Tuesday, December 22, 2009

Buah Markisa...sedapppp!!

Amboii...lamanya aku tak ngadap blog. Cuti sakan aku dari berinternet ni. Ye ler..mana keje yg sepatutnya didahulukan tu...dahulukan ler ye. Kalo dah ngadap internet ni..24 jam pun mcm tak cukup dah..huhu..

Ni mula2 kembali menyegarkan diri di blog sendiri....aku nak bercerita tentang buah markisa. Sedap buah ni. Kat area Bentong katanya mmg ramai yg dah tanam buah ni. Sedap...memang sedap. Rugi ler kalo tak mencuba. Cuma aku tgk kat Tepen ni takde ler lagi. Mgkn masih tak cukup utk dipasarkan secara meluas. Kat Tesco Taiping ni pun takde lagik ni??? hehe..

Ni antara 3 bungkus yg dibeli oleh Dayah.
Sebungkus RM5.
Dibeli di Bukit Tinggi, Bentong semasa dorang OTW nak ke Taiping..hehe..

Amek bawak kuar sebijik dulu....hehe

Buah Markisa bila dibelah....bau dia pun dh sedap tau!!!

Tengok ler isinya tu...mula2 ingatkan masammmm. Tp...Ya Allah...sedap betul rasanya.

Camni ler cara2 nak memakannya, hehe...
Guna sudu...kaut dan masukkan ke dalam mulut. Ada air2nya tu...hiruppppp..sedappp!!

Ni ler bila dah licinnnn...hehe..

13 comments:

POSH76 said...

sedapker tak pernah makan...cam buah delima yek

Rinna said...

Aduhai tgk pun dah tau sedap..:)

[-suziey-] said...

eh mcm buah delima la plak..cuma kaler lain..sy suka minum air markisa..xpnh plk tgk buah nye..cengginin rupenye:p

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

uish...sedap nie kak...rasa masam2 manis.......

zana tak panggil buah markisa...tp buah susu...he he he..yg nie mmg dah biasa jumpa coz' kat umah makcik pun ada tanam...dulu, pantang gi umah dia...dok bersidai ler kat bawah pokok nie petik sebiji2....

buah tampoi tu x pernah jumpa kat johor...tu pasal zana tak tahu kak...ala...kita pun org kampung gark...duk felda lagi tau.....takat utan belukar tu tempat menan jer dulu2....sekaranga jer manja terlebih sikit...he he he he

atty's said...

dulu masa kty duk quartes mardi kat serdang..selalu gak makan ..
lama gila dah tak merasa buah markisa nie

@rE-LonG said...

Waaahh!!kak sedapY..
terliur kT ni..trase kemasam-masaman dia..hihi

tp tau tak..dulu kT pgil nama buah ni..buah Susu..

baru dis year tau nama buah ni org pgil markisa..tu pn housemate yg bgtau..hahha!!


Owh..ada geng gak pgil buah ni buah susu..hihi


isk..zaman skrg susah la cari buah ni..
trigin nk mkn..tp mcm mane nk cari???

Diarihatiku1976 said...

SAYA TAK PERNAH MAKAN LER...SEDAP KER.. MCM BUAH DELIMA PLAKE KK...

ikiqzana said...

x pernah negok buah markisa ni sis.. nmpk sedap bole cuber ni...

tapi kena g bentong ler..

salleh@sbux said...

errr...ini buah chent akasih mesra kata org.....mesti abang lebih mesra sayang lepas BAHAM buah nie...he hehe

JMR said...

lorr..gini rupanya bentuk buah markisa nih..igtkan camner?..sedap ek..nak kena try gk la gini..;-)

Hana Kamaruddin said...

tak penah makan pong..teringin.hehe...

Cik Cookie said...

yogurt drink with markisa sedap sis.
try ahhh

wantie said...

cara kak Alona describe kan ttg buah markisa ni, meleleh leleh air liur ni...

selalu minum airnya ajer, buahnya belum pernah rasa lagi..

tingin la pulak.