Tuesday, December 29, 2009

LANGKAWI - Makan Tghari, check-in homestay & ke Oriental Village

Dari pagi Krismas sampai malam tadi..line TM mmg takde kat kawasan umah aku nih. Abes ngan line2 tipon pun takde walaupun kalo kol akan ada bunyik tut-tut...tut-tut, hehe. Wayar kabel bawah tanah dorang rosak ler.
Petang Ahad hari tu baru nampak kelibat kontraktor TM membawa sekapal tenaga pekerjanya ngan wayar sepanjang2nya utk memperbaiki kerosakan yg terbabit iaitu kat area Taman Kamunting Jaya-Tmn Kamunting Bestari berhampiran Cahaya Comel Nursery. Ingatkan...malam tu dh ada ler line..tp keciwa lagik.
Isnin pagi pun...masih tak nyala lagik soket box TM tu. Keciwa..keciwa daku ngan TM.
Tapi hati ni semakin tua...makin penyabar..Alhamdulillah. Berkat kesabaran tu akhirnya malam tadi dekat jam 11mlm...balik dari umah mak...abg tgk soket box TM tu dh nyala. Angkat gagang tipon umah...ada line. Abg sj ler test tgk line streamyx ada ke dak...tp nehi...tak dpt. Tak kisah ler...bkn nak online pun malam tu..pasal ada dateline kena abeskan. Keje mengedit gambo org, hehe.

Alhamdulillah ler..pagi ni streamyx ok ler. Baru aku dpt masuk fesbuk, fotopages dan blog.



sambung kisah bergambar di Langkawi
...
Lepas kitorang dah sumbat segala tok nenek beg dlm unser..terus je ke Pekan Kuah utk carik makan. Laporr.... Carik deretan kedai2 lama kat area depan Bayview Hotel tu...dah takde??? Dah dirobohkan?? Dorang pindah mana pulak, ye?? hmm...Ada yg kata...ada yg pindah kat food-court di kompleks Pekan Rabu. Erk??? Kat Langkawi pun ada Pekan Rabu..ingatkan kat Aloq Staq je..hmm.
Jumpa ler satu kiosk kedai makan ni. Depan2 Bayview gak..berdepan gak ngan Plaza Langkawi tu. Kebetulan kat area situ ada ler pulak booth2 karnival. Bingit ler telinga ni ngan lagu2 best dan celoteh2 DJ yg tak best...hehe.


Kitorang tak dok kat Bayview pasal mahal. Dari dok bayar mahal2 tu..baik carik yg biasa2 dan simple aje. Duit tu leh ler simpan utk shopping, kan?? Ayah tengah menghabiskan nasik tu.. Makan kat sini mmg syiok. Lauk-pauk dia mmg kena ler ngan selera kitorang, hehe. Paling best kerabu pelam tu ler. Selama 3hari kat sini...3-3 tengahari kitorang gi makan kat sini, hehe. Tiap2 hari aku belasah kerabu pelam.

Ni muka aku ngan Fadel yg puas hati dpt makan kerabu pelam, pergh!!

Lepas makan2 tu...kitorang sempat meronda kat area karnival.
Saja ler aku singgah kat booth toner mata Nature mcm yg Permata Hijrah buat tu gak ler. Aku beli ler sebotol RM40 utk aku titik kat mata anak2 aku ni. Nak beli toner Permata Hijrah tu mahal ler sangat..adeii.
Skang pun dh byk produk ala2 Permata Hijrah ni. Kat karnival budaya di Lake Garden baru2 ni pun ada satu lagi jenama lain.

Kat karnival di Kuah ni...sempat ler mak aku beli bbrp pasang kerongsang murah2, minyak gamat. Ayah pun sempat ler beli krim rambut herba. Dayah pulak beli sandal CROCS.

Lepas isi petrol di Petronas..kitorang tunggu tuan punya homestay yg aku dh booked sejak beberapa bulan yg lalu tu, hehe. Tunggu kat depan Idaman Suri..
Ni ler umahnya. Kat Taman Nilam. Kitorang semua sgt puashati ngan homestay ni. Ada welcome snack disediakan, ada dapur masak, pinggan2 mangkuk, periuk, kuali, set sudip, set sudu, jag, tempat pemotong sayur, garam, asam jawa, gula, segala rempah, bekas2 polistrin (utk kegunaan buat bekal jika island hopping ni bagus sgt ler!!)..
Ada penyapu, skop penyapu, ubat nyamuk letrik, peti sejuk, seterika dan papannya, buaian utk tidokan baby, telekung, sejadah, tv dan astro (basic..kalo nak lebih2...bawak ler kad astro korang dari umah ek..tp nak balik tu jgn ler lupa tukar balik, hehe..).
Panjang kata...semuanya lengkap ler..mcm umah sendiri dah rasanya, hehe. Nak tgk jelas2...gi ler blogspot tuan umah ni seperti alamatnya yg tertera di dalam gambar di atas tu. Mmg kak Haszlena sediakan utk org Muslim saja ye. Tu kitorang tak was2 langsung nak guna segala tok nenek perkakas dlm umah tu.
Harga sewa pun murah sgt ler ngan segala kemudahan yg disediakan tu. Sesuai betul utk percutian keluarga.

Tak lupa ye...6 helai tuala disediakan. Walaupun kitorang guna semua tuala2 ni tp kitorang tetap bawak gak tuala sendiri pasal dh tau nak gi island hopping mandi kat Pulau Beras Basah dan di tasek Dayang Bunting tu nanti, hehe. Kot terhilang kat sinun nanti tuala orang...eii..kena ganti..tak syok ler utk rekod kitorang kat list penyewa homestay kak Haszlena ni, hehe.

Ni ler kak Haszlena tuan punya Haszlena Homestay tu. Lembut aje orangnya.
Kak Haszlena gak menyediakan resit bercetak nama Homestay dia. Jadi, senang ler nak guna masa check kastam masa nak balik dari Langkawi tu nanti. Ye ler...kalo dok sana lebih dari 3h2m...pemeriksaan kastam lebih mudah. Jadi....tiket feri masa mai ari tu ataupun resit penginapan kat sinun ler jadi bukti utk tunjuk kat pegawai kastam tu, kan?? hehe..


Dok sini pun...rasa selamat ler walaupun byk gak umah masih tak berpenghuni. Kak Haszlena sendiri bagi jaminan kawasan homestay dia tu selamat.
Walaupun mcm jauh jerk dari Pekan Kuah tp 10minit jer pun (kalo tak ngekor lori ler, hehe). Tu ayah tengah berborak ngan suami kak Haszlena ler tu, hehe.

Yg aku geram kat anak2 aku ni, kan...dorang tak sabar dok belasah snack2 yg kak Haszlena letak kat tepi tv tu. Pulak tu...masa tu kak Haszlena tak balik lagi..tgh berborak ngan aku kat luar umah tu. Gerammmmnya aku ngan dorang ni. Mcm tak kenyang2 dah makan nasik jap tadi. Wat malu tul ler, huh!!
Aku yg tak tau ni ingatkan dorang makan snack yg ntah bila2 dibeli tu. Rupanya Fadel kata snack tu tuan umah yg letak kat tv, adeii!!! Aku piat telinga sorang2 baru tau. Tak padan dengan dah tua2. Kalo umur pat, lima, nam, tujuh tahun tu takpe ler lagi..eii!!

Hmm..akiss sempat dok main buai kat luar sementara menanti yg lelain siap setelah dok berehat serta meluruskan tulang sejam-dua lepas check-in, hehe.

Memandangkan cuaca sgt baik pada petang tu..kitorang terus tak melepaskan peluang utk gi menaiki keta kabel atau gondola tergantung. Ni kali ke 2 kitorang anak beranak naik gondola. Kali pertama...tahun lepas, hehe.. Tapi ni pengalaman pertama bagi mak, ayah ngan Fadel naik gondola tergantung kat Langkawi walaupun sudah berpengalaman naik kat Genting Highlands, hehe.
Sebagai warganegara yg baik sebab bawak mykad ke mana2, hehe..kita akan mendapat keistimewaan harga jika menunjukkan mykad tersebut semasa pembelian tiket. Kalo takde mykad...kena ler bayor rege pelancong asing, ek??

Harga dgn mykad: RM15 dewasa dan RM5 utk kanak2. Jadi kitorang bayar RM105.00 semuanya. Fadel pun dah bagi siap2 duit perkongsian percutian kitorang kat aku. Senang..tak kalut.

Masa kitorang sampai kat situ..sgt terkejut sebab orang berbaris sampai ke bawah tu. Punya ler teruja semua nak naik gondola. Tp...dah alang2 sampai situ..aku beli gak tiket. Beli tiket takyah beratur. Tp budak kaunter tu siap cakap...yg kitorang kena tunggu sejam utk naik keta kabel. Argh!! aku tak kesah. Kalo org boleh beratur cenggitu...naper kitorang tidak??? Cuma...masa dh terbuang ler ngan menunggu cenggitu jer, kan??

Mula2 barisan panjang ada satu je. Tp..ntah bila leh jadi dua lak. Jadi, kitorang ikut barisan yg kedua tu pasal pendek sket. Mmg kena sabar.

Sape2 yg pernah mengalaminya...mesti tau perasaan sabar tu camne, hehe. Tp bila guard tu bukak je laluan...semuanya bertolak2 berebut2 utk beratur kat belah atas pulak. Kat situ dh jadi 3 barisan utk rebut masuk 2 laluan, hehe.
Tapi...mmg dari R&R Gurun lagi aku dah perasan ngan rombongan2 bas terdiri dari kaum India. Aku dh agak...dorang ni sume nak gi Langkawi, hehe. Rupa2nya betul ler. Pasal..kat Terminal Feri pun jumpa dorang, kat kabel car ni pun jumpa dorang...haha...

Hmm...ni pemandangan suasana beratur berbelit2 mcm ular kena palu kat belah atas pulak. Giler punya belitan ler...Tp aku bersyukur bila dh beratur kat atas ni. Sebab...dah takyah nak harung berebut2 ngan org ramai lagi kat guard utk serah tiket tu, huh!! Kat bawah tu (time ramai giler mcm yg aku gi ri tu ler)..kalo tak rebut laa masa pak guard bukak laluan..pasti ketinggalan!! Rebut bukan bererti tak sabar2 tp utk hak sebagai pelanggan kete kabel. Kalo tak rebut..alamat, sampai trip terakhir org tolak kita ke tepi aje ler..

Ye...Fadel sudah tersenyum sebab semakin hampir ke petak menunggu.

Kitorang kena pecah 2 grup. Satu kabel naik 6 orang. Satu lagi 3 orang + 3 indian, hehe.

Petak terakhir sementara menanti gondola tiba dan terbuka pintunya...yey!!!

-bersambung lagi citer Langkawi ntah apa2 ni, hehe..
-aku pun sebenarnya fenin ngan gambar2 Langkawi yg telah mencabar kesabaran utk disimpan di dlm blog aku yg tak seberapa ni...hmm

*Adik aku dh sampai pun ke KK semalam sebelum teruskan perjalanan darat ke Lawas, Sarawak. InsyaAllah, cuti sekolah bulan 6 nanti jumpa lagi..
*Citer dan gambar2 ke kenduri kawen anak TokLang Bidin pun ntah bila2 nak simpan pun aku tak tau ler tu...
*Argh!! aku sendiri yg memeningkan diri sendiri..

11 comments:

atty's said...

seronok baca citer pasai langkawi nie .
kty pun tak tinggal kt hotel mewah ..tmpt makan alona tu .kty pn makan situ ari2..
kty tinggai kat motel d'teratak .betui2 dkt ngn pekan kuah .

[-suziey-] said...

wakakaka..snack tu utk dimakan ler kak..ekeke:p

umangaih pnjng nya beratur..sbb tu sy suka holiday time xcoti skolah..sbb camni ler..mls nk beratur n berebut..

POSH76 said...

betul2 layan gambo...mesti ramai orgkan tang nak que tu yg tak tahan tu...mau kuruih jab lutut...hehe

best gak ye homestay tu mana tau nak p leh contact2kan...hehe

Rinna said...

Best layan gambar2 yang menarik dan citer yang detail.. Mmg gitu ler kalau nak naik kereta kabel tuh.. teringat tahun lepas..bila rin pegi..gitu ler..kena beratur panjang giler.. :)

pak long said...

salam..
fuhhh memang meriah cary dengan gambaq lam blog ni...
caya la..

DeLLas said...

org yg keje slain cikgu leh la gi waktu bkn cuti skolah.. aku nih yg pening kpala mmg leh jalan wktu cuti sekolah je.. kawin je yg x waktu skolah sbb x keje lagi masa tu hahaha..

ibu emy efy eqy said...

ramainye orang nak naik kabel car Langkawi.

saya pernah naik. tapi rasanya kalau dijemput naik lagi rasanya taklah. GAYAT!

kakyong said...

best mbacanyer...
tak sabor nak tau episod seterusnya... hahahaaaa

Kamsiah said...

ooo...bercuti sakan ya...akak kalau pi langkawi...suka dok kat area pantai chenang..
dan yg pasti..mesti borong cokelat,kristal dan perfume(kat airport tu)

makdara terdiva said...

hadoiii..nak Q naik cable car tu yg x larat..huhu

tp teringin nak pegi sana lg..mgkn 2010 kot..

bumilangkawi said...

kalo nk pi jgn pi peak season..mmg ramai la..huhu