Friday, March 26, 2010

Ini laa pokok buah markisa..

Hmm..InsyaAllah, lepas2 ni aku rajin apdet blog aku balik. Byk citer dan gambar terkumpul ni. Tunggu mood dan masa aku aje, hehe.

Mula2 aku nak tunjuk pokok buah markisa. Sape yg penah makan atau penah baca pasal buah ni kat n3 blog aku..mgkn ingat lagi ler isi dlmnya macam mana, hehe.

Masa aku balik Bentong cuti sekolah baru2 ni..sempat ler kitorang melawat kebun ayah/mak kat Jln Krau-Raub tu. Masa masuk area situ ikut dari jalan Cermas-Mempaga. Tp masa nak balik..leh tembus ke jalan Krau-Raub.
Masa on the way nak balik dari kebun ayah/mak tu ler kitorang melalui satu kebun yg menanam buah markisa. Walaupun dh byk kali makan buah ni...tp baru pertama kali ler ari tu aku tgk pokok dia.
Tanah kebun ni org kita punya..tp tokey cina pajak kat dia utk tanam buah ni.

Geram aje kitorang tgk buah markisa ni. Teringat ler tentang kesedapan buah ni, hmm. Kecur air liur, hoho..

Tengok ler abang tu..sebok nak snap gambar buah tu dekat2.

Inilah hasil gambarnya...hoho..

Aku pun maleh betul nak mengedit gambo2 kali ni. Buat pun..cenggitu2 aje ler. Tak kisah ler ye..asal ada yg dpt pengetahuan tgk gambo pokok buah markisa ni pun..Alhamdulillah.

Pada sesapa yg nak merasa buah markisa ni. Korang leh ler gi masuk hiway KL-Karak dan keluar di simpang nak ke Selesa Hillhomes di Bukit Tinggi tu. Kalo dari KL..simpangnya belah kiri, kemudian ke kanan, lalu bawah jambatan hiway, pastu ke kanan dan terus aje melepasi jambatan sungai nak ke perkampungan Bukit Tinggi. Perlahankan keta...gerai2 nyonya yg menjual buah2an ni ada di sebelah kiri anda...hehe..
Ada yg jual RM5 sepeket dan ada pulak yg jual RM7 sepeket. Pandai2 korang ler ye..hehe.

7 comments:

suhaila-ab said...

masam ke buah ni? macam kedondong ropernya..

J@J@ / Bini The Rock said...

oohh..cenggitu pokoknya erk kak??
nak kena buatkan dia punya Frame la klu nak tanam!

sedap buah ni kan..
saya penah gak mkn..tp baru sekali je...
cam nak lagi je rasa..huhuu!

DaiADellas said...

kt lawas pn ada jual!!hehehe

TokNabe said...

Kopek dan amik gambar... kasi tengok isi dalam. :)

Zainin said...

Hmm..nampak sedap..jerk tgk buah markisa tuh.. :) Selalu minum air markisa jerk.. buah nye..rasanya..tak penah makan kut..

[-suziey-] said...

jarang jmpa kan buah ni kat pasaraya..jus dia byk la..hehe

wantie said...

pernah tengok pokok ni. tapi tak pernah ngap yang fresh punya. Pokok ni tumbuh cam buah anggur tu la..