Thursday, February 17, 2011

Menyoroti kenangan..

Petang Ahad
13hb Feb 2011
Kitorang ke Selinsing...
Mak, abah, Sela dan anak2 dh ada kat sana. Mereka gi awal.
Kak nor lak..gi miting..miting perkara serius..ngeh2..
Jd, kak nor tak ikut ler petang tu.

Dh abes pisang goreng, cucoq udang...mak bawak kitorang gi melihat kembali nostalgianye suatu ketika dulu..iaitu di suatu kawasan yg berhampiran digelar..tanah seberang, hehe.

Kat situ laa dulu umah arwah pah sebelum pindah ke tanah yg skang..iaitu tanah yg mak dirikan sebuah umah kiut tu.
Kat situ laa tempat kak nor dan kak idah dilahirkan..

Skang tanah tu dh lama ditanam pokok kelapa sawit. Diusahakan oleh salah sorang sedara mak gak.

Berhampiran ngan tanah kelapa sawit ni..turut kelihatan kawasan bendang. Ada gak ler bendang mak kat situ yg diusahakan oleh Ndak Puteh.
Masa kitorang gi ni..padi masak baru saja dituai.

Kat sini..ada gak pokok kelapa.
Ni ler antara sabut2 kelapa yg telah dilonggokkan. Mgkn dijual kepada peraih2 kelapa.
Erm..skang ni..kelapa sebijik pun dh mahaii, hmm..

Mak sdg bercerita kenangan2 sewaktu tinggal di sini suatu ketika dulu.

Kat sini turut ada tali air yg dulunya mak kata dijadikan tempat membasuh baju beramai2. Sampaikan batang pokok kelapa tu licin kulitnya, huhu..

Tp skang...mak kata..tali air ni airnya dh tak mcm dulu. Air dh kurang dan tak terjaga mcm dulu. Maklum laa..skang ni mana ada org guna dh air kat sini utk kegunaan harian.

Mak pun ajak bergambar beramai2 kat sini, hehe..

Tgk ler anak dara aku ngan anak dara Sela ni.
Masa yg sama membetulkan cekak rambut sambil diperatikan oleh Aniss yg takde cekak rambut, hehe..

Kat sini jalan dh ok walaupun bkn diturap ngan tar.
Jalan kat sebelah sana tu pun ok..panjang kata..ok ler semua..hehe..

Seronok gak kat area sini. Nanti, pokok padi dh menghijau balik...leh ler bergambar kat sini je.
Jalan leh kete masuk, senang..huhu..

Petang2..kat tali air ni ramai yg datang mancing.
Pelbagai usia...makcik, pakcik, abg, kakak, adik..
Tapi bkn kat area sini ler..kat area atas2 nu..huhu.

Ni adalah pokok menerong.
Mak citer..dulu2...jemur pokok ni dan dijual kat cina utk dijadikan tali.
Skang, mgkn dh takde kot aktiviti mcm tu..erm..

Kemudian, OTW nak balik tu..kitorang singgah lak kat tali air yg digunakan skang ni.
Utk apa lg..mesti ler utk bergambar selain nak gi manjat tgk2 keadaan kat situ, hehe..

Mak citer, tali air ni takde masa zaman mak muda2 dulu, hehe.
Kiranya tanah kat sini dikorek utk dijadikan parit tali air khusus utk pesawah2 kat sini.

Mari kita ke ladang..hoi..
Mari kita ke ladang..heii..

Ni abg snap gambo dari atas pintu tali air tu.
Tgk ler..betapa spotingnya mak mentua aku tu..orait jer nak amek gambar kot mana pun..huhu.

Hmm..tang jeti bot ni pun kitorang redah..huhu..

Anis ngan muka takut2 bergayut kat sini, hehe..
Sebenarnya..aku tgh pegang kaki dia..bahaye gak kat situ, ngee

Kalo nak gi mengail..kat sini pun leh naik bot.
Tp aku tak tau ler sape empunya bot yg boleh bwk ke kuala/laut..huhu..


Teratak Bonda..
Hehe..memandai je aku bg nama ni.
Hmm..sebenarnya, umah kiut ni InsyaAllah, mak nak jadikan homestay di samping dijadikan tempat persinggahan kalo mak/abah balik membersihkan kawasan tu.

Tak jaoh Selinsing ni dari Kamunting..20minit jer perjalanan naik kereta..huhu.

Umah kiut ni tgh tunggu langsir baru siap ditempah, hehe.
Lepas2 tu baru laa leh snap gambo utk iklankan kat internet.
Umah ni mmg kat kawasan kampung. Sgt sesuai kalo tingin nak rasa dok kat suasana kampung. Walaupun umah ni bkn umah papan, takde bertangga...tp kat dlm umah ni ada pangkin tau, huhu..mmg umah ni suasana kampung..kecuali tandasnya tu..tandas duduk ler, moden sket, hehe..

Umah kiut ni sesuai utk mereka2 yg terdiri dari rombongan pengantin yg dtg dari jaoh utk bertandang, bermalam...jika kebetulan majlisnya berlangsung berdekatan kawasan ni.


Sesuai jgk kalo dorang yg nak memancing kat Kuala Gula tu, kan..kena kuar pagi2 selepas Subuh sepi'ei..ngee..

5 comments:

makdara TERdiva said...

kak, gambar yg atas sekali tu macam dalam alam fantasi..shantek! :)

░♥si lampu neon♥░ said...

nice one..sape yang shoot ni ? wallaaaaa




Jeng3x…
# Lelaki Susah Cakap Sorry ?#
# Norman Hakim Bergambar Dengan … !! #
# Sekinchan Ikan Bakar, Debomb ! #
# Tips Jadi Parents Yang Baik#
# Restoran Ayam Penyet, Bandar Sri Permaisuri#

wantie said...

pokok menerong tu kalau tengok live nyakit kan mata jer. tapi bila akak snap cenggitu nampak cantik la pulak.

terselah kecantikkan ciptaan Allah S.W.T

ysa said...

Salam,
Kat Taliair inilah juga saya pernah tinggal berpuluh tahun.

http://anasuka.blogspot.com/

Wassalam
ysa

Anonymous said...

Salam..klau xsalah saya,kt dpn tali air tu..kwsn perkuburan kn??tp kt kwsn 2 byk udang galah..hehehe..