Wednesday, February 24, 2010

Karangan:- ALZA itu......

Booked: 21.11.2009 (3hari sebelum dilancarkan oleh TPM)
Sign loan: Pagi 25.01.2010
Loan lulus: Petang 25.01.2010
Byr downpayment & sign dokumen: 04.02.2010
Keta didaftarkan: 08.02.2010
Gi amek: 10.02.2010

Bbrp minggu ari tu aku ada tgk kwn2 blogger menceritakan tentang kereta baru. Antaranya Syana yg telah menukarkan myvi kepada vios. Juga silampuneon tentang keta persona baru milik abg dia.

Jadi..aku pun nak simpan dan kongsi ler citer ni kat sini. Bkn apa..mende susah nak dpt. Ni ler baru 1st time dpt..mesti ler hepi tak terhingga.
Org lain dh beberapa kali merasa menggunakan keta baru..tp kitorang baru ni ler kali pertama merasa menjadi pemilik kepada kereta baru (& berhutang ngan bank), hehe.

Sebenarnya...dh lama kitorang tunggu mpv keluaran Perodua ni. Selalu merisik2 kat internet dan penah tgk model dalaman dia kat karnival Perodua ERA.
Tp..mpv Proton yg kuar dulu. Smart gak Exora yg dh siap mekap tu. Tp harga Exora mula2 kuar dulu mahal.
Baik beli avanza kalo kitorang rasa mampu mcm harga Exora siap mekap tu. Kalo mpv jenama mewah yg mahal lg dari tu...nak jejak showroom pun kitorang gerun!!! hehe..

Tapi hati berkata....bersabar ler dulu. Lgpun..masa tu baru tgh bajet2 mampu ke idak nak langsaikan ansuran bulanan keta baru.

Tambah pulak..ada member yg dh menggunakan Exora kata body Exora harap je besar tp enjin 1.6 aje. Dia penah drive ke Johor dulu..berat gak ler...KATANYA. Tu dia guna jenis auto, ye. Kalo manual aku tak tau ler. Ye ler...selalunya mpv body bagak2 ni selalunya 1.8, 2.0 dan ke atas kuasa enjinnya. Kitorang ni selidik betul2. Kalo leh..sekali membeli tu biarlah yg berbaloi. Harga bukan singgit dua. Tambah pulak kitorang ni bkn ler golongan kaya raya senang2 nak tukar kete bila2 suka.


Hmm...bila dh tau mpv Perodua tu namanya ALZA dan bakal kuar bulan 11, 2009...dari 01hb sebelas tu..kitorang asek ler dok pandang2 bila lalu area bangunan Perodua Kamunting tu kot2 dh terbentang kain rentang utk pemberitahuan booking mpv nya..haha..

Akhirnya..dlm 17hb cenggitu...aku pun terpandang ler kain rentang yg telah terpasang di pagar Perodua. Menyatakan dh leh booking awal mpv juga kereta tu sebelum dilancarkan, hehe..

Sabtu 21hb..kitorang pun gi sana utk risik2 dulu harga dan pembayaran. Mampu guna ke idak. Salesman tu bawak kitorang ke belakang bangunan Perodua utk gi tgk ALZA yg dh sampai utk display di showroom Isnin nanti selepas dilancarkan oleh TPM kat KL.
Mmg hati terus tertarik. Tp tak leh test drive lg sebab lom dilancarkan, hehe..

Gi ofis balik..congak mencongak, risik-merisik segala maklumat yg perlu kitorang tau...
Akhirnya abg booked sebijik kaler Pearl White Rm56,090.00.
Pilih kaler matelik tu bkn apa. Mula2 sebab nak kasi sama ngan kaler myvi ayah, hehe. Cantik sgt ler kalo gi konvoi mana2, ngee..
Lgpun senang nk jaga dari kaler putih solid. Sbb kitorang ni bkn ada duit berlebih2 utk cat lain pulak 4-5thn lepas2 tu..hmm..
Pastu..Pearl White dan putih ni nampak mpv tu besar sket secara psikologinya, hehe.
Berseri2 pulak tu.
Abg amek yg manual aje. Pasal abg kata...auto ni tak sesuai utk org dok Taiping yg jarang ler sesak giler ni, ngee..
Tiga bulan diberi tempoh utk dapat Alza ni. Bg abang takpe ler..leh ler tunggu dividen ASB kuar dulu utk downpayment.

Lepas dh bayar RM100 sbg booking..kitorang kuar2 je ofis Perodua tu dan masuk dlm kancil terus ler kitorang tertanya antara satu sama lain..betul ke kita nak beli keta baru ni??
Leh bayar ke?? Ngan ansuran bulanannya..ngan maintainancenya, ngan insuransnya???

Tp bila dipikir2 balik, bincang suami isteri..nekad aje ler. Camni jer cara utk beli keta kapasiti 7 penumpang. Pasal anak2 dh membesar. Kaki masing dh mula memanjang. Tambah2 pulak bila nak balik Bentong ke, nak amek-hantar along ke hostel dia ler.....nak gi cuti2 mana2 ke..kan??? Mmg kesian tgk kancil kena bawak sume tu. Penoh ngan barang..penoh ngan kitorang...hehe. Tu pun kancil sgt gagah mendaki bukit Genting dari Batang Kali...gagah juga melalui lebuhraya PLUS, KL-Karak!!!

Cuma ada bbrp org je yg tau kitorang booking Alza ni. Kawan2 pun tak tau, hehe. Ye ler..apa ler sgt ALZA ni, kan kalo nak diikutkan ngan mcm2 model mpv bagus yg lain. Tp bg kitorang ALZA ni ler bakal menjadi keta rasmi famili kitorang, hehe..
Sang kancil tu..bg tugas yg ringan2 sket. Sian dia. Dh lama berkhidmat dari zaman Fadel di UTM Skudai sampai ler aku bawak ke Tepen ni, ngee..

22.01.2010...abg dpt kol dari EN. Suffian dan En. Azmi dari Maybank utk sign loan. Jadi...Isnin 25.01.2010 tu...abg bertemankan aku mendaki ler anak2 tangga ofis Maybank Taiping utk tujuan tersebut. Alhamdulillah, loan abg tak memerlukan penjamin sebab walaupun gaji abang kecik tp abang tak penah wat loan kat mana2 bank pun sebelum ni. Ansuran rumah kitorang ni cuma bayar kat abah aje, hehe. Tima kasih, abah..
Ditambah ngan bbrp faktor lain yg meyakinkan Maybank...maka petang tu gak EN. Azmi kol abg kata loan ALZA dh lulus, hehe.

04.02.2010...Keta dah sampai. Abg kena gi kuar duit ASB utk downpayment. Aku temankan abg gi bank sampai ler ke ofis Perodua utk bg RM**k downpayment dan sign beberapa dokumen dulu sebelum didaftarkan di JPJ.

Agak lambat jugak ler kitorang nak dpt ALZA ni pasal time tu dh dekat Tahun Baru Cina. Paham2 je ler dorang..nak raya guna keta baru. Jadi byk pembelian keta2 baru JPJ perlu proses pendaftarannya. No plat keta...kitorang ikut proses biasa je. Tak kisah pun...Lgpun, takde duit lebey utk perkara tu, ngee

10.02.2010 akhirnya...EN. Suffian kol kata leh amek keta dh. Dgn senang hati...kul 3ptg tu kitorang gi amek. Dah siap tinted ijau lagik, hehe.

Tempat pertama yg abang tuju ialah ke Caltex berdekatan utk isi petrol guna voucher percuma RM20 tu. Seterusnya...amek aku kat umah..pasal aku kena hantar kancil balik umah dulu baru leh ronda sama2. Sebab...lepas kitorang booked ari tu...kitorang tak penah pun gi test drive ALZA kat PErodua, hehe.
Dah amek aku...abg terus memandu menghala ke umah mak ngan abah.
Seperti pelajar yg baru dpt result SPM...tentulah abg nak tunjuk ALZA tu kat mak ngan abah dulu, kan?? Amek berkat ibubapa...hehe..

Ajak mak ngan abah ronda2. Tp abah maleh pulak. Mak aje ler..Lepas tu mak ajak gi umah Sela. Kitorang ajak lak Sela ronda2...haha. Tak ke mana sangat pun..
Dah balik umah..petang tu kitorang kuar gi SMK King Edward VII utk amek angah pulak.

Malamnya...kitorang nak test ALZA atas hi-way pulak. Jadi kitorang masuk PLUS dari Kamunting ni...dan keluar kat tol Changkat Jering, hehe..RM2.40 kalo tak silap, hehe.

Uii...mmg syiok..rasanya mcm nak soh abang bawak terus ke Bentong aje. Selesa betul. Maklum ler..sebelum ni kitorang guna kancil. Kan kecik?? Bila tiba2 ada keta besar sket ni...mmg jakuin ler sket. Tu ler sebab kenapa ada org sampai tanya kat kitorang macam mana kitorang leh bertahan ngan kecomelan sang kancil ni utk perjalanan jauh. Dorang baru naik sekejap pun dorang kata kaki dh kebas ler...lengoh ler..

Bkn takde pengalaman naik avanza adik aku...tp naik pun bkn selalu mcm guna keta sendiri, kan?? Tambah2 pulak avanza tu adik aku bawak ikut dia sampai kat Sarawak tu..hehe.

Hari Jumaat malam tu pulak...lepas amek Akiss ngan Angah dari kelas Taekwando..kitorang gi masuk hiway Bukit Merah. Siap singgah makan laksa dan oder air kat R&R Semanggol tu..konon2 kitorang ni dari Penang ke apa ler..haha...mmg seronok jd jakuin ni!!!
Masuk tol Kamunting. Kena tol RM1.80. Dah puas meronda ni...petrol yg isi dulu pun tak abes2 lg..haha. Keta baru mmg menjimatkan petrol betul, ye??
Harap2 biar ler sampai bila2 menjimatkan petrol. Pasal enjin ALZA katanya adalah enjin Toyota Avanza 1.5. Sesuai ler ngan body ALZA ni. Adik aku guna avanza tu sampai skang ok lagi. Dh 3-4thn gak tu..Tahan lasak enjin dia.

Abg kata..memandu Alza ni best ler. Kat selekoh pun dia steady aje. Aku taknah lagi ler memandu ALZA ni utk jarak yg 'jauh', hehe..
Cuma satu je ler ALZA ni...lobang ekon dia kat belah depan aje. So far...kitorang guna ni..ok ler. Rasa ler ekon sampai ke seat belakang tu. Sbb..EN. Suffian kata..tingkap ALZA ada perlindungan UV..teriknya takde ler terasa sgt.
Tentang 'bonet' ALZA kecik tu..aku tgk banyak mpv yg lebih kurang je kecik bonetnya. Kalo nak besar..kena beli yg mewah punya ler...macam Toyota Alphard tu, hehe.
Sebenarnya..pemilihan ALZA ni sebab kitorang suka naik keta beramai2. Jadi, yg termampu dlm golongan harga Alza, Avanza dan Exora..hehe..

Barang2?? Mgkn masa ni kitorang masih boleh lipat seat belakang tu utk letak barang2. Tp kalo ada rezeki nanti...kitorang nak gak pasang sanggul kat belah atas ALZA mcm Citra dan Livina selalu buat tu. Tak cantik dipandang takpe...tp biar ramai leh naik, hehe.
Mgkn masa tu..ngan penoh penumpangnya, ngan barang2 kat atas bumbungnya...mgkn pemanduan ALZA tu berat gak ler, kan?? hehe..

Apa pendapat korang yg penah taruk sanggul mak enon atas bumbung tu??
Apa benda nama dia, ek?? hehe..Tgk!! yg tu pun aku tak tau, ngee..

Kete ni sket lagi nak 1000km dh. Kena service pertama....duit lagi tu!!! hehe..
Dah penah sampai Pengkalan Hulu hantar along balik hostel CNY dulu, ngee..
Dah penah sampai Taman Rekreasi Gunung Lang, Ipoh jugak, haha..

Sekian laa sj karangan mengenai keghairahan ALoNa dgn keta rasmi familinya, huhu..

RM570 sebulan selama 9thn..uii..congak punya congak..ngam2 umur abg 50thn.
Tunggu ler gaji esok utk pembayaran ansuran pertama. Tak tau ler tuan dia makan nasik lauk apa mulai bulan Mac ni nanti, haha..

18 comments:

niza said...

tahniah kak...bestnyer dpt keta baru...

suhaila-ab said...

tahniah dapat kete baru...tapi tunggu time cukup bulan...time service...sediakan aje duit poket..hehe..saya dah merasa hampir 6 bulan..huhuh...sampai time service aje..buat2 lupa..

[-suziey-] said...

alhamdulillah rezeki..hehe..minat kita sama..sy pn suka la keta alza ni..mmg plan nk amik pn..hehe..sama kete la kita ek..ekeke;p

zura@iwan said...

alhamdullillah kak..rezki pakai keta br kan..tahniah..

zura pon x de rezki nk pakai keta br kak...keta second hand jerk...blm rezki nk ada keta br tak tau la..hikss

Rinna said...

Alhamdullillah.. Tahniah kerana berjaya mendapatkan kereta baru idaman kalbu..Seronoknya..tgk org dpt kereta baru..heheh jalan2 pusing2 lagik yer.. :)

makdara terdiva said...

gulai ikan bilis pon sodap kak!!

wahwahwah! congrats kak...

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak tahniah dapat gak beli alza...kami hari tu pi tengok ja...balik hitung pi hitung mai abag kata pakai jer la kancil tu dulu....

atty's said...

tahniah...insyallah ade rezeki nanti ..tu .jgn lah risau

Suhana Shahril said...

wah..wah..alza tuhhhh...putih pearl ya kak?cantik...cantik...kaler feveret cik abang saya...ahaks!

POSH76 said...

wow bessnyer keta baru lawa ler sis kaler putih lg...sedar tak sedar lama2 habeh ler tu...hehe

ibuayu said...

kereta baru..mesti bersemangat nak gi jalan2 kan kak..tahniah ye..

wirajiwa said...

haiyooo...santekkk nyer.

el said...

syoknyer dpt kete baru...bau lain kan..huhuhu..pun tingin gak nak beli MPV tp tgulah dulu..skrg x mmpo lg..huhuhu

wantie said...

wow dapat keta baru.. balut plastik lagi tu.. masa tengok kat showroom tu kaler putih gak nampak cantik...

Raja Radiah said...

waaa.....best best best.....syukur alhamdulillah.....bagus bagus bagus...tapi laki aku tak minat kete M'sia lah Lina...huhu....

DeLLas said...

bestnye dpt kete baru.. bseri2 mcm tuannya.. hehehe.. bila nk dpt naik ni..

TokNabe said...

Mesti best kalau dah naik tu..... tak nak turun2 kot.

Tak apalah kereta satu keperluan sekarang ni. Bagi keluarga yang ramai..mpv memang sesuai.

jebat_durhaka said...

ok la tu kak alona...yg penting family selesa, tang bayaran bulanan tu biasa la kata org, org melayu ni kalu tak berhutang mana ada harta hehehehehe