Tuesday, December 22, 2009

Langkawi - Cerita Persediaan, perjalanan dan di Jeti K.Perlis

Alhamdulillah..segala perancangan sejak bulan 6 ari tu berjalan lancar. Tak ke mana pun..sekadar ke Langkawi Pulau Lagenda. Konfem je booked homestay kat sana awal July 09 ri tu..bajet dh mula kena simpan sket2 tiap2 bulan. Wallet pun kena ler isi lebih sket nak ke sana, kan..haha..
Booked homestay awal2 ni senang sebab kitorang nak gi cuti sekolah..kena ler segalanya di-booking awal untuk keselesaan. Maklum ler...tempat pelancongan yg popular, kan??

Aku tau...ramai kengkawan blogger pun ada gi Langkawi cuti2 sekolah ujung tahun ni. Ke Cameron Highlands pun ramai gak, yek..
Bagus ler membudayakan cuti2 bersama keluarga ni. Paling tidak..setahun sekali kena bercuti bersama-sama.

Sebenarnya..aku ngan adik aku si Fadel plan gi Langkawi ni bersempena ngan anniversary perkahwinan ke-35 mak & ayah pd Disember 09 ni. Mak ngan ayah dah penah ler beberapa kali gi Langkawi tapi sume nya gi ngan rombongan bas. Mana syiok. Bas ni asek2 bawak kat tempat skema je. Pastu..acara wajib mesti laa shopping je, kan??

Jadi...aku ngan abang yg dh penah gi beberapa kali tanpa ngikut rombongan bas ni..rasa seronok nak bawak mak ngan ayah tengok byk tempat2 menarik yg rombongan bas tak penah bawak. Kitorang nak bawak mak ngan ayah tengok serata ceruk kawasan Langkawi ni. Bukan ada Telaga Ayaq Hangat, underwaterworld, Taman Burung, Taman Buayaaaaa aje..

Tambah pulak...sebelum2 ni..mak ngan ayah tak pernah berkesempatan naik keta kabel ke puncak Mat Chincang tu utk melihat betapa cantiknya ciptaan Allah yg dpt dilihat dari situ.

Ni ler antara jadual yg telah disusun & dirancang..mcm tourist guide gak tau, haha. Maklum ler..Langkawi tu banyak tempat2 menarik nak dilawati kalo tak ikut rombongan bas ni, haha..

Ni ler apa yg dh aku rangkakan sebelum gi Langkawi hari tu..kemudian leh ler bandingkan ngan perjalanan yg sebenarnya, haha....berjaya ikut ke idak, yek??

DIRANGKAKAN....
11/12 - Sehari sebelum...
Jumaat malam; Famili dari Bentong sampai.

12/12 - Hari Pertama

-3.00 pagi; semua kena bangun bersiap.
-5.00 pagi; dijangka bertolak dari umah.
-6.45 pagi; dijangka singgah di R&R Gurun utk melakukan apa yg patut.
-9.00 pagi; dijangka sampai ke jeti Kuala Perlis.
-12.00 pagi; dijangka tiba ke Jeti Kuah sekiranya dpt tiket jam 11.00 pagi.
-12.30 pagi; amek mpv atau van hiace sewa.
-1.00 ptg; singgah di Pekan Kuah utk makan tengahari.
-2.00 ptg; leh check in umah homestay dan berehat.
-3.00 ptg; kena kuar utk naik keta kabel. Harap cuaca mengizinkan.
-6.00ptg; leh singgah umah api utk bergambar. Kemudian singgah di kedai runcit utk bahan2 masakan pagi esok.
Malam berehat di rumah.

13/12 - Hari Kedua
-Bangun jam 6.30pagi. Masak nasik. Perut kena bagi kenyang2.
-Jam 8.30 dah kena kuar umah menuju ke jeti Kuah.
-Naik bot jam 9.00 pagi untuk program Island Hopping.
-Jam 1.00 tiba di Kuah dan makan tengahari di Pekan Kuah.
-Terus balik umah utk membersihkan diri, berehat2..
-3.30 petang keluar utk shopping time!!!
-Malam pun shopping selagi duit tak abes, haha
-Opps..jgn lupa mula packing barang2 nak balik..

14/12 - Hari Ketiga
-Sarapan pg di umah.
-Kuar ronda2 lagi..
-balik umah...sambung packing brg2 lg..
-12.00 check-out
-2ptg naik feri balikkk!!

Al-kisah..ikutilah perjalanan yg sebenarnya..
Jumaat 11hb..
Famili bertolak dari Bentong jam 3ptg selepas mak abes keje. Alhamdulillah..sampai Tepen sebelum jam delapan malam.
Hantar Akiss ke kelas taekwando. Kitorang sempat kuar satu keta gi Pasaraya Hari2 pasal fadil nak cari seluar utk mandi. Pastu singgah kat Restoran Masa utk minum2 sementara tunggu kelas taekwando akiss nak abes.
Ayah ngan mak makan nasik ngan tomyam dan telur dadar aje. Fadil oder yong tau foo sup. Aku mmg tak nah makan mende tu. Selalunya aku makan yong tau foo ngan kicap dia tu jerk, hehe. Sedap gak rupanya ye..
Abang, along dan angah tak ikut. Dorang gi umah mak ngan abah pasal nak amek van dan hantar Nyu mintak tolong mak jagakan.

Sabtu 12hb..
Jam 3pagi..alarm hp dah berbunyi. 2-2 hp aku set. Lepas satu...satu lagik berbunyi soh aku bangun, hehe.
Kemudian kejutkan anak2 dan yg lain2 utk bersiap2. Target kul 5pg mesti kena kuar dari umah. Pasal kalo leh nak dpt tiket feri jam 11pg. Pasal bajet masa kena byk kat Langkawi tu...hehe.

Kul 5.15 pagi..dah siap2 pastikan umah berkunci...van pun mula bergerak. Kitorang pinjam van abah pasal senang sekali dlm satu keta. Leh sembang2 tu yg penting. Kalo boring2...ada teka-teki yg keluar, hehe.

Kitorang ler dlm bayang2 van tu, haha..
Dah kat Kedah dah ni..lepas berenti kat R&R Gurun sebelum syuruk pagi tu, hehe..

Snap dari cermin pjg van..nampak apa??

Yang ni nampak abg tersenyum dan Fadel sudah memakai rayban juga sambil tersenyum, haha..

Ayah ngan Fadel tengah ralit baca sokabar.
Dayah ngan mak tertido. Ye ler...bangun awal pagi sangat td, kan?? haha..
Angah ngan Along tengah layan hp masing2.

Haa?? sapa yg snap gambar ni??
Tak nampak mcm aku yg snap pun!! Mesti abang ni..heheh..

Ni ler imej sebenar yg nampak dlm cermin tadi, hehe.
Gambar yg ni...aku yg snap. Jenoh nak kena toleh2 tau!!! hehe..

Ni pemandangan sawah padi kat area Arau, Perlis..

Kitorang naik feri dari K.Perlis sebab kat sini byk tempat parking, banyak trip feri..
Sampai jeti K.Perlis jam 9.35pg. Keadaan kat Terminal Feri seperti yg dijangkakan mmg sgt sesak. Kitorang turunkan dulu segala beg2. Kemudian, abang gi cari kawasan parking ditemani oleh sorang ejen pelancongan Langkawi, hehe. Susah jugak katanya nak dpt. Tp dpt jugak ler pasal kat situ mmg byk tempat parking keta bermalam disediakan, hehe.

Tiket feri kitorang beli kat kaunter feri LADA. Dpt trip kul 10.30pg. Lega..
6 org dewasa dan 3 kanak2 (hehe..sori..Along tu kanak2 ke?? ngeh2) semuanya RM147.00.

Kat situ gak..aku lega pasal dpt ler gak MPV Toyota Unser walaupun tak dpt van hiace 12 penumpang tu utk kegunaan sepanjang di Langkawi. Sewa unser tu RM160 utk 24jam.
Hmm..nasib baik ler famili kecik aje. Leh ler muat lagi dlm mpv cenggitu. Kalo idak..kena sewa 2 keta ler. Tak best keta lain2 ni pasal takleh nak bersembang2 ler perkara yg sama dlm satu masa.
Tp ye ler kan...anak2 aku kecik2 cenggini leh ler nak berjalan ngan mak, ayah, fadel dan dayah dlm satu mpv ataupun van lagi.
Tp kalo masing2 dah besar2??
Fadel ngan Dayah pun dah ada anak nanti...huhu. Terpaksa ler berkonvoi dua keta gak kalo tak beli bas persiaran, haha..


Ni ler suasana sesak di dalam balai menunggu di Terminal Feri K.Perlis. Terpamer muka2 teruja nak gi Langkawi, haha.
Camne ler masa LIMA 09 seminggu sebelum tu??


Hmm..sini lak muka2 teruja nak masuk feri cari tempat duduk. Pasal ada feri tu..nama je tiket ada nombor tp takyah guna pun. Kalo camni...mmg menyusahkan penumpang..tul tak??

Masa ni...aku dok sebok tunggu abang nak lepas keluar dari terminal. Yang lelain lak tercari-cari mana kelibat mak..hehe.
Jgn tak tau..mak aku tu terer bab2 merempuh ni, haha. Sebenarnya aku dh nampak mak awal2 lepas check tiket tu menuju ke feri. Tu aku tak risau bila dorang tercari-cari mak tu.
Masa kitorang tengah beratur nak masuk dlm feri tu..nampak ler mak tengah melambai2 dari dlm cermin gelap feri, haha. Mak..mak..cekap betul!!

-bersambung.....

6 comments:

ikiqzana said...

best2 sis g bercoti.. nk negok n3 dari langkawi lg...

wantie said...

best noh kalau dapat bercuti ngan familly cam ni. jenjalan ramai -ramai. kalau dodulu mak ngan ayah dok bawa kita pergi jenjalan..

Sekarang tugas kita la pulak bawak dorang gi jenjalan. tul tak?

Rinna said...

Seronoknya bercuti2 ke Langkawi.. teringat masa gi Langkawi tahun lepas..:) Seronok baca N3 sebab detail sungguh :)

ahmad humairi said...

bestnye dpt gi bercuti...
teman ke parit je....carik ikan...

[-suziey-] said...

waaaaa best btl..bercoti beramai2..hehe..tantik gbr2..yg candid tu yg menarik...hehe..

terror btl mak akak ye:p

AINANAM said...

bagus2..siap ada schedule lg....barula xterabur kn...famili trip kecil xpala..planning, mai famili besar..haruslaaaaa