Friday, July 23, 2010

LANGKAWI 2010 - Hari ke 2 sesi petang

08.06.2010

Selepas dorang dh turun dari Gunung Mat Cinchang..kitorang semua menuju ke area Pantai Kok. Tp tak singgah kat rumah api pun sbb hari tengah panas terik!! Kalo petang2..memang syok kalo singgah kat area umah api tu.

Kitorang cuma singgah kat stesen Petronas tu aje. Nak gi naik tingkat satu. Ada tempat yg kitorang tak pasti nama sebenarnya, hehe. Kitorang cuma gelarkan Mini Petrosains sebab ianya dibuat oleh Petronas jugak.
Kat situ..mcm2 ler permainan yg ada elemen2 sains telah dicuba. Anak2 aku..pi laa situ berapa kali punn..tetap teruja jugak, hmm.
Abah ngan mak pun nampak hepi dok dlm tu.

Ini salah satu yg ada kat situ. Ramai yg mencuba. Tp aku taruk gambar along aje cukup laa, hehe.

Ait..si cenonet ni pun ada?? ngee..
Ni tak lain tak bukan..ayah dia ler punya keje ni. Nak ikutkan mana ler Anis sampai kaki berdiri kat situ, hoho.

Kitorang sempat masuk dlm tu cuma setengah jam aje. Sbb dorang nak tutup utk rehat. Akan dibuka semula pukul 2 lebih nanti. Malas ler nak tunggu. Jadi ler tu..
Sebenarnya, tak byk gambar still dirakamkan kat sini. Kamera kat abg. Aku pulak tgh pegang video cam...merakamkan aksi2 dorang main mende2 ni.

Dh turun tu..kitorang gi kat area Petronas Quay tu. Nak amek gambar berlatarbelakangkan kapal2 layar yg cantik2.

Zoom in...Muka semua2 mata terkenying aje sbb menahan cahaya matahari, hoho.

Posing lain pulak!!
Hmm..Abah takde dlm gambar ni sbb tak larat dh nak turun kat area situ.
Abg pulak jd jurugambarnya. Kitorang tak bawak tripod pun, ngeh2.

Abah seronok tunggu kat sini aje..ngee..

Sempat lagi bergambar kat lorong bangunan ni..hmm.
Padahal, perut dh mula mintak soru tu..ngeh2..

Zoom in..
Kat sini mmg ada byk kemudahan awam. Tandas, surau..bank..KFC pun ada tp tak best ler tgh lapar2 ni nak makan KFC pulak. Bkn kenyang pun, hehe.

Akhirnya kitorang singgah kat satu restoran di simpang tiga. Makan nasik time!!!
Ok jugak masakan lauk pauk yg ditawarkan..
Disebabkan hari panas..kitorang semua oder 4 jag air tembikai..dan 4 jag air ais, hehe.
Habess...Laris di pasarannn, ngeh2.

Biasa laa..bila bab makan ni..bila dh abes & dh kenyang, baru ler tingat nak snap gambar, kekeke..

Lepas dh kenyang..gi pulak Underwater World.
Dorang semua masuk kecuali aku ngan abg.
Tp, along angah dan Balqisz masuk jugak laa. Kitorang belikan tiket dorang. Bkn pe...last dorang masuk situ tahun 2006. Masing2 kecik lagi. Balqisz pun masa tu tadika umur 6thn.
Lgpun, kali ni bagi dorang seronok2 melalui pengalaman kat situ bersama sepupu2 dorang pulak.

Ni abg snap gambo kat area kaunter tiket aje. Sementara menunggu tiket yg sedang dibeli tu, hehe.

Masa dorang semua sdg menikmati keindahan hidupan laut...aku ngan abg pulak gi ler kat area pantai Chenang tu aje ngan berjalan kaki.
Pd mulanya nak gi kuar ngan van kat area sawah padi tu. Konon2 nak snap gambo kerbau...bangau..tp bila tgk org lain susah nak dpt tempat parking..jd kitorang pun tak jadi ler nak kuar ngan van, hehe. Nanti, ngan kitorang sekali kang susah nak dpt parking semula...hoho!!

Kat situ ada ler pulak bangku panjang mcm ni. Sambil tgk2 omputih berjemur..budak2 kecik mandi laut tengah2 hari paneh (adeii..), abg pun terlelap apabila angin bayu bertiup lembut.
Bkn apa tu..keletihan dari hari Sabtu tak abes2 lagi..hmm, kesiann..
Boleh pulak abg ni lena tido kat bangku cenggini. Kalo aku tu..mau ler terjatuh, hahaha.
Bila abg dh tido..aku pulak seperti biasa, suka memerhatikan gelagat org.

Sambil tu aku pun snap gak ler gambo bangunan tepi laut ni. Tp tak pasti pulak utk apa? Nak kata tak siappp...nampak mcm dh siap. Tp tak beroperasi lagi.
Cafe kot?? hmm..
Nampak cantik je..tp kalo tak beroperasi apa gunanya??

Bila abg dh bangun..kitorang pun jalan ler semula ke arah Underwater World.
Risau gak kot2 dorang dh nak keluar dari situ. Tak mau ler menyusahkan dorang pulak tercari2 kitorang berdua, kan...hehe.

Tp, bila kitorang dh sampai situ..dorang tak keluar lagi rupa2nya, ngee.
Tak kesah ler sbb kitorang leh p masuk kat area duty free pulak. Tgk2..belek2..beli air, minum air...hahaha.

Bila dorang semua dh keluar..nampak hepi je. Anak2 aku pun sekali ler. Dok citer ada penguin jenis baru kat dlm tu, hoho.

Mak, Akem dan Piluih siap amek gambar ngan ular lagi kat dlm tu, hehe. RM10 kot utk sekeping gambo ni, hehe.

Dari situ kitorang terusss menuju ke Idaman Suri. Membeli-belah. Leceh sket kat Idaman Suri ni..dorang tutup kul 7ptg. Jd, kena ler gi sebelum jam tu..ngeh2.

Balik ke apartment...dh rehat2, buat apa yg patut..
kitorang turun pulak berendam beramai2 kat pool. Ngan kak nor-kak nor sekali masuk join berendam, hehe. Penoh ler pool tu ngan kitorang aje.

Masa tu ler Maton ada hint2 sket citer mistik yg berlaku kat apartment dorang duduk, ngee..
Bila aku mintak citer pjg...kak nor cubit2 Maton, hehe. Sbb...sbb citer mistik yg pertama disedari kat kolam renang yg kitorang tengah berendam tu ler. Kejadian tu di waktu tengah malam semalam, ngee..

Malam tu..kitorang keluar lagi. Gi makan..maklum ler dh malam last utk trip ni.

Sementara tunggu yg lain turun..kitorang sempat ler bergambar tang tangga ni.

Sebelum makan, kitorang gi kat area Pekan Rabu, Langkawi. Hmm..tak maju2 lagi kat kawasan tu. Masih sama mcm kitorang dtg bulan doblas 2009 dulu.
Org ramai yg ada masa tu cuma nak gi Karnival Niaga aje.
Tgk punya tgk...takde jumpa pun brg2 yg best utk dibeli, hehe.

Terus ler kitorang gi ke tujuan utama..mengisi perut. Kat mana..kat gerai yg best tu ler. Gerai EE Western Food. Walaupun namanya gerai western tp kat situ..mcm2 jenis masakan panas ada. Nasik, tomyam semua ada ler.
Makan puas2...macam2, siap oder oblong, burger lagi utk dibawa balik..tak sampai RM140 pun semuanya. Berbaloi2.
Meja kitorang terpaksa ler disusun berbentuk L. Kalo idak, tentu memanjang sampai ke sinun-sinun, hoho.

Kenyang perut..suka hati..

Balik tu, kitorang gi lepak pulak kat apartment lg satu. Sembang2, gelak2...Turut diadakan sesi urut refleksologi oleh Piluih ngan minyak burung unta milik Maton, hoho.

Ntah dh pukul berapa baru kitorang balik apartment sewa kitorang utk tido, kehkeh..

Esok dh nak balik. Aku pun dh siap kemas sket2 dh. Tinggal utk esok je.

4 comments:

ibuayu said...

wah..bestnya..cerita belum habis lagikan...ibuayu lak teruja nak gi langkawi ni

aishah said...

seronok plak tgk gambar2 akak pi mkn angin nie,

bila la agaknya sya dpt pi mkn angin satu keluarga nie, masing2 sibuk dgn keja ajer

J@J@ / Bini The Rock said...

kak..
seriau betol tgk gambar kepala atas meja tu!! klu buat mata terjojol..sah sah la saya pitam sorang2 kat sini...

hehe!

makdara TERDIVA said...

tak sabar nak tunggu bln 12..yeeehaaa!!!