Tuesday, March 9, 2010

Janji ada citer...hehe..

Sabtu ari tu...lepas gi kedai Kak Zalina, aku ajak abg singgah kat kedai parts motor. Nak beli helmet, hehe.

Al-kisahnya helmet lama aku tu sebenarnya elok lg. Tp dh byk tahun ler aku guna. Lebih tua dari Akiss aku rasa, haha..
Mmg sedang dia nak jahanam ler tu. Skru utk taruk pelindung muka tu dh tercabut dari helmet. Jadi, mmg bergoyang dan terangkat ler pelindung muka tu bila trak askar, lori atau bas lalu dari arah bertentangan, haha. Dh lama dh jadi cenggitu. Tp aku wat tak tau aje, asal boleh guna..aku guna aje. Tp bila dh kerap sgt terangkat, pantang aje ada angin lebih sket mmg akan terangkat ler pelindung muka tu sehingga kepala aku pun ikut terdongak sekali..uii, kekadang mcm bahaya gak ler, hehe..

Masa tu aku mula terpikir...sebelum terjadi apa2 yg leh menyebabkan kejadian yg tidak diingini...baik ler aku menukar helmet yg baru.
Jadi, selamat ler RM39 + RM10 utk cermin full-face BOGO sebagai langkah keselamatan aku ketika menunggang motorsikal. Ada tanda sirim tau, haha..

Helmet aje yg baru..motor tetap motor lama. Aku guna kapcai Honda C70 thn 80an punya, haha. Tu pun beli yg 2nd hand aje. Dibeli masa 2002 kalo tak silap. Tuan motor tu sebelum aku adalah sorang mat rempit dari Ipoh, wakaka..
Tp bila motor abg ada kat umah...aku lebih suka guna motor abg sebab leh laju sket walaupun cuma EX5 100, ngee.
Tu pun Honda wave 125 sebok ajak race ngan aku...hmm. Mmg ler dorang leh menang, mengong!!

Kat atas ni adalah gambar yg aku cilok dari hp abg.
Kat Tesco...tgh memilih selipar akiss. Baru aje putus sepasang. Tp berbaloi ler nak putus pun. Selipar tu dh menipis sgt dh.
Cenggini ler anak2 aku yg tak terlibat. Dari kecik2 cenggitu. Mesti cari port. Dok selamba cenggini. Ada yg menyangkung, ada yg dok bersila terus, haha. Dorang leh sembang lak pasal anime One Piece kat situ, huhu..

Oh, ye!! 2 gambar di atas ni pulak aku terjumpa balik kat dlm hp aku yg dh repair ari tu.
Gambar ni ujung2 tahun 2009 gak ler.
Gambar ni aku dpt bila ayah mms kat aku ketika mereka gi ngikut rombongan paklang Jama meminang utk anak teruna dia, si Udin tu kat Johor sana.
Dorang semua dok bermalam kat chalet di Pantai Desaru. Umah pempuan yg dipinang tu kat felda apa ntah..
Saja ler aku simpan sini gambar ni.

8 comments:

POSH76 said...

wah teror sis bwk motor yer..me pandai bonceng jer...helmet tu penting utk safety...beli yg elok sikit takper hehe

Psst: ya betul janji update tp kekadang masa & otak tetiba jadi beku hehe

zura@iwan said...

km tak pandai bw moto...huhu....tu la kak bahya kan kalu biar plak.. angin mai tdongak sekali2 muka..tp kdg2 lawak plak plak..hikss..

shi3la said...

salam kak..sehat..???

sayer tau bawa motor tapi lesen motor takder..huhu

Rinna said...

Fuiyoo teror laa bawak motor.. merempit laa yer..hehehe..caya laa.. tak reti ler nak bawak motor..membonceng reti ler..hehehe..

el said...

dulu asyik bw moto skuter..lani dpt moto lain..mula2 tu kekok..tp lm2..rempit la..hahaha

TokNabe said...

Huhu sy, lama dah bawa motor tak pakai helmet. Bukan apa..cuma bawak motor dari rumah ke surau aje..dlm 100 meter jaraknya.

atty's said...

nak tgk gambo..merempit..ekekke..

etuza said...

salam alona & family
Harap sentiasa hati-hati memnadu motor, jadi pemandu yg berhemah.