Monday, July 12, 2010

Langkawi 2010 - Taiping ke Kuala Perlis

07 Jun 2010 Isnin
Alarm 4 buah hp berbunyi satu demi satu ketika jam masing2 menunjukkan 3.50 pg..hehe.
Alhamdulillah..aku yg memang kaki jalan ni..senang je bangun tanpa sebarang masalah walaupun aku mungkin terlelap sebelum tu hanya ketika jam sudah 2.15 pagi..hahaha.

Bersiap-siap serta memastikan sampah2 dh dibuang ke dlm tong sampah luar pagar..memastikan juga tingkap2 dan pintu telah dikunci...kitorang yg bersemangat cuti2 m'sia ni pun bergerak menuju ke Kuala Perlis.

Malam tadinya..kitorang dh berkumpul kat umah mak utk berbincang serba sedikit tentang perjalanan dan perbelanjaan yg akan digunakan sepanjang percutian tersebut.

Alhamdulillah, perancangan yg telah dibuat ketika akhir Disember 2009 telah pun sampai masanya utk direalisasikan.

Kitorang yg menaiki sebijik van dan 2 bijik keta singgah di R&R Gurun terlebih dahulu utk sarapan pagi.

Anis dgn megi gorengnya.
Leh abes ke tu??..hehe

Ella ngan anak2nya sdg khusyuk bersarapan.
Akem yg dh abes makan sdg mengusik Anis..hehehe..

Family Maria pun masih rancak bersarapan pagi.
Kitorang pun sambil makan...sambil snap gambar diorang, hehe..
Tak makan apa pun..nasik lemak bungkus aje.

Akiss ngan Ain...sepesen aje dorang ni, ngee..

Dah alas perut (bajet sampai pekan Kuah baru lapar balik, hahaha)...kitorang pun meneruskan perjalanan. Tidak melalui hi-way sehingga ke Bukit Kayu Hitam yg mempunyai pemandangan yg membosankan..tetapi kitorang keluar ke Alor Setar dan menuju ke Kuala Perlis. Tempoh perjalanan yg diambil sama aje lebih kurang.

Dh sampai jeti..aku pun cari Ady utk parking keta, sewa kenderaan kat Langkawi dan terus booking mangrove tour kat dia sbb dia bg RM180 aje utk sebuah bot yg boleh dinaiki 10 org penumpang. Kitorang booking 2 buah bot ler..sbb rombongan cuti2 family ni ada 19 orang kesemuanya termasuk kanak2.
Beli tiket feri. Tp sebelum tu Ady soh isi form dulu sbb kitorang ni ramai. Bila isi form tu..kalo apa2 terjadi ketika perjalanan ada insurans cover..KATANYA. Aku isikan aje ler. Nama penoh..no i/c...nama penoh..no i/c..Adeii, lengoh tangan bekas kerani Super Motor ni, kahhhh..

Dapat tiket jam 10.30 pagi..tak lama pun rasa menunggu. Sbb aku sebok tunggu Ady carikan van atau mpv nak dua bijik.
Alhamdulillah, walaupun tak dapat sama ada dua2 bijik van...atau pun dua2 bijik mpv..kitorang tetap bersyukur sbb dpt sebuah van dan sebijik mpv (harga sewa lain2 laa..hehe).
Sekali dgr...mcm tak best je van vanette, kan?? Tp rupa2nya itu ler yg byk menyelamatkan kitorang mengisi barang2 masa nak balik dari Langkawi tu, hahaha..
Ok..nanti citer lg psl dua-dua kenderaan ni, hehe.

Dlm feri...abg tido ngan lenanya..Sbb tak cukup tido ler tu. Sebok memanjang dari hari Sabtu, hahaha. Dah tu, kena memandu lagi td. Hmm..nasib baik ler abg ni staminanya sgt padu..hahaha. Pagi2 sebelum bergerak dari umah pun abg dh pekena satu mug Ali Cafe.

Aku ni nak ikutkan tak cukup tido gak. Tp...aku takleh nak tido laa. Biasa laa..kalo bab cuti-cuti ni..aku akan teruja lebey walaupun dh beberapa kali sampai tempat yg sama, ngeh2.

Aku pun kuar ikut budak2 ni tgk feri bergerak, tgk buih2 lautan..hahaha..
Tp tak leh lama...ombak terpercik2 aje. Risau gak terkena D90 ni...sayang woo. Nak dpt bkn senang...!!! hehe..

Mak ngan abah...
Agak lama jugak mak ngan abah dh tak jejak Pulau Lagenda ni. Sejak abah dh pencen JPJ Alor Setar berbelas tahun yg lalu.

Keluarga Ella. Yui pun dok sebaris ngan mak ndek dia..hehe.
Dok belah depan..ikut no. tiket, ngee.

Yang aku ngan abg pulak main belasah je duduk sbb tempat kitorang pun org lain dh duduk, hehe..Ada anak kecik pulak org tu..hmm
Asalkan takde org tuntut tempat duduk tu tempat dorang (seperti tercatat dlm tiket..udah!!)..hehe
Kalo idak..kalut jugak ler kitorang ni. Terpaksa ler secara berhemah meminta org yg dh duduk kat tempat kitorang tu cari pulak tempat duduk dia yg sebenarnya. Tp nasib baik takde..OK jer sampai sana, hehe

Ni pulak family Maria. Hari Sabtu dh dorang sampai Tepen dari KL.

SAMPAI KUAH
Walaupun tajuk kat atas tu sampai Kuala Perlis aje..tp aku nak sambung gak sket citer sampai Kuah ni. Sbb..takde gambo menunggu kat jeti pun...hehe.
Gambo seterusnya yg ada dlm simpanan...dh gi mangrove tour petang tu..ngee.

Sampai2 aje kat Kuah...kitorang terus amek van terlebih dahulu. Tp, mmg boring ler ngan tokey van ni. Dah laa resit booking kena sorok2 mcm org buat salah..tokey van pun byk sgt songeh, syarat dan cekadak. Nasib baik ler van ni berguna kat kitorang. Nasib baik gak ler ekon dia sgt elok...hmm..
Dikatakan...resit booking dari agen di jeti dh takleh ditayang2 kat umum sbb ia adalah satu kesalahan. Satu resit tu..dendanya RM4 ribu. Undeng-undeng baru, tau!!
Pastu, nak gi amek van pun kat tempat tersorok sket..sbb tak mau JPJ ataupun traffik nampak. Sebab van tu takde permit dh. Katanya, kenderaan yg dibenarkan utk disewakan pd pengunjung adalah kenderaan yg masih di bawah loan bank. Van tu dh abes bayar..jadi permit sewa dh tak dibenarkan. Hmm..iye ke??
Kata tokey tu lagi..kalo ada road block..ckp jer van ni saudara dok kat Langkawi yg punya. Jgn ckp sewa atau tunjuk apa2 resit kat pihak berkenaan. Adeii..
Deposit kunci utk kenderaan sewa pun dh naik..dh jadi RM100. Masa aku gi bulan Disember 2009 dulu cuma RM50 aje.
Bayaran sewa kenderaan dh tentulah kena bayar abes masa nak amek kunci tu..

Tp takpe..asalkan kitorang ikut peraturan..tak jadi masalah.

Dah dapat van..sebahagian dari kitorang masukkan barang dan naik dulu. Aku ngan abg..gi pulak kaunter lain utk amek mpv.
Maklum ler, gi masa peak season..cenggitu ler. Kereta sewa mcm pisang goreng panas. Terpaksa ler kitorang sewa van ngan tokey lain...dan mpv Cherry Alado pulak dari tokey lain.
Cuma yg bestnya tokey MPV ni..jenis tak berkira sgt ler. Mmg dia amek deposit kunci pun RM100 tp...kitorang hantar lambat 2 jam hari nak pulangkan tu..takde nak cas lebih pun. Nak ikutkan syaratnya..lebih dari sejam dh kena cas RM20 utk satu jam..hmm

Maka..sendat ler kedua-dua kenderaan tersebut dgn muatan kitorang dan beg pelbagai bentuk kitorang, hehehe.

Destinasi pertama...tempat makan. Terus je abg yg jd tour guide bawak ke kiosk di tengah2 pekan Kuah tu. Tp...hampa ler pulak..dorang dh tak buat nasik campur laa.
Pdhal..kitorang ni kemaruk nak makan nasik. Tp tokey kiosk tu habaq laa..kat tingkat 3 Plaza Langkawi depan depa tu ada medan selera. Kat situ ada nasik campur.

Aku masuk gi check dulu..tangga saja ke....ataupun ada lift. Sbb..spjg dah beberapa kali aku ke Langkawi...aku tak penah pun naik situ, hahaha.
Kalo naik tangga..agak sukar sket ler kat abah tu. Sian pulak.
Hmm..ada lift ok la. Kitorang pun terus naik menuju ke tingkat 3. Makan situ memang puas hati. Sedap2 sume lauk-pauknya. Kerabu pelam tu yg sgt best tu, hehe. Sama aje mcm aku makan kat kiosk bawah tu masa bulan doblas dulu, hmm. Agaknya dorang nasik2 campur ni kena berniaga kat atas tu. Kat bawah2 tu utk masakan panas aje. Agaknya laa...(hahaha)
Bila bayar pun..takde ler mahal. Dlm bajet kitorang semua, hehehe. Nanti leh datang makan sini lagi, hoho.

Kat atas Plaza Langkawi tu ada apartment MARA rupa2nya, ye..hmm. Best gak kalo dpt sewa kat sini. Tengah2 shopping centre..hoho..

Hmm..dh puas hati..kenyang perut..kitorang pun turun. Sambil2 tu mata ni melilau ler tengok blaus2 yg sgt cantik ada dijual kat bawah tu. Pempuan ngan blaus..lelaki ngan kemeja, hahaha. Anak2 pulak ngan hal anak2..main sesama dorang kat situ masa tunggu mak pak pilih2 baju, hahaha.
Aku tak beli pun. Sbb..takde bajet nak beli baju, hehe. Abg pun sama laa jugak. Kat situ, aku cuma belikan Angah jam tangan harga RM20. Kalo dia tak jaga elok2...cepat ler rosak, ngee.

Ada yg membeli..ada yg masih selamat dari membeli..hehe. Terus aje check-in kat Kondo Sri Idaman yg masih di dalam kawasan Kuah. Kitorang sewa 2 buah apartment 3 bilik. Hmm..mula2 apartment kitorang sebelah menyebelah di tingkat 3. Tp disebabkan satu bilik tu ada kekurangan...kol mintak tukar..dpt ler tukar. Tp dorang kena turun kat apartment tingkat 2 ler sbb itu aje yg kosong sbb org baru je check-out.

-sambung lg nanti.
-mangrove tour..
-apartment misteriiiiii...

3 comments:

[-suziey-] said...

g langkawi lagi..mmg pelancong tetap langkawi ni..ekkek;D

atty's said...

beshnya alona gi lagi langkawi ..cepat lah cont..nak tau citer apartment misteri

POSH76 said...

bessnyer gi langkawi...dah lama tak gi langkawi..

sis I got suprise for u...nanti check it out ya

ED932952166MY..incase tak terima kasik tau saya yer