Thursday, December 24, 2009

Langkawi: Perjalanan feri & tiba di Jeti Kuah

Abg kata....catatan permulaan gi Langkawi aku hari tu detail sungguh2, haha. Nak wat camne. Aku ni ada mood bagus lak nak citer jelas2 cenggitu. Bkn pe..utk kenangan aku gak tu. Umur pjg...dah tua2 sok leh ler blog ni bagi peringat, kan??

Al-kisah..sambungan cerita bergambar (kanak2 tadika suka ler buku cerita gambar byk tp cerita sikit, takyah susah2 nak ngeja..hehe);

Ni ler feri LADA 2 yg kitorang naik utk perjalanan ke Langkawi..Feri baru lagi ni. Tv feri ni pun lcd wideskrin..hehe..mmg baru sgt ler.
Ruangnya luas dan sgt selesa terutama dlm perjalanan nak balik dari Langkawi. Org nak balik mesti ler bwk barang lebih 2x ganda dari masa gi, kan?? hehe..
Tp masalahnya...masa kitorang nak balik ke Jeti K.Perlis tu..dpt feri sempit lak, adeii!!



Dah selamat masuk dlm feri..kitorang duduk ikut no. seat. Semua penumpang dpt duduk di no. seat tiket masing2. Takde ler suasana kecoh2.
Jd...mereka2 yg tengah nak masuk tu..toksah ler risau tak dpt dok sekali ngan ahli famili @ kawan2.


Feri tak bergerak lagi..tp ramai ler yg mengeluarkan kamera utk bergambar.
Memang dah jadi resam ler ye. Brp kali naik feri pun...harusss kena bergambar gak lagi..hehe.
Kamera bagak ni...1st time ler naik feri ke Langkawi. Si Olympus tu dh byk kali dh. Jadi, dia eksen sket kat si Nikon.


Ni ler 9 seat kitorang..dah elok duduk diam2.
Orang lain..masih beratur menunggu turn masuk feri.

Ni kali ke-4 Akiss ke Langkawi. Along ngan Angah lebih satu dari dia, hehe..

Dua gambar berbeza tp lebih kurang serupa, haha..
Abg tu wat hurup L ngan jari..L for Langkawi!!!
Amboi...ayah pun over ler bergambar, hmm??

Pe benda ler budak2 ni wat??
Tak senang duduk selagi feri tak bergerak, hmm!!

Fadel sempat menumpang baca sokabar kat tangan Dayah tu..
Bukan Fadel dh baca kat dlm van tadi ke?? hehe..
Wah!! menarik gak berita tu...ANAK KUCING KEMBAR SIAM...hehe..

Ni keje abang ler ni...soh along pandang belakang.

Haha..abg amek gambar sendiri.
Konon2 merenung 'berapa ler RM nak terbang ni..'..hihi..

Budak2 mmg suka nak tgk luar tingkap, kan??

Kalo aku jugak mandang ke luar tingkap feri masa yg sama...mende ni gak ler yg aku akan tengok.

Dahhhh selamat sampai...Alhamdulillah.
Masa turun ni...kitorang biar org lain turun dulu. Takde mende nak dikejar sangat kalo dh sampai jeti Kuah ni, hehe.

Ye..ni muka teruja.
Pergilah ke Langkawi tiap2 tahun ke...setahun 2-3x ke...cenggini ler aku.

Mula menarik bagasi masing2..
Datang pun beg dah berat, adeii..
Upss....makcik ni pakai baju kurung ijau mcm kaler baju mak aku pulak. Naseb bek takde yg tersalah org..haha..

Hmm..Langkawi mmg syiokk!!
Kalo Along ari tu dpt MRSM kat sini...aku leh mai Langkawi setahun 3-4x...wakaka. Tp mmg tak mohon tang sini pun, jauh ngat!!

Uii...kena jauh berjalan ni pasal byk jalan disekat2 dan dilencongkan ke arah lain. Berminyak2 muka aku, hihi.

Dah keluar dari Terminal. Kitorang sedang mengekori ejen mpv sewa ke kaunter dorang utk amek kunci.
Baguih ejen ni. Walaupun aku cuma amek mpv je kat dia tp dia siap soh org dia ikut kitorang sampai Jeti Kuah utk urus mpv sewa ni, hihi.
Sebenarnya kebetulan je tu..pasal org dia jadi tourist guide utk satu rombongan kompeni tu, kiki..


Kalo sesape nak gi Langkawi leh ler kol Anuar Jeti: 010-3886809. Seperti ejen lain...dia gak ada sediakan tempat penginapan, keta2 sewa, bot utk island hopping ngan Mangrove Hopping. Tp kitorang tak amek bot island hopping kat dia pun pasal aku dh booking Paksu Mardu (012-4758253) bbrp bulan yg lalu, hehe.


Aku tolong promosi kat sini bkn dpt apa diskaun ke mende pun...
Aku ni senang...kalo aku puas hati ngan perkhidmatan dorang..aku dgn senang hati je promosi kata bagus.

Kitorang menunggu abang gi amek kunci, bayar deposit kunci dan amek Unser kat kaunter.

Fadel tgh sms ke tgh wifi tu??

Ada ler satu citer kat sini..situasi sorang pakcik pemandu van TEKSI Langkawi.
Pakcik tu cakap ler kat Fadel.."Teksi..teksi.."
Pastu Fadel kata dengan budi bahasa, "takpe..takpe pakcik..Tima kasih ye".
Tp pakcik tu eksen pulak. Dia kata dgn nada perli.."taknak takpe..tp keta sewa dah tak dak"..sambil terus berlalu. (sori ler..ayat2 ni mgkn tersasar dari ayat sebenar tp maksudnya sama, haha).
Tak kisah ler..namanya org tua, kan?? hehe..Kitorang ni pikir positif je.

Sebenarnya...mmg ari tu takde ejen yg tunggu kat balai ketibaan feri utk tanya penumpang yg baru sampai tu sama ada memerlukan keta sewa ke tak..Maklum ler, cuti sekolah kan..

La..la..la..ni ler UNSER yg kitorang sewa utk 48jam sepanjang di Langkawi ni. RM160 utk 24jam.
Tp tak tau ler sama ada tuan punya mpv ni tau ke idak mengeja ejaan sebenar
UNSER tu U.N.S.E.R ataupun mmg saja2 nia nak eja A.N.S.W.E.R...hehe.
Tak kisah ler..dia punya keta kan. Dia nak eja..A.N.G.S.A pun sukahati dia laa...hihi..

Hmm..keta ni mmg betul2 dari Labuan ke?
Agaknya kalo dari Pulau Bebas Cukai ke Pulau Bebas Cukai...kalo keluar-masuk pindah keta tak kena cukai, ek?? hmm...

Ye...abang ngambek gambo sendiri di stering angsa...haha..

-bersambung...

psst; sori ler..citer gi Langkawi ni ntah apa2 jek. Pasal kena ikut gambo. Tak simpan sini, syg ler pulak..hehe.

13 comments:

[-suziey-] said...

wakaakaak..lawak la..tuan dia saje je kot tulis unser tu cneggitu,.ekek:p

dlm posing2 tu sume msti ade thumbs up or peace..hehe.mmg bgs nih..ekekk:p

Rinna said...

Gambar2 yang menarik dan tertarik..mmg deboom laa..:)

ibu emy efy eqy said...

bestnya percutian ALoNa kali ni... rupanya ada jugak yang sewakan unser. thanks ALoNa sbb beri no.phone untuk sewa kete. manalah tahu ada rezeki nak ke sana pulak...

saya tunggu kisah seterusnya...

Gieyana said...

walaaa..pergi lgkwi yer..kalau idak sy last week pon turu lgkwi..tp x jd..kahhhh!'

ishh windu ar nk shopping pinggan mangkuk + colat kt sana..huhu

Anonymous said...

FADEL: kumpul duit lagi.. tahun depan bcuti lagi..

MaizaC'Joe said...

salam my lovely sis Alona

wah..wah.. wah.. holiday kt langkawi ya.. maiza selalu ke langkawi ats urusan krj.. sampai dh boring ke sana. pgi ke sana pun balik hari ja.. apa2 pun langkawi memang best.. pgi lah brp kali pun mst nk pgi lg punya....

TokNabe said...

Huhu... langkawi, dah ada guide ini senang sikit nak jejak nanti.

POSH76 said...

bestnyer cuti2 kat langkawi...mesti soping bnyk2 hehe

░♥si lampu neon♥░ said...

dalame tak naik ferry since kecik2 dulu.. isk jeles...

AINANAM said...

mana ole2 dari lgkawi utk ina...ehheheheh...psttt lawak jee

kakyong said...

wahhh.. cantik2 gambornyer...
kakyong dah lama x jejak ke langkawi.. kali terakhir masa belajar kat uum dulu...

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...best tak g langkawi...mesti la best kan...

wantie said...

happynyer tengok akak pergi bercuti bersama sanak saudara. lain dari yg lain.

mesti cost tinggi..