Sunday, February 20, 2011

Percutian setengah hari..

19hb Mac 2011

(psst; sebenarnya satu jam aje..tak sampai pun setengah hari..kahh)
Sabtu hari tu..Angah kena gi skolah ganti. Cuti dulu...baru ganti, hehe.
Lepas je hantar angah gi skolah..kitorang terus gi kedai frame. Hantar gambo konvo Yui hari tu utk dibingkaikan.
Kemudian, gi isi petrol kancil kat Esso tengah2 bandar Taiping tu.
Pastu, abg tanya..nak gi mana?? ronda2?? hehe..
Uish..aku 'on' aje.
Abg kata..nak gi kat area Taman Sentosa. Nak tgk view sesuai utk satu shot tu..sama ada sesuai ke idak wat kat area situ, hehe..
Erm..tp takde ler tempat sesuai yg abg dok cari tu.

Maka, dh alang2 masuk area situ..aku pun ajak abg gi masuk kat satu tempat penginapan yg sblm ni asek nampak signboardddd dia aje kat simpang luar tu, huhu.
Abg tanya..boleh ke masuk??
Aku jawab...eh, masuk aje..hehe. Mcm konfiden tp sebenarnya takut gak kena halauuu, huhu.

Masuk2 je area situ..terus je nampak staff dia yg jaga kaunter pertanyaan/pendaftaran dh berdiri tang tangga bangunan kayu tu.
Dgn muka seposen..aku tanya.."adek..leh ke kitorang masuk tgk2 kawasan ni??",
Staff tu..sengeh dan kata, "boleh..boleh, sila la. Parking kete kat sini, ye", hehe..aku pun seronok.

Turun dari kete..hati terus terusik melihat keindahan lanskap dan bangunan2 chalet kat situ. Mmg idaman aku ler kalo ada duit bykkkk...nak beli dusun tepi sungai/air terjun...dan buat satu senibina bangunan kayu cenggitu..huhu.
Aku ni..lebih suka sungai dari pantai. Aku suka mendengar deruan air sungai bersih yg mengalir dari deruan ombak yg menghempas gigian pantai, hehe.

Kat kaunter tu..abg kena tulis nama pendaftaran tetamu yg masuk melawat walaupun bkn utk menginap, hehe.
Tp budak tu kasi senarai harga sewa penginapan kat situ. Takde ler mahalll eksklusif sgt, hehe.
Naik kat tingkat atas. Ada ler gambar2 menarik yg dorang tampal kat dinding tu termasuk gambo Farid Kamil yg juga penah menginap kat situ (mgkn masa ada wat penggambaran kat sini, kot..hehe). Kat atas tu mmg tempat tetamu nak bersantai sambil membaca majalah atau ber'wifi'..

Tanya kat budak tu..leh ke wat fotoshoot pengantin kat sini. Dorang kata..ok..boleh..
Lepas tu..kitorang terus ler gi meronda kat area situ..mmg best ler..

Menginap kat sini...dorang sediakan bbrp tempat bbq kat tepi sungai. Leh jugak turun mandi kat sungai tu (tp masa kitorang gi tu..sungai cetek ler. Kalo budak2 tu, leh la...huhu)

Jalan ke depan lagi..luas jgk tempat ni. Tak sangka, kat area taman perumahan..terselit tempat cenggini, huhu..

Kat area chalet ni..tang tingkat 3 tu..bilik air dia spesel sket ler.
Ada shower yg cuma berbumbungkan langit, hehe..

Kayu2 yg dijadikan lanskap ni pun..byk kayu2 jenis tebal mcm kat rel ketapi dulu2 tu.
Mmg cantik view dia. Leh jogging berlari2 anak pg2 sedut udara segar kalo nginap kat sini, hehe.
Tp suasananya takde ler sesejuk di Janda Baik, ngee..

Akiss tu geramm je nak mandi, huh!!
Cetek aje...utk budak umur 3-4 tahun tu ok ler gak..
Kalo besar2 Akiss ni turun situ..alahaii..bawak pasir jer ler kat dlm poket suar trek dia, kahh..

Kat belakang akiss tu..ada sungai..dan ada pool yg dibuat khas utk org dewasa turun mandi, hehe..
Ye..airnya dari sumber air sungai jgk..hehe..

Kat sini mmg rileks abes ler. Jgn gi kuar bandar. Dokkk je sini, rehat puas2...cari idea..cari jalan penyelesaian..rileks kan minda..
Utk org Taiping..takyah gi jaoh2. Kat sini pun leh. Tok sah risau kucing tu sape nak jaga. Korang sendiri leh balik umah jap gi bg kucing makan, buang najis dia..pastu, balik sini balik utk sambung rehatttt..kahh, leh gitu??

Hmm..disebabkan kitorang ni bkn ler pun bercuti..masuk situ pun ada ler sejam.
Maka, leh tompang bergambar tang tangga chalet aje ler, ye..ngee

Hmm..leh ler buat2 lagak mcm dok sini walaupun.....kahh..

Akiss pun tompang ler perasan mcm kitorang gak..ngee..

Erm..nanti nak dtg sini lagi..insyaAllah, kalo ada rezeki leh bawak pengantin lak outdoor kat sini...

Kat mana ye tempat ni??

Erm..mana ler lagi kalo tak kat Sentosa Villa yg berdekatan ngan Taman Sentosa, tempat perkelahan Burmeese Pool, tempat belajar memandu SEPAKAT..Jalan dari Taman Tasik Taiping menuju ke kaki Bukit Larut.

Masa kitorang dh nak balik tu..ada ler segerombolan remaja2 cina yg menginap kat situ dgn riang gumbiranya dh nak gi kat area bbq utk berbarbeque..huhu.
Byk jgk ler bekas2 besar yg nampaknya berisi sosej, nugget (tak tau ler ada campur sosej dari daging non halal skali, eii)..

Kitorang masuk Sentosa Villa ni tanpa dirancang pun. Ni edisi terjah aje.
Sebenarnya keluar tu bertujuan nk gi hantar angah sekolah dan nak gi kedai frame gambar aje.
Tu yg aku cuma pakai tudung sarung (simple sgt ler konon2nya tu), tak bawak kamera slr.
Konon2 lepas abes 2 urusan tu..terus ler balik umah, hehe.
Jd, gambar2 kat situ cuma guna kamera hp abg dan hp cokia aku tu aje..
Jadilah..takde senapang..pistol pun berguna, ye dak?? hehe..

Ok laa..SEE YOU SOON..

4 comments:

J@J@ / Bini The Rock said...

ntah ntah si FK tu buat shooting masa filem Lagenda Budak Setan kot?? kot laa..

ehh! siyes la kak..lawo betol tmpt nih. mmg sesuai sgt la utk shoot gmbr kawen nih..tpt hanimun pun kira orait gak nih ye tak??

woww!!

Rinna said...

Cantik laa tempat tuh nampak aman jer.. sure sejuk kat situ kan siap leh mandi manda lagik.. :)

wantie said...

wuish.. lawonya chalet ni. rate dia ok ker? mcm gatal punggung nak pergi la.

kalau la wat wedding photo lagi leh ngetop. kena charge tak kalau kita wat wedding photo kat sini? akak ada tanya ker?

makdara TERdiva said...

cantik ah tempat ni..grrrrr