Wednesday, March 3, 2010

Singgah tengok2....jengok2...

Khamis ari tu Along balik umah nompang Haslam, rakan sekelas dia yg sama hometown. Bkn kitorang tak nak gi amek tp along bgtau dorang leh balik pun lg beberapa hari je lagi. Mana sempat abg nak apply cuti. Along kata takleh tumpang parents kawan sbb maktab tak mau tanggung jawab kalo apa2 terjadi. Bas sewa khas pun tak disediakan kalo balik cuti2 pendek cenggini, hmm..

Disebabkan anak nak balik...sian kalo tak balik, walaupun dia kata takpe kalo tak balik!!! (boleh diharapkan kata2 dia tu?? hehe..)..abg try le apply separuh hari utk Khamis tu.
Kalo gi amek pun...lambat sket ler sampai sana..mgkn dlm kul 3.30-4ptg gak ler.
Mmg dari Tepen kena pi dlm kul 1 petang sbb nak amek akiss dari sokan dan nak hantar angah ke sekolah. Dia sesi petang pulak tu.

Tp bila dh dpt cuti half day...kul 11 pg cenggitu along kol kata dia nak nompang Haslam. Sebab ramai pelajar lain yg nompang parents kawan2 gak.
Drastik aku pikir...aku terus kasi dia nompang Haslam ngan pakciknya tu. Sebab...along leh ler sampai Tepen awal. Takde ler kena tunggu kitorang kul 3 kul 4 petang kang. Sian pulak dia kena nunggu lama. Kalo nompang....petang2 cenggitu dia dh ada kat umah dh. Kitorang pun tak terkejar2 nak cepat sampai Tepen utk amek Angah balik sekolah lak kul 6.40 petang tu.

Aku sebenarnya tak galakkan anak menompang parents kawan2 ni. Bkn tak percaya pd dorang tp aku segan kalo dorang berhenti makan kat kedai....mesti dipelawa makan sama. Masa tu mesti along dlm keadaan serba-salah. Walaupun dorang ikhlas...tp kita ni..dh ler menompang keta dorang, makan pun nanti mesti ler dorang yg tolong bayarkan. Kang anak aku nak bayar sendiri kang...mcm ntah apa2 ler pulak, kan??
Nasib baik ler anak aku ni jenis makan simple2 aje. Air pun dia mintak air suam aje, huhu. Padahal...kalo makan ngan kitorang...siap ler..Dia oder air sirap bandung, ngee..

28.02.2010
Ahad

Tiba ler masa utk hantar along balik ke hostel dia semula. Lepas gi makan kenduri kat Jalan Kolam 1, kitorang pun memulakan perjalanan ke Pengkalan Hulu.
Tapi setibanya di pekan Baling..abang kata awal lagi. Jd dia nak terjah Kolam Air Panas Legong, 22km dari pekan Baling tu. Aku ikut aje. Tp...jalan dia teruk sket ler sbb sedang dlm proses meluaskan dan meluruskan jalan, hehe.

Nak ke situ...melalui ler satu kawasan yg dinamakan Siong. Terdapat ler replika 2 batang siong kat tepi jalan tu, hehe. Mgkn kat situ ler terjatuhnya Siong yg telah diBALING oleh Raja Bersiong mengikut cerita dulu2..hehe..

Dh sampai kg. Legong..
Ramai gak ler penduduk dekat2 situ yg buat sewa bilik, sewa homestay utk penginapan pengunjung kolam air panas tu. Tp kat dlm kawasan kolam ni pun ada disediakan beberapa jenis chalet utk penginapan. Takde ler mahal juga. Jenis dorm pun ada.

Ok gak ler kawasannya. Sesuai ler utk org yg mmg berhajat nak berendam lama2 sket kat sini utk kesihatan badan, ye.
Air ni bila dirasa ngan tangan...panas jugak ler. Panas sket dari 'suam', hehe..
Lgpun masa kitorang gi tu..cuaca tgh terik lg walaupun dh petang, haha.
Airnya pun terjaga ler jugak. Takde ler alga2 naik menghijau je mcm kat Kolam Air Panas Jln Trong punya tu, ngee..

Kalo masuk nak mandi...mmg kena bayar. Ye ler..tempat berjaga kan??
Tp kitorang masuk tu sbb nak tinjau2 aje..tak yah ler.

Pengunjung2 ni masuk bkn nak mandi air panas...tp mandi kat air sungai tu!! Ye ler...tgh2 panas nak mandi air panas???..huh!! Petang2 sket lagi, ok ler...
Aku pun tak pasti ler air sungai ni ok ke tak..hehe.
Air ni cetek aje sebenarnya. Dorang main susun2 batu aje kat situ sambil rendam2 montot dan kaki, ngee..

11 comments:

zura@iwan said...

syg la siggh x mndi kan. x per la dh tau tmpt tu kan. zura lama x g sn. time mlm & awal pagi ramai giler org kalu time cuti la.

dulu kak bkn cantik dlm kolam tu, la ni depa dh buat elok dlm kolam tue nmpk bersih je kan....

[-suziey-] said...

waaaa dia commercial kan kolam ni..selesa sket nk berendam..mcm swimming pool..kalu yg asli tu eee penuh ngn lendir2 ape tu..lumut kot:D

ibu_umairah said...

....nampak mcm best je....kat lenggong ye!!nak g lenggong itu jauh sangat laa.......he..he..naik kete akak la bole???

wantie said...

ha.. ha... macam tu ka view tempat ni di waktu siang. selalu dok pi pun malam malam. sampai jer, orang dah penuh..

cantik rupanya kawasan ni kalo tak dak orang.. hikssss

POSH76 said...

betul gak nanti jadi serba salahkan..besslah kolam air panas ni...kalu camni lalu gak nak mandi tak mcm kat sini...eee tak lalula...good review la sis...ingat td swimming pool taw

Prie said...

wah senangnya bisa berkumpul beramai - ramai dengan keluarga, sungguh sangat bahagia ....

myaishahhafiz said...

makin cantik tempat tu skrg.
dah lama saya tak pi sana

Rinna said...

Bestnya jalan2 gi kolam air panas..iye laa dah panas2 mana nak larat mandi ayak paneh tuh kan..hehehe.. cantik pemandangannya yer.. :)

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak...awat tak mandi rugi nyaaa....

etuza said...

salam...cantiknya, eloklah bersiaran time cuti2 malysia cuci mata dan rest ension ya ...

etuza said...

cinta manis beli ala ke...tahniah..beli barangan Malaysia bah! best