Wednesday, October 26, 2011

Daun karot leh makan...

Aku baru jer tau rupa2nya daun karot atau lobak merah ni leh makan, ish..ish..
Tu pun sbb singgah kat gerai sayur2an di Kea Farm tu. Kat gerai yg paling hujung berhampiran jalan utama tu..mmg dari dulu aku tgk mesti ada jual sayur2an yg lain sket diperkenalkan selain sayur2 yg kita dh kenal kat situ.
Sayur ni diletakkan semeja ngan sayur water cress cameron highlands tu. Nama chyna dia apa ntah..lupa lak. Tp pembantu yg jual kat sana ada gelarkan sayur water cress ni kangkung cameron highlands, huhu. Kelakar pulak, mm..(sayur ni aku suka jgk..)

Berbalik pada daun karot ni..harga dia sama jer ngan sayur water cress tu. Leh campur laa. Mulanya, aku ingat daun karot tu tak dipotong sbb nk buat hiasan kat karot tu aje bg nampak menarik. Rupa2nya tokey cina tu cakap daun karot tu leh dimasak utk dimakan. Laaaa????...
Aku pun amek ler seikat nk try. Aku tanya ler budak indon yg jaga tu..daun karot ni sedap masak apa? Dia ckp..tumis mcm kangkung tu aje. Taruk sekali karot tu hiris2.

Balik umah..keesokan harinya aku terus masak daun karot ni. Tak sabar nk rasa camne. Masa siang daun karot ni...liat2 aje batang dedaun karot ni. Mcm tak caya aje leh buat masak & makan, hehe. Tapi aku buat gak ler..

Bila dh dimasak style goreng kangkung tu...mm..boleh laa tahan rasanya sbb aku ni suka makan sayur. Bg sesape yg tak penah rasa...meh aku bg tau. Rasanya mcm (sila bayangkan...hehe..) rasanya macam daun ulam raja dimasak cara yg sama ni (aku pun agak2 je...mungkin cenggini ler rasa bila ulam raja tu ditumis dan digoreng cara kangkung ni, kehkeh)...
Mgkn akan datang...aku dh tak beli ler. Baik aku beli sayur lain sbb bg aku sayur lain lagi sedap dari daun karot ni, ngee..

Nota;
-harap2...aku tak tertipu ngan perkara ni. Bkn pe, arnab kan makan karot aje. Daunnya mana ada arnab makan pun, huhu...
-hari ni cuti Deepavali..ayah, mak & fadel baru jer balik ke Bentong setelah 2 malam bermalam kat Tepen ni.

T.A.M.A.T

4 comments:

wantie said...

first time T dengar ni kak, Daun carrot leh makan.

Rasa mcm tak sedap la pulak kalau ulam raja di goreng. hiksss.

Faridah said...

saya pun ni baru tau..kalo akak x buat entry ni sampai bile pun x tau kot...hehehe

Rinna said...

Baru tau daun karot bleh dimakan.. :)

POSH76 said...

tak pernah makan sayur carrot......mesti sedap