Thursday, February 10, 2011

CNY - Tahun Arnab

Dah pun berlalu cuti umum CNY yg telah menyesakkan jalanraya dan hiway2 dgn kenderaan di semenanjung M'sia ni, hehe..
Utk tahun ni masyarakat cina sambut tahun Arnab..
Kalo sj2 nak seronok2..aku ni lahir dlm tahun arnab laa, ngee. Ye..1975 adalah antara tahun arnab dalam kalendar masyarakat Cina.

Aku sebenarnya rasa sebu tekak dan perut kalo tgk watak cenggini.
Masa kanak2 dulu...berhampiran ngan tempat tinggal aku ada satu tokong cina.
Selalu ler persembahan opera cina diadakan kat situ.
Aku penah gi tgk pelakon2 tu sdg bersiap dan memakai mekap tepung gomak dgn pipi kaler pink kat belakang pentas...ntah ler, terus je aku rasa mcm nak muntah kalo tgk keadaan tu, huhu.

Penah gak sj2 ikut kawan2 kejiranan (masa tu masih darjah 3-4) gi tgk show opera dorang awal malam (sbb dekat sgt ngan umah, cuma perlu lintas jalan aje)..tp mmg takleh nak berlama-lama kat situ.
Selain sbb tak paham...aku mcm nak muntah tgk pelakon2 tu yg memakai mekap tebal berserta bau dan asap colok yg turut dipasang ketika show diadakan..
Jd, aku terus tinggalkan kawan2 dan terus lari balik umah sorang2...hehe..

Gambar di atas tu sebenarnya..aku rasa sebu gak..tp disebabkan dia takde ler mekap tebal pun..mekapnya cuma utk syarat aje. Tu yg aku leh berdiri tepi dia masa dia tgh bagi limau kat anak2 aku, ngee.

Lagi satu..aku mmg 'seram' dgn tarian singa ni. Bkn ler seram takut..tp seram ngilu...kahh..
Imaginasi aku..singa ni mcm hiduppp je. Ngan mata dan telinga yg gerak2..adeii..Ditambah pulak ngan elemen muzik dong..dong..cheii..dong..dong..cheii....hehe.
Terutama ketika bunyi gendang tu diperlahankan (selalunya ketika singa tu berjalan dari satu tempat ke satu tempat yg lain..gendang tu dorang akan main perlahannnn aje)
Masa tu ler aku jd suspens sbb...seolah2 singa tu sdg mencari mangsa, kahh..
Tambah terkejut...tiba2 je dia ada dekat je ngan kita...ishhh!!! Ditambahkan lagi masa tu jgk laa gendang dimainkan dgn kuat. Mak aii!! terkejut dan seram ngilu.
Pdhal singa tu bkn nak takut2kan org...tp dia nak beramah mesra aje, kan..
Ish, mmg melampau betul ler aku ni!!

Tp itu duluuuu...masa jaranggg tgk tarian singa.
Tp sejak kebelakangan ni..sejak ada Tesco, Giant, Taiping Sentral yg selalu panggil team tarian singa wat persembahan masa CNY...aku dh tak cenggitu dahhh.
Tambah2 pulak..umur dh tua cenggini, kan...wat gelak dek org je kalo perangai cenggitu masih ada lagi, hahaha..

Aksi tarian singa kat kedai di Tesco Mall dlm gambar tu sdg nak menyambar mende yg telahh digantung kat depan kedai tu..
Salah sekor singa tu ler yg ditugaskan menyambar wish card, angpau yg dah tentu berisi RM dan sayur berdaun. Lepas tu..singa tu konon2 tgh makan ler sayur tu..kemudian dimuntahkan semula daun2 sayur yg dh lunyai tu konon2 dh makan ler, kahhh..
Angpau dia amekkk..ngee.

3 comments:

Kamsiah said...

dah beberapa hari CNY..tp bunga api,mercun dok dum dam dum dam lagi..ishhh nak tido pun tak senang..

atty's said...

kat area opis kty nie pun ..ari2 ada tarian singa..ngn bakar mercun

Jom baca: Senyum Lebar

wantie said...

kalau di kaji balik, dorang ni suka wat pembaziran. cuba fikir balik, yg dorang gi masak sedap sedap pas tu letak kat tokong. then pasang ghaharu biar jatuh abuk di atas makanan tersebut. pas tu dorang baru makan makanan tu. ish... boleh kena cancer tu..

Pas tu kan, dorang dok bakar kertas kertas semua tu, selain membazir dapat menipiskan lapisan ozon.

kalo time raya lak, berhabis duit beli mercun & tanglong & limau utuk halau hantu. tanglung lepas ke udara Then limau lak buang kat dalam sungai.

SEMUA TU PEMBAZIRAN.