Monday, March 29, 2010

Ke kebun getah..

16hb Mac 2010
Selasa


Pagi tu..kitorang gi ke kebun getah ayah. Sebabnya??
Sebab...sj nak tgk2, jln2.
Di samping tu..ayah nak citer pelan perancangan kolam ikan yg bakal dibesarkan, nak tunjuk area mana dekat2 situ yg bakal dijadikan hiway ke Simpang Pelangai tu nanti, hehe. Mcm pegawai perancang luar bandar pulak kitorang ni, ngeh2.

Dari umah..ayah naik motor. Kitorang sume naik saga aje sebab nak masuk area sini..ini laa sj yg dpt berfungsi ibarat 4WD, hehe..
Sampai kat umah Cu..ayah parking moto kat situ dan kitorang berhimpit2 naik satu keta nak masuk kebun. Senang ayah nak bg penerangan, hehe..

Ni ler kebunnya. Ada pondok kecik sebijik.
Masa tu..ayah ada bawak sekali makanan ikan yg baru dibeli sebab dh abes laa, hehe..
Patut ler berbau mende tu aje masa dlm perjalanan sebelum tu, ngee.

Dh tinggal anak2 ikan aje.
Ikan dlm kolam ayah ni selalunya menjadi santapan memerang ngan sang helang jugak.

Semua ralit tgk anak2 ikan makan, haha..

Ni ler satu2nya kolam ikan lama yg dikekalkan.
Kat sini jugak laa ayah pindahkan anak2 ikan talapia, baung dan haruan dari 2 kolam kat bawah tu yg bakal dibesarkan.
2 bijik kolam yg lain dh dikeringkan airnya utk tujuan pengorekan.

Air kolam ni menggunakan air bukit dlm kawasan kebun ayah.
Air bukit ni jugak ler yg selalu ayah guna utk membersihkan diri dan berwuduk utk solat kat dlm pondok kecik tu.

Dari kebun getah...kitorang menghala ke kebun lagi satu yg byk pokok pulasan dan pokok jering, hehe.
Ada beberapa tanah kat kawasan ni (kebun getah ayah tak terlibat) bakal diambil utk dijadikan jalanraya (hi-way) nak ke Pelangai. Katanya termasuk dlm ECER.

Opps..Ni ler ayah masa on the way dari umah nak ke kebun tu, hehe..
Sepatutnya gambar ni kat atas sekali kalo ikut jalan citer, kan??

8 comments:

POSH76 said...

seronok kan skali skala p tngk kebun...tingat kampung jab

Suhana Shahril said...

Teringat masa kecik2 dulu slalu balik kg abah kat Tualang, Kedah. Arwah wa pagi2 dap kebun getah,menoreh..pkul 4 pagi kot depa start menoreh.Kalo Ana bangun waktu subuh,slalu depa dah xde kat umah.Pastu dekat2 tghari membuntutlah,cari bijik getah.Pastu korek tanah main congkak pakai bijik getah.

atty's said...

lama dah tak masuk kebun ..getah..

[-suziey-] said...

waaa ayah akk ade kebun getah..ade pekerja la yg menoreh ek..hmm rege getah melambung..kaya la kn..siap nk besarkan kolam ikan lagi..syabas..hehe

J@J@ / Bini The Rock said...

seronoknya masuk kebon...

klu kat tpt saya..kebon sawit je lah yg byk..huhuhu

DeLLas said...

moto ayah dah bwajah baru? huhuhu.. ada sportrim lg tu..

zura@iwan said...

ada kolam ikan...byk yer ikan...best tgk...

wantie said...

Amirul suka gak ikut mak pergi kebun. rosak gak la baju dia 2-3 helai sebab kena getah . nak buat cam na, dia memang suka main ngan getah yg tengah mengalir tu..

cantik pulak tengok pokok keladi yang tumbuh di tepi kolam tu. pokok keladi ke tu???