door tp pintu depan pintu kayu la..

jenuh gk nk cuci..huhu...

rumah siap la ni..mmg byk yg dh siap buat sliding door..nk tukar kena duit lg kan..huhu

el said...

pintu masuk umah akk ni xde pintu lain lah..kiranya just pintu sliding je ke?
kalau just pintu sliding tu mmg payah skitlah nak bkk tutup kan..stgh rumah mmg ada dua2 pintu..pintu kayu ngan sliding..xyah nak bukak sgt sliding tu..just pintu kayu je nak kuar masuk..sliding ni ada baiknya..kut2 mcm hari raya kan sng nak bukak luas2 org nak dtg..hahaha angin pun sng masuk

wantie said...

ye la kak, sliding door umah ayah T pun selalu problem.. jap tak leh kunci le.. jap tutup tak rapat le..


Kesuma Angsana said...

mmg leceh kalau sliding door ni buat masalah kan, !

linda lee said...

bole bg number fon org yg betol kn sliding door awk? saya punya sliding door juga tersekat2

ALoNa CintamaniszLite said...

Cik Linda tinggal di mana?

ika memey said...

Area mana ye ni