Wednesday, December 30, 2009

LANGKAWI - Perjalanan Gondola Langkawi

Hari ni...byk keje nak kena setel. Mula2 gi kedai beskal. Nak repair brek depan belakang dan tukar rantai beskal.
Aku naik motor..along kayuh beskal ke kedai beskal yg sebenarnya jauh dari jarak umah. Padahal ada yg dekat di area Kamunting Jaya tu, hehe. Bkn pe..dh biasa kat kedai yg tu...service dia bagus. Keje tak cincai..tu yg aku ngan abg suka gi repair beskal kat situ.


Hmm..citer pasal beskal ni...sebenarnya takde kegunaan sgt pun. Anak2 gi sekolah naik bas sekolah pasal jauh kat Tepen tu. Aku pun jarang soh dorang gi kedai runcit utk beli2 barang. Jadi, kegunaan tu hanya utk dorang kayuh area2 umah ni pusing2 je ler.


Pastu, balik umah..gi pulak ke TMGS rendah utk beli buku sekolah Akiss. Tp jap jer ler. Gi pulak ke kedai gambar D'Memory utk cuci gambar. Balik drp tu ler aku leh ngadap komputer ni.

sambung lagik citer Langkawi bergambar...hehe
Disebabkan suasana naik ngan turun kereta kabel ni lebih kurang sama walaupun menggunakan arah kabel yg berlainan..maka aku taruk sekali dlm entry ni gambar2 naik dan turun dari Gunung Mat Chincang..

Mula2 citer naik..
Aku naik gondola ngan abang, along, angah, akiss dan mak.
Manakala ayah naik sekali ngan Fadel dan Dayah juga ditemani oleh 3 orang Aci yg over gayat + 2 org anaknya, hehe.

Masa sampai tang sini...mak aku terus ckp.."Subhanallah, cantiknya kaklong". Eh?? Aku yg cantik?? hehe..bukan laa..ayat tak abes lagi tu, huhu..Di bawah ni sambungan ayatnya, ngeh2.
"Cantiknya pemandangan tu, syukurlah Allah bg kesempatan kat mak ni tengok ciptaan Dia yg cantik mcm ni", tak sudah2 mak mengucapkan kesyukuran.
Mmg pun..dlm gayat2 naik gondola ni sebenarnya berbaloi sebab dpt tengok pemandangan yg sgt indah dengan kedinginan udara segar.

Aku tu wat muka rileks laa konon2nya tapi sebenarnya gayat gak nak mandang bawah, hehe.

Hmm..ni ler air terjun dari Telaga Tujuh tu. Tang sini aje aku tak penah panjat lagi kat Langkawi ni. Bkn apa..takde masa. Setiap kali gi Langkawi...mmg takde masa lg nak jengah Telaga Tujuh ni sebab abang yg dah penah gi situ kata....takde apa2 sangat pun. Mcm air terjun biasa aje ler..hehe. Kata2 tu ler yg membuatkan aku tak teruja nak gi situ, haha..

Along pun sama ler..wat2 rileks. Bkn apa..risau gak tgk abah dia yg gerak sana sini dlm gondola tu utk amek gambar. Goyang2 gondola tu...sangat merisaukan aku ngan anak2, huhu..

Dlm laluan gondola tergantung ni...tang sini ler yg paling mendebarkan jiwa raga, haha. Punyalah melendutnya wayar kabel tu..uii..
Nak2..sampai ler pulak kat tembok gunung batu kawi tu..ngee..

Haha..sudah terserlah kerisauan muka dia, ngeh2. Hmm...naik 2 kali pun takleh menghilangkan lagi perasaan gundah gulana aku ni, haha..Tambah pulak telinga berdengung tang2 sini..ekekek..

Yey...tu gondola yg Fadel, ayah dan Dayah naik. Nampak jelas kelibat Fadel kat dlm tu, hihi.

Apa yg seronok sgt Dayah ni?? Seronok ke lega?? hehe..
Nampak tak..tu ler Aci yg tompang sekali ngan dorang, hehe.

Tu...Fadel baru keluar membontoti anak si Aci tadi, hehe.



Perjalanan turun ler pulak...
Perjalanan nak turun tu...mak pulak naik ngan Fadel dan Dayah.

Berbanding ngan perjalanan naik...perjalanan menurun ni lebih menenangkan, hehe.

Gambar2 sepanjang berada dlm kereta kabel ni semuanya abg yg snap. Berdiri ke sana..berdiri tang sini, hmm.

Apa perasaan ayah aku ni naik kereta kabel ni? hehe..Nampak mcm tenang aje, huhu.
Ye ler...nak turun..sapa2 pun rasa rileks, hehe.

Atuk dan cucu sulungnya...Apa laa agaknya yg diperbualkan tu ye??

Hmm..ni notis tertampal kat dinding gondola. Utk kecemasan, hehe.
Tp aku pun tak pasti ler..kalo betul2 tgh emergency gondola tu dh nak krek..ada masa ke penumpang nak pecahkan cermin peti tu utk amek kunci dan kemudian membuka peti utk amek walkie talkie tu dan wat laporan serta mintak pertolongan??
Mgkn utk kes biasa2 kot..masa gondola tu tergoyang2 akibat angin yg kencang ke..
Lagipun...agaknya mmg syarikat pengurusan gondola tu disyaratkan menampal notis tu sebagai langkah keselamatan penumpang.

Kitorang dah nak turun jam 6 lebih tu. Kereta kabel yg tu...baru nak naik, sian2!!

Mende ni aje mencengkam wayar kabel dan menampung berat gondola dan penumpangnya, hmm..

Catatan permulaan ke Langkawi dulu dah dipaparkan bayangan van dlm perjalanan.
Skang ni pulak..dipaparkan gondola yg berisi kitorang dlm perjalanan nak turun ke stesen bawah, huhu.

Dah nak keluar dari stesen permulaan. Muka aku dah berminyak2 masa ni, haha.
Budak2 dah teruja nak masuk taman rusa dan arnab kat bawah tu, huhu..

-bersambung lagi nanti..huh!!
-sambung utk gambar2 kat puncak gunung Mat Chincang...yey!!

11 comments:

POSH76 said...

bessnyer naik cabel car tu...citer pasal telaga tujuh ari tu p pun tingin nak p situ tp tak dapat p gak...huhu

Rinna said...

Bestkan naik keta kabel tuh..tinggi sungguh tapi mmg best..

Cik Cookie said...

lama xg Langkawi.
last g 2007.
so sad.

ibuayu said...

bercuti ke langkawi ye...ibuayu pun kalau naik cabel car mesti gayat..dlm kepala macam fikir...

Gieyana said...

atuk dier ranggi lg yer...mesti hepi go lucky ur father kan...

perghh...naik cable car tue mmg mengerikan!huhu

syarul/ acoi said...

aduh.. mmg cantik view kt gunung machincang ni.. klu ada hotel kt situ lg best..

ikiqzana said...

last pegi tahun lepas.. mmg seronok naik cable car kt gunung mat cincang tu..

smpi skrg iqbal gan sara masih ingt lagi naik cable car.. kenangan.

[-suziey-] said...

best naik cable car ni tp nka mula naik tu gayat la..dh tgh2 ok sket..br rs best..tp kalu tgk besi yg cengkam tu ish slalu pk negatif..hehe

J@J@ / Bini The Rock said...

seronoknyerrr kak...
makan angin bersama kuarge!

wah! no. homestay pon ada..blh la saya kontek klu nak ke L'wi nnt..tp entah bila laaa...huhuhu!

atty's said...

cantek2 gambor..mcm berada dilangkawi balik jew hah..

DeLLas said...

wahaha.. agaknya kalo gayat patut ke pegang kerusi dlm gondola tu? apa fungsi kerusi tu pada gayat kita ek?